Helikopterpiloot Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Helikopterpiloot? Lees de functieomschrijving.

 

Een Helikopterpiloot is iemand die beroepsmatig mensen of goederen per helikopter vervoert.

De Helikopterpiloot kan leuke vliegtochten verzorgen voor mensen, maar het kan ook zijn dat hij bijvoorbeeld de grondpolitie assisteert vanuit de lucht of mensen of dieren in nood redt. Ook kan een Helikopterpiloot in het leger werken of bij een parachutecentrum.

Afhankelijk van de opdracht van de Helikopterpiloot, neemt hij eerst een vluchtschema door met een eventuele Co-piloot. Hierin staan onder andere de route en de weersomstandigheden. Vervolgens checkt de Helikopterpiloot alle systemen en instrumenten. Tijdens het vliegen houdt de Helikopterpiloot steeds de boordinstrumenten en computersystemen in de gaten en anticipeert op mogelijke problemen. Ook onderhoudt hij contact met bijvoorbeeld het ziekenhuis of het helikoptercentrum. Zo zorgt hij voor een veilige vlucht voor de passagiers of de vracht. Na de vlucht voert de Helikopterpiloot controles uit en rapporteert hij de vlucht in een logboek.

Werkt een Helikopterpiloot voor de politie, dan dient hij snel op te kunnen stijgen en heldere aanwijzingen te kunnen geven. Ook als de Helikopterpiloot mensen naar een ziekenhuis moet brengen, moet hij heel snel en juist kunnen handelen. Ervaring is hierbij dus zeer belangrijk.

Wil je werken als Helikopterpiloot?

Werk je al als Helikopterpiloot en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Helikopterpiloot worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Helikopterpiloot, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Helikopterpiloot in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Co-piloot
 • Passagiers
 • Agenten
 • Verpleegsters

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3200 tot €6700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Helikopterpiloot

Wat verdient een Helikopterpiloot?

 

Een Helikopterpiloot kan rekenen op zo’n €3200,- tot €6700,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Het bedrag hangt onder meer af van zijn leeftijd en ervaring.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden vakantiedagen, vakantiegeld, onregelmatigheidstoeslagen en doorbetaalde scholingsdagen, maar ook kunnen bijvoorbeeld een auto van de zaak en een eindejaarsbonus tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren. 

Salarisschaal Helikopterpiloot

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Helikopterpiloot

Op zoek naar een nieuwe baan als Helikopterpiloot? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Helikopterpiloot. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Helikopterpiloot vacatures

Manager Customer Support
More Recruitment BV
Voor onze Internationaal georiënteerde opdrachtgever in de technische luchtvaartbranche zijn wij op zoek naar een Manager Customer Support.Wij zoeken iemand die goed overzicht kan houden, communicatief vaardig en flexibel is. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Helikopterpiloot

Hoe goed is de toekomst voor de Helikopterpiloot? 

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Helikopterpiloot is vrij slecht. In Nederland kom je als net afgestudeerd Helikopterpiloot bijna niet aan het werk. Pas na jaren ervaring heb je een (kleine) kans op een goede baan. Een Helikopterpiloot heeft meer kans op werk in het buitenland. Hiervoor is natuurlijk wel veel flexibiliteit gewenst.

Jaarlijks levert defensie een aantal Helikopterpiloten met veel vliegervaring, die worden ingezet op helikopters met turbinemotoren, nachtzichttoelating enzovoort.

Een Helikopterpiloot kan na jaren van ervaring aangenomen worden voor moeilijkere functies. Vervoerde hij eerst passagiers voor pleziervluchten, na heel veel ervaring kan hij wellicht terecht bij bijvoorbeeld de politie, het leger of het ziekenhuis. Ook kan hij instructeur worden door de opleiding Flight Instructor te volgen.

Baankans Helikopterpiloot

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Helikopterpiloot worden: Opleidingen tot Helikopterpiloot

Hoe word je een Helikopterpiloot? 

 

Om professioneel Helikopterpiloot te worden, moet je na het behalen van een Private Pilot License (PPL) een Commercial Pilot License (CPL) behalen. Tijdens de PPL-opleiding maak je zo’n 45 vlieguren, tijdens de CPL-opleiding zo’n 100. Dit kan in Nederland, maar ook in het buitenland. Bovendien moeten theorievakken worden gevolgd. Vervolgens moet de opleiding Airline Transport Pilot License (ATPL) gedaan worden. Als de Helikopterpiloot tevens de opleiding Instrument Rating met succes afrondt, mag hij ook ’s nachts en tijdens slechte weersomstandigheden vliegen.

Om toegelaten te worden tot de opleidingen, moet de Helikopterpiloot in spé een medische keuring ondergaan, evenals enkele andere testen om zijn geschiktheid voor het vak te testen. Voorbeelden van testen zijn psychologische testen en de ‘gradingtest’, waarbij de leerling een vliegtest moet doen in een simulator.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Helikopterpiloot

Meer opleidingen Helikopterpiloot

Weet je nog niet of je Helikopterpiloot wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Helikopterpiloot of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Helikopterpiloot

Met wie werkt een Helikopterpiloot samen? 

Een Helikopterpiloot werkt samen met een eventuele Co-piloot. Ook komt hij in contact met passagiers. Verder heeft de Helikopterpiloot contact met medewerkers van de organisatie waarvoor hij werkzaam is, dus bijvoorbeeld Agenten of Verpleegsters. Niet alleen vanuit de helikopter, maar ook op de grond. Zij bespreken bijvoorbeeld het verloop van een reddingsactie en de toestand van patiënten.
 


 • Co-piloot
 • Passagiers
 • Agenten
 • Verpleegsters
Helikopterpiloot


Organisaties waar een Helikopterpiloot werkzaam is

Waar werkt een Helikopterpiloot meestal? 

 

Een Helikopterpiloot werkt bij een particulier bedrijf dat bijvoorbeeld vliegtochtjes verzorgt of parachutesprongen aanbiedt, of hij werkt bij een overheidsinstantie, zoals de politie, de Koninklijke Marine of de Koninklijke Luchtmacht.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Helikopterpiloot

Waar kun je het beste werken als Helikopterpiloot? Hieronder vindt je de best door de Helikopterpiloot beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Helikopterpiloot.

Competenties, Skills en Vaardigheden Helikopterpiloot:

Welke competenties heeft een een Helikopterpiloot nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Helikopterpiloot

Wat voor persoonlijkheid heb je als Helikopterpiloot nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Helikopterpiloot zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Helikopterpiloot heeft veel inzicht en kan situaties goed analyseren en hierop anticiperen. Hij dient zeer alert te zijn, bijvoorbeeld op veranderende weersomstandigheden, en snel besluiten kunnen nemen (Waarnemer).

Tevens is het van belang dat een Helikopterpiloot nauwkeurig is. Vanzelfsprekend mogen er geen fouten worden gemaakt, omdat die fatale gevolgen kunnen hebben. De Helikopterpiloot zorgt ervoor dat alle systemen goed staan ingesteld en dat de helikopter goed gecontroleerd wordt na de vlucht. Hij is verantwoordelijk voor een veilige vlucht (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Helikopterpiloot


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Helikopterpiloot

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Helikopterpiloot

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Helikopterpiloot

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Helikopterpiloot

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Helikopterpiloot dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Helikopterpiloot belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Helikopterpiloot. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Helikopterpiloot iets voor je?

Zou je graag Helikopterpiloot willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Helikopterpiloot bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Helikopterpiloot

Allok

Binnen hoeveel maanden kun je zo een baan krijgen als je de opleiding heb gedaan

Marlon

Hallo, als kleine jongen heb ik altijd al helipiloot willen worden. Welk mbo diploma heb je nodig om aan je pilotendiploma te beginnen? En wat kost het om alle opleidingen af te ronden, voordat je als helipiloot aan de slag kan?

Rick

hoi   heb je voor helikopter piloot als vooropleiding natuur en scheikunde nodig?

Frank

Er wordt niet gezocht naar helipiloten. Alleen met veel vlieguren heb je kans buiten overheidsdiensten. Je hebt commercieel geen natuur of scheikunde nodig. Wiskunde en natuurkunde is wel handig maar alleen een must bij de overheid.

Quinten

Wordt er gezocht naar helikopterpiloten in Nederland?

Quinten

Wordt er gezocht naar helikopterpiloten in Nederland?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar