Incassomedewerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Incassomedewerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Incassomedewerker. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Incassomedewerker nodig heeft.Wat doet een Incassomedewerker? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Incassomedewerker?

Als Incassomedewerker heb je telefonisch contact met debiteuren om te zorgen dat zij hun schulden afbetalen aan degenen die nog geld van hen tegoed hebben (de crediteuren). Dit kan zijn op het gebied van hypotheken maar ook op het gebied van andere schulden, zoals leningen. Als de debiteuren hun afspraken niet nakomen moet jij ervoor zorgen dat er passende maatregelen worden genomen.

Daarnaast controleer je de betalingsregelingen. Dit doe je als Incassomedewerker voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Verder ben je bezig met het opstellen van dagvaardingen en andere exploten. Je onderhoudt in je werk als Incassomedewerker niet alleen contacten met de debiteuren maar ook met opdrachtgevers en andere partijen zoals de rechtbank of juristen.

 

 


 

Past het beroep Incassomedewerker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Incassomedewerker

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Collector Incassobureau


Vacatures Incassomedewerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Incassomedewerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Incassomedewerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Incassomedewerker per ervaringsniveau

junior Incassomedewerker vacatures startend Incassomedewerker vacatures senior Incassomedewerker vacatures beginnend Incassomedewerker vacatures trainee Incassomedewerker vacatures leidinggevend Incassomedewerker vacatures medior Incassomedewerker vacatures aankomend Incassomedewerker vacatures ervaren Incassomedewerker vacatures leerling Incassomedewerker vacatures vacatures omscholen tot Incassomedewerker vacatures opleiding tot Incassomedewerker

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Incassomedewerker

Wat verdient een Incassomedewerker?

Als Incassomedewerker verdien je zo tussen de €1500 en €3395 bruto per maand. Dit salaris is afhankelijk opleiding, ervaring en werkgever. Met een MBO achtergrond ligt het salaris rond de €1500 en €1600 bruto per maand. Heb je daarentegen een HBO opleiding afgerond dan ligt je salaris al gauw rond de €2000 tot €3000 bruto per maand.

Secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per werkgever. Sommige bedrijven bieden een 13de maand terwijl andere dit helemaal niet doen. Wel zie je dat de meeste bedrijven een extra opleiding van de werknemer willen betalen. Soms krijg je korting op bank- en verzekeringsproducten.

Salarisschaal Incassomedewerker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Incassomedewerker

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Incassomedewerker


Bekijk het salaris Incassomedewerker per ervaringsniveau

Salaris junior Incassomedewerker Wat verdient een startend Incassomedewerker? Wat is het loon senior Incassomedewerker? beginnend Incassomedewerker salaris Maximaal salaris trainee Incassomedewerker Hoeveel verdient een leidinggevend Incassomedewerker? Wat is het salaris van een medior Incassomedewerker? Salaris aankomend Incassomedewerker Wat verdient een ervaren Incassomedewerker? Welk salaris krijgt een leerling Incassomedewerker?


Incassomedewerker worden: Opleidingen tot Incassomedewerker

Wil je Incassomedewerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Incassomedewerker.

Hoe word je een Incassomedewerker? 

Om Incassomedewerker te worden moet je minimaal een MBO niveau 4 opleiding hebben afgerond en verstand hebben van incassowerkzaamheden en vaak ook van hypotheken. Ook kan je met een HBO diploma aan de slag als Incassomedewerker.

De opleidingen zullen vrijwel altijd in juridische richting zijn. Tijdens deze opleidingen zal er veel aandacht worden besteed aan de juridische kanten van het vak maar zal er ook gekeken worden naar bijvoorbeeld de werking van hypotheken. Tijdens je werk zal er vooral worden besproken hoe je het best om kan gaan met klanten en wat goede oplossingen zijn.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Incassomedewerker

Er zijn geen opleidingen Incassomedewerker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Incassomedewerker in werkt

Bekijk alle opleidingen Juridisch


Incassomedewerker worden: Omscholen tot Incassomedewerker

Als je je wilt omscholen tot Incassomedewerker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Incassomedewerker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Incassomedewerker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Incassomedewerker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Incassomedewerker

Als je Incassomedewerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Incassomedewerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Incassomedewerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Incassomedewerker?


Competenties en Vaardigheden Incassomedewerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Incassomedewerker.

Welke competenties heeft een Incassomedewerker nodig?

Een Incassomedewerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Onderhandelen
Onderhandelen

Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen

Omschrijving

In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.

Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.

Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Incassomedewerker

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Punctueel
 • Luisteren
 • Analytisch vermogen
 • Verbanden leggen
 • Overtuigingskracht
 • Creativiteit
 • Bemiddelen
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie
 • Effectief communiceren
 • Aanpassingsvermogen
 • Taalkennis

Persoonlijkheid en Eigenschappen Incassomedewerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Incassomedewerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Incassomedewerker nodig? 

Als Incassomedewerker is het belangrijk dat je ordelijk bent ingesteld, omdat je veel informatie te verwerken krijgt en ook vaak met allerlei dingen rekening moet houden (Perfectionist). Verder is het belangrijk dat je direct bent. Als je mensen erop wijst dat ze hun schulden moeten afbetalen dan heeft het geen zin om om de feiten heen te draaien. Gezag uitstralen kan daarbij helpen omdat dat zorgt dat mensen sneller onder de indruk zijn en dan misschien eerder dan geneigd hun schulden af te betalen(Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Incassomedewerker


Eigenschappen Incassomedewerker

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • PunctueelArbeidsmarktperspectief Incassomedewerker

Wat zijn de baankansen voor een Incassomedewerker?

Het arbeidsmarktperspectief van een Incassomedewerker is redelijk goed maar wel afhankelijk van de economische situatie, de mate waarin mensen geld (moeten) lenen.

De doorgroeimogelijkheden van Incassomedewerker zijn niet heel uitgebreid. Daarom bieden veel bedrijven een extra scholingsmogelijkheden.

De actuele kans op werk voor een Incassomedewerker

Het beroep Incassomedewerker is onderdeel van de beroepsfamilie Incassomedewerkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Incassomedewerkers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

41

Baankans Incassomedewerker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Incassomedewerker

Je kunt als Incassomedewerker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Incassomedewerker is onderdeel van de beroepsfamilie Incassomedewerkers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Incassomedewerker


Organisaties waar een Incassomedewerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Incassomedewerker meestal werkt.

Waar werkt een Incassomedewerker?

Als Incassomedewerker ben je werkzaam in de profit sector. Je werkt vaak voor grote bedrijven die veel debiteuren hebben. Voorbeelden zijn banken, maar ook kun je denken aan verzekeraars. Deze bedrijven hebben vaak veel Incassomedewerkers die op verschillende gebieden gespecialiseerd zijn.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Netwerk Incassomedewerker

Met wie werkt een Incassomedewerker samen? 

Als Incassomedewerker kom je vooral in aanraking met de debiteuren. Zij zijn uteindelijk degenen die jij moet aanmanen om hun schuld af te betalen. Je hebt met hen vaak telefonisch contact en overlegt met hen over mogelijk oplossingen. Ook met de crediteuren heb je contact. Dit zijn vaak tevens je opdrachtgevers en je houdt hen op de hoogte van de stand van zaken en overlegt ook met hen over mogelijke oplossingen. Soms sta je in contact met de rechtbank of met juristen als er juridische stappen ondernomen moeten. Hierbij moet je bijvoorbeel denken aan dagvaardingen of exploten.


 • Debiteuren
 • Crediteuren/Opdrachtgevers
 • Rechtbank
 • Jurist
Incassomedewerker

Interview met een Incassomedewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Incassomedewerker in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Debiteuren
 • Crediteuren/Opdrachtgevers
 • Rechtbank
 • Jurist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €3395

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

41Ga direct naar