Pontschipper Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Pontschipper worden: Opleidingen tot Pontschipper

Wil je Pontschipper worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Pontschipper, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Pontschipper.

Hoe word je een Pontschipper? 

Om als Pontschipper aan de slag te gaan moet men minstens een MBO-diploma hebben. Uiteraard is de veerman in het bezit van een vaarbewijs. Voor veel veren worden extra eisen gesteld zoals het bezitten van een bedrijfshulpverleningsdiploma en het voltooien van een vakgerichte opleiding. Opleidingen die perfect aansluiten bij het werken op een veerpont zijn de schippersopleiding en de kapiteinsopleiding. De Pontschipper moet kunnen varen op diverse ponttypen. In Nederland zijn de motorveerpont en kabelveerpont met motor de meest voorkomende ponten. Voor veel ponten moet men in het bezit zijn van een radarpatent en marifooncertificaat. De opleidingseisen voor Pontschipper is afhankelijk van het veer waar men komt te werken. Als basis moet men minimaal een MBO-diploma (in de meeste gevallen op niveau 3) hebben afgerond. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Pontschipper

Er zijn geen opleidingen Pontschipper aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Pontschipper in werkt

Bekijk meer opleidingen Transport & Logistiek

Is het verstandig om Pontschipper te worden?

Voordat je aan een opleiding Pontschipper begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Pontschipper worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Pontschipper?

De veersector heeft nog steeds een belangrijke economische functie. De veerdiensten in Nederland bieden werkgelegenheid aan ruim 1050 fulltime banen. Voor starters is het niet altijd even gemakkelijk om een baan te vinden als Pontschipper. Doordat er niet veel verloop zit in de functie is het lastig om als beginnend Pontschipper aan de slag te gaan. Toch zijn er op dit moment welk enkele dienstverbanden als Pontschipper vacant. De pontschipper kan op de veerboot niet veel doorgroeien. Wel werkt hij met verschillende mensen en zal steeds meer leren over zijn beroep. Doorgroeien naar een betere functie is niet mogelijk. Wel kan men na een bepaalde tijd overgeplaatst worden naar een andere veerdienst. Eventueel is het voor een Pontschipper ook mogelijk om de switch te maken naar de binnenvaart als schipper voor de goederenvaart bijvoorbeeld. Het bijspijkeren van de kennis en het volgen van een extra opleiding is dan misschien wel een vereiste.
 

De actuele kans op werk voor een Pontschipper

Het beroep Pontschipper is onderdeel van de beroepsfamilie Leidinggevenden binnenvaart. De kans op werk voor de beroepsfamilie Leidinggevenden binnenvaart is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Pontschipper

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Pontschipper

Als je je wilt omscholen tot Pontschipper is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Pontschipper door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Pontschipper zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Pontschipper

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Pontschipper dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Pontschipper

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Pontschipper

Als je Pontschipper wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Pontschipper zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Pontschipper

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Pontschipper?

Competenties en Vaardigheden Pontschipper

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Pontschipper nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Pontschipper nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Pontschipper

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Pontschipper

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Pontschipper. Als Pontschipper wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Pontschipper:


zie volledige beschrijving persoonstype Pontschipper

Vakkennis voor een Pontschipper

Het is voor een Pontschipper ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Pontschipper zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Pontschipper


Werkervaring Pontschipper

Het is voor een startend Pontschipper die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Pontschipper is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Pontschipper, maar iets anders?

Is een opleiding Pontschipper het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Pontschipper te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Pontschipper te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Pontschipper te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Pontschipper te worden?

Zou je graag Pontschipper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Pontschipper voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar