Kantonnier Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Kantonnier? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Kantonnier, zoals: "Wat doet een Kantonnier?", of "Wat verdient een Kantonnier? of "Hoe word je een Kantonnier?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Kantonnier nodig heeft.Wat is een Kantonnier?

Een Kantonnier is iemand die zich bezighoudt met het beheren en onderhouden van wegen, paden, bermen, rivieren en dijken.

Werkt een Kantonnier bij een gemeente, dan zal hij wegen, paden, parken en bermen onderhouden. De Kantonnier bekijkt of alles in het aan hem toegewezen gebied er nog goed bij ligt. Zijn er delen beschadigd of vies, dan zal de Kantonnier deze met een team herstellen en schoonmaken.

Werkt een Kantonnier bij een waterschap, dan houdt hij zich bezig met het onderhoud van rivieren, dijken, enzovoort. Ook hier zal de Kantonnier kijken of alles nog schoon, veilig en onbeschadigd is. Is dat niet zo, dan zorgt de Kantonnier ervoor dat het opgeruimd en gerepareerd wordt. 

Past het beroep Kantonnier bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Kantonnier

Op zoek naar een nieuwe baan als Kantonnier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kantonnier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Kantonnier vacatures

Vacature Toezichthoudend kantonnier Waterbeheer
Waterschap Scheldestromen
Toezichthoudend kantonnier Waterbeheer Middelburg Houd jij het water in de peiling? Woon jij onder of boven NAP? Veel mensen vinden het vanzelfsprekend dat we in Nederland voor een groot deel …
Vacature Toezichthoudend kantonnier Wegen
Waterschap Scheldestromen
Toezichthoudend kantonnier Wegen 36 uur per week Het programma en de afdeling Wegen Voor het programma Wegen werken totaal 50 medewerkers waarvan 20 collega’s vanuit het hoofdkantoor in Middelburg en …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kantonnier

Wat verdient een Kantonnier?

Een Kantonnier kan rekenen op zo’n €1500,- tot €2700,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Het precieze bedrag hangt bijvoorbeeld af van zijn leeftijd en ervaring.

Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vakantiedagen, vakantietoeslag van acht procent van het loon, een reiskostenvergoeding en een veilige werkomgeving.

Salarisschaal Kantonnier

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Kantonnier

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Kantonnier


Kantonnier worden: Opleidingen tot Kantonnier

Wil je Kantonnier worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Kantonnier.

Hoe word je een Kantonnier? 

Er bestaat geen specifieke opleiding om Kantonnier te worden. Wel wordt minimaal VMBO werk- en denkniveau gevraagd en vaak ook enkele jaren relevante werkervaring en een rijbewijs. Een relevante opleiding om als Kantonnier bij de gemeente aan de slag te gaan is een MBO-opleiding in de richting van wegenbouw. Een relevante opleiding om als Kantonnier bij een waterschap aan de slag te gaan is een KOF (Koninklijk Onderwijs Fonds, scheepvaartopleidingen)-opleiding.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Kantonnier

Er zijn geen opleidingen Kantonnier aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Kantonnier in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid


Kantonnier worden: Omscholen tot Kantonnier

Als je je wilt omscholen tot Kantonnier is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Kantonnier zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Kantonnier dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Kantonnier

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Kantonnier

Als je Kantonnier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kantonnier zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kantonnier

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kantonnier?


Competenties en Vaardigheden Kantonnier:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kantonnier.

Welke competenties heeft een Kantonnier nodig?

Een Kantonnier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonlijkheid en Eigenschappen Kantonnier

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kantonnier passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kantonnier nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Kantonnier zijn Succesvolle Werker en Waarnemer.

Een Kantonnier is gedreven en hij werkt doelgericht en efficiënt. Ook houdt hij zich aan de Arborichtlijnen en veiligheids- en onderhoudsvoorschriften (Succesvolle Werker).

Tevens heeft de Kantonnier inzicht in zijn omgeving. Hij merkt onvolkomenheden op en hij weet hoe hij deze op kan lossen (Waarnemer). 

Bekijk de persoonstypen voor Kantonnier


Eigenschappen Kantonnier

 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • Ondernemend
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Kantonnier

Wat zijn de baankansen voor een Kantonnier?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Kantonnier is gemiddeld. Hoeveel werk er is, hangt af van de periode van het jaar en de stad of het gebied waar de Kantonnier wil werken.

Bij goed functioneren kan een Kantonnier meer verantwoordelijkheden krijgen. Hij kan dan meer gebieden en werkzaamheden krijgen toegewezen en/of leiding gaan geven aan een team. 

De actuele kans op werk voor een Kantonnier

Het beroep Kantonnier is onderdeel van de beroepsfamilie Hulparbeiders grond-, weg- en waterbouw. De kans op werk voor de beroepsfamilie Hulparbeiders grond-, weg- en waterbouw is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

2

Baankans Kantonnier

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Kantonnier

Je kunt als Kantonnier een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Kantonnier is onderdeel van de beroepsfamilie Hulparbeiders grond-, weg- en waterbouw. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Kantonnier


Organisaties waar een Kantonnier werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kantonnier meestal werkt.

Waar werkt een Kantonnier?

 

Een Kantonnier werkt meestal voor het waterschap of voor de gemeente. Er wordt niet gestreefd naar het behalen van zoveel mogelijk winst, dus is de Kantonnier werkzaam in de non-profitsector. 

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Netwerk Kantonnier

Met wie werkt een Kantonnier samen? 

Een Kantonnier werkt meestal samen met andere Kantonniers aan een project. Zij plegen overleg en vervullen allemaal een eigen taak. De Kantonnier krijgt leiding van een Leidinggevende, bij wie hij ook terecht kan bij vragen of problemen. Bovendien zal een Kantonnier soms in contact komen met Gemeentewerkers met een andere functie.


 • Collega’s
 • Gemeentewerkers
 • Leidinggevende
Kantonnier

Interview met een Kantonnier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Kantonnier:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Kantonnier verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Kantonnier?

De beroepen die verwant zijn aan Kantonnier zijn:
Wegwerker
Salaris: €1500 tot €2000
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Kantonnier in één oogopslag

Competenties:

Netwerk:

 • Collega’s
 • Gemeentewerkers
 • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2Ga direct naar