Leraar Aardrijkskunde Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Aardrijkskunde? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar aardrijkskunde. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar aardrijkskunde wordt.

 

Wat is een Leraar Aardrijkskunde?

Als Docent Aardrijkskunde sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van Aardrijkskunde (Geografie). Je hebt je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er ook nog het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. Ook zal je soms moeten surveilleren bij lessen of proefwerken of deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies.

De tijd dat een docentenbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time Leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Leraar Aardrijkskunde?

Werk je al als Leraar Aardrijkskunde en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Aardrijkskunde worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Aardrijkskunde, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar Aardrijkskunde in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Collega Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2445 tot €4962

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

20


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Aardrijkskunde

Wat verdient een Leraar Aardrijkskunde?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Aardrijkskunde die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of op Hogescholen of Universiteit komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal je precies terecht komt. Iemand die louter Aardrijkskunde doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft, of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014)

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.361,-
€ 4.962,-

 

Salarisschaal Leraar Aardrijkskunde

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Leraar Aardrijkskunde

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Aardrijkskunde? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Aardrijkskunde. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Aardrijkskunde vacatures

Vacature Docent Aardrijkskunde
Randstad
Functieomschrijving Voor een VMBO-school in Amsterdam-Oost zijn wij op zoek naar een bevlogen docent. Ben jij bevoegd Aardrijkskunde docent en vind jij het leuk om jouw kennis te delen met …
Vacature Docent Aardrijkskunde, Amsterdam
Randstad
Voor een VMBO-school in Amsterdam-Oost zijn wij op zoek naar een bevlogen docent. Ben jij bevoegd Aardrijkskunde docent en vind jij het leuk om jouw kennis te delen met leerlingen? …
Vacature Docent aardrijkskunde in Amersfoort
't Atrium
’t Atrium is met ingang van het nieuwe schooljaarop zoek naar een Docent aardrijkskunde (m/v) De vacature heeft een omvang van 0,5 fte 't Atrium is een goed georganiseerde, overzichtelijke …
Vacature Docent aardrijkskunde e graad
Maandag
Nummer een, Hongerige Wolf, Koekoek, Roggel, jij weet deze plaatsnamen direct aan te wijzen op de landkaart van Nederland. Kortom; jij bent de topografische ster die we zoeken! Jij kan …
Vacature Docent Aardrijkskunde eerstegraad
Maandag
Hoe ontstaan vulkanen? Wat voor klimaat heeft Canada? Welk land bestaat uit wel . eilanden? Wat zijn de gevolgen van ontbossing en erosie? Als Docent Aardrijkskunde tover jij natuurlijk de juiste …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Aardrijkskunde

Wat zijn de baankansen voor een Leraar Aardrijkskunde?

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Aardrijskunde (of iemand die zoek naar een baan als Leraar Aardrijskunde) is al een aantal jaren niet best. Waar er bij vakken als scheikunde, wiskunde, Duits, Frans, Engels, Nederlands  veel werkgelegenheid is, is dat bij Aardrijskunde een stuk minder het geval.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Aardrijskunde zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt.

Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven. Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap,  en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, een managementfunctie, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven, men kan er ook voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

De actuele kans op werk voor een Leraar Aardrijkskunde

Het beroep Leraar Aardrijkskunde is onderdeel van de beroepsfamilie Docenten maatschappelijke vakken vo/mbo. De kans op werk voor de beroepsfamilie Docenten maatschappelijke vakken vo/mbo is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

20

Baankans Leraar Aardrijkskunde

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Leraar Aardrijkskunde worden: Opleidingen tot Leraar Aardrijkskunde

Wil je Leraar Aardrijkskunde worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar Aardrijkskunde.

Hoe word je een Leraar Aardrijkskunde? 

De meeste Docenten Aardrijkskunde hebben een 1e of 2e graads HBO opleiding Aardrijkskunde gevolgd (tegenwoordig  Bachelor / Master of Education in Geography). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Aardrijkskunde te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare geografische kennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar Aardrijkskunde

Er zijn geen opleidingen Leraar Aardrijkskunde aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar Aardrijkskunde in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen tot Leraar Aardrijkskunde

Als je je wilt omscholen tot Leraar Aardrijkskunde is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Leraar Aardrijkskunde zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Leraar Aardrijkskunde dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Leraar Aardrijkskunde

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Leraar Aardrijkskunde

Als je Leraar Aardrijkskunde wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar Aardrijkskunde zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar Aardrijkskunde

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar Aardrijkskunde?

Competenties en Vaardigheden Leraar Aardrijkskunde

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar Aardrijkskunde nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar Aardrijkskunde nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar Aardrijkskunde

Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Leraar Aardrijkskunde

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar Aardrijkskunde. Als Leraar Aardrijkskunde wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar Aardrijkskunde:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar Aardrijkskunde

Vakkennis voor een Leraar Aardrijkskunde

Het is voor een Leraar Aardrijkskunde ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar Aardrijkskunde zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar Aardrijkskunde


Werkervaring Leraar Aardrijkskunde

Het is voor een startend Leraar Aardrijkskunde die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar Aardrijkskunde is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar maatschappijleer .

Iets anders leren?

Is Leraar Aardrijkskunde het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar Aardrijkskunde

Met wie werkt een Leraar Aardrijkskunde samen? 

Een Leraar Aardrijkskunde komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Collega Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Aardrijkskunde


Organisaties waar een Leraar Aardrijkskunde werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar Aardrijkskunde meestal werkt.

Waar werkt een Leraar Aardrijkskunde?

Een Leraar Aardrijkskunde komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een voortgezet onderwijs instelling betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Aardrijkskunde

Waar kun je het beste werken als Leraar Aardrijkskunde? Hieronder vind je de best door de Leraar Aardrijkskunde beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Aardrijkskunde.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Aardrijkskunde:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar Aardrijkskunde.

Welke competenties heeft een Leraar Aardrijkskunde nodig?

Een Leraar Aardrijkskunde heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar Aardrijkskunde

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar Aardrijkskunde passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar Aardrijkskunde nodig? 

De Leraar Aardrijkskunde moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms invidueel, soms in groepsverband, de geografie te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (De Baas).

Leraren Aardrijkskunde staan er bij uitstek om bekend dat zij veel met de stof bezig zijn. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Aardrijkskunde grip hebben op zijn leerlingen. Een goede Leraar Aardrijkskunde moet echter ook in staat zijn verhalen te vertellen. Hij dient als het ware een gids te zijn die leerlingen de weg in de geografie wijst (De Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Aardrijkskunde


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Leraar Aardrijkskunde

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Aardrijkskunde

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Aardrijkskunde

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Aardrijkskunde

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Aardrijkskunde dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Aardrijkskunde belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Aardrijkskunde. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Aardrijkskunde iets voor je?

Zou je graag Leraar Aardrijkskunde willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Aardrijkskunde bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar Aardrijkskunde

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar