Internist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Internist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep internist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je internist wordt.

 

Wat is een Internist?

De Internist is een Medisch specialist op het gebied van de interne of inwendige geneeskunde. De Internist houdt zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren en behandeln van uiteenlopende ziektebeelden van de inwendige organen. Voorbeelden van ziekten zijn: nierziekten, bloedziekten, allergische aandoeningen, kanker en infectieziekten. Heeft een patiënt maag- lever- of darmklachten dan meldt hij zich ook bij de Internist. Stofwisselingsstoornissen en hormonale ziekten behoren ook tot het palet van ziekten waar de Internist zich mee bezig houdt.
De Internist werkt meestal in een polikliniek. Daar onderzoekt en behandelt hij patiënten, maakt hij diagnoses op en schrijft hij medicijnen voor. Een andere taak van de Internist is het adviseren omtrent de leefstijl van de patiënt. Naast het werk in de polikliniek is de Internist ook te vinden op afdelingen waar zijn patiënten zijn opgenomen. 
Het medisch gebied waar de Internist werkzaam in is, is zo breed dat veel Internisten zich hebben gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Vakgebieden waar Internisten zich in hebben gespecialiseerd zijn bijvoorbeeld nefrologie (nierziekten), oncologie (kankerbestrijding) of farmacologie. 

De standaardtaak van de Internist is de diagnose. Bij het stellen van de diagnose komt er veel om de hoek kijken. De Internist luistert naar het verhaal van de patiënt (anamnese) en doet lichamelijk onderzoek. Dit zijn de basishandelingen van de Internist bij het diagnosticeren. Om de oorzaak van de klachten te achterhalen maakt hij ook gebruik van bloed- en urineonderzoek, röntgenfoto's en echo's. 
De Internist is in sommige gevallen langdurig betrokken bij het gehele medisch proces van zijn patiënten. De Inwendig geneeskundige zorgt ervoor dat alle zorg goed op elkaar is afgestemd. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij behandeltrajecten van kanker of bij chronisch zieken met veel medicijnen. 
Ongeveer tien procent van de werkzaamheden van de Internist bestaat daarnaast nog uit administratie en managementtaken. De Internist die werkzaam is in een academisch ziekenhuis besteedt eenderde van zijn tijd aan lesgeven aan studenten en eenderde aan wetenschappelijk onderzoek. Wil je werken als Internist?

Werk je al als Internist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Internist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Internist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Internist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • Medisch specialist
 • Cardioloog
 • Artsonderzoeker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5833 tot €20834

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Internist

Wat verdient een Internist?

De salarissen voor het beroep van Internist verschillen. De Internist in vast dienstverband ontvangt andere inkomsten dan een zelfstandig gevestigd specialist. 
Als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdient de Internist conform de Arbeidsvoorwaarden Medische Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer €70000 op basis van een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot ongeveer €130000. Maandelijks ligt het loon van een Internist dus ongeveer tussen de €5833 en €10833 bruto. 
Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8 procent. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.

 

Als zelfstandig gevestigd Internist zijn de inkomsten grofweg tussen €150000 en €250000 bruto per jaar. Daar moet de Internist dus nog belasting over betalen. Daarnaast heeft de zelfstandig Internist te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.
 
Tijdens de opleiding werkt de Internist als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat de Internist dan ontvangt is afhankelijk van zijn werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer €3052 bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4214 bij zeven ervaringsjaren.
 
 

Salarisschaal Internist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Internist

Op zoek naar een nieuwe baan als Internist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Internist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Internist vacatures

Internist (tijdelijke waarneming) omgeving Leeuwarden
Vacature Internist in Friesland Bent u internist en op korte termijn beschikbaar voor een tijdelijke waarneming? Dan hebben wij bij een ziekenhuis in de omgeving van Leeuwarden een interessante mogelijkheid …
Internist (tijdelijke waarneming) omgeving Leeuwarden
TMI
Vacature Internist in Friesland Bent u internist en op korte termijn beschikbaar voor een tijdelijke waarneming? Dan hebben wij bij een ziekenhuis in de omgeving van Leeuwarden een interessante mogelijkheid …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Internist

Wat is de toekomst van Internist?

Er zijn voldoende opleidingsplaatsen voor Internisten beschikbaar. Als afgestudeerd Internist kan men eigenlijk direct aan de slag. Door de vergrijzing van de samenleving zijn er steeds meer (oudere) mensen die een Internist nodig hebben. Daarbij vragen mensen steeds meer om specialistisch onderzoek. Ze nemen niet meer genoegen met een simpel recept van de Huisarts. Daardoor ontstaat er meer werk voor de Internist. Door het verkrijgen van een opleidingsplaats is de Internist na zijn afstuderen zo goed als verzekerd van een baan. 

De Internist zit al bijna aan de top van zijn carrière. Hij heeft lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Daardoor zijn er niet veel doorgroeimogelijkheden meer al kan de Internist zich altijd nog wel specialiseren in een bepaald aandachtsgebied. Daarnaast zijn er nog wat mogelijkheden voor de Internist om zijn loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast het werk van Internist leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. De Internist kan ook wetenschappelijk onderzoek gaan doen. En als laatste is er voor de Internist nog een loopbaan in een academisch ziekenhuis mogelijk. Hij kan daar aan de slag gaan als opleider of hoogleraar

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Internist worden: Opleidingen tot Internist

Wil je internist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Internist? 

De Internist moet zich allereerst tot Basisarts laten opleiden. Daarvoor volgt hij de opleiding geneeskunde (WO) en heeft hij de co-schappen gelopen. Dit traject duurt in totaal zes jaar. 
Na deze opleiding kiest de Internist ervoor om de opleiding interne geneeskunde (Post-Doc) te volgen. Hiervoor dient hij te solliciteren naar een opleidingsplaats in een academisch ziekenhuis of opleidingskliniek. Tijdens de zesjarige opleiding gaat de student dus al aan de slag als Internist. De eerste vier jaar van de studie interne geneeskunde bestaat uit algemene interne geneeskunde. De laatste twee jaar volgt hij een speciële opleiding. De Internist richt zich dan op een bepaald vakgebied. Hij kan ook kiezen om zich te laten opleiden tot Internist-generalist. 
 

De vakgebieden waarin de Internist zich kan specialiseren zijn de volgende: 
- nefrologie (nierziekten)
- endocrinologie (hormoonaandoeningen en diabetes)
- intensive care
- oncologie (kankerbestrijding)
- vasculaire geneeskunde (vetstofwisselingen, trombose en andere problemen met de bloedvaten)
- infectieziekten
- klinische farmacologie
- allergologie 
- klinische immunologie
- hematologie (bloedziekten)
- bloedtransfusiegeneeskunde
- ouderengeneeskunde

Na zes jaar met goed gevolg de opleiding te hebben afgerond kan men volleerd aan de slag gaan als Internist. Door het verkrijgen van een artsregistratie als Internist en eventueel een registratie op een bepaald aandachtsgebied. 

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Internist

E-learning Bereik en behoud een gezond gewicht
Blijvend afvallen en een gezonde leefstijl ontwikkelen Voor wie is de cursus? De cursus is voor iedereen die echt gezonder wil leven en gewicht wil verliezen. Wat leert u in
Meer opleidingen Internist

Weet je nog niet of je Internist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Internist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Internist

Met wie werkt een Internist samen? 

De Internist overlegt veel met collega-Internisten, andere Medische specialisten, patiënten en familieleden van die patiënten. De Internist verzorgt het hele zorgtraject van zijn patiënt en zorgt ervoor dat alle zorg goed op elkaar is afgestemd. In het ziekenhuis heeft de Internist een centrale rol. Hij is de spil in het medisch team bij de zorg van de patiënt. Hij houdt daardoor voortdurend korte lijntjes met bijvoorbeeld de Huisarts of de Cardioloog. Met alle Medische specialisten heeft de Internist regelmatig contact om te voorkomen dat de zorgverleners langs elkaar heen werken. 
De Internist in een academisch ziekenhuis geeft ook les aan studenten interne geneeskunde. Daarnaast voert hij ook wetenschappelijk onderzoek uit. De Internist komt daardoor ook in contact met de Artsonderzoeker. 


 • Huisarts
 • Medisch specialist
 • Cardioloog
 • Artsonderzoeker
Internist


Organisaties waar een Internist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Internist meestal werkt.

Waar werkt een Internist?

De Internist is vooral werkzaam op de polikliniek van een algemeen of specialistisch ziekenhuis. Eveneens is hij te vinden in een academisch ziekenhuis. De Internist is er ook voor de patiënten die opgenomen zijn. Daardoor is de Internist eigenlijk wel op alle afdelingen van een ziekenhuis te vinden. 
Naast het werk als Internist kan men ook als onderzoeker aan de slag. Dit is meestal in een academisch ziekenhuis, maar kan ook bij een onderzoeksinstelling zijn. 
De Internist werkt in de non-profit sector. 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Internist

Waar kun je het beste werken als Internist? Hieronder vind je de best door de Internist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Internist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Internist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Internist.

Welke competenties heeft een Internist nodig?

Een Internist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Internist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Internist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Internist nodig? 

De Internist krijgt te maken met vele facetten van de geneeskunde. Hij heeft daarom ook een brede interesse in de medische wetenschap. De Internist vindt het aangenaam om een centrale rol te spelen in de zorg van zijn patiënten. Hij beoordeelt mede welke specialistische zorg iemand krijgt. Door het vele overleg met andere Medische specialisten beschikt de Internist over uitstekende communicatieve vaardigheden. 
Op de polikliniek staat de Internist in direct contact met de patiënt. Hij kan daarom ook erg goed luisteren en het geduld en begrip opbrengen voor de patiënt. De Internist neemt de tijd voor zijn patiënten, dat geldt natuurlijk ook voor de patiënten die opgenomen zijn. 
Om zich door de twaaljarige opleiding heen te worstelen heeft de Internist veel aan zijn doorzettingsvermogen en is hij erg leergierig. Hij is nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen op medisch gebied. Op zijn vakgebied maar ook op het vakgebied van andere Medische specialisten. 

De Internist werkt in de zorg en heeft daardoor ook de eigenschappen die passen bij een verzorgende. Hij is een warm en betrokken persoon die erg goed kan luisteren. De Internist is erg behulpzaam en is ondersteunend in zijn werkzaamheden. Hij kan zich erg goed inleven in zijn patiënten en stelt hen op hun gemak (Gever).

De Internist is een verzamelaar van informatie. Vooral op zijn specifieke gebied. Dit is dus de inwendige geneeskunde en zijn aandachtsgebied. Hij is nauwkeurig en onafhankelijk in het beoordelen van ziektebeelden. De Internist is leergierig en is bereid altijd bij te leren (Waarnemer). 

Bekijk de persoonstypen voor Internist


Gever


Lees meer

Interview met een Internist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Internist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Internist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Internist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Internist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Internist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Internist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Internist iets voor je?

Zou je graag Internist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Internist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Internist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar