Patiëntenvoorlichter Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Patiëntenvoorlichter worden: Opleidingen tot Patiëntenvoorlichter

Wil je Patiëntenvoorlichter worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Patiëntenvoorlichter, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Patiëntenvoorlichter.

Hoe word je een Patiëntenvoorlichter? 

Er zijn meerdere manieren om Patiëntenvoorlichter te worden; een specifieke opleiding bestaat niet. Medewerkers op operationeel niveau kunnen bijvoorbeeld een sociaal-agogische of dienstverlenende achtergrond hebben, denk aan SPW (MBO). De Adviseur Patiëntencommunicatie heeft een HBO of WO opleiding in de richting Communicatie gedaan, eventueel als specialisatie binnen een opleiding als Gezondheidswetenschappen of Toegepaste Psychologie.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Patiëntenvoorlichter

Er zijn geen opleidingen Patiëntenvoorlichter aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Patiëntenvoorlichter in werkt

Bekijk meer opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Is het verstandig om Patiëntenvoorlichter te worden?

Voordat je aan een opleiding Patiëntenvoorlichter begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Patiëntenvoorlichter worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Patiëntenvoorlichter?

Het arbeidsmarktperspectief is afhankelijk van de wetgeving in patiëntenzorg. Op het moment is er minder vraag naar Medewerkers Patiënteninformatie dan er aanbod is. 

De doorgroeimogelijkheden zijn voornamelijk van Medewerker naar Adviseur. Je krijgt meer verantwoordelijkheden en leidinggevende taken, maar moet hiervoor wel extra opleidingen doen. De Adviseur Patiëntencommunicatie kan doorgroeien naar een managementfunctie of juist meer inhoudelijke taken naar zich toetrekken in het maken van beleid.

De actuele kans op werk voor een Patiëntenvoorlichter

Het beroep Patiëntenvoorlichter is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers gezondheidsvoorlichting en -opvoeding. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers gezondheidsvoorlichting en -opvoeding is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Patiëntenvoorlichter

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Patiëntenvoorlichter

Als je je wilt omscholen tot Patiëntenvoorlichter is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Patiëntenvoorlichter door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Patiëntenvoorlichter zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Patiëntenvoorlichter

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Patiëntenvoorlichter dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Patiëntenvoorlichter

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Patiëntenvoorlichter

Als je Patiëntenvoorlichter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Patiëntenvoorlichter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Patiëntenvoorlichter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Patiëntenvoorlichter?

Competenties en Vaardigheden Patiëntenvoorlichter

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Patiëntenvoorlichter nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Patiëntenvoorlichter nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Patiëntenvoorlichter

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Patiëntenvoorlichter

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Patiëntenvoorlichter. Als Patiëntenvoorlichter wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Patiëntenvoorlichter:


zie volledige beschrijving persoonstype Patiëntenvoorlichter

Vakkennis voor een Patiëntenvoorlichter

Het is voor een Patiëntenvoorlichter ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Patiëntenvoorlichter zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Patiëntenvoorlichter


Werkervaring Patiëntenvoorlichter

Het is voor een startend Patiëntenvoorlichter die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Patiëntenvoorlichter is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Patiëntenvoorlichter, maar iets anders?

Is een opleiding Patiëntenvoorlichter het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Patiëntenvoorlichter te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Patiëntenvoorlichter te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Patiëntenvoorlichter te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Patiëntenvoorlichter te worden?

Zou je graag Patiëntenvoorlichter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Patiëntenvoorlichter voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar