Molenaar: Salaris, Vacatures, Taken & Vaardigheden

Molenaar: Salaris, Vacatures, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Molenaar? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Molenaar wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Molenaar, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Molenaar


Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Molenaar?

De Molenaar houdt zich bezig met het malen van iets op de molen. In dialect en ook in het Nederlands wordt de Molenaar ook wel mulder genoemd. De Molenaar vermaalt meestal graan tot meel. Het is een eeuwenoud zelfstandig beroep en molens werden vaak van vader op zoon overgedragen. De Molenaar was soms de eigenaar van de molen, maar vaak ook enkel de pachter. De molen was dan van de lokale adel.

Er bestaan verschillende molens en daarmee ook Molenaars. Zo staan poldermolenaars in dienst bij het waterschap waar de molen staat. De korenmolenaar houdt zich bezig met het malen van graan. Dit gebeurde vaak voor de bakkers maar sommige Molenaars maalden het graan ook voor de boeren. De boeren gebruiken het graan als voer voor het vee. Molens die het voer voor het vee malen, worden een boerengemaal genoemd.

Om het graan te kunnen malen, moet de Molenaar verstand hebben van graan en van het malen. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat de Molenaar de molen kent en vaak nog belangrijker het weer. Zo moet de Molenaar verstand hebben van wolkenvormen om zo te kunnen bepalen of het niet te hard waait om de molen te kunnen laten draaien. Als de molen te hard draait, kan deze namelijk in brand vliegen. Vroeger was de Molenaar dan voor lange tijd zijn inkomstenbron kwijt. Als het windstil is, kan de molen ook niet draaien. De Molenaar houdt zich dan vaak bezig met reparaties en onderhoud aan de molen.


Past het beroep Molenaar bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Vacatures Molenaar

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Molenaar per stad

Vacatures Molenaar Alkmaar

Vacatures Molenaar Almelo

Vacatures Molenaar Almere

Vacatures Molenaar Alphen aan den Rijn

Vacatures Molenaar Amersfoort

Vacatures Molenaar Amstelveen

Vacatures Molenaar Amsterdam

Vacatures Molenaar Apeldoorn

Vacatures Molenaar Arnhem

Vacatures Molenaar Assen

Vacatures Molenaar Bergen op Zoom

Vacatures Molenaar Breda

Vacatures Molenaar Capelle aan den IJssel

Vacatures Molenaar Delft

Vacatures Molenaar Den Bosch

Vacatures Molenaar Den Haag

Vacatures Molenaar Den Helder

Vacatures Molenaar Deventer

Vacatures Molenaar Doetinchem

Vacatures Molenaar Dordrecht

Vacatures Molenaar Ede

Vacatures Molenaar Eindhoven

Vacatures Molenaar Emmen

Vacatures Molenaar Enschede

Vacatures Molenaar Gouda

Vacatures Molenaar Groningen

Vacatures Molenaar Haarlem

Vacatures Molenaar Haarlemmermeer

Vacatures Molenaar Heerlen

Vacatures Molenaar Helmond

Vacatures Molenaar Hengelo

Vacatures Molenaar Hilversum

Vacatures Molenaar Hoogeveen

Vacatures Molenaar Hoorn

Vacatures Molenaar Katwijk

Vacatures Molenaar Leeuwarden

Vacatures Molenaar Leiden

Vacatures Molenaar Lelystad

Vacatures Molenaar Maastricht

Vacatures Molenaar Middelburg

Vacatures Molenaar Nieuwegein

Vacatures Molenaar Nijmegen

Vacatures Molenaar Oss

Vacatures Molenaar Purmerend

Vacatures Molenaar Roermond

Vacatures Molenaar Roosendaal

Vacatures Molenaar Rotterdam

Vacatures Molenaar Schiedam

Vacatures Molenaar Spijkenisse

Vacatures Molenaar Terneuzen

Vacatures Molenaar Tilburg

Vacatures Molenaar Utrecht

Vacatures Molenaar Veenendaal

Vacatures Molenaar Venlo

Vacatures Molenaar Vlaardingen

Vacatures Molenaar Westland

Vacatures Molenaar Zaanstad

Vacatures Molenaar Zeist

Vacatures Molenaar Zoetermeer

Vacatures Molenaar Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Molenaar

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Molenaar?

Voor het salaris van een Molenaar kijken we naar de CAO Graanverwerkende bedrijven. De laagste schaal voor 18 jaar begint bij € 1.547,88 en voor operationele / procesmatige functies loopt de loonschaal tot € 2.504,95 bruto per maand. Als een Molenaar zelfstandig werkt kunnen de inkomsten uiteenlopen. De verdiensten van de Molenaar zijn afhankelijk van hoeveel graan er bijvoorbeeld gemalen kan worden. Vroeger werd de Molenaar vaak in natura betaald. De Molenaar schepte zelf graan voor eigen gebruik of om verder te verkopen. Dit werd het scheprecht genoemd. Tegenwoordig zijn er voornamelijk nog vrijwillige Molenaars die op de monumentale molens werken.


Meer weten over het salaris Molenaar

Salaris aankomend Molenaar Salaris junior Molenaar Wat is het salaris van een medior Molenaar? Welk salaris krijgt een senior Molenaar?


Hoe word je een Molenaar? 

Er zijn tegenwoordig niet veel Molenaars meer actief. Toch wordt deze ambacht nog wel altijd uitgevoerd om zo het erfgoed van de Molenaar in stand te houden. Zo bestaat er het Gilde van Vrijwillige Molenaars die opleidingen tot Molenaar aanbiedt. De Molenaar krijgt dan de opleiding op een molen in de buurt en leert zo alles over het vak van Molenaar. De vrijwillige Molenaars kunnen dan uiteindelijk op de monumentale molens werken en zo de tradities in stand houden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Molenaar

Er zijn geen opleidingen Molenaar aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Molenaar in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu


Omscholen tot Molenaar

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Molenaar. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Molenaar

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Molenaar

Als je Molenaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Molenaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Molenaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Molenaar?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Molenaar

Een Molenaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Molenaar

 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Luisteren
 • Verbanden leggen
 • Vitaliteit
 • Kracht
 • Positiviteit
 • Inlevingsvermogen
 • Wendbaarheid
 • Flexibel gedrag
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Molenaar nodig? 

De Molenaar moet energiek, doelgericht en zelfstandig kunnen werken (Succesvolle werker). Ook moet de Molenaar goed inzicht hebben in bijvoorbeeld het weer en de wind. De Molenaar moet daarom analytisch ingesteld zijn (Waarnemer).


Eigenschappen Molenaar

 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • Ondernemend
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • Leergierig

Wat zijn de baankansen voor een Molenaar?

Tegenwoordig wordt het beroep van Molenaar niet veel meer beoefend. Wel zijn er nog vrijwillige Molenaars die de monumentale molens draaiende houden.

De actuele kans op werk voor een Molenaar

Het beroep Molenaar is onderdeel van de beroepsfamilie Mechanisch operators voedingsmiddelenindustrie. De kans op werk voor de beroepsfamilie Mechanisch operators voedingsmiddelenindustrie is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Molenaar

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Molenaar

Het beroep Molenaar is onderdeel van de beroepsfamilie Mechanisch operators voedingsmiddelenindustrie.

Doorgroei beroepen voor een Molenaar

Hoofdoperator voedingsmiddelenindustrie

ploegchef voedingsmiddelenindustrie

schakelbordwachter voedingsmiddelenindustrie

shiftleader voedingsmiddelenindustrie

teamleider voedingsmiddelenindustrie

voorman operator voedingsmiddelenindustrie

wachtchef voedingsmiddelenindustrie

groepsleider voedingsmiddelenindustrie

hoofd procesregelaar voedingsmiddelenindustrie

meewerkend voorman operator voedingsmiddelenindustrie

ploegbaas voedingsmiddelenindustrie

Paneloperator voedingsmiddelenindustrie

brander sterke dranken (paneloperator)

cacaobrander (paneloperator)

destilleerder fractionering voedingsmiddelenindustrie (paneloperator)

procesregelaar voedingsmiddelenindustrie (paneloperator)

productbereider limonadesiroop (paneloperator)

bedieningsvakman voedingsmiddelenindustrie (paneloperator)

bierbrouwer (paneloperator)

botermaker (paneloperator)

mouter procesindustrie (paneloperator)

paneelwachter voedingsmiddelenindustrie

paneloperator voederfabriek (gemalen voeder)

siroopmaker frisdranken (paneloperator)

procesoperator voedingsmiddelenindustrie (paneloperator)

destilleerder oliehoudend extract voedingsmiddelenindustrie (paneloperator)

distilleerder sterke dranken (paneloperator)

frisdrankbereider (paneloperator)

gistbereider (paneloperator)

industrieel kaasmaker (paneloperator)

koffiebrander (paneloperator)

limonadesiroopmaker (paneloperator)

technisch procesoperator voedingsmiddelenindustrie (paneloperator)

Bierbrouwer

Kaasmaker

Fieldoperator voedingsmiddelenindustrie

siroopmaker frisdranken (fieldoperator)

technisch procesoperator voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator)

brander sterke dranken (fieldoperator)

cacaobrander (fieldoperator)

bedieningsvakman voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator)

bierbrouwer (fieldoperator)

botermaker (fieldoperator)

destilleerder fractionering voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator)

destilleerder oliehoudend extract voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator)

distilleerder sterke dranken (fieldoperator)

fieldoperator voederfabriek (gemalen voeder)

frisdrankbereider (fieldoperator)

gistbereider (fieldoperator)

industrieel kaasmaker (fieldoperator)

koffiebrander (fieldoperator)

limonadesiroopmaker (fieldoperator)

mouter procesindustrie (fieldoperator)

procesoperator voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator)

productbereider limonadesiroop (fieldoperator)

Meer steden Minder steden

Waar werkt een Molenaar?

De Molenaar werkt op een molen. Dit kan verschillende soorten molens zijn zoals een poldermolen of een molen waar graan gemaald wordt. Vroeger werkte de Molenaar zelfstandig. De Molenaar was soms eigenaar van de molen en soms pachtte de molenaar de molen van de lokale adel.


Met wie werkt een Molenaar samen? 

Vroeger was de Molenaar soms de eigenaar van de molen, maar pachtte de molen vaak ook van de lokale adel. Daarnaast maalt de Molenaar het graan voor de bakkers of voor de boeren.


 • Bakker
 • Boer
Molenaar

Alles over het beroep Molenaar in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Bakker
 • Boer

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1548 tot €2505

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar