Molenaar Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Molenaar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Molenaar, zoals: "Wat doet een Molenaar?", of "Wat verdient een Molenaar? of "Hoe word je een Molenaar?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Molenaar nodig heeft.Wat is een Molenaar?

De Molenaar houdt zich bezig met het malen van iets op de molen. In dialect en ook in het Nederlands wordt de Molenaar ook wel mulder genoemd. De Molenaar vermaalt meestal graan tot meel. Het is een eeuwenoud zelfstandig beroep en molens werden vaak van vader op zoon overgedragen. De Molenaar was soms de eigenaar van de molen, maar vaak ook enkel de pachter. De molen was dan van de lokale adel.

Er bestaan verschillende molens en daarmee ook Molenaars. Zo staan poldermolenaars in dienst bij het waterschap waar de molen staat. De korenmolenaar houdt zich bezig met het malen van graan. Dit gebeurde vaak voor de bakkers maar sommige Molenaars maalden het graan ook voor de boeren. De boeren gebruiken het graan als voer voor het vee. Molens die het voer voor het vee malen, worden een boerengemaal genoemd.

Om het graan te kunnen malen, moet de Molenaar verstand hebben van graan en van het malen. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat de Molenaar de molen kent en vaak nog belangrijker het weer. Zo moet de Molenaar verstand hebben van wolkenvormen om zo te kunnen bepalen of het niet te hard waait om de molen te kunnen laten draaien. Als de molen te hard draait, kan deze namelijk in brand vliegen. Vroeger was de Molenaar dan voor lange tijd zijn inkomstenbron kwijt. Als het windstil is, kan de molen ook niet draaien. De Molenaar houdt zich dan vaak bezig met reparaties en onderhoud aan de molen.

Past het beroep Molenaar bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Molenaar

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Mulder


Vacatures Molenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Molenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Molenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Molenaar vacatures

Vacature jr.Werkvoorbereider-Mulderschilders
Hemubo
Onze projecten bevinden zich voornamelijk in de regio Utrecht, Noord- en Zuid-Holland. Als Jr. Werkvoorbereider ben je met meerdere projecten tegelijk bezig. De projecten kunnen zich in verschillende fases bevinden: …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Molenaar

Wat verdient een Molenaar?

De Molenaar werkt vaak zelfstandig en een exact salaris is er dan ook vaak niet. De verdiensten van de Molenaar zijn afhankelijk van hoeveel graan er bijvoorbeeld gemalen kan worden. Vroeger werd de Molenaar vaak in natura betaald. De Molenaar schepte zelf graan voor eigen gebruik of om verder te verkopen. Dit werd het scheprecht genoemd. Tegenwoordig zijn er voornamelijk nog vrijwillige Molenaars die op de monumentale molens werken.

Salarisschaal Molenaar

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Molenaar

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Molenaar


Molenaar worden: Opleidingen tot Molenaar

Wil je Molenaar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Molenaar.

Hoe word je een Molenaar? 

Er zijn tegenwoordig niet veel Molenaars meer actief. Toch wordt deze ambacht nog wel altijd uitgevoerd om zo het erfgoed van de Molenaar in stand te houden. Zo bestaat er het Gilde van Vrijwillige Molenaars die opleidingen tot Molenaar aanbiedt. De Molenaar krijgt dan de opleiding op een molen in de buurt en leert zo alles over het vak van Molenaar. De vrijwillige Molenaars kunnen dan uiteindelijk op de monumentale molens werken en zo de tradities in stand houden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Molenaar

Er zijn geen opleidingen Molenaar aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Molenaar in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu


Molenaar worden: Omscholen tot Molenaar

Als je je wilt omscholen tot Molenaar is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Molenaar zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Molenaar dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Molenaar

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Molenaar

Als je Molenaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Molenaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Molenaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Molenaar?


Competenties en Vaardigheden Molenaar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Molenaar.

Welke competenties heeft een Molenaar nodig?

Een Molenaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Molenaar

 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Luisteren
 • Verbanden leggen
 • Vitaliteit
 • Kracht
 • Positiviteit
 • Inlevingsvermogen
 • Wendbaarheid
 • Flexibel gedrag
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie

Persoonlijkheid en Eigenschappen Molenaar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Molenaar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Molenaar nodig? 

De Molenaar moet energiek, doelgericht en zelfstandig kunnen werken (Succesvolle werker). Ook moet de Molenaar goed inzicht hebben in bijvoorbeeld het weer en de wind. De Molenaar moet daarom analytisch ingesteld zijn (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Molenaar


Eigenschappen Molenaar

 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • Ondernemend
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Molenaar

Wat zijn de baankansen voor een Molenaar?

Tegenwoordig wordt het beroep van Molenaar niet veel meer beoefend. Wel zijn er nog vrijwillige Molenaars die de monumentale molens draaiende houden.

De actuele kans op werk voor een Molenaar

Het beroep Molenaar is onderdeel van de beroepsfamilie Mechanisch operators voedingsmiddelenindustrie. De kans op werk voor de beroepsfamilie Mechanisch operators voedingsmiddelenindustrie is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Molenaar

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Molenaar

Je kunt als Molenaar een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Molenaar is onderdeel van de beroepsfamilie Mechanisch operators voedingsmiddelenindustrie. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Molenaar

Doorgroei beroepen voor een Molenaar

Hoofdoperator voedingsmiddelenindustrie ploegchef voedingsmiddelenindustrie schakelbordwachter voedingsmiddelenindustrie shiftleader voedingsmiddelenindustrie teamleider voedingsmiddelenindustrie voorman operator voedingsmiddelenindustrie wachtchef voedingsmiddelenindustrie groepsleider voedingsmiddelenindustrie hoofd procesregelaar voedingsmiddelenindustrie meewerkend voorman operator voedingsmiddelenindustrie
ploegbaas voedingsmiddelenindustrie Paneloperator voedingsmiddelenindustrie brander sterke dranken (paneloperator) cacaobrander (paneloperator) destilleerder fractionering voedingsmiddelenindustrie (paneloperator) procesregelaar voedingsmiddelenindustrie (paneloperator) productbereider limonadesiroop (paneloperator) bedieningsvakman voedingsmiddelenindustrie (paneloperator) bierbrouwer (paneloperator) botermaker (paneloperator) mouter procesindustrie (paneloperator) paneelwachter voedingsmiddelenindustrie paneloperator voederfabriek (gemalen voeder) siroopmaker frisdranken (paneloperator) procesoperator voedingsmiddelenindustrie (paneloperator) destilleerder oliehoudend extract voedingsmiddelenindustrie (paneloperator) distilleerder sterke dranken (paneloperator) frisdrankbereider (paneloperator) gistbereider (paneloperator) industrieel kaasmaker (paneloperator) koffiebrander (paneloperator) limonadesiroopmaker (paneloperator) technisch procesoperator voedingsmiddelenindustrie (paneloperator) Bierbrouwer Kaasmaker Fieldoperator voedingsmiddelenindustrie siroopmaker frisdranken (fieldoperator) technisch procesoperator voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator) brander sterke dranken (fieldoperator) cacaobrander (fieldoperator) bedieningsvakman voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator) bierbrouwer (fieldoperator) botermaker (fieldoperator) destilleerder fractionering voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator) destilleerder oliehoudend extract voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator) distilleerder sterke dranken (fieldoperator) fieldoperator voederfabriek (gemalen voeder) frisdrankbereider (fieldoperator) gistbereider (fieldoperator) industrieel kaasmaker (fieldoperator) koffiebrander (fieldoperator) limonadesiroopmaker (fieldoperator) mouter procesindustrie (fieldoperator) procesoperator voedingsmiddelenindustrie (fieldoperator) productbereider limonadesiroop (fieldoperator)
Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een Molenaar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Molenaar meestal werkt.

Waar werkt een Molenaar?

De Molenaar werkt op een molen. Dit kan verschillende soorten molens zijn zoals een poldermolen of een molen waar graan gemaald wordt. Vroeger werkte de Molenaar zelfstandig. De Molenaar was soms eigenaar van de molen en soms pachtte de molenaar de molen van de lokale adel.


Netwerk Molenaar

Met wie werkt een Molenaar samen? 

Vroeger was de Molenaar soms de eigenaar van de molen, maar pachtte de molen vaak ook van de lokale adel. Daarnaast maalt de Molenaar het graan voor de bakkers of voor de boeren.


 • Bakker
 • Boer
Molenaar

Interview met een Molenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Molenaar in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Bakker
 • Boer

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar