Machinebediende worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Machinebediende worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Machinebediende worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Machinebediende? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Machinebediende goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Machinebediende?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Machinebediende wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Machinebediende.

Alles over hoe je Machinebediende kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Machinebediende?

Voor het beroep van machinebediende kan de opleiding metaal/werktuigbouwkunde zijn gevolgd. Deze is zowel op MBO als HBO (werkbouwtuigkunde) te volgen.

Voor het beroep van machinebediende is in niet altijd een opleiding nodig; dit is afhankelijk van het bedrijf, de fabriek of organisatie waar machinebediendes worden gezocht. Wel is het zo dat de meeste machinebediende in de fabriek, het bedrijf of de organisatie waarin hij werkzaam is eerst komt te werken als leerling machinebediende en dat technische kunde en verstand van machines altijd is vereist. 

Welke vaardigheden heb je nodig om Machinebediende te worden?

Om Machinebediende te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Machinebediende zijn Zorgvuldigheid, Analyseren en Oog voor detail. Ook zijn Nauwkeurigheid, Systematisch denken en Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken belangrijke vaardigheden als je Machinebediende wilt worden. Verder zijn Luisteren, Verbanden leggen en Gestructureerd werken ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Machinebediende te worden?

Als je Machinebediende wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Machinebediende

  • Accuratesse
  • Analytisch
  • Doorzettingsvermogen
  • Flexibiliteit
  • Inzicht in omgeving
  • Omgaan met details
  • Onafhankelijkheid
  • Stressbestendigheid
  • Technisch inzicht

Welke eigenschappen heb je nodig om Machinebediende te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Machinebediende te worden zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Machinebediende worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Machinebediende. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Machinebediende zijn de Succesvolle werker en de Waarnemer.

De machinebediende is een waarnemer; hij let goed op de machines die in de productielijn draaien, kijkt of de kwaliteit goed is en of de machines goed werken, vervangt waar nodig onderdelen en smeert waar nodig de olie. De machinebediende is verantwoordelijk voor de machines en de productielijn en moet daarom verantwoordelijk en accuraat te werk gaan.

Ook is de machinebediende een succesvolle werker; hij heeft een no nonsense houding en zorgt ervoor dat de machines hun werk goed doen zodat de productielijn goed kan blijven lopen.

Opleiding Machinebediende

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Machinebediende kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Machinebediende. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Machinebediende. Maar ook cursussen en trainingen voor de Machinebediende.

Top 5 opleidingen Machinebediende

Uitgelicht
Opleiding CNC operator met baangarantie en salaris
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …

Omscholen tot Machinebediende

Hoe kan je omscholen tot Machinebediende? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Machinebediende zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Uitgelicht
Vacature Omscholen tot CNC operator met Baangarantie en Salaris!
→ Diverse werkgevers
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …

Omscholen tot Machinebediende met baangarantie

Wat betekent omscholen met baangarantie eigenlijk? Een opleiding of omscholing met baangarantie sluit zo goed aan bij de praktijk dat je na het behalen van de theorie gelijk aan het werk kan. Vaak is het ook zo dat de opleider of omschoolspecialist je helpt met het vinden van een baan. Het kan zijn dat je voordat je de opleiding begint solliciteert, of na het behalen van je opleiding.

Gratis omscholen tot Machinebediende

Er bestaan ook (voor jou) gratis opleidingen met baangarantie, in dat geval betaald meestal jouw nieuwe werkgever de opleiding. In sommige gevallen schiet de opleider deze kosten voor, soms betaal je zelf een gedeelte, of soms wordt jouw omscholing betaald door het UWV of met een andere subsidie. Het is belangrijk dat je vooraf goed deze voorwaarden duidelijk hebt en de bij jou passende vorm kiest.

Omscholen tot Machinebediende met salaris

Omscholen met salaris is misschien wel de meest aantrekkelijke vorm, want je wordt op dat moment betaald terwijl je de opleiding doet. In dit geval zal je al wel zijn aangenomen door jouw nieuwe werkgever, dus je moet voor deze vorm eerst solliciteren. Staar je echter niet blind op deze variant. In sommige gevallen zal je eerst een stuk(je) van de opleiding eerst in eigen tijd moeten doen, of een gedeelte van de opleiding zelf moeten betalen. Dat doe je dan om jouw geschiktheid en motivatie aan te tonen.

Omscholen is sowieso in jezelf investeren, dat doe je vooral met je eigen tijd, of door een stukje van de opleiding te betalen. In sommige gevallen kan je ook betekenen dat je in het begin een stapje terug zet in salaris. Dat zal je ervoor over moeten hebben, want de grote winst zit er voor jou in dat je een nieuw beroep leert, meer mogelijkheden en betere baankansen hebt. En natuurlijk dat je er na een bepaalde periode in salaris op vooruit gaat.

Omscholen tot Machinebediende voor 50+

Het is voor niet ieder beroep mogelijk om op latere leeftijd te omscholen. In sommige gevallen gaat het helaas om vooroordelen, in sommige gevallen is het een gevolg van de aard van het werk. Zo zal je als zonnepanelen monteur terwijl je op het (vaak schuine) dak staat 25 kilo zware panelen moeten kunnen tillen. Daar moet je echt sterk en fit voor zijn. Er zijn zeker 50plussers zijn die zo fit zijn, maar zeker niet iedereen.

Er zijn een aantal beroepen waar ervaring en sector overdraagbare vaardigheden juist worden gewaardeerd. Een voorbeeld daarvan is het beroep Schilder, hiervoor dien je met geduld en precisie aan het werk te gaan. Daarom is er ook voor 50-plussers een goede omscholing tot Schilder met baangarantie en salaris!

Een ander beroep waar je als 50plusser goed terecht kan is CNC-operator. Dat is een mooi en goed betaald beroep,  waarvoor je ook grondig en geduldig moet werken. Dus je kunt als 50plusser ook omscholen tot CNC Operator met baangarantie en salaris!

Hoe solliciteer je op een omschool vacature tot Machinebediende?

Het sollicitatieproces voor een omschoolvacature is zwaarder dan een gewone vacature tot Machinebediende. Dit komt omdat je het beroep nog niet kunt uitoefenen op het moment dat je solliciteert. Je hebt waarschijnlijk al wel de passende basisvaardigheden, bent leergierig en hebt de juiste motivatie, maar voor jouw nieuwe werkgever is het wel een groter risico om jou aan te nemen dan iemand die ervaring heeft als Machinebediende.

Je zult je dus extra goed moeten voorbereiden en kunnen aantonen dat je de basis skillset en grote motivatie hebt. In veel gevallen helpt jouw opleider je mee met de voorbereiding, zoals dat je al een basismodule van de opleiding hebt gedaan waarmee jij jouw geschiktheid kan aantonen.

De eerste stap is vaak jouw reactie op de betreffende omschoolvacature. Je doet na of tijdens deze sollicitatie vaak een eenvoudige test voor de eerste selectie. Daarna krijg je meestal contact met een opleidingsadviseur die samen met jou kijkt of jij het in je hebt om te kunnen omscholen tot Machinebediende. In feite is dit de eerste sollicitatieronde, vergelijkbaar als je via een uitzendbureau of een recruiter een nieuwe baan zoekt.

Als je door die ronde bent, wordt je gematcht aan je nieuwe werkgever. Dan begint het zware werk, want bij je eerste gesprek met de opleider is het prima wanneer je nog in de oriënterende fase zit. Maar wanneer je met jouw mogelijk toekomstige werkgever spreekt zal je goed beslagen ten ijs moeten komen.

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Machinebediende?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Machinebediende. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Machinebediende?

Als je wilt omscholen tot Machinebediende is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Machinebediende

Wat verdient een Machinebediende? Het salaris van een Machinebediende begint bij €2200,- bruto per maand. Een ervaren Machinebediende verdient tot maximaal €3500,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...