Leraar Aardrijkskunde Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Aardrijkskunde? Lees de functieomschrijving.

Als Docent Aardrijkskunde sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van Aardrijkskunde (Geografie). Je hebt je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er ook nog het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. Ook zal je soms moeten surveilleren bij lessen of proefwerken of deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies.

De tijd dat een docentenbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time Leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.

Wil je werken als Leraar Aardrijkskunde?

Werk je al als Leraar Aardrijkskunde en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Aardrijkskunde worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Aardrijkskunde, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Leraar Aardrijkskunde in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Collega Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2445 tot €4962

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Aardrijkskunde

Wat verdient een Leraar Aardrijkskunde?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Aardrijkskunde die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of op Hogescholen of Universiteit komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal je precies terecht komt. Iemand die louter Aardrijkskunde doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft, of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014)

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.361,-
€ 4.962,-

 

Salarisschaal Leraar Aardrijkskunde

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Leraar Aardrijkskunde

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Aardrijkskunde? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Aardrijkskunde. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Aardrijkskunde vacatures

Docent aardrijkskunde
Randstad
Voor een Voortgezet Onderwijsschool in de omgeving van Heerlen zijn wij op zoek naar een docent aardrijkskunde voor het TTO (Tweetalig Onderwijs):Startdatum: eind januari/begin februari 2020 (afhankelijk van startdatum verlof); …
Docent Aardrijkskunde
Stichting Altra Jeugdzorg
Docent Aardrijkskunde – 24 uur per week Ben jij een leraar met een hart voor leerlingen? Vind jij het leuk om jouw passie en je kennis van de vakken aardrijkskunde …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Aardrijkskunde

Hoe goed is de toekomst voor de Leraar Aardrijkskunde? 

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Aardrijskunde (of iemand die zoek naar een baan als Leraar Aardrijskunde) is al een aantal jaren niet best. Waar er bij vakken als scheikunde, wiskunde, Duits, Frans, Engels, Nederlands  veel werkgelegenheid is, is dat bij Aardrijskunde een stuk minder het geval.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Aardrijskunde zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt.

Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven. Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap,  en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, een managementfunctie, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven, men kan er ook voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Baankans Leraar Aardrijkskunde

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Leraar Aardrijkskunde worden: Opleidingen tot Leraar Aardrijkskunde

Hoe word je een Leraar Aardrijkskunde? 

De meeste Docenten Aardrijkskunde hebben een 1e of 2e graads HBO opleiding Aardrijkskunde gevolgd (tegenwoordig  Bachelor / Master of Education in Geography). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Aardrijkskunde te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare geografische kennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Leraar Aardrijkskunde

Meer opleidingen Leraar Aardrijkskunde

Weet je nog niet of je Leraar Aardrijkskunde wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Leraar Aardrijkskunde of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Leraar Aardrijkskunde

Met wie werkt een Leraar Aardrijkskunde samen? 

Een Leraar Aardrijkskunde komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Collega Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Aardrijkskunde


Organisaties waar een Leraar Aardrijkskunde werkzaam is

Waar werkt een Leraar Aardrijkskunde meestal? 

Een Leraar Aardrijkskunde komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een voortgezet onderwijs instelling betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Aardrijkskunde

Waar kun je het beste werken als Leraar Aardrijkskunde? Hieronder vindt je de best door de Leraar Aardrijkskunde beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Aardrijkskunde.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Aardrijkskunde:

Welke competenties heeft een een Leraar Aardrijkskunde nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Leraar Aardrijkskunde

Wat voor persoonlijkheid heb je als Leraar Aardrijkskunde nodig? 

De Leraar Aardrijkskunde moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms invidueel, soms in groepsverband, de geografie te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (De Baas).

Leraren Aardrijkskunde staan er bij uitstek om bekend dat zij veel met de stof bezig zijn. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Aardrijkskunde grip hebben op zijn leerlingen. Een goede Leraar Aardrijkskunde moet echter ook in staat zijn verhalen te vertellen. Hij dient als het ware een gids te zijn die leerlingen de weg in de geografie wijst (De Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Aardrijkskunde


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Leraar Aardrijkskunde

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Aardrijkskunde

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Aardrijkskunde

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Aardrijkskunde

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Aardrijkskunde dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Aardrijkskunde belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Aardrijkskunde. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Aardrijkskunde iets voor je?

Zou je graag Leraar Aardrijkskunde willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Aardrijkskunde bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar Aardrijkskunde

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar