Leraar Aardrijkskunde Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Leraar Aardrijkskunde worden: Opleidingen tot Leraar Aardrijkskunde

Wil je Leraar Aardrijkskunde worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Leraar Aardrijkskunde, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Leraar Aardrijkskunde.

Hoe word je een Leraar Aardrijkskunde? 

De meeste Docenten Aardrijkskunde hebben een 1e of 2e graads HBO opleiding Aardrijkskunde gevolgd (tegenwoordig  Bachelor / Master of Education in Geography). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Aardrijkskunde te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare geografische kennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar Aardrijkskunde

Er zijn geen opleidingen Leraar Aardrijkskunde aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar Aardrijkskunde in werkt

Bekijk meer opleidingen Onderwijs

Is het verstandig om Leraar Aardrijkskunde te worden?

Voordat je aan een opleiding Leraar Aardrijkskunde begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Leraar Aardrijkskunde worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Leraar Aardrijkskunde?

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Aardrijskunde (of iemand die zoek naar een baan als Leraar Aardrijskunde) is al een aantal jaren niet best. Waar er bij vakken als scheikunde, wiskunde, Duits, Frans, Engels, Nederlands  veel werkgelegenheid is, is dat bij Aardrijskunde een stuk minder het geval.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Aardrijskunde zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt.

Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven. Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap,  en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, een managementfunctie, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven, men kan er ook voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

De actuele kans op werk voor een Leraar Aardrijkskunde

Het beroep Leraar Aardrijkskunde is onderdeel van de beroepsfamilie Docenten maatschappelijke vakken vo/mbo. De kans op werk voor de beroepsfamilie Docenten maatschappelijke vakken vo/mbo is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

50

Baankans Leraar Aardrijkskunde

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Leraar Aardrijkskunde

Als je je wilt omscholen tot Leraar Aardrijkskunde is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Leraar Aardrijkskunde door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Leraar Aardrijkskunde zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Leraar Aardrijkskunde

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Leraar Aardrijkskunde dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Leraar Aardrijkskunde

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Leraar Aardrijkskunde

Als je Leraar Aardrijkskunde wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar Aardrijkskunde zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar Aardrijkskunde

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar Aardrijkskunde?

Competenties en Vaardigheden Leraar Aardrijkskunde

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Leraar Aardrijkskunde nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Leraar Aardrijkskunde nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar Aardrijkskunde

Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Leraar Aardrijkskunde

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar Aardrijkskunde. Als Leraar Aardrijkskunde wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar Aardrijkskunde:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar Aardrijkskunde

Vakkennis voor een Leraar Aardrijkskunde

Het is voor een Leraar Aardrijkskunde ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Leraar Aardrijkskunde zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Leraar Aardrijkskunde


Werkervaring Leraar Aardrijkskunde

Het is voor een startend Leraar Aardrijkskunde die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar Aardrijkskunde is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Leraar Aardrijkskunde, maar iets anders?

Is een opleiding Leraar Aardrijkskunde het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Leraar Aardrijkskunde te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Leraar Aardrijkskunde te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Leraar Aardrijkskunde te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Leraar Aardrijkskunde te worden?

Zou je graag Leraar Aardrijkskunde willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Leraar Aardrijkskunde voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar