Longarts Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Longarts worden: Opleidingen tot Longarts

Wil je Longarts worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Longarts, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Longarts.

Hoe word je een Longarts? 

Uiteraard geldt voor de Longarts wat voor zoveel artsen geldt. Hij moet de universitaire opleiding geneeskunde (WO) hebben gevolgd en zijn co-schappen hebben behaald. Daar staat zes jaar voor. Daarna moet de Longarts zich specialiseren in de longgeneeskunde. Dan moet hij solliciteren voor een opleidingsplaats in een ziekenhuis. Op de afdeling Longziekten van een ziekenhuis vindt dan de opleiding van de Longarts plaats. Deze specialiserende opleiding duurt nog eens zes jaar. 

De eerste twee jaar houdt de Longarts zich bezig met interne geneeskunde. Dat beslaat een meer algemeen deel van de geneeskunde. Na twee jaar gaat de student verder met de vier jaar durende opleiding longziekten en tuberculose. Op de opleiding en stages leert de student-Longarts diagnoses stellen en behandelingen uit te voeren. De behandelingen staan onder leiding van verschillende Longartsen. 

De 1 best beoordeelde opleidingen Longarts

bijgewerkt op 07-01-2022

Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Gezondheidspsychologie Thuisstudie
De verbanden tussen gezondheid, ziekte en gedrag? Volg de Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Gezondheidspsychologie op HBO-niveauWaarom stoppen sommige mensen wel met roken en andere niet? Hoe zorg je ervoor dat …
Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Gezondheidspsychologie Thuisstudie

Is het verstandig om Longarts te worden?

Voordat je aan een opleiding Longarts begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Longarts worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Longarts?

Voor de Longarts is het goed mogelijk om aan een baan te komen. Per jaar zijn er ongeveer 45 opleidingsplaatsen beschikbaar. Het aanbod afgestudeerden is ongeveer gelijk aan de vraag. De meeste Longartsen blijven na hun interne opleiding bij het ziekenhuis waar ze al werken. 

De Longarts zit op zijn gebied al bijna aan zijn top. Hij heeft lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Om bij te blijven moet de Longarts elk jaar een verplicht aantal cursussen volgen. 
Voor de Longarts zijn er nog wel wat mogelijkheden om zijn loopbaan een andere wending te geven. Zo is het mogelijk voor de Longarts om naast zijn werk leidinggevende- , bestuurs-, of directiefuncties te vervullen. Daardoor krijgt hij ook een toeslag op zijn salaris
Als laatste is het voor de Longarts nog een mogelijkheid om onderzoek te gaan doen of hoogleraar te worden in een academisch ziekenhuis. 

De actuele kans op werk voor een Longarts

Het beroep Longarts is onderdeel van de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend). De kans op werk voor de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend) is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Longarts

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Longarts

Als je je wilt omscholen tot Longarts is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Longarts door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Longarts zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Longarts

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Longarts dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Longarts

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Longarts

Als je Longarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Longarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Longarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Longarts?

Competenties en Vaardigheden Longarts

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Longarts nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Longarts nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Longarts

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Longarts

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Longarts. Als Longarts wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Longarts:


zie volledige beschrijving persoonstype Longarts

Vakkennis voor een Longarts

Het is voor een Longarts ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Longarts zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Longarts


Werkervaring Longarts

Het is voor een startend Longarts die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Longarts is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Longarts, maar iets anders?

Is een opleiding Longarts het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Longarts

Als je Longarts wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Longarts


Weten hoe het is om als Longarts te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Longarts te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Longarts te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Longarts te worden?

Zou je graag Longarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Longarts voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar