Installateur zonnepanelen worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Installateur zonnepanelen worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Installateur zonnepanelen worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Installateur zonnepanelen? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Installateur zonnepanelen goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Installateur zonnepanelen?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Installateur zonnepanelen wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Installateur zonnepanelen.

Alles over hoe je Installateur zonnepanelen kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Installateur zonnepanelen?

Om Installateur zonnepanelen te worden heb je een MBO opleiding elektrotechniek nodig en gerichte cursussen PV-installaties.

Er zijn ook specifieke omschooltrajecten voor Zonnepanelen installateurs. Vooral in 2022 is er veel vraag, dus er zijn veel omschool/leerling vacatures voor Installateur of Monteur zonnepanelen te vinden.

Je kunt ook doorgroeien naar deze rol wanneer je ervaring hebt als Zonnepanelen monteur. Zeker omdat er veel vraag is naar dit soort professionals zijn de instroomeisen redelijk laag. Je hebt vooral technisch inzicht, lef en energie nodig. Met deze 3 competenties kan je al snel aan een omschooltraject tot Monteur zonnepanelen beginnen.

Welke vaardigheden heb je nodig om Installateur zonnepanelen te worden?

Om Installateur zonnepanelen te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Installateur zonnepanelen zijn Inlevingsvermogen, Logisch redeneren en Omgaan met veranderingen. Ook zijn Flexibiliteit, Analytisch vermogen en Technische processen doorzien belangrijke vaardigheden als je Installateur zonnepanelen wilt worden. Verder zijn Ruimtelijk inzicht, Oplossingsgericht en Analyseren ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Installateur zonnepanelen te worden?

Als je Installateur zonnepanelen wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Installateur zonnepanelen

  • Aanpassingsvermogen
  • Analytisch
  • Delegeren
  • Discipline
  • Durf
  • Klantgerichtheid
  • Omgaan met details
  • Oordeelsvorming
  • Technisch inzicht

Welke eigenschappen heb je nodig om Installateur zonnepanelen te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Installateur zonnepanelen te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Optimisme, Energiek en Vindingrijkheid. Daarnaast zijn Enthousiasme en Ondernemendheid ook goed van pas komende eigenschappen om Installateur zonnepanelen te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Installateur zonnepanelen worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Installateur zonnepanelen. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Installateur zonnepanelen zijn de Baas en de Levensgenieter.

Een Installateur zonnepanelen is klantvriendelijk, oplossingsgericht en energie. Hij wilt graag een zo effectief mogelijke zonne-energie installatie opleveren en voelt voldoening wanneer dit resultaat bereikt wordt. Het persoonstype dat daarbij past is Succesvolle werker.

Daarnaast draagt de Installateur zonnepanelen de hoofdverantwoordelijkheid voor de correcte installatie en heeft daarmee de operationele leiding in het team. Het persoonstype dat daarbij past is baas.

Opleiding Installateur zonnepanelen

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Installateur zonnepanelen kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Installateur zonnepanelen. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Installateur zonnepanelen. Maar ook cursussen en trainingen voor de Installateur zonnepanelen.

Top 5 opleidingen Installateur zonnepanelen

SCIOS Scope 12 - Veiligheidsinspecties Zonnepanelen
Ben jij aankomend inspecteur of installateur en wil jij Scope 12 gecertificeerd zijn? Dan is deze training iets voor jou! Tijdens de cursus leer je meer over de normen en …
SCIOS Scope 12 - Veiligheidsinspecties Zonnepanelen

Omscholen tot Installateur zonnepanelen

Hoe kan je omscholen tot Installateur zonnepanelen? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Installateur zonnepanelen zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Uitgelicht
Vacature Gratis omscholen tot Installatiemonteur met Baangarantie!
→ Diverse werkgevers
Krijg jij altijd alles aan de praat? Hou je van lekker actief bezig zijn? Heb je aanleg voor techniek en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Installateur zonnepanelen?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Installateur zonnepanelen. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Installateur zonnepanelen?

Als je wilt omscholen tot Installateur zonnepanelen is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Om Installateur zonnepanelen te worden heb je technische inzicht nodig. Je moet ervan houden om gedeeltelijk in de buitenlucht te werken en ook op grote hoogte, je hebt dus wel lef nodig.

Een Installateur zonnepanelen vindt het leuk om goed advies te geven over de plaatsing van de zonnepanelen en een installatie met zoveel mogelijk rendement te plaatsen. 

Je moet ervan houden om in teamverband te werken en daar een leidende rol in te hebben.

Salaris Installateur zonnepanelen

Wat verdient een Installateur zonnepanelen? Het salaris van een Installateur zonnepanelen begint bij €2600,- bruto per maand. Een ervaren Installateur zonnepanelen verdient tot maximaal €3500,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.