Molenaar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Molenaar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep molenaar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je molenaar wordt.

 

Wat is een Molenaar?

De Molenaar houdt zich bezig met het malen van iets op de molen. In dialect en ook in het Nederlands wordt de Molenaar ook wel mulder genoemd. De Molenaar vermaalt meestal graan tot meel. Het is een eeuwenoud zelfstandig beroep en molens werden vaak van vader op zoon overgedragen. De Molenaar was soms de eigenaar van de molen, maar vaak ook enkel de pachter. De molen was dan van de lokale adel.

Er bestaan verschillende molens en daarmee ook Molenaars. Zo staan poldermolenaars in dienst bij het waterschap waar de molen staat. De korenmolenaar houdt zich bezig met het malen van graan. Dit gebeurde vaak voor de bakkers maar sommige Molenaars maalden het graan ook voor de boeren. De boeren gebruiken het graan als voer voor het vee. Molens die het voer voor het vee malen, worden een boerengemaal genoemd.

Om het graan te kunnen malen, moet de Molenaar verstand hebben van graan en van het malen. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat de Molenaar de molen kent en vaak nog belangrijker het weer. Zo moet de Molenaar verstand hebben van wolkenvormen om zo te kunnen bepalen of het niet te hard waait om de molen te kunnen laten draaien. Als de molen te hard draait, kan deze namelijk in brand vliegen. Vroeger was de Molenaar dan voor lange tijd zijn inkomstenbron kwijt. Als het windstil is, kan de molen ook niet draaien. De Molenaar houdt zich dan vaak bezig met reparaties en onderhoud aan de molen.Wil je werken als Molenaar?

Werk je al als Molenaar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Molenaar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Molenaar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Molenaar in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Bakker
  • Boer

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Molenaar

Wat verdient een Molenaar?

De Molenaar werkt vaak zelfstandig en een exact salaris is er dan ook vaak niet. De verdiensten van de Molenaar zijn afhankelijk van hoeveel graan er bijvoorbeeld gemalen kan worden. Vroeger werd de Molenaar vaak in natura betaald. De Molenaar schepte zelf graan voor eigen gebruik of om verder te verkopen. Dit werd het scheprecht genoemd. Tegenwoordig zijn er voornamelijk nog vrijwillige Molenaars die op de monumentale molens werken.

Salarisschaal Molenaar

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Molenaar

Er zijn geen vacatures Molenaar aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Molenaar in werkt.

Meer weten over de sector waar een Molenaar in werkt

Bekijk werken in Agrarisch & Milieu

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Molenaar

Wat is de toekomst van Molenaar?

Tegenwoordig wordt het beroep van Molenaar niet veel meer beoefend. Wel zijn er nog vrijwillige Molenaars die de monumentale molens draaiende houden.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Molenaar worden: Opleidingen tot Molenaar

Wil je Molenaar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Molenaar.

Hoe word je een Molenaar? 

Er zijn tegenwoordig niet veel Molenaars meer actief. Toch wordt deze ambacht nog wel altijd uitgevoerd om zo het erfgoed van de Molenaar in stand te houden. Zo bestaat er het Gilde van Vrijwillige Molenaars die opleidingen tot Molenaar aanbiedt. De Molenaar krijgt dan de opleiding op een molen in de buurt en leert zo alles over het vak van Molenaar. De vrijwillige Molenaars kunnen dan uiteindelijk op de monumentale molens werken en zo de tradities in stand houden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Molenaar

Er zijn geen opleidingen Molenaar aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Molenaar in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu

Omscholen of doorgroeien tot Molenaar

Als je Molenaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Molenaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Molenaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Molenaar?

Competenties en Vaardigheden Molenaar

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Molenaar nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Molenaar nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Molenaar

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Energie
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Molenaar

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Molenaar. Als Molenaar wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Molenaar:


zie volledige beschrijving persoonstype Molenaar

Vakkennis voor een Molenaar

Het is voor een Molenaar ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Molenaar zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Molenaar


Werkervaring Molenaar

Het is voor een startend Molenaar die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Molenaar is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Molenaar het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Molenaar

Met wie werkt een Molenaar samen? 

Vroeger was de Molenaar soms de eigenaar van de molen, maar pachtte de molen vaak ook van de lokale adel. Daarnaast maalt de Molenaar het graan voor de bakkers of voor de boeren.


  • Bakker
  • Boer
Molenaar


Organisaties waar een Molenaar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Molenaar meestal werkt.

Waar werkt een Molenaar?

De Molenaar werkt op een molen. Dit kan verschillende soorten molens zijn zoals een poldermolen of een molen waar graan gemaald wordt. Vroeger werkte de Molenaar zelfstandig. De Molenaar was soms eigenaar van de molen en soms pachtte de molenaar de molen van de lokale adel.


Best beoordeelde werkgevers Molenaar

Waar kun je het beste werken als Molenaar? Hieronder vind je de best door de Molenaar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Molenaar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Molenaar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Molenaar.

Welke competenties heeft een Molenaar nodig?

Een Molenaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Molenaar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Molenaar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Molenaar nodig? 

De Molenaar moet energiek, doelgericht en zelfstandig kunnen werken (Succesvolle werker). Ook moet de Molenaar goed inzicht hebben in bijvoorbeeld het weer en de wind. De Molenaar moet daarom analytisch ingesteld zijn (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Molenaar


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Molenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Molenaar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Molenaar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Molenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Molenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Molenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Molenaar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Molenaar iets voor je?

Zou je graag Molenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Molenaar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Molenaar

Joep Gründemann

De beschrijving hierboven is m.i. correct, maar mist een belangrijk onderwerp, namelijk plezier in het werken met ons cultureel erfgoed. Vrijwillig molenaars zijn molenaar geworden vanwege interesse in techtniek, maar ook omdat het een hobby is die ertoe doet. Molenaars vinden het uitdragen van hun kennis over de molen waarop ze draaien meestal leuk, hoewel er ook molens zijn, waar bijna nooit bezoek komt. Toch is de beleving van dit vak groot. Wordt molenaar en je hebt altijd iets te doen of een gespreksonderwerp.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar