Pedel: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Pedel: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Pedel. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Pedel nodig heeft.Wat doet een Pedel? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Pedel?

Een Pedel speelt een belangrijke, deels ceremoniële rol bij plechtigheden op een Universiteit. Naast het assisteren van de Rector Magnificus bij de opening van het academisch jaar, Dies Natalis en oraties, ligt het zwaartepunt van zijn functie bij het ondersteunen van promotieplechtigheden. Bij de voorbereiding hiervan is hij in praktische zin betrokken. Hij informeert de promovendus en andere betrokkenen over protocollen en procedure en brengt de zaal in orde. Bij aanvang van de ceremonie gaat hij de rector, hoogleraren, promovendus en paranimfen voor de zaal in. Na afloop keert hij terug om het einde van de ceremonie aan te kondigen. Ook voor andere ceremoniën combineert de Pedel administratieve werkzaamheden met de de rol van ceremoniemeester.

Past het beroep Pedel bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Pedel

Op zoek naar een nieuwe baan als Pedel? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Pedel. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Pedel per ervaringsniveau

junior Pedel vacatures startend Pedel vacatures senior Pedel vacatures beginnend Pedel vacatures trainee Pedel vacatures leidinggevend Pedel vacatures medior Pedel vacatures aankomend Pedel vacatures ervaren Pedel vacatures leerling Pedel vacatures vacatures omscholen tot Pedel vacatures opleiding tot Pedel

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Pedel

Wat verdient een Pedel?

Het salaris van een Pedel is afhankelijk van je en relevante ervaring en bedraagt minimaal €2.700,- en maximaal €3.606,-, (schaal 8 cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband).

Overeenkomstig de CAO Nederlandse Universiteiten ontvangen medewerkers een eindejaarsuitkering en een vakantietoeslag van 8,33% van het bruto maandloon.

Salarisschaal Pedel

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Pedel

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Pedel


Bekijk het salaris Pedel per ervaringsniveau

Salaris junior Pedel Wat verdient een startend Pedel? Wat is het loon senior Pedel? beginnend Pedel salaris Maximaal salaris trainee Pedel Hoeveel verdient een leidinggevend Pedel? Wat is het salaris van een medior Pedel? Salaris aankomend Pedel Wat verdient een ervaren Pedel? Welk salaris krijgt een leerling Pedel?


Pedel worden: Opleidingen tot Pedel

Wil je Pedel worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Pedel.

Hoe word je een Pedel? 

Gevraagd kan worden een afgeronde MBO opleiding, bij voorkeur in secretariële richting. Dit is echter geen vaste eis.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Pedel

Er zijn geen opleidingen Pedel aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Pedel in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs


Pedel worden: Omscholen tot Pedel

Als je je wilt omscholen tot Pedel is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Pedel zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Pedel dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Pedel

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Pedel

Als je Pedel wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Pedel zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Pedel

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Pedel?


Competenties en Vaardigheden Pedel:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Pedel.

Welke competenties heeft een Pedel nodig?

Een Pedel heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Organiseren
Organiseren

Steekwoorden: netwerken, communicatief vaardig, plannen, informatie beheren, gestructureerd 

Omschrijving

Mensen die goed kunnen organiseren, bereiden een evenement, presentatie, personeelsuitje of een andere gebeurtenis nauwkeurig voor. Zo regelen zij de dag en tijd, maar ook de spullen die nodig zijn, de mensen die nodig zijn enzovoort.

Goede punten
Personen die goed kunnen organiseren, kunnen goed plannen en efficiënt en gestructureerd werken. Ook stellen ze prioriteiten en weten ze via welke kanalen ze wat kunnen regelen. Ze zijn vaak ook goed in communiceren en netwerken.

Zwakke punten
Mensen die dingen regelen, kunnen soms niet goed samenwerken. Zij hebben al precies in hun hoofd wat er moet gebeuren en vinden dan soms vervelend als een ander zich ermee komt bemoeien. Ook vergt het organiseren van dingen vaak veel energie en dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Pedel

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Controleren
 • Plannen
 • Prioriteiten stellen
 • Luisteren
 • Analytisch vermogen
 • Verbanden leggen
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie
 • Effectief communiceren
 • Aanpassingsvermogen
 • Taalkennis

Persoonlijkheid en Eigenschappen Pedel

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Pedel passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Pedel nodig? 

De Pedel staat in dienst van Universiteit, rector en promovendus. Hij doet ondersteunend administratief werk en helpt promovendi op weg in alle protocollen en procedures. Hij maakt het anderen gemakkelijk en weet goed wat hij daarvoor moet doen (Gever). Hij werkt graag binnen een helder kader, met heldere taken. Hij wil iedereen tevreden houden en kan goed luisteren (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Pedel


Eigenschappen Pedel

 • Empathie
 • Diplomatiek
 • Zorgzaamheid
 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • VriendelijkArbeidsmarktperspectief Pedel

Wat zijn de baankansen voor een Pedel?

Er zijn maar weinig Pedels nodig in Nederland. Daarbij is het een parttime semiceremoniële functie waar geen groei in zit - hij staat op zich - maar waaraan wel eer te behalen is.

De actuele kans op werk voor een Pedel

De kans op werk voor het beroep Pedel is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Pedel

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Organisaties waar een Pedel werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Pedel meestal werkt.

Waar werkt een Pedel?

De Pedel is werkzaam bij een Universiteit en dus in de non-profit.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Netwerk Pedel

Met wie werkt een Pedel samen? 

De Pedel komt achter de schermen vooral in contact met andere administratief medewerkers. Tijdens ceremoniën werkt hij samen met hoogleraren, de rector, promovendi, paranimfen enzovoorts.


 • Rector Magnificus
 • Administratief Medewerker
 • Promovendus
Pedel

Interview met een Pedel

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Pedel in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Rector Magnificus
 • Administratief Medewerker
 • Promovendus

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2700 tot €3606

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar