Leraar Duits Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Duits? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar duits. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar duits wordt.

 

Wat is een Leraar Duits?

Als Docent Duits sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van de Duitse Taal en Cultuur. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er nog het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. Ook het surveilleren bij lessen of proefwerken hoort tot je takenpakket, evenals het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.

Wil je werken als Leraar Duits?

Werk je al als Leraar Duits en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Duits worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Duits, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar Duits in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Collega Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2445 tot €4962

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

6


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Duits

Wat verdient een Leraar Duits?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Duits die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of op Hogescholen of Universiteiten komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal iemand precies terecht komt. Iemand die louter Duits doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014)

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.361,-
€ 4.962,-

 

Salarisschaal Leraar Duits

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Leraar Duits

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Duits? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Duits. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Duits vacatures

Docent Duits, CLZ (zwangerschapsvervanging)
Christelijk Lyceum Zeist
Docent Duits (tweedegraads) 0,72 fte, per 6 mei 2020 (zwangerschapsverlof) Verbinding maken met leerlingen en "jouw" vak overbrengen op een inspirerende en bevlogen wijze. Het is waar jij als docent …
Docent Duits
Maandag Onderwijs
Als Docent Duits bij Maandag ben je vrij om je wensen op tafel te leggen. Laat vooral weten waar jij gelukkig van wordt. Met deze informatie en een leuke klik …
Docent Duits
Maandag Middelburg
Als Docent Duits weet jij leerlingen te inspireren zich deze moderne taal eigen te maken. Je stoomt ze klaar voor repetities en (eind-)examens. Verder is het belangrijk dat je kan …
Docent Duits
Maandag Zwolle
Jij leert de leerlingen de Duitse naamvallen zonder moeite!Als docent Duits is het belangrijk dat jij de grammatica waaronder de naamvallen goed kunt overbrengen op de studenten. De Duitse taal …
Docent Duits
Maandag Alkmaar
Jouw leerlingen krijgen het echte Fingerspitzengefühl voor de Duitse taal en cultuur. En dat komt door jou, de docent Duits in hart en nieren!Ben jij de docent die dit Fingerspitzengefühl …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Duits

Wat is de toekomst van Leraar Duits?

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Duits (of iemand die zoekt naar een baan als Leraar Duits) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij talen en overige vakken juist niet het geval. De kranten staan dagelijks vol met vacatures in deze secties.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Duits zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap, en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken, maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven, en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Baankans Leraar Duits

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

6


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Leraar Duits worden: Opleidingen tot Leraar Duits

Wil je leraar duits worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Leraar Duits? 

De meeste Docenten Duits hebben een 1e of 2e graads HBO Opleiding Duitse Taal gevolgd (tegenwoordig  Bachelor / Master of Education in German Language). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Duits te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare taalkundige en/of onderwijskwaliteiten bezitten. Een taalcursus is in elk geval het minimum om ergens Duits te kunnen geven, hetzij prive of hetzij op een onderwijsinstituut.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Leraar Duits

Blended Classic (6 maanden + 20 Skype lessen; Nederlands, Frans, Italiaans, Duits, Spaans)
Blended Learning: Telefoonlessen en CyberTeachers De combinatie van telefoonlessen met een onbeperkte licentie voor het CyberTeachers-programma stelt u in staat om een nieuwe taal nog doeltreffender te leren, met nog …
Blended Classic (12 maanden + 40 Skype lessen; Nederlands, Frans, Italiaans, Duits, Spaans)
Blended Learning: Telefoonlessen en CyberTeachers De combinatie van telefoonlessen met een onbeperkte licentie voor het CyberTeachers-programma stelt u in staat om een nieuwe taal nog doeltreffender te leren, met nog …
Meer opleidingen Leraar Duits

Weet je nog niet of je Leraar Duits wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Leraar Duits of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Leraar Duits

Met wie werkt een Leraar Duits samen? 

Een Leraar Duits komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Collega Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Duits


Organisaties waar een Leraar Duits werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar Duits meestal werkt.

Waar werkt een Leraar Duits?

Een Leraar Duits komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een voortgezet onderwijs instelling betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Duits

Waar kun je het beste werken als Leraar Duits? Hieronder vind je de best door de Leraar Duits beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Duits.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Duits:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar Duits.

Welke competenties heeft een Leraar Duits nodig?

Een Leraar Duits heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar Duits

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar Duits passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar Duits nodig? 

De Leraar Duits moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms individueel, soms in groepsverband, de Duitse taal, literatuur en het land te doorgronden . Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Duits staan er bij uitstek om bekend dat zij continu met taal en cultuur bezig zijn. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Duits grip hebben op zijn leerlingen. Een goede Docent Duits moet echter ook in staat zijn liefde voor Duits en Duitsland over te brengen op de leerlingen (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Duits


Baas


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Leraar Duits

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Duits

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Duits

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Duits

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Duits dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Duits belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Duits. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Duits iets voor je?

Zou je graag Leraar Duits willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Duits bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar Duits

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar