Pensioenjurist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Pensioenjurist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep pensioenjurist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je pensioenjurist wordt.

 

Wat is een Pensioenjurist?

De Pensioenjurist is een specialist in pensioenrecht, adviseert over fiscale en juridische vraagstukken op het bedied van pensioenen en sociale zekerheidswetgeving.  Hij werkt meestal voor pensioenfondsen, verzekeraars of adviesbureaus. Hij wordt meestal ingeschakeld om veranderingen in regelementen te begeleiden of om in geval van fusie of overname de regelementen glad te trekken. Hij adviseert de directie hierover. Veranderingen in regelementen maakt hij inzichtelijk voor personeel en hij ondersteunt betrokken afdelingen (als personeelszaken) bij het implementeren van de wijzigingen.

De functie van Pensioenjurist is zowel praktisch als inhoudelijk. Hij denkt mee en adviseert over de vorm en inhoud van pensioenfondsen en draagt bij aan de praktische uitwerking van wijzigingen. Om zijn werk naar behoren uit te kunnen voeren is de Pensioenjurist te allen tijde op de hoogte van ontwikkelingen in het pensioenwezen en relevante wijzigingen in wet- en regelgeving. Eventueel becommentarieert hij dergelijke ontwikkelingen in vakbladen.Wil je werken als Pensioenjurist?

Werk je al als Pensioenjurist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Pensioenjurist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Pensioenjurist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Pensioenjurist in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Directie
 • Ondernemingsraad
 • Vakbonden
 • Verzekeraars
 • Afdeling Personeelszaken (binnen een bedrijf)

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1837 tot €3700

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Pensioenjurist

Wat verdient een Pensioenjurist?

Over het maandsalaris van een Pensioenjurist is niet meer te zeggen dan dat het marktconform is. Een ervaren Pensioenjurist verdient in ieder geval meer dan €60.000 per jaar.

Het salaris is afhankelijk van werkgever, opleiding en ervaring.

Andere voorwaarden zijn ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en een eindejaarsuitkering.

Salarisschaal Pensioenjurist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Pensioenjurist

Er zijn geen vacatures Pensioenjurist aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Pensioenjurist in werkt.

Meer weten over de sector waar een Pensioenjurist in werkt

Bekijk werken in Algemeen

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Pensioenjurist

Wat is de toekomst van Pensioenjurist?

Om als Pensioenjurist aan het werk te kunnen moet je aan een groot aantal eisen voldoen. Er zijn niet veel vacatures beschikbaar.

Een Pensioenjurist kan van een junior- naar een seniorfunctie groeien. Als hij werkt voor een adviesbureau kan hij steeds grotere opdrachten toegewezen krijgen.

Baankans Pensioenjurist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Pensioenjurist worden: Opleidingen tot Pensioenjurist

Wil je Pensioenjurist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Pensioenjurist.

Hoe word je een Pensioenjurist? 

Een Pensioenjurist moet de WO opleiding Nederlands Recht volgen; drie jaar Bachelor, een of twee jaar Master. Hij moet uiteindelijk afgestudeert zijn in Arbeidsrecht of Privaatrercht en moet ook kennis hebben van sociale zekerheidswetgeving.

De Pensioenjurist moet ook een aantal jaren (ca. vijf) ervaring hebben op het gebied van pensioenen.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Pensioenjurist

Pensioenactualiteiten
Deze PE is bedoeld voor actuarissen en actuarieel analisten. Programma De toekomst van het pensioenstelsel, stand van zaken • IORP II en de impact op de Nederlandse pensioenen en op …
Pensioenactualiteiten
Lezing actualiteiten pensioenrecht III
Lezing actualiteiten pensioenrecht III Woensdag 28 oktober 2020 Inhoud lezing volgt. Volgende lezing: 2 december 13.30-17.00 uur. Programma 09.00-09.30 uur: Ontvangst met koffie en thee 09.30-12.30 uur: College Cursusleiding Prof. …
Lezing actualiteiten pensioenrecht III

Omscholen of doorgroeien tot Pensioenjurist

Als je Pensioenjurist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Pensioenjurist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Pensioenjurist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Pensioenjurist?

Competenties en Vaardigheden Pensioenjurist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Pensioenjurist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Pensioenjurist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Pensioenjurist

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Netwerken
Netwerken
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Pensioenjurist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Pensioenjurist. Als Pensioenjurist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Pensioenjurist:


zie volledige beschrijving persoonstype Pensioenjurist

Vakkennis voor een Pensioenjurist

Het is voor een Pensioenjurist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Pensioenjurist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Pensioenjurist


Werkervaring Pensioenjurist

Het is voor een startend Pensioenjurist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Pensioenjurist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Pensioenjurist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Pensioenjurist

Met wie werkt een Pensioenjurist samen? 

De Pensioenjurist werkt samen met de directie van een bedrijf, die hij adviseert over de implementatie van wijzigingen in regelgeving.

Hij heeft een uitgebreid netwerk met daarin de ondernemingsraad en vakbonden, omdat hij adviseert over overgangsregelingen en pensioenen bij een fusie, overname of reorganisatie.

De pensioenjurist begeleidt de verzekeraars als er een nieuwe regeling vorm moet krijgen. Hij adviseert en bedenkt een praktische toepassing hiervoor. Hiervoor heeft hij ook contact met Personeelszaken.


 • Directie
 • Ondernemingsraad
 • Vakbonden
 • Verzekeraars
 • Afdeling Personeelszaken (binnen een bedrijf)
Pensioenjurist


Organisaties waar een Pensioenjurist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Pensioenjurist meestal werkt.

Waar werkt een Pensioenjurist?

 • Verzekeraars
 • Bedrijven
 • Vakbonden
   

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Pensioenjurist

Waar kun je het beste werken als Pensioenjurist? Hieronder vind je de best door de Pensioenjurist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Pensioenjurist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Pensioenjurist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Pensioenjurist.

Welke competenties heeft een Pensioenjurist nodig?

Een Pensioenjurist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Pensioenjurist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Pensioenjurist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Pensioenjurist nodig? 

De Pensioenjurist moet gedreven en energiek zijn in zijn werk en doelgericht zodat hij alle partijen tevreden houdt (Succesvolle werker).

De Pensioenjurist  moet eerlijk en betrouwbaar zijn, omdat veel partijen op hem rekenen en zijn hulp nodig hebben. Hij is erg van de regels en zorgt dat de implementatie van (veranderingen in) regelingen voorspoedig kan verlopen. (Perfectionist)

Bekijk de persoonstypen voor Pensioenjurist


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Pensioenjurist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Pensioenjurist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Pensioenjurist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Pensioenjurist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Pensioenjurist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Pensioenjurist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Pensioenjurist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Pensioenjurist iets voor je?

Zou je graag Pensioenjurist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Pensioenjurist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Pensioenjurist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar