Opvoedcoach worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Opvoedcoach worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Opvoedcoach worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Opvoedcoach? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Opvoedcoach goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Opvoedcoach?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Opvoedcoach wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Opvoedcoach.

Alles over hoe je Opvoedcoach kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Opvoedcoach?

Er bestaan (korte) cursussen en opleidingen tot Opvoedcoach. Hierin leert de Opvoedcoach diverse opvoedtechnieken en leert de Opvoedcoach de situatie in te schatten en de ouders de juiste handvaten te bieden. Ook een pedagogische opleiding kan een goede basis vormen voor de Opvoedcoach.

Welke vaardigheden heb je nodig om Opvoedcoach te worden?

Om Opvoedcoach te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Opvoedcoach zijn Analyseren, Luistervaardigheid en Stimuleren. Ook zijn Systematisch denken, Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken en Feedback geven belangrijke vaardigheden als je Opvoedcoach wilt worden. Verder zijn Evalueren, Redeneren en Overtuigingskracht ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Opvoedcoach te worden?

Als je Opvoedcoach wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Opvoedcoach

  • Analytisch
  • Assertiviteit
  • Coachen
  • Conflicten beheersen
  • Integriteit
  • Kritisch
  • Motiveren
  • Onafhankelijkheid
  • Sociabiliteit

Welke eigenschappen heb je nodig om Opvoedcoach te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Opvoedcoach te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Opvoedcoach worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Opvoedcoach. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Opvoedcoach zijn de Baas en de Waarnemer.

De Opvoedcoach moet goed in kunnen schatten en kunnen beoordelen hoe de situatie omtrent de opvoeding is (Waarnemer). De Opvoedcoach doet dit meestal aan de hand van de verhalen van de ouders. Aan de hand hiervan moet de Opvoedcoach de ouders juiste handvaten reiken en hen op de juiste manier kunnen adviseren. De Opvoedcoach moet een goed onafhankelijk oordeel kunnen maken en duidelijk advies kunnen geven (Baas).

Opleiding Opvoedcoach

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Opvoedcoach kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Opvoedcoach. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Opvoedcoach. Maar ook cursussen en trainingen voor de Opvoedcoach.

Top 5 opleidingen Opvoedcoach

Opvoedcoach
Leer alles over opvoedingsondersteuning, advies en begeleiding bij opvoedproblemen . Tijdens de opleiding Opvoedcoach leer je hoe je opvoeders ondersteunt, begeleidt en zo nodig doorverwijst. Je leert zowel individuele als …
Opvoedcoach
Opvoedcoach
Wil jij graag ondersteuning bieden tijdens de uitdagingen van de opvoeding? Met deze Opvoedcoach opleiding ontdek je hoe je concrete en praktische oplossingen kunt bieden en een... Word een bron …
Opvoedcoach
Opvoedcoach
De opleiding Opvoedcoach is bedoeld voor diegene die als coach kinderen en ouders/opvoeders wil leren begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken. Tijdens de opleiding Opvoedcoach ontwikkel je competenties en …
Opvoedcoach

Omscholen tot Opvoedcoach

Hoe kan je omscholen tot Opvoedcoach? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Opvoedcoach zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Opvoedcoach

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Opvoedcoach?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Opvoedcoach. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Opvoedcoach?

Als je wilt omscholen tot Opvoedcoach is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Opvoedcoach

Wat verdient een Opvoedcoach? Het salaris van een Opvoedcoach begint bij €2335,- bruto per maand. Een ervaren Opvoedcoach verdient tot maximaal €3805,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.