Leraar economie Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar economie? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar economie. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar economie wordt.

 

Wat is een Leraar economie?

De leraar economie geeft les in het vak economie.

De leraar economie geeft les op een middelbare school aan VMBO, HAVO of VWO klassen. Daarnaast kan hij ook lesgeven op het volwassenenonderwijs. De leraar economie geeft de leerlingen les in het vak economie en brengt de leerlingen kennis bij. De leraar economie richt zich tijdens het lesgeven op alle onderwerpen en onderdelen binnen het vak economie (van handel en de verschillen in munteenheden tot het geven en uitleggen van rekenformules) en helpt zijn leerlingen naar het examen toe zodat zij hiervoor kunnen slagen.

De leraar economie bereidt zijn eigen lesmateriaal voor, geeft klassikaal les en geeft de leerlingen opdrachten, huiswerk, toetsen en tentamens. De leraar economie kijkt deze opdrachten ook na en becijfert deze. Daarnaast kan hij individuele leerlingen of kleine groepjes ook apart les geven en begeleiden in de rekenformules die voor het vak belangrijk zijn.

De leraar economie kan op een interessante, navolgbare en verstaanbare manier les geven. Daarnaast weet de leraar economie hoe hij streng op moet treden als leerlingen zich niet gedragen en weet hij ten alle tijde de orde in de klas te bewaken.

Daarnaast is de leraar economie ook aanwezig tijdens vergaderingen met collega's.Wil je werken als Leraar economie?

Werk je al als Leraar economie en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar economie worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar economie, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar economie in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega's
 • Directeur school
 • Leerlingen
 • Ouders leerlingen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2445 tot €4962

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar economie

Wat verdient een Leraar economie?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een docent die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Economie doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.360,-
€ 4.962,-

 

Salarisschaal Leraar economie

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Leraar economie

Er zijn geen vacatures Leraar economie aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Leraar economie in werkt.

Meer weten over de sector waar een Leraar economie in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar economie

Wat is de toekomst van Leraar economie?

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de leraar economie is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid. Daarnaast kan de leraar economie ook les gaan geven op MBO opleidingen of een rol op zich nemen als mentor voor mentorklassen.

Baankans Leraar economie

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leraar economie worden: Opleidingen tot Leraar economie

Wil je Leraar economie worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar economie.

Hoe word je een Leraar economie? 

De leraar economie heeft een opleiding ''Docent Algemene Economie'' gevolgd. Deze is HBO en vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar economie

Er zijn geen opleidingen Leraar economie aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar economie in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen of doorgroeien tot Leraar economie

Als je Leraar economie wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar economie zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar economie

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar economie?

Competenties en Vaardigheden Leraar economie

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar economie nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar economie nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar economie

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Leraar economie

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar economie. Als Leraar economie wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar economie:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar economie

Vakkennis voor een Leraar economie

Het is voor een Leraar economie ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar economie zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar economie


Werkervaring Leraar economie

Het is voor een startend Leraar economie die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar economie is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar biologie .

Iets anders leren?

Is Leraar economie het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar economie

Met wie werkt een Leraar economie samen? 

Het netwerk van de leraar economie bestaat uit zijn leerlingen, zijn collega's, de directeur van de school en eventueel ouders tijdens ouderavonden.


 • Collega's
 • Directeur school
 • Leerlingen
 • Ouders leerlingen
Leraar economie


Organisaties waar een Leraar economie werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar economie meestal werkt.

Waar werkt een Leraar economie?

De leraar economie werkt op een middelbare school.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar economie

Waar kun je het beste werken als Leraar economie? Hieronder vind je de best door de Leraar economie beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar economie.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar economie:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar economie.

Welke competenties heeft een Leraar economie nodig?

Een Leraar economie heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar economie

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar economie passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar economie nodig? 

De leraar economie is een gever. Hij geeft zijn kennis en visie van het vak economie over op zijn leerlingen, geeft ze goede les, leert ze rekenformules en geeft ze waar nodig individuele begeleiding.

Daarnaast is de leraar economie een waarnemer. Hij bewaakt de orde in de klas, kijkt of leerlingen hun huiswerk inleveren en zorgt er waar nodig voor dat leerlingen harder gaan werken.

Bekijk de persoonstypen voor Leraar economie


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Leraar economie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar economie

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar economie

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar economie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar economie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar economie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar economie. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar economie iets voor je?

Zou je graag Leraar economie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar economie bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar economie

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar