Parketteur Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Parketteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Parketteur, zoals: "Wat doet een Parketteur?", of "Wat verdient een Parketteur? of "Hoe word je een Parketteur?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Parketteur nodig heeft.Wat is een Parketteur?

Een Parketteur is iemand die een parketvloer legt, repareert of onderhoudt. Tegenwoordig vallen kurk, lamel en laminaat ook onder parket.

De klant kiest een parketsoort uit, bijvoorbeeld in de showroom. De klant en het parketbedrijf maken een afspraak over het leggen van de vloer. Nu wordt de Parketteur ingeschakeld. De Parketteur bekijkt de werktekeningen en op basis hiervan bedenkt hij een werkmethode. De Parketteur gaat nu, vaak samen met collega’s, met gereedschappen op weg naar de klant. Daar maakt de Parketteur de ondervloer klaar voor het leggen van het parket. Vervolgens legt de Parketteur de parketvloer. Ten slotte werkt hij de vloer af met was, lak of olie. De Parketteur geeft de klant advies over de verzorging van de vloer.

De Parketteur legt niet alleen nieuwe vloeren, maar repareert en onderhoudt ze ook. De Parketteur doet dit niet alleen bij particulieren thuis, maar ook bij bedrijven of op kantoren.

De Parketteur heeft een goed ruimtelijk inzicht, zodat hij goed kan bepalen wat de legrichting wordt, welke materialen gebruikt moeten worden en hoe de vloer afgewerkt moet worden. 

Past het beroep Parketteur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Parketteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Parketteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Parketteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Parketteur vacatures

Vacature Parketteur
Nieuwebaan
Waarom jij voor deze organisatie kiest? Omdat dit een familiebedrijf is met, zoals zij zelf zeggen, trotse vakidioten die nét dat stapje extra voor én met elkaar zetten. Waar jij …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Parketteur

Wat verdient een Parketteur?

Een Parketteur kan rekenen op zo’n €1800,- tot €2500,- bruto per maand. Het bedrag hangt onder andere af van de leeftijd, werkgever en ervaring van de Parketteur.

Secundaire arbeidsvoorwaarden staan in de cao Parketlegger. Een Parketteur heeft bijvoorbeeld recht op relevante scholing, gereedschap en beschermende kleding en een veilige werkomgeving. 

Salarisschaal Parketteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Parketteur

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Parketteur


Parketteur worden: Opleidingen tot Parketteur

Wil je Parketteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Parketteur.

Hoe word je een Parketteur? 

Om Parketteur te worden, kun je MBO-opleiding Parketteur op niveau 2 doen. Deze opleiding duurt twee jaar. Je leert hoe je een ondervloer en een parketvloer legt en hoe je de vloer afwerkt.

Ook kun je de driejarige MBO-opleiding Allround Parketteur op niveau 3 doen. Je leert dan tevens hoe je een team moet aansturen en of de ruimte geschikt en veilig is. Deze opleiding duurt drie jaar (maar korter als je eerst de opleiding Parketteur op niveau 2 hebt gevolgd). 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Parketteur

Er zijn geen opleidingen Parketteur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Parketteur in werkt

Bekijk alle opleidingen Bouw


Parketteur worden: Omscholen tot Parketteur

Als je je wilt omscholen tot Parketteur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Parketteur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Parketteur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Parketteur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Parketteur

Als je Parketteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Parketteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Parketteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Parketteur?


Competenties en Vaardigheden Parketteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Parketteur.

Welke competenties heeft een Parketteur nodig?

Een Parketteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Coachen
Coachen

Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren

Omschrijving

In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.

Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.

Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Parketteur

 • Aandacht voor details
 • Begripvol
 • Bemiddelen
 • Sensitiviteit
 • Ambitie
 • Vasthoudendheid
 • Doelgericht
 • Dienstverlenend
 • Klantvriendelijkheid
 • Methodisch werken
 • Positiviteit
 • Kracht
 • Vitaliteit
 • Stimuleren
 • Feedback geven
 • Luisteren
 • Punctueel
 • Gezamenlijk resultaat
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Parketteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Parketteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Parketteur nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Parketteur zijn Perfectionist en Succesvolle Werker.

De Parketteur moet precies en nauwkeurig zijn. Soms moeten ingewikkelde patronen gelegd worden en hier komt dus precisiewerk bij kijken. Het is maatwerk waarbij geen fouten gemaakt mogen worden. De kwaliteit van het eindproduct moet goed zijn (Perfectionist).

Tevens is de Parketteur handig, energiek en stressbestendig en heeft hij ruimtelijk inzicht (Succesvolle Werker).  

Bekijk de persoonstypen voor Parketteur


Eigenschappen Parketteur

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Parketteur

Wat zijn de baankansen voor een Parketteur?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Parketteur is relatief goed. Naar verwachting zijn er komende jaren genoeg banen.

Bij goed functioneren kan een Parketteur doorgroeien naar leidinggevende. De Parketteur stuurt de teamleden dan aan en neemt beslissingen. Ook lost de Parketteur dan problemen op en kunnen werknemers bij hen terecht bij vragen of problemen. Een Parketteur kan uiteindelijk zijn eigen bedrijf oprichten. 

De actuele kans op werk voor een Parketteur

Het beroep Parketteur is onderdeel van de beroepsfamilie Woninginrichters en vloerenleggers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Woninginrichters en vloerenleggers is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Parketteur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Parketteur

Je kunt als Parketteur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Parketteur is onderdeel van de beroepsfamilie Woninginrichters en vloerenleggers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Parketteur


Organisaties waar een Parketteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Parketteur meestal werkt.

Waar werkt een Parketteur?

Een Parketteur werkt als zelfstandige of hij werkt in loondienst bij een parketspeciaalzaak, een legbedrijf of een parketteursbedrijf. Vaak zijn dit kleine bedrijven. Het bedrijf streeft naar winst en hoort dus bij de profitsector. 

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Netwerk Parketteur

Met wie werkt een Parketteur samen? 

Vaak werkt een Parketteur samen met collega’s aan een opdracht. De leidinggevende houdt toezicht en is eindverantwoordelijk voor het resultaat. De Parketteur kan bij de leidinggevende terecht bij vragen of problemen. Ook zal de Parketteur in aanraking komen met de opdrachtgever. 


 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Opdrachtgever
Parketteur

Interview met een Parketteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Parketteur in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Opdrachtgever

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar