Klassenassistent Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Klassenassistent worden: Opleidingen tot Klassenassistent

Wil je Klassenassistent worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Klassenassistent, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Klassenassistent.

Hoe word je een Klassenassistent? 

Voor de functie van Klassenassistent wordt niet altijd een opleiding gevraagd, officieel is het niet nodig. Wel is kennis van en ervaring met het verrichten van verzorgende handelingen gewenst,  evenals vaardigheid in de omgang met leerlingen.

Sommige scholen vragen echter toch een opleiding; Sociaal Pedagogisch Werk, MBO niveau 4.

Een opleiding tot Onderwijsassistent is ook geschikt om Klassenassistent te worden.

De 2 best beoordeelde opleidingen Klassenassistent

bijgewerkt op 02-12-2021

Basisopleiding Onderwijsassistent Thuisstudie
Wat doet de onderwijsassistent? Ontdek het met de basisopleidingKinderen in groep 3 leren lezen en schrijven. Hoe help je hen daarbij? En tieners? Pubers hebben overal aandacht voor. Behalve voor …
Basisopleiding Onderwijsassistent Thuisstudie
Basisopleiding Onderwijsassistent E-Learning
Wat doet de onderwijsassistent? Ontdek het met de basisopleidingKinderen in groep 3 leren lezen en schrijven. Hoe help je hen daarbij? En tieners? Pubers hebben overal aandacht voor. Behalve voor …
Basisopleiding Onderwijsassistent E-Learning

Is het verstandig om Klassenassistent te worden?

Voordat je aan een opleiding Klassenassistent begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Klassenassistent worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Klassenassistent?

Het aantal werkplekken voor Klassenassistenten groeit, maar hetzelfde geldt voor het aantal Klassenassistenten. De toekomst is dus onzeker.

Doorgroeimogelijkheden zijn er wel. Voor de Klassenassistent zonder onderwijsinhoudelijke taken is groei naar Klassenassistent 'plus' mogelijk. Deze kan nadenken over de functie Onderwijsassistent, die nog wat inhoudelijker is maar verder van gelijk niveau. Opleidingen kunnen de Klassenassistent uiteindelijk voor de klas brengen.

De actuele kans op werk voor een Klassenassistent

Het beroep Klassenassistent is onderdeel van de beroepsfamilie Onderwijsassistenten basisonderwijs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Onderwijsassistenten basisonderwijs is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

194

Baankans Klassenassistent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Klassenassistent

Als je je wilt omscholen tot Klassenassistent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Klassenassistent door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Klassenassistent zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Klassenassistent

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Klassenassistent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Leerling vacatures

Vacature Onderwijsassistent A voor dove en slechthorende leerlingen in SO
Koninklijke Kentalis
Onderwijsassistent A voor dove en slechthorende leerlingen in SO LocatieArnhem 28 uur, parttime Beheers je Nederlandse Gebarentaal en wil je dit inzetten voor het beste onderwijs aan onze dove en …
Vacature Leerlingbegeleider/ onderwijsassistent in Emmeloord
Aeres VMBO Emmeloord
Wat je gaat doen • Je begeleidt leerlingen in hun leerproces op individueel en groepsniveau. • Je ondersteunt het zorgteam bij de organisatie van de leerlingenbegeleiding. • Je ondersteunt het …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Klassenassistent

Als je Klassenassistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Klassenassistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Klassenassistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Klassenassistent?

Competenties en Vaardigheden Klassenassistent

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Klassenassistent nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Klassenassistent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Klassenassistent

Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Klassenassistent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Klassenassistent. Als Klassenassistent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Klassenassistent:


zie volledige beschrijving persoonstype Klassenassistent

Vakkennis voor een Klassenassistent

Het is voor een Klassenassistent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Klassenassistent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Klassenassistent

Basisopleiding Onderwijsassistent E-Learning
Wat doet de onderwijsassistent? Ontdek het met de basisopleidingKinderen in groep 3 leren lezen en schrijven. Hoe help je hen daarbij? En tieners? Pubers hebben overal aandacht voor. Behalve voor …
Basisopleiding Onderwijsassistent E-Learning

Werkervaring Klassenassistent

Het is voor een startend Klassenassistent die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Klassenassistent is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Klassenassistent, maar iets anders?

Is een opleiding Klassenassistent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Klassenassistent te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Klassenassistent te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Klassenassistent te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Klassenassistent te worden?

Zou je graag Klassenassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Klassenassistent voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar