Klassenassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Klassenassistent? Lees de functieomschrijving.

Een Klassenassistent verricht in het speciaal (voortgezet) onderwijs op aanwijzing van de leraar ondersteunende en huishoudelijke werkzaamheden. Verzorgende handelingen, als het strikken van veters en helpen bij handen wassen, het begeleiden van leerlingen bij gym of therapeutische oefeningen en toezicht houden en surveilleren behoren tot zijn taken. Daarnaast zet hij lesmateriaal klaar en ruimt het op en begeleidt hij leerlingen op weg naar andere locaties, bijvoorbeeld voor gym. Hij biedt als het ware het nodige extra paar handen in de klas.

De Klassenassistent kan functioneren op twee niveaus. In sommige gevallen maakt het verrichten van eenvoudige onderwijsondersteunende taken - bijvoorbeeld groepjes leerlingen helpen bij het uitvoeren van een opdracht - ook nog deel uit van de functie. De verzorgende taken hebben dan ook een uitgebreider karakter, met bijvoorbeeld toezicht op medicijngebruik en ondersteuning bij het gebruik van medische apparatuur. Bovendien wordt van deze Klassenassistent een grotere rol verwacht in het stimuleren en motiveren van leerlingen.

Wil je werken als Klassenassistent?

Werk je al als Klassenassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Klassenassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Klassenassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Klassenassistent in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1449 tot €2108

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Klassenassistent

Wat verdient een Klassenassistent?

De Klassenassistent wordt afhankelijk van de invulling van de functie ingedeeld in schaal 3 of 4. Dit betekent dat hij bruto per maand tussen de respectievelijk €1449 en €2004 of €1477 en €2108 bruto verdient. In het primair (speciaal) onderwijs behoren een vakantietoeslag en eindejaarsuitkering ook tot de arbeidsvoorwaarden evenals een bijdrage in ziektekosten van bruto €32,41 per maand.

Salarisschaal Klassenassistent

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Klassenassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Klassenassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Klassenassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Klassenassistent vacatures

Klassenassistent Cluster 3
Maandag Den Haag Onderwijs
Ben jij de klassenassistent die naast de lesgevende taken ook zorg kan bieden aan leerlingen in het Cluster 3 onderwijs?Op deze Cluster 3 school zijn bijna alle groepen combinatiegroepen van …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Klassenassistent

Hoe goed is de toekomst voor de Klassenassistent? 

Het aantal werkplekken voor Klassenassistenten groeit, maar hetzelfde geldt voor het aantal Klassenassistenten. De toekomst is dus onzeker.

Doorgroeimogelijkheden zijn er wel. Voor de Klassenassistent zonder onderwijsinhoudelijke taken is groei naar Klassenassistent 'plus' mogelijk. Deze kan nadenken over de functie Onderwijsassistent, die nog wat inhoudelijker is maar verder van gelijk niveau. Opleidingen kunnen de Klassenassistent uiteindelijk voor de klas brengen.

Baankans Klassenassistent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Klassenassistent worden: Opleidingen tot Klassenassistent

Hoe word je een Klassenassistent? 

Voor de functie van Klassenassistent wordt niet altijd een opleiding gevraagd, officieel is het niet nodig. Wel is kennis van en ervaring met het verrichten van verzorgende handelingen gewenst,  evenals vaardigheid in de omgang met leerlingen.

Sommige scholen vragen echter toch een opleiding; Sociaal Pedagogisch Werk, MBO niveau 4.

Een opleiding tot Onderwijsassistent is ook geschikt.

De 3 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Klassenassistent

Leraarondersteuner Basisonderwijs
Leraarondersteuner In de dagelijkse praktijk voert u allerlei activiteiten uit die bijdragen aan het verzorgen van adequaat onderwijs aan individuele leerlingen of groepjes leerlingen. U ondersteunt de leerkracht en draagt …
Basisopleiding Onderwijsassistent Thuisstudie
Wat doet de onderwijsassistent? Ontdek het met de basisopleidingKinderen in groep 3 leren lezen en schrijven. Hoe help je hen daarbij? En tieners? Pubers hebben overal aandacht voor. Behalve voor …
Leraarondersteuner Speciaal onderwijs
Inleiding In de dagelijkse praktijk voer je allerlei activiteiten uit die bijdragen aan het verzorgen van adequaat onderwijs aan individuele leerlingen of groepjes leerlingen. Je ondersteunt de leerkracht en draagt …
Meer opleidingen Klassenassistent

Weet je nog niet of je Klassenassistent wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Klassenassistent of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Klassenassistent

Met wie werkt een Klassenassistent samen? 

De Klassenassistent staat vooral in contact met leerling en leraar en eventueel onderwijsassistent. Verder komt hij in aanraking met andere medewerkers van de school, en leraren binnen zijn team.


Klassenassistent


Organisaties waar een Klassenassistent werkzaam is

Waar werkt een Klassenassistent meestal? 

Klassenassistenten werken in het primair of voortgezet speciaal onderwijs en dus in de publieke of non-profit sector

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Klassenassistent

Waar kun je het beste werken als Klassenassistent? Hieronder vindt je de best door de Klassenassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Klassenassistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Klassenassistent:

Welke competenties heeft een een Klassenassistent nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Klassenassistent

Wat voor persoonlijkheid heb je als Klassenassistent nodig? 

De Klassenassistent is zorgzaam en loyaal. Hij heeft een groot empathisch vermogen, is betrokken, geinteresseerd en enthousiast. Hij heeft van nature een ondersteunende instelling en vindt het leuk om mensen te helpen, zowel praktisch als met een praatje (Gever). Ook is hij loyaal, aan zowel de leraar als de leerling (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Klassenassistent


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Klassenassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Klassenassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Klassenassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Klassenassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Klassenassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Klassenassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Klassenassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Klassenassistent iets voor je?

Zou je graag Klassenassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Klassenassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Klassenassistent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar