Matroos Binnenvaart Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Matroos Binnenvaart? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Matroos Binnenvaart, zoals: "Wat doet een Matroos Binnenvaart?", of "Wat verdient een Matroos Binnenvaart? of "Hoe word je een Matroos Binnenvaart?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Matroos Binnenvaart nodig heeft.Wat is een Matroos Binnenvaart?

Als matroos ben je bezig met het assisteren van de stuurman of de schipper bij haar of zijn werk op een schip. Je werk hangt voornamelijk af van het soort schip waarop je vaart en natuurlijk ook van de lading goederen die je vervoert. Voornamelijk bestaat je werk als matroos uit het doen van kleine reparaties, het schip roestvrij maken, schuren, schilderen en natuurlijk ook dekschrobben. Verder behoren tot je taken het vast en los maken van het schip. Matroos kun je worden met of zonder een afgeronde opleiding. Zonder opleiding moet je wel minimaal 19 jaar zijn en moet je ervaring hebben met vaartijd van minimaal 3 jaar als lid van dekbemanning in de binnenvaart of 1 jaar binnenvaart met 2 jaar andere soorten vaart zoals zeevaart of visserij. Het snelst is natuurlijk het volgen van een opleiding. 

Past het beroep Matroos Binnenvaart bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Matroos Binnenvaart

Op zoek naar een nieuwe baan als Matroos Binnenvaart? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Matroos Binnenvaart. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Matroos Binnenvaart vacatures

Vacature Matroos binnenvaart
Quo Vadis
Wij zijn op zoek naar een matrozen voor de binnenvaart die in het bezit zijn van een geldig dienstboekje. We hebben verschillende mogelijkheden op verschillende soorten schepen en vaarsystemen. Wij …
Vacature Matroos binnenvaart
Quo Vadis
Wij zijn op zoek naar een matrozen voor de binnenvaart die in het bezit zijn van een geldig dienstboekje. We hebben verschillende mogelijkheden op verschillende soorten schepen en vaarsystemen. Wij …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Matroos Binnenvaart

Wat verdient een Matroos Binnenvaart?

Over de arbeidsvoorwaarden van een bevrachter is weinig bekend. Dit zal voornamelijk afhankelijk zijn van de rederij waar je werkzaam bent.

Salarisschaal Matroos Binnenvaart

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Matroos Binnenvaart

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Matroos Binnenvaart


Matroos Binnenvaart worden: Opleidingen tot Matroos Binnenvaart

Wil je Matroos Binnenvaart worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Matroos Binnenvaart.

Hoe word je een Matroos Binnenvaart? 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Matroos Binnenvaart

Er zijn geen opleidingen Matroos Binnenvaart aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Matroos Binnenvaart in werkt

Bekijk alle opleidingen Luchtvaart & Zeevaart


Matroos Binnenvaart worden: Omscholen tot Matroos Binnenvaart

Als je je wilt omscholen tot Matroos Binnenvaart is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Matroos Binnenvaart zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Matroos Binnenvaart dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Matroos Binnenvaart

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Matroos Binnenvaart

Als je Matroos Binnenvaart wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Matroos Binnenvaart zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Matroos Binnenvaart

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Matroos Binnenvaart?


Competenties en Vaardigheden Matroos Binnenvaart:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Matroos Binnenvaart.

Welke competenties heeft een Matroos Binnenvaart nodig?

Een Matroos Binnenvaart heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Matroos Binnenvaart

 • Voorbereiden
 • Methodisch werken
 • Prioriteiten stellen
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat
 • Vasthoudendheid
 • Zelfkennis
 • Rustig blijven

Persoonlijkheid en Eigenschappen Matroos Binnenvaart

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Matroos Binnenvaart passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Matroos Binnenvaart nodig? 

 

Als matroos is het erg belangrijk dat je ordelijk ingesteld bent. Jij moet er namelijk als matroos voor zorgen dat alles op het schip in orde is en er netjes uitziet. Daarvoor is het dus erg  belangrijk dat alles ordelijk verloopt(Perfectionist). Daarnaast is het ook belangrijk dat je gedreven bent, het zal namelijk vaak hard werken zijn om te zorgen dat alles op rolletjes verloopt en alles netjes is en in goede staat verkeerd(Succesvolle werker). Ook is het in dit vak een pluspunt om productief te zijn(Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Matroos Binnenvaart


Eigenschappen Matroos Binnenvaart

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Matroos Binnenvaart

Wat zijn de baankansen voor een Matroos Binnenvaart?

 

Over het arbeidsmarktperspectief van een matroos is weinig bekend maar het zal vooral afhankelijk zijn van de economie. Gaat het namelijk goed met de economie dan zal het ook goed gaan met de handel en zullen er meer goederen vervoerd worden. De vraag naar matrozen zal dan ook stijgen. De doorgroeimogelijkheden als matroos zijn redelijk ruim, alleen zul je vaak een extra opleiding moeten volgen. Wil je namelijk schipper of kapitein worden dan zal bijna altijd een extra opleiding worden gevraagd. 

De actuele kans op werk voor een Matroos Binnenvaart

Het beroep Matroos Binnenvaart is onderdeel van de beroepsfamilie Matrozen binnenvaart. De kans op werk voor de beroepsfamilie Matrozen binnenvaart is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

2

Baankans Matroos Binnenvaart

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Matroos Binnenvaart

Je kunt als Matroos Binnenvaart een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Matroos Binnenvaart is onderdeel van de beroepsfamilie Matrozen binnenvaart. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Matroos Binnenvaart


Organisaties waar een Matroos Binnenvaart werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Matroos Binnenvaart meestal werkt.

Waar werkt een Matroos Binnenvaart?

Als matroos ben je werkzaam bij een rederij. Dit valt onder de profit sector. Je kan zowel bij een grote rederij werkzaam zijn als bij een wat kleinschaligere rederij. 

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Netwerk Matroos Binnenvaart

Met wie werkt een Matroos Binnenvaart samen? 

Als matroos sta je vooral in contact met de kapitein, schipper en de bemanning. Onder bemanning vallen dus ook de andere matrozen met wie je veel samen zult werken om te zorgen dat alles in orde is. De kapitein en de schipper zijn je bazen en je volgt dus hun bevelen op zodat je je werk goed doet. Het is ook belangrijk dat je overlegd met hen om te zorgen dat het op het schip zo goed mogelijk verloopt. 


 • Kapitein
 • Schipper
 • Bemanning
Matroos Binnenvaart

Interview met een Matroos Binnenvaart

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Matroos Binnenvaart in één oogopslag

Netwerk:

 • Kapitein
 • Schipper
 • Bemanning

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2Ga direct naar