Ober Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Ober Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Ober worden: Opleidingen tot Ober

Wil je Ober worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Ober, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Ober.

Hoe word je een Ober? 

Er zijn verschillende opleidingen tot het worden van ober/kelner. Deze opleidingen zijn meestal één of twee jarig en MBO.

Daarnaast kan de ober zich ook door meer ervaren obers laten bijscholen of een cursus volgen in een restaurant.

De 2 best beoordeelde opleidingen Ober

bijgewerkt op 20-03-2023

Getting Things Done
Volg nu Getting Things Done en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Getting Things Done ( …
Getting Things Done
Getting Things Done
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Getting Things Done ( Samenvatting ) Veel mensen voelen doorlopend druk omdat “er nog zoveel moet”: …
Getting Things Done

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Is het verstandig om Ober te worden?

Voordat je aan een opleiding Ober begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Ober worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Ober?

Het arbeidsmarktperspectief voor een ober is groot. Er is veel werkgelegenheid omdat veel restaurants, café's en andere eetgelegenheden geregeld op zoek zijn naar nieuwe obers.

Daarnaast zijn er ook doorgroeimogelijkheden voor een carrière binnen de horecabranche; zo kan de ober kan meer verantwoordelijkheden krijgen, de leiding krijgen over nieuwe obers of aan het team binnen het bedrijf of bijgeschoold worden naar een ander beroep binnen de horecabranche en het bedrijf waarin hij werkzaam is.

Edit 31 augustus 2021

Na alle lockdowns van 2020 en 2021 zijn de baankansen voor een ober explosief gestegen. Er is vanwege de langdurige Horecasluiting veel personeel overgestapt naar werk in een andere sector. Één op de drie horecaondernemers geeft aan een tekort aan personeel te hebben. Dit is ook te zien in het startsalaris van een ober, dat in een jaar tijd met bijna 10% is gestegen vanwege de grote arbeidsmarktkrapte.

De actuele kans op werk voor een Ober

Het beroep Ober is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

110

Baankans Ober

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Ober

Als je je wilt omscholen tot Ober is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Ober door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Ober zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Ober

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Ober dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Leerling vacatures

Vacature Leerling medewerker bediening
De Eetkamer Goirle
Medewerk(st)er bediening (m/v 32 uur) De Eetkamer is op zoek naar een medewerk(st)er in de bediening voor 32 uur. Wij zoeken een enthousiaste en gedreven collega die passie heeft voor …
Vacature Leerling medewerker bediening
De Eetkamer Goirle
Medewerk(st)er bediening (m/v 32 uur) De Eetkamer is op zoek naar een medewerk(st)er in de bediening voor 32 uur. Wij zoeken een enthousiaste en gedreven collega die passie heeft voor …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ober

Als je Ober wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ober zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ober

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. Wat doet een Ober?

Competenties en Vaardigheden Ober

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Ober nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Ober nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Ober

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Ober

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Ober. Als Ober wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Ober:


zie volledige beschrijving persoonstype Ober

Vakkennis voor een Ober

Het is voor een Ober ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Ober zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Ober

Getting Things Done
Volg nu Getting Things Done en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Getting Things Done ( …
Getting Things Done
Getting Things Done
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Getting Things Done ( Samenvatting ) Veel mensen voelen doorlopend druk omdat “er nog zoveel moet”: …
Getting Things Done

Werkervaring Ober

Het is voor een startend Ober die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Ober is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Ober, maar iets anders?

Is een opleiding Ober het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Ober

Als je Ober wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Ober


Weten hoe het is om als Ober te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Ober te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Ober te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Ober te worden?

Zou je graag Ober willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Ober voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw baansuggesties!

Ga direct naar

Zoek een ander beroep