Ploegbaas Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ploegbaas? Lees de functieomschrijving.

Een ploegbaas is de leider van een groep arbeiders die werkzaam zijn in een werkplaats of een fabriek. Het is de taak van de ploegbaas om toe te zien op de werkzaamheden van de arbeiders en zorgen dat de quota’s worden gehaald. In veel gevallen is de ploegbaas zelf ook betrokken bij de werkzaamheden hetzij met nog een extra coördinerende rol. Doorgaands zal een ploegbaas tussen de 10 en 20 man personeel onder zich hebben. Een ploegbaas kan naast het toezien op het personeel ook nog verantwoordelijk zijn voor andere taken zoals de planning, rapporteren aan de productieleider, materiaal aanvoer en de naleving van de kwaliteit en veiligheidsvoorschriften.

In het bedrijfsleven is er de manager die verantwoordelijk is voor het kantoorpersoneel. Een ploegbaas is in feite een soort manager op de fabrieksvloer. Het is dan als ploegbaas zijnde ook belangrijk om goed het overzicht te kunnen bewaren en goed leiding te kunnen geven. Een ploegbaas is constant bezig het productieproces te optimaliseren zonder de veiligheid van zijn ploeg uit het oog te verliezen. Ploegbazen komen over het algemeen voor bij grote fabrieken of werkplaatsen waar veel arbeiders tegelijkertijd werken. Zoals autofabrieken, machinefabrieken, constructie plaatsen en in de levensmiddelenindustrie.

 
 

Wil je werken als Ploegbaas?

Werk je al als Ploegbaas en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ploegbaas worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Ploegbaas, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Ploegbaas in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Arbeiders
  • Productieleider

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

12


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ploegbaas

Wat verdient een Ploegbaas?

Afhankelijk van de sector, de ervaring en de precieze aard van de werkzaamheden verdient een ploegbaas gemiddeld tussen de 2000 en 3000 euro per maand. Het salaris kan oplopen op het moment dat de ploegbaas nacht- of weekendploegen leidt dan is er vaak sprake van een onregelmatigheidstoeslag.

 
 

Salarisschaal Ploegbaas

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Ploegbaas

Op zoek naar een nieuwe baan als Ploegbaas? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ploegbaas. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Ploegbaas vacatures

Ploegleider
Pro Industry
Als ploegleider heb jij ervaring met het aansturen van een grote groep operators om zo de juiste productie te realiseren. Jij weet als geen ander wat het is om in …
Shiftleader
Pro Industry
Als shiftleader heb jij ervaring met alle facetten met betrekking tot het leidinggeven aan een grote groep (+- 20-30 FTE's) operators binnen de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast heb jij al de nodige …
Ploegleider voedingsmiddelenindustrie
Pro Industry
Ben jij dé ploegleider die wil werken binnen een mooie organisatie met uitzicht op een vaste aanstelling? Wil jij graag werken in een 3 ploegen dienst in de voedingsmiddelenindustrie? Kun …
Technisch productieleider Nuance
Pro Industry
Voor de locatie in de buurt van Heukelom zijn wij op zoek naar een technisch productieleider die graag in dagdienst wilt werken.Ben jij in het bezit van (bij voorkeur) een …
Aankomend teamleider/ planner (vaste baan)
Adecco Zuid
Heb je elektrotechnische kennis, de ambitie en capaciteit om leiding te geven, lees dan verder en reageer!* Het aansturen van de montagemedewerkers. * Het maken en volgen van de planning en …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ploegbaas

Hoe goed is de toekomst voor de Ploegbaas? 

Ploegbaas worden is niet makkelijk. Ten eerste moet er voldoende ervaring opgedaan worden en aangetoond worden over leidinggevende capaciteiten te beschikken. Een ploegbaas heeft daarnaast een voorbeeld functie. Over het algemeen zijn er dan ook weinig functies te vinden waarin direct wordt gevraagd naar een ploegbaas. Een arbeider op de werkvloer die constant bezig is zichzelf te verbeteren en goed in groep ligt krijgt vaak de functie aangeboden. De functies worden dus regelmatig intern gevuld. Eenmaal bezig als ploegbaas dan zijn er doorgroeimogelijkheden richting productieleider

 

 
 

Huidige aantal vacatures

12


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Ploegbaas worden: Opleidingen tot Ploegbaas

Hoe word je een Ploegbaas? 

Een ploegbaas dient doorgaands te beschikken over MBO werk- en denkniveau. Een ploegbaas is vaak iemand die zelf al geruime tijd werkzaam is geweest op de fabrieksvloer als arbeider. Zo kent de ploegbaas alle facetten van het productieproces en weet de ploegbaas waar bij het leidinggeven rekening mee moet worden houden. Bij het worden van ploegbaas is ervaring dan vaak ook meer van belang dan een theoretische opleiding. De specifieke vooropleiding is afhankelijk van het type branche waar de ploegbaas in werkt. Doorgaands gaat het om technische procedures en veel ploegbazen hebben dan ook een technische vooropleiding zoals MBO werktuigbouwkunde of MBO elektrotechniek. Specifieke opleidingen die direct opleiden tot ploegbaas zijn er niet omdat het ervaringsaspect erg belangrijk is bij de functie van ploegbaas. 

 

 
 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Ploegbaas

Meer opleidingen Ploegbaas

Weet je nog niet of je Ploegbaas wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Ploegbaas of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Ploegbaas

Met wie werkt een Ploegbaas samen? 

Een ploegbaas geeft leiding over een groep arbeiders. De ploegbaas geeft vervolgens verantwoording af aan de productieleider. Doorgaands zijn dit de twee functies waar de ploegbaas het meeste directe contact mee heeft.

 

 
 

  • Arbeiders
  • Productieleider
Ploegbaas


Organisaties waar een Ploegbaas werkzaam is

Waar werkt een Ploegbaas meestal? 

Een ploegbaas werkt bij een fabriek of andere werkplaats waar veel arbeiders werken. Zoals in de levensmiddelenindustrie, de bouw en in machinefabrieken. Dit zijn allen voorbeelden van profit organisaties. 

 

 
 

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Ploegbaas

Waar kun je het beste werken als Ploegbaas? Hieronder vindt je de best door de Ploegbaas beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ploegbaas.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ploegbaas:

Welke competenties heeft een een Ploegbaas nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Ploegbaas

Wat voor persoonlijkheid heb je als Ploegbaas nodig? 

Een ploegbaas moet net zoals een manager in het bedrijfsleven goed met mensen om kunnen gaan en leiding kunnen geven.  Een ploegbaas is immers vaak eindverantwoordelijk voor het productieproces. Een ploegbaas moet dus coördinerend te werk gaan en direct kunnen handelen als er escalaties optreden. Dit zijn allemaal eigenschappen die passen bij het persoonstype de baas. Naast het leiding geven is een ploegbaas in veel gevallen zelf ook nog actief betrokken (fysiek) in het productieproces.  Een ploegbaas moet zelf dus vaak ook de handen uit de mouwen steken om het productieproces te ondersteunen. Een energieke instelling en doelgerichtheid zijn dan dus ook van belang. Eigenschappen die passen bij de succesvolle werker.

 
 

Bekijk de persoonstypen voor Ploegbaas


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Ploegbaas

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ploegbaas

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ploegbaas

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ploegbaas

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ploegbaas dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ploegbaas belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ploegbaas. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ploegbaas iets voor je?

Zou je graag Ploegbaas willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ploegbaas bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Ploegbaas

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar