Patiëntenvoorlichter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Patiëntenvoorlichter? Lees de functieomschrijving.

De Patiëntenvoorlichter heeft een belangrijke functie in de zorg. Patiënten die opgenomen zijn of worden in ziekenhuizen of andere zorginstellingen (verzorgingshuizen, kliniek psychologie/psychiatrie) hebben vaak een grote informatiebehoefte. Ze willen duidelijkheid over hun ziekte, de prognose en behandeling, maar ook over de beschikbare zorg, kosten en alternatieve behandelingen. De Patiëntenvoorlichter staat tussen de patiënt en het medische personeel en ziet toe op een goede communicatie tussen beiden, waarnaast hij zelf ook informatie verstrekt.

Het beroep Patiëntenvoorlichter is op te delen in twee functies, namelijk Medewerker Patiëntenvoorlichting (MBO/HBO niveau) en Adviseur Patiëntencommunicatie (HBO/WO niveau), waarbij de Medewerker voornamelijk uitvoerende taken heeft en de Adviseur inhoudelijke en leidinggevende. De Medewerker Patiëntenvoorlichting richt zich op o.a. het maken brochures, het adviseren van patiënten, het faciliteren van voorlichtingsavonden voor patiënten en hulpverleners en administratieve werkzaamheden. Hij is vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten.

De Adviseur adviseert directie en management over het voorlichtings- of communicatiebeleid van afdeling of instelling. Daarnaast geeft de Adviseur Patiëntencommunicatie leiding aan medewerkers op de afdeling voorlichting en coördineert en controleert hij de werkzaamheden.  Hij organiseert voorlichtingsbijeenkomsten voor patiënten, verzorgt de inhoud van informatiemateriaal, informeert medisch personeel over communicatiemethoden en traint hulpverleners in het communiceren met patiënten. Vaak zal hij mogelijke verbeteringen in patiëntenvoorlichting onderzoeken. Hij rapporteert aan directie of management.

Waar de Medewerker Patiëntenvoorlichting vooral aanspreekpunt is voor patiënten, staat de Adviseur Patiëntencommunicatie meer tussen patiënt en hulpverlener in door de communicatie soepel te laten verlopen.

Wil je werken als Patiëntenvoorlichter?

Werk je al als Patiëntenvoorlichter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Patiëntenvoorlichter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Patiëntenvoorlichter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Patiëntenvoorlichter in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Zorgmanager
 • Patiënt
 • Verzorgers/Ouders
 • Medisch Specialisten
 • Vormgevers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1845 tot €3670

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Patiëntenvoorlichter

Wat verdient een Patiëntenvoorlichter?

De Patiëntenvoorlichter start met een salaris van ongeveer €1845 wat kan oplopen tot ongeveer €3670 bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van de precieze functieinhoud, opleiding en ervaring.

Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen zijn een vakantietoeslag, eindejaarsuitkering en reiskostenvergoeding.

Salarisschaal Patiëntenvoorlichter

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Patiëntenvoorlichter

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Patiëntenvoorlichter

Hoe goed is de toekomst voor de Patiëntenvoorlichter? 

Het arbeidsmarktperspectief is afhankelijk van de wetgeving in patiëntenzorg. Op het moment is er minder vraag naar Medewerkers Patiënteninformatie dan er aanbod is. 

De doorgroeimogelijkheden zijn voornamelijk van Medewerker naar Adviseur. Je krijgt meer verantwoordelijkheden en leidinggevende taken, maar moet hiervoor wel extra opleidingen doen. De Adviseur Patiëntencommunicatie kan doorgroeien naar een managementfunctie of juist meer inhoudelijke taken naar zich toetrekken in het maken van beleid.

Baankans Patiëntenvoorlichter

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Patiëntenvoorlichter worden: Opleidingen tot Patiëntenvoorlichter

Hoe word je een Patiëntenvoorlichter? 

Er zijn meerdere manieren om Patiëntenvoorlichter te worden; een specifieke opleiding bestaat niet. Medewerkers op operationeel niveau kunnen bijvoorbeeld een sociaal-agogische of dienstverlenende achtergrond hebben, denk aan SPW (MBO). De Adviseur Patiëntencommunicatie heeft een HBO of WO opleiding in de richting Communicatie gedaan, eventueel als specialisatie binnen een opleiding als Gezondheidswetenschappen of Toegepaste Psychologie.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Patiëntenvoorlichter

Meer opleidingen Patiëntenvoorlichter

Weet je nog niet of je Patiëntenvoorlichter wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Patiëntenvoorlichter of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Patiëntenvoorlichter

Met wie werkt een Patiëntenvoorlichter samen? 

De Patiëntvoorlichter komt voornamelijk in contact met de patiënten. Deze moeten een compleet beeld krijgen van hun aandoening en de behandeling die hun te wachten staat in de zorginstelling. De Adviseur Patiëntencommunicatie komt naast met patiënten ook in aanraking met medisch personeel dat hij voorlicht over communicatiemethoden en de uitvoerende medewerkers die hij aanstuurt.


 • Zorgmanager
 • Patiënt
 • Verzorgers/Ouders
 • Medisch Specialisten
 • Vormgevers
Patiëntenvoorlichter


Organisaties waar een Patiëntenvoorlichter werkzaam is

Waar werkt een Patiëntenvoorlichter meestal? 
 • RIAGG
 • GZ/GGZ
 • Ziekenhuis
 • Zorginstelling
 • Verzorgingshuis
 • Jeugdwerk
 • Verslavingszorg

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Patiëntenvoorlichter

Waar kun je het beste werken als Patiëntenvoorlichter? Hieronder vindt je de best door de Patiëntenvoorlichter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Patiëntenvoorlichter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Patiëntenvoorlichter:

Welke competenties heeft een een Patiëntenvoorlichter nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Patiëntenvoorlichter

Wat voor persoonlijkheid heb je als Patiëntenvoorlichter nodig? 

De Patiëntenvoorlichter bevindt zich tussen patiënt en zorginstelling; enerzijds zal hij de patiënt zo goed en volledig mogelijk informeren, anderzijds houdt hij zich aan het instellingsbeleid. Hij is loyaal aan zowel patiënt als instelling en zet zich voor beide partijen in (Loyalist).

De Patiëntenvoorlichter hanteert een hoge standaard. Hij wil niet alleen dat de informatie die de patiënt krijgt volledig is, maar ook dat deze op passende wijze wordt gecommuniceerd. Hij zal er altijd naar streven zijn werk goed (en zorgvuldig) te doen. Niet alleen omdat dat hoort, maar omdat hij werkelijk betrokken is (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Patiëntenvoorlichter


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Patiëntenvoorlichter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Patiëntenvoorlichter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Patiëntenvoorlichter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Patiëntenvoorlichter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Patiëntenvoorlichter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Patiëntenvoorlichter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Patiëntenvoorlichter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Patiëntenvoorlichter iets voor je?

Zou je graag Patiëntenvoorlichter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Patiëntenvoorlichter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Patiëntenvoorlichter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar