Longarts Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Longarts? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep longarts. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je longarts wordt.

 

Wat is een Longarts?

De longen zijn essentiële organen in het menselijk lichaam. Longen zorgen voor zuurstof en zuurstof is nodig om te leven. De Longarts is een belangrijke arts voor mensen die problemen hebben met de longen. De Longarts is heel direct betrokken bij het leven van de patiënt. Hij heeft te maken met mensen die moeite hebben met ademen en het vaak benauwd hebben. Sommige patiënten hebben een chronische longziekte en worden dus constant bijgestaan door de Longarts. Hij heeft intensief contact met zijn patiënten, die van alle leeftijden zijn. 

Longpatiënten hebben regelmatig problemen met ademhalen. Naast een arts die de juiste behandeling geeft hebben ze dan ook iemand nodig die hen gerust stelt. De Longarts werkt dus naast zijn taken als arts ook als een vertrouwenspersoon voor zijn patiënten. Hij probeert het vertrouwen te winnen van de longpatiënt en hem te kalmeren. De Longarts bouwt dus een langdurige vertrouwensrelatie op met zijn patiënten.

De Longarts behandelt patiënten die vaak door de Huisarts zijn doorverwezen. De Longarts behandelt mensen met uiteenlopende longaandoeningen zoals astma, infectieziekten, tuberculose, allergie en longtumoren. Eveneens krijgt de Longarts te maken met mensen die door hun beroep iets aan de longen hebben opgelopen zoals het inademen van stof, bijvoorbeeld asbest. 
In het ziekenhuis werkt de Longarts op de afdeling Longziekten. Hij doet onderzoek om vast te stellen wat er precies aan de hand is met de patiënten. De Longarts heeft gesprekken met patiënten en verleent zorg aan patiënten die een operatie hebben ondergaan. 

De Longarts stelt behandelmethodes vast en schrijft medicijnen voor. Daarbij moet hij rekening houden met voorgeschreven medicijnen en behandelingen van andere specialisten. Daarom moet de Longarts veel overleggen met collega-artsen. De Longarts kan, mits hij in een academisch ziekenhuis werkt, ook lesgeven aan studenten geneeskunde en jonge artsen die opgeleid worden tot onder meer Huisarts, Longarts en InternistWil je werken als Longarts?

Werk je al als Longarts en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Longarts worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Longarts, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Longarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Huisarts
  • Medisch specialist
  • KNO-arts

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3026 tot €20834

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Longarts

Wat verdient een Longarts?

Het loon van de verschillende Longartsen ligt ver uiteen. Dat ligt aan verschillende factoren. Als de Longarts nog in opleiding is tot specialist (AIOS) verdient hij minder dan dat hij een bevoegd Longarts is. Ook verschilt het als de Longarts in een algemeen ziekenhuis werkt of in een academisch ziekenhuis. Tenslotte kan de Longarts zich ook zelfstandig vestigen. 

Tijdens de opleiding werkt de Longarts in spé als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris wat de student dan verdient is afhankelijk van zijn werkervaring. Zonder ervaring begint de Longarts in opleiding met een bruto maandsalaris van €3026. Na zeven jaar kan dit oplopen tot €3916 bruto per maand. 

Wanneer de Longarts is afgestudeerd en begint in dienst van een algemeen ziekenhuis verdient hij, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer €70000 voor een 45-urige werkweek. Per maand komt dit neer op ongeveer €5834. Het jaarsalaris van de Longarts kan oplopen tot ongeveer €130000, maandelijks €10834. 
Deze bedragen zijn zonder de vakantietoeslag van 8 procent. Daarnaast ontvangt de Longarts nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Ook wanneer de Longarts managementtakken op zich neemt, kan hij nog een toeslag bovenop zijn salaris krijgen. 

De Longarts die zelfstandig is kan veel meer verdienen. De inkomsten liggen dan grofweg tussen €150000 en €250000 per jaar. Dit zijn bruto bedragen en moet dus nog belasting over worden betaald. Tevens heeft de zelfstandig Longarts te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten. Maandelijks komt het er op neer dat de Longarts tot ongeveer €20834 kan verdienen. 

  

 

Salarisschaal Longarts

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Longarts

Er zijn geen vacatures Longarts aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Longarts in werkt.

Meer weten over de sector waar een Longarts in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Longarts

Wat is de toekomst van Longarts?

Voor de Longarts is het goed mogelijk om aan een baan te komen. Per jaar zijn er ongeveer 45 opleidingsplaatsen beschikbaar. Het aanbod afgestudeerden is ongeveer gelijk aan de vraag. De meeste Longartsen blijven na hun interne opleiding bij het ziekenhuis waar ze al werken. 

De Longarts zit op zijn gebied al bijna aan zijn top. Hij heeft lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Om bij te blijven moet de Longarts elk jaar een verplicht aantal cursussen volgen. 
Voor de Longarts zijn er nog wel wat mogelijkheden om zijn loopbaan een andere wending te geven. Zo is het mogelijk voor de Longarts om naast zijn werk leidinggevende- , bestuurs-, of directiefuncties te vervullen. Daardoor krijgt hij ook een toeslag op zijn salaris
Als laatste is het voor de Longarts nog een mogelijkheid om onderzoek te gaan doen of hoogleraar te worden in een academisch ziekenhuis. 

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Longarts worden: Opleidingen tot Longarts

Wil je Longarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Longarts.

Hoe word je een Longarts? 

Uiteraard geldt voor de Longarts wat voor zoveel artsen geldt. Hij moet de universitaire opleiding geneeskunde (WO) hebben gevolgd en zijn co-schappen hebben behaald. Daar staat zes jaar voor. Daarna moet de Longarts zich specialiseren in de longgeneeskunde. Dan moet hij solliciteren voor een opleidingsplaats in een ziekenhuis. Op de afdeling Longziekten van een ziekenhuis vindt dan de opleiding van de Longarts plaats. Deze specialiserende opleiding duurt nog eens zes jaar. 

De eerste twee jaar houdt de Longarts zich bezig met interne geneeskunde. Dat beslaat een meer algemeen deel van de geneeskunde. Na twee jaar gaat de student verder met de vier jaar durende opleiding longziekten en tuberculose. Op de opleiding en stages leert de student-Longarts diagnoses stellen en behandelingen uit te voeren. De behandelingen staan onder leiding van verschillende Longartsen. 

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Longarts

Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Gezondheidspsychologie Thuisstudie
De verbanden tussen gezondheid, ziekte en gedrag? Volg de Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Gezondheidspsychologie op HBO-niveauWaarom stoppen sommige mensen wel met roken en andere niet? Hoe zorg je ervoor dat …
Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Gezondheidspsychologie Thuisstudie

Omscholen of doorgroeien tot Longarts

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Longarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Longarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Longarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Longarts?

Competenties en Vaardigheden Longarts

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Longarts nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Longarts nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Longarts

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Longarts

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Longarts. Als Longarts wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Longarts:


zie volledige beschrijving persoonstype Longarts

Vakkennis voor een Longarts

Het is voor een Longarts ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Longarts zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Longarts


Werkervaring Longarts

Het is voor een startend Longarts die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Longarts is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Huisarts .

Iets anders leren?

Is Longarts het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Longarts

Met wie werkt een Longarts samen? 

De Longarts heeft naast veelvuldig contact met zijn patiënten ook regelmatig overleg met artsen. Dit zijn collega Longartsen, Huisartsen of andere Medisch specialisten. De Longarts weet de gehele situatie van zijn patiënt en daarvoor moet hij in zijn netwerk gebruik maken van andere artsspecialisten. Bij het voorschrijven van medicijnen en behandelingen moet hij weten wat andere artsen al hebben voorgeschreven. Om het medische plaatje van de patiënt compleet te maken en te houden heeft hij dus regelmatig consultatie met medische specialisten als bijvoorbeeld een KNO-arts


  • Huisarts
  • Medisch specialist
  • KNO-arts
Longarts


Organisaties waar een Longarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Longarts meestal werkt.

Waar werkt een Longarts?

 

De Longarts heeft een geldig BIG-registratie als arts nodig om aan de slag te gaan in een organisatie.  Ook dient hij ingeschreven te zijn in het Nederlandse Specialistenregister voor het specialisme longziekten.
Bijna alle Longartsen werken op de longafdeling en de OK in een algemeen, specialistisch of academisch ziekenhuis. Een kleine minderheid werkt op een consultatiebureau. 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Longarts

Waar kun je het beste werken als Longarts? Hieronder vind je de best door de Longarts beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Longarts.

Competenties, Skills en Vaardigheden Longarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Longarts.

Welke competenties heeft een Longarts nodig?

Een Longarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Longarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Longarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Longarts nodig? 

De Longarts staat erg dicht bij zijn patiënt. Hij heeft veel contact met zijn patiënt, soms wel een leven lang. De Longarts moet zijn patiënt bijstaan in vaak letterlijk en figuurlijk benauwde omstandigheden. De Longarts heeft dus naast zijn vaardigheden en kennis als arts veel sociale vaardigheden. 

De Longarts is dus een sociaal persoon. Hij is warm en betrokken met zijn patiënten, die op hun plaats zich op hun gemak voelen bij de Longarts. Hij is ondersteunend in zijn werk en kan anderen erg goed helpen. Hij is zeer behulpzaam en dat geldt niet alleen bij zijn patiënten. Ook staat hij collega-artsen en andere medewerkers graag bij in hun werkzaamheden. De Longarts is een goede stimulator, coach en een goede luisteraar (Gever). 

De Longarts heeft naast zijn sociaal vaardigheden ook goede vaardigheden op het gebied van zijn werk. Hij weet veel van zijn vakgebied en gebruikt deze kennis voor zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij is flexibel en integer in werk. Maar buiten deze kwaliteiten om springen toch wel de sociale vaardigheden er bovenuit. Het echt goed kunnen luisteren naar de patiënt, geduldig zijn en het oplossen van conflicten zijn daar voorbeelden van (Bemiddelaar

Bekijk de persoonstypen voor Longarts


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Longarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Longarts

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Longarts

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Longarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Longarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Longarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Longarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Longarts iets voor je?

Zou je graag Longarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Longarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Longarts

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar