Patiëntenvoorlichter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Patiëntenvoorlichter? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep patiëntenvoorlichter. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je patiëntenvoorlichter wordt.

 

Wat is een Patiëntenvoorlichter?

De Patiëntenvoorlichter heeft een belangrijke functie in de zorg. Patiënten die opgenomen zijn of worden in ziekenhuizen of andere zorginstellingen (verzorgingshuizen, kliniek psychologie/psychiatrie) hebben vaak een grote informatiebehoefte. Ze willen duidelijkheid over hun ziekte, de prognose en behandeling, maar ook over de beschikbare zorg, kosten en alternatieve behandelingen. De Patiëntenvoorlichter staat tussen de patiënt en het medische personeel en ziet toe op een goede communicatie tussen beiden, waarnaast hij zelf ook informatie verstrekt.

Het beroep Patiëntenvoorlichter is op te delen in twee functies, namelijk Medewerker Patiëntenvoorlichting (MBO/HBO niveau) en Adviseur Patiëntencommunicatie (HBO/WO niveau), waarbij de Medewerker voornamelijk uitvoerende taken heeft en de Adviseur inhoudelijke en leidinggevende. De Medewerker Patiëntenvoorlichting richt zich op o.a. het maken brochures, het adviseren van patiënten, het faciliteren van voorlichtingsavonden voor patiënten en hulpverleners en administratieve werkzaamheden. Hij is vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten.

De Adviseur adviseert directie en management over het voorlichtings- of communicatiebeleid van afdeling of instelling. Daarnaast geeft de Adviseur Patiëntencommunicatie leiding aan medewerkers op de afdeling voorlichting en coördineert en controleert hij de werkzaamheden.  Hij organiseert voorlichtingsbijeenkomsten voor patiënten, verzorgt de inhoud van informatiemateriaal, informeert medisch personeel over communicatiemethoden en traint hulpverleners in het communiceren met patiënten. Vaak zal hij mogelijke verbeteringen in patiëntenvoorlichting onderzoeken. Hij rapporteert aan directie of management.

Waar de Medewerker Patiëntenvoorlichting vooral aanspreekpunt is voor patiënten, staat de Adviseur Patiëntencommunicatie meer tussen patiënt en hulpverlener in door de communicatie soepel te laten verlopen.

Past het beroep Patiëntenvoorlichter bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Patiëntenvoorlichter?

Werk je al als Patiëntenvoorlichter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Patiëntenvoorlichter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Patiëntenvoorlichter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Patiëntenvoorlichter in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Zorgmanager
 • Patiënt
 • Verzorgers/Ouders
 • Medisch Specialisten
 • Vormgevers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1845 tot €3670

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Patiëntenvoorlichter

Wat verdient een Patiëntenvoorlichter?

De Patiëntenvoorlichter start met een salaris van ongeveer €1845 wat kan oplopen tot ongeveer €3670 bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van de precieze functieinhoud, opleiding en ervaring.

Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen zijn een vakantietoeslag, eindejaarsuitkering en reiskostenvergoeding.

Salarisschaal Patiëntenvoorlichter

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Patiëntenvoorlichter

Er zijn geen vacatures Patiëntenvoorlichter aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Patiëntenvoorlichter in werkt.

Meer weten over de sector waar een Patiëntenvoorlichter in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Patiëntenvoorlichter

Wat zijn de baankansen voor een Patiëntenvoorlichter?

Het arbeidsmarktperspectief is afhankelijk van de wetgeving in patiëntenzorg. Op het moment is er minder vraag naar Medewerkers Patiënteninformatie dan er aanbod is. 

De doorgroeimogelijkheden zijn voornamelijk van Medewerker naar Adviseur. Je krijgt meer verantwoordelijkheden en leidinggevende taken, maar moet hiervoor wel extra opleidingen doen. De Adviseur Patiëntencommunicatie kan doorgroeien naar een managementfunctie of juist meer inhoudelijke taken naar zich toetrekken in het maken van beleid.

De actuele kans op werk voor een Patiëntenvoorlichter

Het beroep Patiëntenvoorlichter is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers gezondheidsvoorlichting en -opvoeding. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers gezondheidsvoorlichting en -opvoeding is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Patiëntenvoorlichter

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Patiëntenvoorlichter worden: Opleidingen tot Patiëntenvoorlichter

Wil je Patiëntenvoorlichter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Patiëntenvoorlichter.

Hoe word je een Patiëntenvoorlichter? 

Er zijn meerdere manieren om Patiëntenvoorlichter te worden; een specifieke opleiding bestaat niet. Medewerkers op operationeel niveau kunnen bijvoorbeeld een sociaal-agogische of dienstverlenende achtergrond hebben, denk aan SPW (MBO). De Adviseur Patiëntencommunicatie heeft een HBO of WO opleiding in de richting Communicatie gedaan, eventueel als specialisatie binnen een opleiding als Gezondheidswetenschappen of Toegepaste Psychologie.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Patiëntenvoorlichter

Er zijn geen opleidingen Patiëntenvoorlichter aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Patiëntenvoorlichter in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Patiëntenvoorlichter

Als je je wilt omscholen tot Patiëntenvoorlichter is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Patiëntenvoorlichter zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Patiëntenvoorlichter dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Patiëntenvoorlichter

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Patiëntenvoorlichter

Als je Patiëntenvoorlichter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Patiëntenvoorlichter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Patiëntenvoorlichter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Patiëntenvoorlichter?

Competenties en Vaardigheden Patiëntenvoorlichter

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Patiëntenvoorlichter nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Patiëntenvoorlichter nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Patiëntenvoorlichter

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Patiëntenvoorlichter

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Patiëntenvoorlichter. Als Patiëntenvoorlichter wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Patiëntenvoorlichter:


zie volledige beschrijving persoonstype Patiëntenvoorlichter

Vakkennis voor een Patiëntenvoorlichter

Het is voor een Patiëntenvoorlichter ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Patiëntenvoorlichter zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Patiëntenvoorlichter


Werkervaring Patiëntenvoorlichter

Het is voor een startend Patiëntenvoorlichter die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Patiëntenvoorlichter is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Maatschappelijk werker, Communicatieadviseur .

Iets anders leren?

Is Patiëntenvoorlichter het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Patiëntenvoorlichter

Je kunt als Patiëntenvoorlichter een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Patiëntenvoorlichter is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers gezondheidsvoorlichting en -opvoeding. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Patiëntenvoorlichter


Hoofd beroepsgroep Patiëntenvoorlichter

Het beroep Patiëntenvoorlichter valt binnen de hoofdberoepsgroep Vakspecialisten

Vakspecialisten betreffen beroepen waarin ze specifieke aangeleerde kennis toepassen om een gewenst resultaat te bereiken. 

Dit betreffen technische of sociale taken die gebaseerd zijn op de toepassing van wetenschappelijke of artistieke concepten, maar ook op basis van operationele methoden en voorschriften. 

Vakspecialisten betreffen technische beroepen, maar ook gezondheidszorg medewerkers, zakelijke-, juridische- en ICT professionals. 
Netwerk Patiëntenvoorlichter

Met wie werkt een Patiëntenvoorlichter samen? 

De Patiëntvoorlichter komt voornamelijk in contact met de patiënten. Deze moeten een compleet beeld krijgen van hun aandoening en de behandeling die hun te wachten staat in de zorginstelling. De Adviseur Patiëntencommunicatie komt naast met patiënten ook in aanraking met medisch personeel dat hij voorlicht over communicatiemethoden en de uitvoerende medewerkers die hij aanstuurt.


 • Zorgmanager
 • Patiënt
 • Verzorgers/Ouders
 • Medisch Specialisten
 • Vormgevers
Patiëntenvoorlichter


Organisaties waar een Patiëntenvoorlichter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Patiëntenvoorlichter meestal werkt.

Waar werkt een Patiëntenvoorlichter?

 • RIAGG
 • GZ/GGZ
 • Ziekenhuis
 • Zorginstelling
 • Verzorgingshuis
 • Jeugdwerk
 • Verslavingszorg

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Patiëntenvoorlichter

Waar kun je het beste werken als Patiëntenvoorlichter? Hieronder vind je de best door de Patiëntenvoorlichter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Patiëntenvoorlichter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Patiëntenvoorlichter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Patiëntenvoorlichter.

Welke competenties heeft een Patiëntenvoorlichter nodig?

Een Patiëntenvoorlichter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Patiëntenvoorlichter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Patiëntenvoorlichter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Patiëntenvoorlichter nodig? 

De Patiëntenvoorlichter bevindt zich tussen patiënt en zorginstelling; enerzijds zal hij de patiënt zo goed en volledig mogelijk informeren, anderzijds houdt hij zich aan het instellingsbeleid. Hij is loyaal aan zowel patiënt als instelling en zet zich voor beide partijen in (Loyalist).

De Patiëntenvoorlichter hanteert een hoge standaard. Hij wil niet alleen dat de informatie die de patiënt krijgt volledig is, maar ook dat deze op passende wijze wordt gecommuniceerd. Hij zal er altijd naar streven zijn werk goed (en zorgvuldig) te doen. Niet alleen omdat dat hoort, maar omdat hij werkelijk betrokken is (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Patiëntenvoorlichter


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Patiëntenvoorlichter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Patiëntenvoorlichter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Patiëntenvoorlichter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Patiëntenvoorlichter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Patiëntenvoorlichter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Patiëntenvoorlichter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Patiëntenvoorlichter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Patiëntenvoorlichter iets voor je?

Zou je graag Patiëntenvoorlichter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Patiëntenvoorlichter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Patiëntenvoorlichter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar