Kaasmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Kaasmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Kaasmaker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Kaasmaker wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Kaasmaker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Kaasmaker


Vacatures Kaasmaker

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Kaasmaker?

Een Kaasmaker is iemand die, zoals de naam al doet vermoeden, beroepsmatig kaas maakt.

Bij het kaasmaken worden verschillende stappen doorgelopen. Eerst voegt de Kaasmaker stremsel en zuursel toe aan de melk, zodat de wrongel ontstaat. Deze wrongel gaat in een vat en wordt samengeperst. Daarna gaat het in een pekelbad. Het zout zorgt voor een stevige korst en een lange houdbaarheid. Vervolgens laat de Kaasmaker de kaas een aantal maanden tot meer dan een jaar rijpen. De Kaasmaker draait de kazen af en toe om.

Soms voegt een Kaasmaker kruiden en specerijen toe aan de kaas, zoals pesto, brandnetel of komijn. Ook kan hij schimmels door de kaas mengen of op de korst aanbrengen. Zo ontstaan schimmelkazen.

Een Kaasmaker kan zich tevens bezighouden met de bereiding van andere zuivelproducten, zoals yoghurt. En soms verkoopt hij zijn kazen en andere zuivelproducten op de markt of in een winkel. 

Natuurlijk zorgt de Kaasmaker voor een schone werkplek. Al met al is een baan als Kaasmaker fysiek zwaar. Hij dient dus een goede gezondheid te hebben en sterk te zijn.
 


Past het beroep Kaasmaker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Kaasmaker per stad

Vacatures Kaasmaker Alkmaar

Vacatures Kaasmaker Almelo

Vacatures Kaasmaker Almere

Vacatures Kaasmaker Alphen aan den Rijn

Vacatures Kaasmaker Amersfoort

Vacatures Kaasmaker Amstelveen

Vacatures Kaasmaker Amsterdam

Vacatures Kaasmaker Apeldoorn

Vacatures Kaasmaker Arnhem

Vacatures Kaasmaker Assen

Vacatures Kaasmaker Bergen op Zoom

Vacatures Kaasmaker Breda

Vacatures Kaasmaker Capelle aan den IJssel

Vacatures Kaasmaker Delft

Vacatures Kaasmaker Den Bosch

Vacatures Kaasmaker Den Haag

Vacatures Kaasmaker Den Helder

Vacatures Kaasmaker Deventer

Vacatures Kaasmaker Doetinchem

Vacatures Kaasmaker Dordrecht

Vacatures Kaasmaker Ede

Vacatures Kaasmaker Eindhoven

Vacatures Kaasmaker Emmen

Vacatures Kaasmaker Enschede

Vacatures Kaasmaker Gouda

Vacatures Kaasmaker Groningen

Vacatures Kaasmaker Haarlem

Vacatures Kaasmaker Haarlemmermeer

Vacatures Kaasmaker Heerlen

Vacatures Kaasmaker Helmond

Vacatures Kaasmaker Hengelo

Vacatures Kaasmaker Hilversum

Vacatures Kaasmaker Hoogeveen

Vacatures Kaasmaker Hoorn

Vacatures Kaasmaker Katwijk

Vacatures Kaasmaker Leeuwarden

Vacatures Kaasmaker Leiden

Vacatures Kaasmaker Lelystad

Vacatures Kaasmaker Maastricht

Vacatures Kaasmaker Middelburg

Vacatures Kaasmaker Nieuwegein

Vacatures Kaasmaker Nijmegen

Vacatures Kaasmaker Oss

Vacatures Kaasmaker Purmerend

Vacatures Kaasmaker Roermond

Vacatures Kaasmaker Roosendaal

Vacatures Kaasmaker Rotterdam

Vacatures Kaasmaker Schiedam

Vacatures Kaasmaker Spijkenisse

Vacatures Kaasmaker Terneuzen

Vacatures Kaasmaker Tilburg

Vacatures Kaasmaker Utrecht

Vacatures Kaasmaker Veenendaal

Vacatures Kaasmaker Venlo

Vacatures Kaasmaker Vlaardingen

Vacatures Kaasmaker Westland

Vacatures Kaasmaker Zaanstad

Vacatures Kaasmaker Zeist

Vacatures Kaasmaker Zoetermeer

Vacatures Kaasmaker Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Kaasmaker

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Kaasmaker?

Een Kaasmaker verdient waarschijnlijk tussen de €1000,- en €2000,- bruto per maand. Zijn salaris hangt onder meer af van zijn ervaring en leeftijd.

De secundaire arbeidsvoorwaarden staan in de CAO Zuivelindustrie. Werknemers krijgen bijvoorbeeld een eindejaarsuitkering, vakantietoeslag, toeslagen bij werken op feestdagen en toeslagen als zij in het bezit zijn van een EHBO- en/of BHV-diploma.


Meer weten over het salaris Kaasmaker

Salaris aankomend Kaasmaker Salaris junior Kaasmaker Wat is het salaris van een medior Kaasmaker? Welk salaris krijgt een senior Kaasmaker?


Hoe word je een Kaasmaker? 

Er bestaat geen opleiding tot Kaasmaker. Wel kunnen cursussen van enkele weken tot maanden gevolgd worden. Vaak kan iemand intern worden opgeleid tot Kaasmaker.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Kaasmaker

Er zijn geen opleidingen Kaasmaker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Kaasmaker in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie


Omscholen tot Kaasmaker

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Kaasmaker. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Kaasmaker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Kaasmaker

Als je Kaasmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kaasmaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kaasmaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Kaasmaker?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Kaasmaker

Een Kaasmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Vaardigheden Kaasmaker

 • Doorzettingsvermogen
 • Consequent handelen
 • Motivatie
 • Doelmatig werken
 • Ambitie
 • Betrouwbaarheid
 • Loyaliteit
 • Oog voor detail
 • Zorgvuldigheid
 • Nauwkeurigheid
 • Vitaliteit
 • Levenslust
 • Positiviteit
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kaasmaker nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Kaasmaker zijn Succesvolle Werker en Perfectionist.

Een Kaasmaker verzet fysiek zwaar werk en moet daarom veel energie hebben. Ook is hij gedreven, is hij doelgericht en werkt hij efficiënt (Succesvolle Werker).

Een Kaasmaker moet tevens heel nauwkeurig te werk gaan. Om goede kazen te krijgen, moeten alle werkzaamheden precies worden uitgevoerd. Een Kaasmaker is daarom veeleisend, integer en gedisciplineerd (Perfectionist).


Eigenschappen Kaasmaker

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerdheid
 • Punctueel
 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • OndernemendheidWat zijn de baankansen voor een Kaasmaker?

Er zijn niet veel vacatures te vinden voor Kaasmakers. Het arbeidsperspectief is dus niet heel goed. Toch kan met goed zoeken en wellicht open sollicitaties een baan worden gevonden. Overigens ligt een kaasmakerij of zuivelfabriek vaak niet naast de deur.

Bij goed functioneren kan een Kaasmaker meer taken krijgen toegewezen. Hij kan zich specialiseren en zich ook gaan richten op het bereiden van andere zuivelproducten, zoals yoghurt. Ook kan hij leiding gaan geven of zelfs een eigen bedrijf oprichten.

De actuele kans op werk voor een Kaasmaker

Het beroep Kaasmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Procesoperators voedingsmiddelenindustrie. De kans op werk voor de beroepsfamilie Procesoperators voedingsmiddelenindustrie is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Kaasmaker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Kaasmaker

Het beroep Kaasmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Procesoperators voedingsmiddelenindustrie.

Mogelijke specialisaties voor een Kaasmaker

ploegchef voedingsmiddelenindustrie

schakelbordwachter voedingsmiddelenindustrie

shiftleader voedingsmiddelenindustrie

teamleider voedingsmiddelenindustrie

voorman operator voedingsmiddelenindustrie

wachtchef voedingsmiddelenindustrie

groepsleider voedingsmiddelenindustrie

hoofd procesregelaar voedingsmiddelenindustrie

meewerkend voorman operator voedingsmiddelenindustrie

ploegbaas voedingsmiddelenindustrie

brander sterke dranken (paneloperator)

cacaobrander (paneloperator)

destilleerder fractionering voedingsmiddelenindustrie (paneloperator)

procesregelaar voedingsmiddelenindustrie (paneloperator)

productbereider limonadesiroop (paneloperator)

bedieningsvakman voedingsmiddelenindustrie (paneloperator)

bierbrouwer (paneloperator)

botermaker (paneloperator)

mouter procesindustrie (paneloperator)

paneelwachter voedingsmiddelenindustrie

paneloperator voederfabriek (gemalen voeder)

siroopmaker frisdranken (paneloperator)

procesoperator voedingsmiddelenindustrie (paneloperator)

destilleerder oliehoudend extract voedingsmiddelenindustrie (paneloperator)

distilleerder sterke dranken (paneloperator)

frisdrankbereider (paneloperator)

gistbereider (paneloperator)

industrieel kaasmaker (paneloperator)

koffiebrander (paneloperator)

limonadesiroopmaker (paneloperator)

technisch procesoperator voedingsmiddelenindustrie (paneloperator)

Bierbrouwer

siroopmaker frisdranken (fieldoperator)

technisch procesoperator voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator)

brander sterke dranken (fieldoperator)

cacaobrander (fieldoperator)

bedieningsvakman voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator)

bierbrouwer (fieldoperator)

botermaker (fieldoperator)

destilleerder fractionering voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator)

destilleerder oliehoudend extract voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator)

distilleerder sterke dranken (fieldoperator)

fieldoperator voederfabriek (gemalen voeder)

frisdrankbereider (fieldoperator)

gistbereider (fieldoperator)

industrieel kaasmaker (fieldoperator)

koffiebrander (fieldoperator)

limonadesiroopmaker (fieldoperator)

mouter procesindustrie (fieldoperator)

procesoperator voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator)

productbereider limonadesiroop (fieldoperator)


Waar werkt een Kaasmaker?

Een Kaasmaker werkt bij een Kaasmakerij, een Zuivelfabriek of een Boerderij. Deze bedrijven streven naar winst en horen dus bij de profitsector.


Met wie werkt een Kaasmaker samen? 

Een Kaasmaker komt vaak veel in contact met collega’s op de werkvloer. Zij werken samen en helpen elkaar. Als een Kaasmaker op een boerderij werkt, komt hij tevens in contact met de Boerin. Werkt een Kaasmaker in een zuivelfabriek, dan zal hij met andere Zuivelbereiders in aanraking komen. Ook komt de Kaasmaker in aanraking met de leidinggevende. Laatstgenoemde stuurt het personeel aan en controleert de werkzaamheden.  
 


 • Collega’s
 • Boerin
 • Zuivelbereider
 • Leidinggevende
Kaasmaker

Alles over het beroep Kaasmaker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Collega’s
 • Boerin
 • Zuivelbereider
 • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1000 tot €2000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar