Notaris Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Notaris? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep notaris. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je notaris wordt.

 

Wat is een Notaris?

Als Notaris neem je diverse notariële cases aan van verschillende klanten.

Je krijgt vooral te maken met het ondertekenen van akten. Dit kan op het gebied van het sluiten van een huwelijk zijn, koopcontracten, testamenten of schenkingen. Maar ook ondernemers die bezig zijn met zoeken naar de beste bedrijfsvorm, bijvoorbeeld een naamloze vennootschap of een besloten vennootschap kunnen hiervoor bij een Notaris terecht.. Ook kan het zijn dat je mensen ondersteunt bij de afwikkelig van een echtscheiding.

Je zal vaak bezig zijn met het uitvoeren van onderzoek, bijvoorbeeld naar de juiste gegevens van een huis bij het Kadaster of bij de Kamer van Koophandel naar de vertegenwoordigingsbevoegdheid van een besloten vennootschap. Hoewel het werk van de Notaris in de praktijk vooral neerkomt op papierwerk, is zijn werk toch heel afwisselend door de diversiteit aan zaken en cliënten.Wil je werken als Notaris?

Werk je al als Notaris en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Notaris worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Notaris, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Notaris in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Notarieel Medewerker
 • Notarieel Secretaresse
 • Notarisklerk
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €4043 tot €5091

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Notaris

Wat verdient een Notaris?

Hoeveel Kandidaat-notarissen verdienen is sterk afhankelijk van het kantoor/bedrijf waarvoor zij werken. In 2007 betaalden twee verschillende notariskantoren hun Kandidaat-notarissen €5091 en €4043 bruto per maand.  Voor Notarissen is het salaris afhankelijk van of ze een eigen kantoor hebben of niet. Hebben ze dit wel dan is hun salaris vaak afhankelijk van de winst die het kantoor heeft gemaakt. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook erg afhankelijk van het feit of je een eigen kantoor hebt of dat je werkzaam bent als een notaris binnen een bedrijf of notariskantoor. De grootte van het bedrijf of kantoor speelt dan mee. 

Salarisschaal Notaris

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Notaris

Op zoek naar een nieuwe baan als Notaris? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Notaris. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Notaris vacatures

Administratief medewerker (v/ m)
Zwart & Partners Netwerk Notarissen
Denk jij dat het saai en rustig werken is bij een notariskantoor? Bij ons zeker niet!Zwart & Partners Netwerk Notarissen is een dynamisch notariskantoor in Leidschendam-Voorburg met een brede …
Startende Kandidaat Notaris Onroerend Goed
MarAde Arbeidsbemiddeling B.V.
Voor onze opdrachtgever Notariaat Eemmeer zoeken wij :Een startende Kandidaat-Notaris voor de sectie Onroerend Goed voor bij voorkeur dagen per weekBen jij (bijna) klaar met je studie en op

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Notaris

Wat is de toekomst van Notaris?

Het arbeidsmarktperspectief voor Notarissen is bijzonder goed. Veel Notarissen gaan de komende tien jaar met pensioen en zo zal er dus voorlopig een grote vraag op de arbeidsmarkt bestaan. Wel kan het gebeuren, zoals bijvoorbeeld door de economische crisis, dat er  tijdelijk een minder vraag is naar Notarissen omdat het bijvoorbeeld slecht gaat met de huizenmarkt. De doorgroeimogelijkheden van een Notaris zijn niet heel groot. Je kunt partner worden bij een notariskantoor of zelf je eigen notariskantoor beginnen. 

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Notaris worden: Opleidingen tot Notaris

Wil je notaris worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Notaris? 

Voordat je Notaris kan worden moet je eerst de opleiding Rechtsgeleerdheid (WO) hebben afgerond in de richting van Notarieel Recht. Na deze studie ben je notarieel jurist en ga je solliciteren op een notariskantoor. Als je wordt aangenomen volg je eerst een zesarige stage in de functie van Kandidaat-notaris.

Tijdens deze stage ben je wel volledig in dienst bij een kantoor en ontvang je ook salaris. De beroepsopleiding die in opdracht van de Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie wordt georganiseerd door de Stichting Beroepsopleiding Notariaat neemt de eerste drie jaren van je stage in beslag. De opleiding bestaat uit een aantal uren thuisstudie en ook een of tee keer per maand een centrale bijeenkomst.

Hierbij ontmoet je veel collega Kandidaat-notarissen en kun je ervaringen uit wisselen. Ook leer je veel in de praktijk omdat je al aan de slag bent bij een notariskantoor.  Na het afronden van deze zesjarige stage ben je officieel Notaris en heb je dan tekenbevoegdheid en eindverantwoordelijkheid. 

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Notaris

Juridische Dienstverlening - Juridisch Secretarieel Medewerker (Bedrijfsopleiding - Den Haag)
Juridisch Secretarieel Medewerker Praktijkopleiding BeroepDe juridisch secretarieel medewerker is werkzaam op advocaten-, notaris-, makelaars-, verzekerings- en  deurwaarderskantoren, maar ook binnen de overheid bij gemeenten, provincies en het Rijk. De …
Splitsing in appartementsrechten
De splitsingsakte heeft een grote impact op de waarde, financierbaarheid en verkoopbaarheid van appartementsrechten. De eigenaar/verkoper heeft een groot belang bij een zo goed mogelijke verkoopbaarheid of beleggingsmogelijkheid van zijn appartementsrechten en daarom heeft …
Training Blockchain
Blockchain is een vernieuwende technologie die het mogelijk maakt om transacties decentraal - dus zonder controlerende tussenkomst van een bank of notaris - te laten plaatsvinden. Als gevolg hiervan zal …
Training Blockchain voor juristen en accountants
‘Blockchain’ en ‘smart contracts’ zijn nieuwe technologieën die verstrekkende gevolgen zullen hebben voor de juridische wereld en de accountancy. Want: in hoeverre zijn smart contracts in staat om bestaande juridische …
Estate Planner in 1 dag
Als het gaat om vermogensoverdracht is de afstand tussen klant en notaris vaak heel groot. Het tussenliggende gebied staat bol van de keuzes en die keuzes hebben allemaal gevolgen. Tijdens …
Meer opleidingen Notaris

Weet je nog niet of je Notaris wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Notaris of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Notaris

Met wie werkt een Notaris samen? 

Binnen je werk als Notaris kom je vaak in aanraking met verschillende soorten cliënten. Ook onderhoud je contact met werknemers bij de registers, de kadasters of de Kamer van Koophandel. Als Kandidaat-notaris heb je ook een verantwoordelijkheid af te leggen aan de Notaris die je begeleidt.  Als Notaris kun je natuurlijk ook in aanraking komen met andere Notarissen en met andere medewerkers van het notariskantoor. 


 • Notarieel Medewerker
 • Notarieel Secretaresse
 • Notarisklerk
 • Cliënt
Notaris


Organisaties waar een Notaris werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Notaris meestal werkt.

Waar werkt een Notaris?

Als Notaris ben je werkzaam bij een (eigen) notariskantoor of bij grote bedrijven zoals Loyens&Loeff en Stibbe. 

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Notaris

Waar kun je het beste werken als Notaris? Hieronder vind je de best door de Notaris beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Notaris.

Competenties, Skills en Vaardigheden Notaris:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Notaris.

Welke competenties heeft een Notaris nodig?

Een Notaris heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Notaris

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Notaris passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Notaris nodig? 

Als Notaris is het belangrijk dat je behulpzaam bent. Je moet namelijk in staat zijn om cliënten met allerlei juridische vraagstukken te woord te staan en hen zo goed mogelijk te helpen bij het vinden van een oplossing (Loyalist). Ook is het erg belangrijk dat je ordelijk kunt werken en dat je gedisciplineerd bent. Je verricht veel werkzaamheden die grote zorgvuldigheid vereisen, zoals het opstellen van aktes, die allemaal tot in detail moeten kloppen.  Discipline is vereist omdat je vaak een grote hoeveelheid werk te doen hebt en met veel verschillende dingen tegelijk bezig bent. J kunt bijvoorbeeld 's ochtends een bespreking hebben met ondernemers terwijl je 's middags met een echtscheiding bezig bent (Perfectionist). 

Bekijk de persoonstypen voor Notaris


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Notaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Notaris

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Notaris

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Notaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Notaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Notaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Notaris. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Notaris iets voor je?

Zou je graag Notaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Notaris bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Notaris

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar