Medewerker Bibliotheek en Documentatie Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Medewerker Bibliotheek en Documentatie? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep medewerker bibliotheek en documentatie. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je medewerker bibliotheek en documentatie wordt.Wat is een Medewerker Bibliotheek en Documentatie?

Een Medewerker Bibliotheek en Documentatie is iemand die zich bezighoudt met de documentatie van informatie en het helpen van klanten die bepaalde informatie zoeken.

Documenten die een Medewerker Bibliotheek en Documentatie moet verwerken zijn bijvoorbeeld handleidingen, facturen, personeelsdocumenten en reglementen. Hij zorgt ervoor dat de documenten logisch zijn geordend en verwerkt, zodat collega’s snel de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren. De Medewerker Bibliotheek en Documentatie zorgt ervoor dat alle documenten actueel zijn, zodat medewerkers niet uren bezig zijn met het vinden van de juiste informatie. Ook geeft de Medewerker Bibliotheek en Documentatie relevante documenten uit aan klanten. Vaak houdt de Medewerker Bibliotheek en Documentatie zich tevens bezig met andere administratieve taken, zoals het aannemen van de telefoon en de boekhouding.

Het is belangrijk dat de Medewerker Bibliotheek en Documentatie steeds bewust is van de manier waarop mensen informatie zoeken. Op basis hiervan kan hij de informatie op een goede manier verwerken.

Een Medewerker Bibliotheek en Documentatie moet goed kunnen samenwerken, anderen willen helpen, goed kunnen communiceren en zeer systematisch en nauwkeurig zijn.

Past het beroep Medewerker Bibliotheek en Documentatie bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Er zijn geen vacatures Medewerker Bibliotheek en Documentatie aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Medewerker Bibliotheek en Documentatie in werkt.

Meer weten over de sector waar een Medewerker Bibliotheek en Documentatie in werkt

Bekijk werken in Algemeen

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Wat verdient een Medewerker Bibliotheek en Documentatie?

Een Medewerker Bibliotheek en Documentatie kan rekenen op zo’n €1700,- tot €2400,- bruto per maand bij een fulltime dienstaanstelling. Het precieze bedrag hangt af van de leeftijd en ervaring van de medewerker, maar ook van de werkgever.

Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar en de sector waarin de Medewerker Bibliotheek en Documentatie werkt. Vaak gelden in elk geval een vakantietoeslag en betaalde vrije dagen.

Salarisschaal Medewerker Bibliotheek en Documentatie

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Medewerker Bibliotheek en Documentatie


Medewerker Bibliotheek en Documentatie worden: Opleidingen tot Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Wil je Medewerker Bibliotheek en Documentatie worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Medewerker Bibliotheek en Documentatie.

Hoe word je een Medewerker Bibliotheek en Documentatie? 

Om Medewerker Bibliotheek en Documentatie te worden, kunnen diverse administratieve opleidingen worden gedaan. Denk aan de MBO-opleiding Medewerker Informatiedienstverlening met uitstroomrichting Bibliotheekmedewerker of de HBO-opleiding Informatiebeheer- en Dienstverlening. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Er zijn geen opleidingen Medewerker Bibliotheek en Documentatie aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Medewerker Bibliotheek en Documentatie in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Medewerker Bibliotheek en Documentatie worden: Omscholen tot Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Als je je wilt omscholen tot Medewerker Bibliotheek en Documentatie is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Medewerker Bibliotheek en Documentatie zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Medewerker Bibliotheek en Documentatie dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Als je Medewerker Bibliotheek en Documentatie wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Medewerker Bibliotheek en Documentatie zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Medewerker Bibliotheek en Documentatie?


Competenties en Vaardigheden Medewerker Bibliotheek en Documentatie:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Medewerker Bibliotheek en Documentatie.

Welke competenties heeft een Medewerker Bibliotheek en Documentatie nodig?

Een Medewerker Bibliotheek en Documentatie heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Medewerker Bibliotheek en Documentatie

 • Aandacht voor details
 • Analytisch vermogen
 • Beoordelen
 • Methodisch werken
 • Controleren
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat

Persoonlijkheid en Eigenschappen Medewerker Bibliotheek en Documentatie

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Medewerker Bibliotheek en Documentatie passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Medewerker Bibliotheek en Documentatie nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Medewerker Bibliotheek en Documentatie zijn Perfectionist en Gever.

Het is belangrijk dat een Medewerker Bibliotheek en Documentatie alle informatie goed en logisch kan documenteren, zodat hijzelf en anderen informatie snel kunnen vinden. De Medewerker Bibliotheek en Documentatie is dus kritisch, veeleisend en gedisciplineerd (Perfectionist).

Tevens is de Medewerker Bibliotheek en Documentatie ondersteunend en gevoelig voor de behoeften van collega’s en klanten. Hij wil anderen graag helpen bij het logisch opslaan en vinden van informatie (Gever). 

Bekijk de persoonstypen voor Medewerker Bibliotheek en Documentatie


Eigenschappen Medewerker Bibliotheek en Documentatie

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • PunctueelArbeidsmarktperspectief Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Wat zijn de baankansen voor een Medewerker Bibliotheek en Documentatie?

Een Medewerker Bibliotheek en Documentatie kan over het algemeen goed aan een baan komen. Veel grote bedrijven hebben een medewerker nodig die hun informatiestromen stroomlijnt.

Bij goed functioneren kan een Medewerker Bibliotheek en Documentatie doorgroeien binnen de administratieve afdeling. Hij kan dan meer verantwoordelijkheden krijgen en leiding gaan geven. Eventueel kan hij ook trainingen geven. Soms moet de Medewerker Bibliotheek en Documentatie zich hiervoor wel specialiseren.

De actuele kans op werk voor een Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Het beroep Medewerker Bibliotheek en Documentatie is onderdeel van de beroepsfamilie Bibliotheekmedewerkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Bibliotheekmedewerkers is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Medewerker Bibliotheek en Documentatie

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Je kunt als Medewerker Bibliotheek en Documentatie een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Medewerker Bibliotheek en Documentatie is onderdeel van de beroepsfamilie Bibliotheekmedewerkers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Verwante beroepen Medewerker Bibliotheek en Documentatie


Organisaties waar een Medewerker Bibliotheek en Documentatie werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Medewerker Bibliotheek en Documentatie meestal werkt.

Waar werkt een Medewerker Bibliotheek en Documentatie?

Een Medewerker Bibliotheek en Documentatie kan bij heel diverse bedrijven in verschillende sectoren terecht, zowel in de profit- als in de non-profitsector. Denk bijvoorbeeld aan de transportsector, maar ook aan de financiële sector en de overheid. Het zijn veelal grote bedrijven die veel informatie genereren. Denk ook aan bibliotheken, documentatiecentra, informatiecentra en mediatheken.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Netwerk Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Met wie werkt een Medewerker Bibliotheek en Documentatie samen? 

Een Medewerker Bibliotheek en Documentatie heeft veel contact met collega’s. Dat kunnen andere Medewerkers Bibliotheek en Documentatie zijn, maar ook mensen die andere werkzaamheden verrichten op de administratieafdeling. Er wordt overlegd en de Medewerker Bibliotheek en Documentatie helpt anderen bij het vinden van bepaalde informatie. Ook komt de Medewerker Bibliotheek en Documentatie in contact met klanten die informatie opvragen. De Medewerker Bibliotheek en Documentatie wordt aangestuurd door een Leidinggevende. 


 • Collega's
 • Klanten
 • Leidinggevende
Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Interview met een Medewerker Bibliotheek en Documentatie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Medewerker Bibliotheek en Documentatie:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Medewerker Bibliotheek en Documentatie verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Medewerker Bibliotheek en Documentatie?

De beroepen die verwant zijn aan Medewerker Bibliotheek en Documentatie zijn:
Documentatiemedewerker
Salaris: €1700 tot €3000
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep documentatiemedewerker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je documentatiemedewerker wordt.
Archivaris
Salaris: €1500 tot €3500
Opleiding: HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep archivaris. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je archivaris wordt.

Alles over het beroep Medewerker Bibliotheek en Documentatie in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega's
 • Klanten
 • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €2400

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar