Human Resource Manager Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Human Resource Manager? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep human resource manager. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je human resource manager wordt.

 

Wat is een Human Resource Manager?

De Human Resource Manager (de vroegere personeelsfunctionaris, of Hoofd personeelszaken) is degene die bij een organisatie verantwoordelijk is voor het welzijn en functioneren van de werknemers, het menselijk kapitaal van de onderneming.

 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Human Resource Manager?

Een van de voornaamste taken van een Human Resource Manager is het vertalen van het bestuursbeleid naar concrete procedures voor het personeel dat het beleid uitvoert. Dit gebeurt middels het opstellen van handleidingen en het adviseren van afdelingshoofden.

De persoonlijke ontwikkeling van personeelsleden (zoals bijscholing) hoort ook tot de verantwoordelijkheden van de Human Resource Manager. Daarnaast adviseert hij vaak bij de werving en selectie van nieuw personeel. Aan de andere kant zijn reorganisatie of massaontslag ook onderdeel van zijn takenpakket. Een HR Manager moet communicatief vaardig zijn om deze rollen op geloofwaardige wijze uit te kunnen voeren.

De Human Resource Manager bevordert door middel van gesprekken en rapportages de samenwerking in het bedrijf en daarmee  de efficiency. De specifieke functies die een personeelsfunctionaris op zich neemt verschillen per bedrijf, maar in het algemeen is te zeggen dat men als personeelsfunctionaris stevig in de schoenen moet staan en goed moet kunnen luisteren en interpreteren, alsmede ideeen goed kan communiceren.

Personeelsleden worden vanuit de Human Resource gedachte gezien als kapitaal waar optimaal gebruik van gemaakt moet worden, op aansporing van het bestuursbeleid. Het is belangrijk dat deze functionele kijk op mensen niet de overhand krijgt. Het is belangrijk ook goed op persoonlijk niveau met mensen overweg te kunnen gaan. Zonder de menselijke maat in de gaten te houden kan een personeelsfunctionaris diens baan niet goed doen, en is het bovendien ook geen aantrekkelijke baan om te doen.

Voorbeeld taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden van een HR Manager

 • noodzakelijk aantal personeelsleden bepalen
 • onderhandelen met arbeidsbemiddelaars
 • onderhandelen over arbeidsovereenkomsten
 • ondernemingsbeleid toepassen
 • opleidingsprogramma’s ontwikkelen
 • personeelsevaluaties organiseren
 • programma’s voor het behoud van medewerkers ontwikkelen
 • salarissen beheren
 • trainingseffectiviteit evalueren
 • advies geven over carrière
 • advies geven over het organisatieklimaat
 • medewerkers begeleiden
 • mensen profileren
 • omgaan met klachten van werknemers
 • onderwijsprogramma's coördineren
 • ontwikkelingen op expertisegebied opvolgen
 • opleidingen promoten
 • personeel aanwerven en/of interviewen
 • prestaties van medewerkers van een organisatie evalueren
 • rechten van werknemers behartigen
 • samenwerking tussen de verschillende afdelingen waarborgen
 • strategische planning implementeren
 • stress in organisaties beheersen
 • toezicht houden op het organisatieklimaat
 • toezicht houden op personeel
 • werknemers beoordelen
 • werknemers ontslaan

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Human Resource Manager?

Werk je al als Human Resource Manager en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Human Resource Manager worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Human Resource Manager, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Human Resource Manager in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Bestuursleden
 • Personeel
 • Vakbonden

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3500 tot €4800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Human Resource Manager

Wat verdient een Human Resource Manager?

Het salaris van een Human Resource Manager starten bij ongeveer €3500 bruto per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer €4800. Het kan zijn dat de personeelsverantwoordelijke bij een bedrijf minder verdient dan dit, dan is het vaak een kleiner bedrijf en betreft deze functie waarschijnlijk een HR-coördinator. Bij een hogere vergoeding dan €4800 gaat het vaak om een HR-Director die meerdere HR-managers of een grote HR adfeling aanstuurt.

Secundaire arbeidsvoorwaarden HR Manager

 • Vakantiedagen
 • Vakantiegeld
 • 13e maand of winstdeling
 • telefoon, laptop en/of auto van de zaak

 .

Salarisschaal Human Resource Manager

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Human Resource Manager

Er zijn geen vacatures Human Resource Manager aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Human Resource Manager in werkt.

Meer weten over de sector waar een Human Resource Manager in werkt

Bekijk werken in Algemeen

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Human Resource Manager

Wat zijn de baankansen voor een Human Resource Manager?

Er zijn voor Human Resource Managers niet veel functie die via openbare sollicitaties beschikbaar gesteld worden. Dit zorgt voor een starter voor de nodige competitie. Het is dan ook belangrijk om een netwerk aan te spreken, waar doorgaans meer en betere banen beschikbaar worden gesteld. Een personeelsfunctionaris kan doorgroeien tot Hoofd Personeelszaken of Senior Personeelsfunctionaris. Beide opties bieden hoger salaris en hogere verantwoordelijkheden. Verder kan een personeelsfunctionaris ook als consultant aan de slag, om zo zelfstandig ondernemer te kunnen worden.

De actuele kans op werk voor een Human Resource Manager

Het beroep Human Resource Manager is onderdeel van de beroepsfamilie Managers personeel en organisatie. De kans op werk voor de beroepsfamilie Managers personeel en organisatie is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Human Resource Manager

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Human Resource Manager worden: Opleidingen tot Human Resource Manager

Wil je Human Resource Manager worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Human Resource Manager.

Hoe word je een Human Resource Manager? 

HBO-opleidingen in Personeel & Arbeid zijn specifiek gericht op banen in de HRM: human resource management, en vormen dus de meest directe link. Er zijn echter ook mogelijkheden om als Human Resource Manager vanuit toegepaste Psychologie-opleidingen (HBO/WO) aan de slag te kunnen.

Op het MBO-niveau zijn er ook opleidingen in de richting van P&O, maar hierna is het nodig om eerst als assistent aan de slag te gaan en zich zo omhoog te werken naar de beoogde functie. Ditzelfde geldt voor mogelijke cursussen in de P&O. Verder is het voor alle Human Resource professionals aan te raden om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en actualiteiten binnen het werkveld via blogs of communities.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Human Resource Manager

Strategisch HRM (post-HBO) (ook online virtual classroom)
In deze opleiding verdiept je jouw kennis van personeelsmanagement en organisatiestrategie en verbeter je jouw adviesvaardigheden. De rol van HR-manager is de laatste jaren ontwikkeld tot strategisch partner van het …
Strategisch HRM (post-HBO) (ook online virtual classroom)
Compensation & Benefits Management (Strategisch management, Strategisch HRM)
Denk en handel in termen van strategisch belonen De opleiding van Vlerick business School biedt u de nodige kennis en inzichten om een ware compensation & benefits professional te worden …
Compensation & Benefits Management (Strategisch management, Strategisch HRM)
Deeltijd Bachelor Human Resource Management HRM (Den Haag)
Volg de deeltijd Bachelor Human Resource Management aan Kronenburgh International Business School in Den Haag (Nederland). Je wordt opgeleid tot een veelzijdige HRM manager / HRM business consultant. Bedrijven hebben …
Deeltijd Bachelor Human Resource Management HRM (Den Haag)
HR Analytics & Data Management (Post HBO)
De Post HBO opleiding ‘HR Analytics & Data Management’ duurt 3 maanden en omvat 10 colleges. De kosten bedragen 2850 euro. U volgt de opleiding met 10-15 deelnemers en heeft …
HR Analytics & Data Management (Post HBO)
Strategisch HRM
Resultaat Je ontdekt hoe je HRM een strategische rol kunt geven in de organisatie Je managet het talent binnen de organisatie op een slimme manier Je creëert een high-performance cultuur …
Strategisch HRM

Omscholen tot Human Resource Manager

Als je je wilt omscholen tot Human Resource Manager is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Human Resource Manager zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Human Resource Manager dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Human Resource Manager

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Human Resource Manager

Als je Human Resource Manager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Human Resource Manager zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Human Resource Manager

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Human Resource Manager?

Competenties en Vaardigheden Human Resource Manager

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Human Resource Manager nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Human Resource Manager nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Human Resource Manager

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit

Persoonlijkheid van een Human Resource Manager

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Human Resource Manager. Als Human Resource Manager wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Human Resource Manager:


zie volledige beschrijving persoonstype Human Resource Manager

Vakkennis voor een Human Resource Manager

Het is voor een Human Resource Manager ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Human Resource Manager zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Human Resource Manager

Contemporary Human Resource Management
With Perlego (The Spotify for Books) you get unlimited access to more than 250,000 professional and self-development books in one simple space for one simple price. You can learn on …
Contemporary Human Resource Management
E-learning HR Analytics & Data Management (Post HBO)
De E-Learning ‘HR Analytics & Data Management (Post HBO) omvat 10 online colleges van 3 uur. U volgt de cursus flexibel in uw eigen tijd met ondersteuning van kerndocent en …
E-learning HR Analytics & Data Management (Post HBO)
Economics for Business and Management
With Perlego (The Spotify for Books) you get unlimited access to more than 250,000 professional and self-development books in one simple space for one simple price. You can learn on …
Economics for Business and Management
Project Management
With Perlego (The Spotify for Books) you get unlimited access to more than 250,000 professional and self-development books in one simple space for one simple price. You can learn on …
Project Management

Werkervaring Human Resource Manager

Het is voor een startend Human Resource Manager die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Human Resource Manager is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Hoofd Personeelszaken .

Iets anders leren?

Is Human Resource Manager het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Human Resource Manager

Met wie werkt een Human Resource Manager samen? 

Aangezien de Human Resource Manager de link vormt tussen het 'hogere' en het 'lagere personeel' van een bedrijf, vormen beide groepen deel van diens netwerk. Aangezien de rechten van medewerkers ook een belangrijk onderdeel van het werk vormen, is er ook contact met vakbonden en andere belangengroepen. Een uitgebreider netwerk vormt zich naarmate de personeelsfunctionaris langer werkt, en kan gebruikt worden om beter werk mee te vinden.


 • Bestuursleden
 • Personeel
 • Vakbonden
Human Resource Manager


Organisaties waar een Human Resource Manager werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Human Resource Manager meestal werkt.

Waar werkt een Human Resource Manager?

Elk bedrijf van voldoende grootte heeft een personeelsfunctionaris nodig. Dit geldt ook voor de verschillende overheids-instellingen. Als het bedrijf bovendien groot genoeg is, zijn er mogelijkheden om in werk door te stromen naar andere functies of mogelijk andere branches (in het buitenland bijvoorbeeld).

Meer weten over werken in de Human Resource Management (HR)?

Bekijk werken in Human Resource Management (HR)

Best beoordeelde werkgevers Human Resource Manager

Waar kun je het beste werken als Human Resource Manager? Hieronder vind je de best door de Human Resource Manager beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Human Resource Manager.

Competenties, Skills en Vaardigheden Human Resource Manager:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Human Resource Manager.

Welke competenties heeft een Human Resource Manager nodig?

Een Human Resource Manager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Human Resource Manager

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Human Resource Manager passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Human Resource Manager nodig? 

De Human Resource Manager moet goed kunnen bemiddelen tussen het beleid en het personeel (Bemiddelaar), om zo conflicten te kunnen beheersen en daarmee ook het beleid op een goede manier door te kunnen voeren. Hiervoor is ook het interpreteren en vertalen van de verschillende perspectieven nodig. De personeelsefunctionaris moet zichzelf hierbij kunnen wegcijferen (Gever) en zo het optimale resultaat voor beide partijen kunnen bereiken. De personeelsfunctionaris moet hiervoor een pragmatische instelling hebben.

Bekijk de persoonstypen voor Human Resource Manager


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Human Resource Manager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Human Resource Manager

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Human Resource Manager

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Human Resource Manager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Human Resource Manager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Human Resource Manager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Human Resource Manager. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Human Resource Manager iets voor je?

Zou je graag Human Resource Manager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Human Resource Manager bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Human Resource Manager

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar