Helikopterpiloot Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Helikopterpiloot? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep helikopterpiloot. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je helikopterpiloot wordt.

 

Wat is een Helikopterpiloot?

 

Een Helikopterpiloot is iemand die beroepsmatig mensen of goederen per helikopter vervoert.

De Helikopterpiloot kan leuke vliegtochten verzorgen voor mensen, maar het kan ook zijn dat hij bijvoorbeeld de grondpolitie assisteert vanuit de lucht of mensen of dieren in nood redt. Ook kan een Helikopterpiloot in het leger werken of bij een parachutecentrum.

Afhankelijk van de opdracht van de Helikopterpiloot, neemt hij eerst een vluchtschema door met een eventuele Co-piloot. Hierin staan onder andere de route en de weersomstandigheden. Vervolgens checkt de Helikopterpiloot alle systemen en instrumenten. Tijdens het vliegen houdt de Helikopterpiloot steeds de boordinstrumenten en computersystemen in de gaten en anticipeert op mogelijke problemen. Ook onderhoudt hij contact met bijvoorbeeld het ziekenhuis of het helikoptercentrum. Zo zorgt hij voor een veilige vlucht voor de passagiers of de vracht. Na de vlucht voert de Helikopterpiloot controles uit en rapporteert hij de vlucht in een logboek.

Werkt een Helikopterpiloot voor de politie, dan dient hij snel op te kunnen stijgen en heldere aanwijzingen te kunnen geven. Ook als de Helikopterpiloot mensen naar een ziekenhuis moet brengen, moet hij heel snel en juist kunnen handelen. Ervaring is hierbij dus zeer belangrijk.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Helikopterpiloot?

Werk je al als Helikopterpiloot en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Helikopterpiloot worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Helikopterpiloot, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Helikopterpiloot in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Co-piloot
 • Passagiers
 • Agenten
 • Verpleegsters

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3200 tot €6700

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Helikopterpiloot

Wat verdient een Helikopterpiloot?

 

Een Helikopterpiloot kan rekenen op zo’n €3200,- tot €6700,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Het bedrag hangt onder meer af van zijn leeftijd en ervaring.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden vakantiedagen, vakantiegeld, onregelmatigheidstoeslagen en doorbetaalde scholingsdagen, maar ook kunnen bijvoorbeeld een auto van de zaak en een eindejaarsbonus tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren. 

Salarisschaal Helikopterpiloot

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Helikopterpiloot

Er zijn geen vacatures Helikopterpiloot aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Helikopterpiloot in werkt.

Meer weten over de sector waar een Helikopterpiloot in werkt

Bekijk werken in Luchtvaart & Zeevaart

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Helikopterpiloot

Wat zijn de baankansen voor een Helikopterpiloot?

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Helikopterpiloot is vrij slecht. In Nederland kom je als net afgestudeerd Helikopterpiloot bijna niet aan het werk. Pas na jaren ervaring heb je een (kleine) kans op een goede baan. Een Helikopterpiloot heeft meer kans op werk in het buitenland. Hiervoor is natuurlijk wel veel flexibiliteit gewenst.

Jaarlijks levert defensie een aantal Helikopterpiloten met veel vliegervaring, die worden ingezet op helikopters met turbinemotoren, nachtzichttoelating enzovoort.

Een Helikopterpiloot kan na jaren van ervaring aangenomen worden voor moeilijkere functies. Vervoerde hij eerst passagiers voor pleziervluchten, na heel veel ervaring kan hij wellicht terecht bij bijvoorbeeld de politie, het leger of het ziekenhuis. Ook kan hij instructeur worden door de opleiding Flight Instructor te volgen.

De actuele kans op werk voor een Helikopterpiloot

Het beroep Helikopterpiloot is onderdeel van de beroepsfamilie Piloten, vlieginstructeurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Piloten, vlieginstructeurs is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Helikopterpiloot

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Helikopterpiloot worden: Opleidingen tot Helikopterpiloot

Wil je Helikopterpiloot worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Helikopterpiloot.

Hoe word je een Helikopterpiloot? 

 

Om professioneel Helikopterpiloot te worden, moet je na het behalen van een Private Pilot License (PPL) een Commercial Pilot License (CPL) behalen. Tijdens de PPL-opleiding maak je zo’n 45 vlieguren, tijdens de CPL-opleiding zo’n 100. Dit kan in Nederland, maar ook in het buitenland. Bovendien moeten theorievakken worden gevolgd. Vervolgens moet de opleiding Airline Transport Pilot License (ATPL) gedaan worden. Als de Helikopterpiloot tevens de opleiding Instrument Rating met succes afrondt, mag hij ook ’s nachts en tijdens slechte weersomstandigheden vliegen.

Om toegelaten te worden tot de opleidingen, moet de Helikopterpiloot in spé een medische keuring ondergaan, evenals enkele andere testen om zijn geschiktheid voor het vak te testen. Voorbeelden van testen zijn psychologische testen en de ‘gradingtest’, waarbij de leerling een vliegtest moet doen in een simulator.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Helikopterpiloot

Er zijn geen opleidingen Helikopterpiloot aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Helikopterpiloot in werkt

Bekijk alle opleidingen Luchtvaart & Zeevaart

Omscholen tot Helikopterpiloot

Als je je wilt omscholen tot Helikopterpiloot is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Helikopterpiloot zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Helikopterpiloot dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Helikopterpiloot

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Helikopterpiloot

Als je Helikopterpiloot wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Helikopterpiloot zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Helikopterpiloot

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Helikopterpiloot?

Competenties en Vaardigheden Helikopterpiloot

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Helikopterpiloot nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Helikopterpiloot nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Helikopterpiloot

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Helikopterpiloot

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Helikopterpiloot. Als Helikopterpiloot wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Helikopterpiloot:


zie volledige beschrijving persoonstype Helikopterpiloot

Vakkennis voor een Helikopterpiloot

Het is voor een Helikopterpiloot ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Helikopterpiloot zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Helikopterpiloot


Werkervaring Helikopterpiloot

Het is voor een startend Helikopterpiloot die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Helikopterpiloot is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Piloot .

Iets anders leren?

Is Helikopterpiloot het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Helikopterpiloot

Met wie werkt een Helikopterpiloot samen? 

Een Helikopterpiloot werkt samen met een eventuele Co-piloot. Ook komt hij in contact met passagiers. Verder heeft de Helikopterpiloot contact met medewerkers van de organisatie waarvoor hij werkzaam is, dus bijvoorbeeld Agenten of Verpleegsters. Niet alleen vanuit de helikopter, maar ook op de grond. Zij bespreken bijvoorbeeld het verloop van een reddingsactie en de toestand van patiënten.
 


 • Co-piloot
 • Passagiers
 • Agenten
 • Verpleegsters
Helikopterpiloot


Organisaties waar een Helikopterpiloot werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Helikopterpiloot meestal werkt.

Waar werkt een Helikopterpiloot?

 

Een Helikopterpiloot werkt bij een particulier bedrijf dat bijvoorbeeld vliegtochtjes verzorgt of parachutesprongen aanbiedt, of hij werkt bij een overheidsinstantie, zoals de politie, de Koninklijke Marine of de Koninklijke Luchtmacht.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Helikopterpiloot

Waar kun je het beste werken als Helikopterpiloot? Hieronder vind je de best door de Helikopterpiloot beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Helikopterpiloot.

Competenties, Skills en Vaardigheden Helikopterpiloot:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Helikopterpiloot.

Welke competenties heeft een Helikopterpiloot nodig?

Een Helikopterpiloot heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Helikopterpiloot

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Helikopterpiloot passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Helikopterpiloot nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Helikopterpiloot zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Helikopterpiloot heeft veel inzicht en kan situaties goed analyseren en hierop anticiperen. Hij dient zeer alert te zijn, bijvoorbeeld op veranderende weersomstandigheden, en snel besluiten kunnen nemen (Waarnemer).

Tevens is het van belang dat een Helikopterpiloot nauwkeurig is. Vanzelfsprekend mogen er geen fouten worden gemaakt, omdat die fatale gevolgen kunnen hebben. De Helikopterpiloot zorgt ervoor dat alle systemen goed staan ingesteld en dat de helikopter goed gecontroleerd wordt na de vlucht. Hij is verantwoordelijk voor een veilige vlucht (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Helikopterpiloot


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Helikopterpiloot

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Helikopterpiloot

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Helikopterpiloot

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Helikopterpiloot

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Helikopterpiloot dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Helikopterpiloot belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Helikopterpiloot. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Helikopterpiloot iets voor je?

Zou je graag Helikopterpiloot willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Helikopterpiloot bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Helikopterpiloot

Allok

Binnen hoeveel maanden kun je zo een baan krijgen als je de opleiding heb gedaan

Marlon

Hallo, als kleine jongen heb ik altijd al helipiloot willen worden. Welk mbo diploma heb je nodig om aan je pilotendiploma te beginnen? En wat kost het om alle opleidingen af te ronden, voordat je als helipiloot aan de slag kan?

Rick

hoi   heb je voor helikopter piloot als vooropleiding natuur en scheikunde nodig?

Frank

Er wordt niet gezocht naar helipiloten. Alleen met veel vlieguren heb je kans buiten overheidsdiensten. Je hebt commercieel geen natuur of scheikunde nodig. Wiskunde en natuurkunde is wel handig maar alleen een must bij de overheid.

Quinten

Wordt er gezocht naar helikopterpiloten in Nederland?

Quinten

Wordt er gezocht naar helikopterpiloten in Nederland?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar