Internist Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Internist worden: Opleidingen tot Internist

Wil je Internist worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Internist, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Internist.

Hoe word je een Internist? 

De Internist moet zich allereerst tot Basisarts laten opleiden. Daarvoor volgt hij de opleiding geneeskunde (WO) en heeft hij de co-schappen gelopen. Dit traject duurt in totaal zes jaar. 
Na deze opleiding kiest de Internist ervoor om de opleiding interne geneeskunde (Post-Doc) te volgen. Hiervoor dient hij te solliciteren naar een opleidingsplaats in een academisch ziekenhuis of opleidingskliniek. Tijdens de zesjarige opleiding gaat de student dus al aan de slag als Internist. De eerste vier jaar van de studie interne geneeskunde bestaat uit algemene interne geneeskunde. De laatste twee jaar volgt hij een speciële opleiding. De Internist richt zich dan op een bepaald vakgebied. Hij kan ook kiezen om zich te laten opleiden tot Internist-generalist. 
 

De vakgebieden waarin de Internist zich kan specialiseren zijn de volgende: 
- nefrologie (nierziekten)
- endocrinologie (hormoonaandoeningen en diabetes)
- intensive care
- oncologie (kankerbestrijding)
- vasculaire geneeskunde (vetstofwisselingen, trombose en andere problemen met de bloedvaten)
- infectieziekten
- klinische farmacologie
- allergologie 
- klinische immunologie
- hematologie (bloedziekten)
- bloedtransfusiegeneeskunde
- ouderengeneeskunde

Na zes jaar met goed gevolg de opleiding te hebben afgerond kan men volleerd aan de slag gaan als Internist. Door het verkrijgen van een artsregistratie als Internist en eventueel een registratie op een bepaald aandachtsgebied. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Internist

Er zijn geen opleidingen Internist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Internist in werkt

Bekijk meer opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Is het verstandig om Internist te worden?

Voordat je aan een opleiding Internist begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Internist worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Internist?

Er zijn voldoende opleidingsplaatsen voor Internisten beschikbaar. Als afgestudeerd Internist kan men eigenlijk direct aan de slag. Door de vergrijzing van de samenleving zijn er steeds meer (oudere) mensen die een Internist nodig hebben. Daarbij vragen mensen steeds meer om specialistisch onderzoek. Ze nemen niet meer genoegen met een simpel recept van de Huisarts. Daardoor ontstaat er meer werk voor de Internist. Door het verkrijgen van een opleidingsplaats is de Internist na zijn afstuderen zo goed als verzekerd van een baan. 

De Internist zit al bijna aan de top van zijn carrière. Hij heeft lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Daardoor zijn er niet veel doorgroeimogelijkheden meer al kan de Internist zich altijd nog wel specialiseren in een bepaald aandachtsgebied. Daarnaast zijn er nog wat mogelijkheden voor de Internist om zijn loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast het werk van Internist leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. De Internist kan ook wetenschappelijk onderzoek gaan doen. En als laatste is er voor de Internist nog een loopbaan in een academisch ziekenhuis mogelijk. Hij kan daar aan de slag gaan als opleider of hoogleraar

De actuele kans op werk voor een Internist

Het beroep Internist is onderdeel van de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend). De kans op werk voor de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend) is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Internist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Internist

Als je je wilt omscholen tot Internist is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Internist door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Internist zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Internist

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Internist dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Internist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Internist

Als je Internist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Internist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Internist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Internist?

Competenties en Vaardigheden Internist

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Internist nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Internist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Internist

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Internist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Internist. Als Internist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Internist:


zie volledige beschrijving persoonstype Internist

Vakkennis voor een Internist

Het is voor een Internist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Internist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Internist


Werkervaring Internist

Het is voor een startend Internist die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Internist is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Internist, maar iets anders?

Is een opleiding Internist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Internist te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Internist te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Internist te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Internist te worden?

Zou je graag Internist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Internist voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar