Klassenassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Klassenassistent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep klassenassistent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je klassenassistent wordt.

 

Wat is een Klassenassistent?

Een Klassenassistent verricht in het speciaal (voortgezet) onderwijs op aanwijzing van de leraar ondersteunende en huishoudelijke werkzaamheden. Verzorgende handelingen, als het strikken van veters en helpen bij handen wassen, het begeleiden van leerlingen bij gym of therapeutische oefeningen en toezicht houden en surveilleren behoren tot zijn taken. Daarnaast zet hij lesmateriaal klaar en ruimt het op en begeleidt hij leerlingen op weg naar andere locaties, bijvoorbeeld voor gym. Hij biedt als het ware het nodige extra paar handen in de klas.

Synoniemen voor Klassenassistent 

Een Klassenassistent wordt ook nog wel eens een Onderwijsassistent of een Leraarondersteuner genoemd. Vaak wordt de naam Onderwijsassistent binnen het primair onderwijs gebruikt, maar toch ook wel eens binnen het voortgezet onderwijs.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Klassenassistent?

De Klassenassistent kan functioneren op twee niveaus. In sommige gevallen maakt het verrichten van eenvoudige onderwijsondersteunende taken - bijvoorbeeld groepjes leerlingen helpen bij het uitvoeren van een opdracht - ook nog deel uit van de functie.

De verzorgende taken hebben dan ook een uitgebreider karakter, met bijvoorbeeld toezicht op medicijngebruik en ondersteuning bij het gebruik van medische apparatuur. Bovendien wordt van deze Klassenassistent een grotere rol verwacht in het stimuleren en motiveren van leerlingen.

Wil je werken als Klassenassistent?

Werk je al als Klassenassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Klassenassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Klassenassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Klassenassistent in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1449 tot €2108

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

201


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Klassenassistent

Wat verdient een Klassenassistent?

De Klassenassistent wordt afhankelijk van de invulling van de functie ingedeeld in schaal 3 of 4. Dit betekent dat hij bruto per maand tussen de respectievelijk €1449 en €2004 of €1477 en €2108 bruto verdient. In het primair (speciaal) onderwijs behoren een vakantietoeslag en eindejaarsuitkering ook tot de arbeidsvoorwaarden evenals een bijdrage in ziektekosten van bruto €32,41 per maand.

Salarisschaal Klassenassistent

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Klassenassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Klassenassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Klassenassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Klassenassistent vacatures

Vacature Technisch onderwijsassistent Natuurkunde, Amsterdam
Randstad
Voor een innovatieve VMBO GL, K & B in Amsterdam zijn wij voor 0.5 fte op zoek naar een enthousiaste en ervaren technisch onderwijsassistent Natuurkunde. wat bieden wij jou Salaris …
Vacature Onderwijsassistent in Bilthoven
Berg en BoschSchool
Op de Berg en Bosch school in Bilthoven zijn we op zoek naar een onderwijsassistent voor de onderbouw. Het betreft een reguliere aanstelling voor 40 uur (1,0 fte) schaal 5.
Vacature Onderwijsassistent, schaal 5 in Houten
Berg en Boschschool
Diverse groepen binnen onze SO school, locatie Houten Werkdagen in overleg
Vacature Onderwijsassistent (2021-2022/ 49) Gilde in GORINCHEM
Gilde, vakcollege techniek
Klik op de knop solliciteren voor meer informatie over deze vacature.
Vacature Onderwijsassistent (2021-2022/ 50) het Heerenlanden in LEERDAM
Het Heerenlanden
Klik op de knop solliciteren voor meer informatie over deze vacature.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Klassenassistent

Wat zijn de baankansen voor een Klassenassistent?

Het aantal werkplekken voor Klassenassistenten groeit, maar hetzelfde geldt voor het aantal Klassenassistenten. De toekomst is dus onzeker.

Doorgroeimogelijkheden zijn er wel. Voor de Klassenassistent zonder onderwijsinhoudelijke taken is groei naar Klassenassistent 'plus' mogelijk. Deze kan nadenken over de functie Onderwijsassistent, die nog wat inhoudelijker is maar verder van gelijk niveau. Opleidingen kunnen de Klassenassistent uiteindelijk voor de klas brengen.

De actuele kans op werk voor een Klassenassistent

Het beroep Klassenassistent is onderdeel van de beroepsfamilie Onderwijsassistenten basisonderwijs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Onderwijsassistenten basisonderwijs is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

201

Baankans Klassenassistent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Klassenassistent worden: Opleidingen tot Klassenassistent

Wil je Klassenassistent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Klassenassistent.

Hoe word je een Klassenassistent? 

Voor de functie van Klassenassistent wordt niet altijd een opleiding gevraagd, officieel is het niet nodig. Wel is kennis van en ervaring met het verrichten van verzorgende handelingen gewenst,  evenals vaardigheid in de omgang met leerlingen.

Sommige scholen vragen echter toch een opleiding; Sociaal Pedagogisch Werk, MBO niveau 4.

Een opleiding tot Onderwijsassistent is ook geschikt om Klassenassistent te worden.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Klassenassistent

Basisopleiding Onderwijsassistent E-Learning
Wat doet de onderwijsassistent? Ontdek het met de basisopleidingKinderen in groep 3 leren lezen en schrijven. Hoe help je hen daarbij? En tieners? Pubers hebben overal aandacht voor. Behalve voor …
Basisopleiding Onderwijsassistent E-Learning
Basisopleiding Onderwijsassistent Thuisstudie
Wat doet de onderwijsassistent? Ontdek het met de basisopleidingKinderen in groep 3 leren lezen en schrijven. Hoe help je hen daarbij? En tieners? Pubers hebben overal aandacht voor. Behalve voor …
Basisopleiding Onderwijsassistent Thuisstudie

Omscholen tot Klassenassistent

Als je je wilt omscholen tot Klassenassistent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Klassenassistent zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Klassenassistent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures Klassenassistent

Vacature onderwijsassistent voor de entreeopleiding in Eindhoven
De Rooi Pannen
De Rooi Pannen zoekt voor de afdeling Mbo Horeca in Eindhoven zo spoedig mogelijk een onderwijsassistent voor de entreeopleiding (m/v) 0,7 fte Tot de voornaamste taken van de onderwijsassistent behoren …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Klassenassistent

Als je Klassenassistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Klassenassistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Klassenassistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Klassenassistent?

Competenties en Vaardigheden Klassenassistent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Klassenassistent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Klassenassistent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Klassenassistent

Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Klassenassistent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Klassenassistent. Als Klassenassistent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Klassenassistent:


zie volledige beschrijving persoonstype Klassenassistent

Vakkennis voor een Klassenassistent

Het is voor een Klassenassistent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Klassenassistent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Klassenassistent

Basisopleiding Onderwijsassistent E-Learning
Wat doet de onderwijsassistent? Ontdek het met de basisopleidingKinderen in groep 3 leren lezen en schrijven. Hoe help je hen daarbij? En tieners? Pubers hebben overal aandacht voor. Behalve voor …
Basisopleiding Onderwijsassistent E-Learning

Werkervaring Klassenassistent

Het is voor een startend Klassenassistent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Klassenassistent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderwijsassistent .

Iets anders leren?

Is Klassenassistent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Klassenassistent

Met wie werkt een Klassenassistent samen? 

De Klassenassistent staat vooral in contact met leerling en leraar en eventueel onderwijsassistent. Verder komt hij in aanraking met andere medewerkers van de school, en leraren binnen zijn team.


Klassenassistent


Organisaties waar een Klassenassistent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Klassenassistent meestal werkt.

Waar werkt een Klassenassistent?

Klassenassistenten werken in het primair of voortgezet speciaal onderwijs en dus in de publieke of non-profit sector

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Klassenassistent

Waar kun je het beste werken als Klassenassistent? Hieronder vind je de best door de Klassenassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Klassenassistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Klassenassistent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Klassenassistent.

Welke competenties heeft een Klassenassistent nodig?

Een Klassenassistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Klassenassistent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Klassenassistent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Klassenassistent nodig? 

De Klassenassistent is zorgzaam en loyaal. Hij heeft een groot empathisch vermogen, is betrokken, geinteresseerd en enthousiast. Hij heeft van nature een ondersteunende instelling en vindt het leuk om mensen te helpen, zowel praktisch als met een praatje (Gever). Ook is hij loyaal, aan zowel de leraar als de leerling (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Klassenassistent


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Klassenassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Klassenassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Klassenassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Klassenassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Klassenassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Klassenassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Klassenassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Klassenassistent iets voor je?

Zou je graag Klassenassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Klassenassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Klassenassistent?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Klassenassistent

Vacature Onderwijsassistent in Oostburg
Zwin College
Voor aanvang van het schooljaar is het Zwin College in Oostburg op zoek naar een collega Onderwijsassistent (1 FTE)
Vacature Technisch onderwijsassistent in Terneuzen
Lodewijk College
Voor aanvang van het schooljaar is het Lodewijk College (locatie Oude Vaart) op zoek naar een collega Technisch onderwijsassistent (TOA) (0.8 FTE)
Vacature Onderwijsassistent in Terneuzen
Lodewijk College
Voor aanvang van het schooljaar is het Lodewijk College (locatie Oude Vaart) op zoek naar een collega Onderwijsassistent (0,45 – 1 fte)
Vacature Onderwijsassistent in Hoorn
Montessorischool de Flierefluiter
Montessorischool de Flierefluiter is een kleine, gemoedelijke school in de wijk Risdam-Noord. De school heeft 103 leerlingen verdeeld over 5 groepen, Het team bestaat uit 12 enthousiaste en gedreven groepsleerkrachten, …
Vacature Invalkracht-onderwijsassistent in Geldermalsen
O.R.S. Lek en Linge, vestiging de Lingeborgh
Wij zijn met ingang van het nieuwe schooljaar op zoek naar een enthousiaste invalkracht-onderwijsassistent voor ongeveer 0,75 fte, bij voorkeur verdeeld over 5 dagen in de week. Je wordt ingezet …

Actuele blogposts


reacties op Klassenassistent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar