Leraar Duits Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Duits? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar duits. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar duits wordt.

 

Wat is een Leraar Duits?

Als Docent Duits sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van de Duitse Taal en Cultuur. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er nog het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. Ook het surveilleren bij lessen of proefwerken hoort tot je takenpakket, evenals het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.Wil je werken als Leraar Duits?

Werk je al als Leraar Duits en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Duits worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Duits, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar Duits in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Collega Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2445 tot €4962

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

20


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Duits

Wat verdient een Leraar Duits?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Duits die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of op Hogescholen of Universiteiten komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal iemand precies terecht komt. Iemand die louter Duits doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014)

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.361,-
€ 4.962,-

 

Salarisschaal Leraar Duits

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Leraar Duits

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Duits? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Duits. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Duits vacatures

Vacature Docent Duits
Daan
Wij zoeken jou! Halli hallo! Op dit moment zoeken wij docenten Duits in de omgeving van Zwolle.Jij geeft iedereen een voldoende! Of toch niet.Je gaat in ieder geval aan de …
Vacature Docent Duits
Maandag
Het buurland Duitsland of is het toch Deutschland, Alemania, Tyskland of Niemcy? Een land met meer dan miljoen inwoners, wat wel , keer zo groot is als Nederland. Een taal …
Vacature Docent Duits
Maandag
Mit, nach, bei, seit, von, zu, jij bent aan een nieuwe uitdaging toe! Jij bent een enthousiaste docent Duits, specialist op het gebied van deze taal. Je bezit veel kennis …
Vacature Docent Duits e graads
DIT IS WIJS
Wij hebben per direct een vacature docent Duits e binnen het voortgezet onderwijs in de regio Noord-Holland. Het betreft een vacature voor ongeveer lessen per week. Ben jij de docent …
Vacature Docent Duits
Daan
Wij zoeken jou! Als docent Duits ben jij natuurlijk onwijs enthousiast over de Duitse taal, cultuur en het nieuws. Uiteraard komen hier ook nog een tal van leerlingen bij die …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Duits

Wat is de toekomst van Leraar Duits?

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Duits (of iemand die zoekt naar een baan als Leraar Duits) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij talen en overige vakken juist niet het geval. De kranten staan dagelijks vol met vacatures in deze secties.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Duits zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap, en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken, maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven, en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Baankans Leraar Duits

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

20


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leraar Duits worden: Opleidingen tot Leraar Duits

Wil je Leraar Duits worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar Duits.

Hoe word je een Leraar Duits? 

De meeste Docenten Duits hebben een 1e of 2e graads HBO Opleiding Duitse Taal gevolgd (tegenwoordig  Bachelor / Master of Education in German Language). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Duits te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare taalkundige en/of onderwijskwaliteiten bezitten. Een taalcursus is in elk geval het minimum om ergens Duits te kunnen geven, hetzij prive of hetzij op een onderwijsinstituut.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar Duits

Er zijn geen opleidingen Leraar Duits aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar Duits in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen of doorgroeien tot Leraar Duits

Als je Leraar Duits wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar Duits zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar Duits

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar Duits?

Competenties en Vaardigheden Leraar Duits

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar Duits nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar Duits nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar Duits

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Leraar Duits

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar Duits. Als Leraar Duits wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar Duits:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar Duits

Vakkennis voor een Leraar Duits

Het is voor een Leraar Duits ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar Duits zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar Duits


Werkervaring Leraar Duits

Het is voor een startend Leraar Duits die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar Duits is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar Engels, Leraar Frans, Leraar Spaans .

Iets anders leren?

Is Leraar Duits het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar Duits

Met wie werkt een Leraar Duits samen? 

Een Leraar Duits komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Collega Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Duits


Organisaties waar een Leraar Duits werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar Duits meestal werkt.

Waar werkt een Leraar Duits?

Een Leraar Duits komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een voortgezet onderwijs instelling betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Duits

Waar kun je het beste werken als Leraar Duits? Hieronder vind je de best door de Leraar Duits beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Duits.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Duits:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar Duits.

Welke competenties heeft een Leraar Duits nodig?

Een Leraar Duits heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar Duits

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar Duits passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar Duits nodig? 

De Leraar Duits moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms individueel, soms in groepsverband, de Duitse taal, literatuur en het land te doorgronden . Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Duits staan er bij uitstek om bekend dat zij continu met taal en cultuur bezig zijn. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Duits grip hebben op zijn leerlingen. Een goede Docent Duits moet echter ook in staat zijn liefde voor Duits en Duitsland over te brengen op de leerlingen (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Duits


Baas


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Leraar Duits

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Duits

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Duits

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Duits

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Duits dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Duits belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Duits. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Duits iets voor je?

Zou je graag Leraar Duits willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Duits bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Duits?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Leraar Duits

Vacature Docent Duits
Daan
Wij zoeken jou! Het belang van Duits docenten is een feit. De grootste economische partner van Nederland is Duitsland en daarom zoeken wij jou! Voor een school in de regio …
Vacature Docent Duits
Daan
Wij zoeken jou! Berlijn, Sauerkraut Mit Bratwurst, Franz Beckenbauer, 99 Luftballons.... Duitsland heeft zoveel moois te bieden. En wat te denken van de taal? Woorden als "Schadenfreude", "Schlittschuhläufer" en "Fingerspitzengefühl", …
Vacature Bijles docent duits
Hulpen.nl
Een bijles docent duits gevraagd in Bijles. Hij doet de richting Horeca Bakkerij en Recreatie. Deze richting werd niet op de school gegeven waar hij eerst op zat. Daarom is …
Vacature Bijles docent duits
Hulpen.nl
Een bijles docent duits gevraagd in Bijles. R het komende schooljaar. Studenten zijn zeer welkom te reageren. De dagen zijn woensdag en vrijdag, maar is flexibel.
Vacature Bijles docent duits
Hulpen.nl
Een bijles docent duits gevraagd in Bijles. Onze zoon van 15 jaar zit in Havo 4. Zou graag bijles aan huis willen hebben met Duits. Wie kan hem helpen? Hartelijke …

Actuele blogposts


reacties op Leraar Duits

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar