Pensioenjurist Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Pensioenjurist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Pensioenjurist, zoals: "Wat doet een Pensioenjurist?", of "Wat verdient een Pensioenjurist? of "Hoe word je een Pensioenjurist?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Pensioenjurist nodig heeft.Wat is een Pensioenjurist?

De Pensioenjurist is een specialist in pensioenrecht, adviseert over fiscale en juridische vraagstukken op het bedied van pensioenen en sociale zekerheidswetgeving.  Hij werkt meestal voor pensioenfondsen, verzekeraars of adviesbureaus. Hij wordt meestal ingeschakeld om veranderingen in regelementen te begeleiden of om in geval van fusie of overname de regelementen glad te trekken. Hij adviseert de directie hierover. Veranderingen in regelementen maakt hij inzichtelijk voor personeel en hij ondersteunt betrokken afdelingen (als personeelszaken) bij het implementeren van de wijzigingen.

De functie van Pensioenjurist is zowel praktisch als inhoudelijk. Hij denkt mee en adviseert over de vorm en inhoud van pensioenfondsen en draagt bij aan de praktische uitwerking van wijzigingen. Om zijn werk naar behoren uit te kunnen voeren is de Pensioenjurist te allen tijde op de hoogte van ontwikkelingen in het pensioenwezen en relevante wijzigingen in wet- en regelgeving. Eventueel becommentarieert hij dergelijke ontwikkelingen in vakbladen.

Past het beroep Pensioenjurist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Pensioenjurist

Op zoek naar een nieuwe baan als Pensioenjurist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Pensioenjurist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Pensioenjurist vacatures

Vacature Pensioenjurist
Athora Netherlands
Athora Netherlands N.V. zoekt voor de afdeling Legal & Compliance een pensioenjurist. Als pensioenjurist ben je verantwoordelijk voor de juridische advisering en ondersteuning van de activiteiten die voornamelijk worden uitgevoerd …
Vacature Pensioenjurist
PGGM
PGGM heeft voor haar locatie in Zeist een vacature voor een Pensioenjurist 36 uur - Zeist Uitdaging voor een jurist met oog voor de deelnemer. Jouw rol Binnen ons team …
Vacature Bestuursadviseur / Pensioenjurist
Talent&Pro
Heb jij ervaring als bestuursadviseur of pensioenjurist en ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Weet jij alles over pensioenen? Word jij blij om anderen te adviseren om zo …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Pensioenjurist

Wat verdient een Pensioenjurist?

Over het maandsalaris van een Pensioenjurist is niet meer te zeggen dan dat het marktconform is. Een ervaren Pensioenjurist verdient in ieder geval meer dan €60.000 per jaar.

Het salaris is afhankelijk van werkgever, opleiding en ervaring.

Andere voorwaarden zijn ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en een eindejaarsuitkering.

Salarisschaal Pensioenjurist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Pensioenjurist

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Pensioenjurist


Pensioenjurist worden: Opleidingen tot Pensioenjurist

Wil je Pensioenjurist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Pensioenjurist.

Hoe word je een Pensioenjurist? 

Een Pensioenjurist moet de WO opleiding Nederlands Recht volgen; drie jaar Bachelor, een of twee jaar Master. Hij moet uiteindelijk afgestudeert zijn in Arbeidsrecht of Privaatrercht en moet ook kennis hebben van sociale zekerheidswetgeving.

De Pensioenjurist moet ook een aantal jaren (ca. vijf) ervaring hebben op het gebied van pensioenen.

Opleidingen Pensioenjurist

Lezing actualiteiten pensioenrecht I, II, III en IV
De actualiteitenlezingen zijn gericht op een ieder die zich met pensioenvraagstukken bezighoudt. Dit varieert van de pensioenjurist, de pensioenrechtadvocaat tot de pensioenadviseur, maar is ook zeer de moeite waard voor …
Lezing actualiteiten pensioenrecht I, II, III en IV
Lezing actualiteiten pensioenrecht I, II, III en IV (voor VvPJ leden)
De actualiteitenlezingen zijn gericht op een ieder die zich met pensioenvraagstukken bezighoudt. Dit varieert van de pensioenjurist, de pensioenrechtadvocaat tot de pensioenadviseur, maar is ook zeer de moeite waard voor …
Lezing actualiteiten pensioenrecht I, II, III en IV (voor VvPJ leden)
Lezing actualiteiten pensioenrecht I
Datum Woensdag 16 maart 2022. Programma 14.00 - 17.00 uur. Cursusleiding Prof. dr. Erik Lutjens, hoogleraar Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Locatie Hybride. Omdat er grote vraag is naar …
Lezing actualiteiten pensioenrecht I
Lezing actualiteiten pensioenrecht I (voor VvPJ leden)
Datum Woensdag 16 maart 2022. Programma 14.00 - 17.00 uur. Cursusleiding Prof. dr. Erik Lutjens, hoogleraar Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Locatie Hybride. Omdat er grote vraag is naar …
Lezing actualiteiten pensioenrecht I (voor VvPJ leden)
Lezing Actualiteiten Pensioenrecht II
Datum Woensdag 29 juni 2022. Programma 14.00 - 17.00 uur: Online college. Cursusleiding Prof. dr. Erik Lutjens, hoogleraar Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Locatie Hybride. Omdat er grote vraag …
Lezing Actualiteiten Pensioenrecht IIPensioenjurist worden: Omscholen tot Pensioenjurist

Als je je wilt omscholen tot Pensioenjurist is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Pensioenjurist zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Pensioenjurist dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Pensioenjurist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Pensioenjurist

Als je Pensioenjurist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Pensioenjurist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Pensioenjurist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Pensioenjurist?


Competenties en Vaardigheden Pensioenjurist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Pensioenjurist.

Welke competenties heeft een Pensioenjurist nodig?

Een Pensioenjurist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Pensioenjurist

 • Luisteren
 • Geduld
 • Vragen stellen
 • Kansen zien
 • Contacten leggen
 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Vernieuwend
 • Methodisch ontwerpen
 • Creatief denken
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat

Persoonlijkheid en Eigenschappen Pensioenjurist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Pensioenjurist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Pensioenjurist nodig? 

De Pensioenjurist moet gedreven en energiek zijn in zijn werk en doelgericht zodat hij alle partijen tevreden houdt (Succesvolle werker).

De Pensioenjurist  moet eerlijk en betrouwbaar zijn, omdat veel partijen op hem rekenen en zijn hulp nodig hebben. Hij is erg van de regels en zorgt dat de implementatie van (veranderingen in) regelingen voorspoedig kan verlopen. (Perfectionist)

Bekijk de persoonstypen voor Pensioenjurist


Eigenschappen Pensioenjurist

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Pensioenjurist

Wat zijn de baankansen voor een Pensioenjurist?

Om als Pensioenjurist aan het werk te kunnen moet je aan een groot aantal eisen voldoen. Er zijn niet veel vacatures beschikbaar.

Een Pensioenjurist kan van een junior- naar een seniorfunctie groeien. Als hij werkt voor een adviesbureau kan hij steeds grotere opdrachten toegewezen krijgen.

De actuele kans op werk voor een Pensioenjurist

Het beroep Pensioenjurist is onderdeel van de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Pensioenjurist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Pensioenjurist

Je kunt als Pensioenjurist een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Pensioenjurist is onderdeel van de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Pensioenjurist


Organisaties waar een Pensioenjurist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Pensioenjurist meestal werkt.

Waar werkt een Pensioenjurist?

 • Verzekeraars
 • Bedrijven
 • Vakbonden
   

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Netwerk Pensioenjurist

Met wie werkt een Pensioenjurist samen? 

De Pensioenjurist werkt samen met de directie van een bedrijf, die hij adviseert over de implementatie van wijzigingen in regelgeving.

Hij heeft een uitgebreid netwerk met daarin de ondernemingsraad en vakbonden, omdat hij adviseert over overgangsregelingen en pensioenen bij een fusie, overname of reorganisatie.

De pensioenjurist begeleidt de verzekeraars als er een nieuwe regeling vorm moet krijgen. Hij adviseert en bedenkt een praktische toepassing hiervoor. Hiervoor heeft hij ook contact met Personeelszaken.


 • Directie
 • Ondernemingsraad
 • Vakbonden
 • Verzekeraars
 • Afdeling Personeelszaken (binnen een bedrijf)
Pensioenjurist

Interview met een Pensioenjurist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Pensioenjurist in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Directie
 • Ondernemingsraad
 • Vakbonden
 • Verzekeraars
 • Afdeling Personeelszaken (binnen een bedrijf)

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1837 tot €3700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Ga direct naar