Postkamermedewerker Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Postkamermedewerker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Postkamermedewerker, zoals: "Wat doet een Postkamermedewerker?", of "Wat verdient een Postkamermedewerker? of "Hoe word je een Postkamermedewerker?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Postkamermedewerker nodig heeft.Wat is een Postkamermedewerker?

Een postkamermedewerker is verantwoordelijk voor het verzenden en ontvangen van post binnen een organisatie. Grote organisaties met veel verschillende afdelingen en veel werknemers hebben vaak een aparte postkamer. In deze postkamer komt alle post centraal binnen en wordt het vervolgens naar de juiste afdeling of persoon gestuurd. Vaak gaat het hier om organisaties waar honderden of duizenden werknemers werken.

Het is de taak van de postkamermedewerker om zowel de binnenkomende als de uitgaande post te verwerken. Deze werkzaamheden kunnen o.a. bestaan uit: sorteren, frankeren, adresseren en het registeren van alle uitgaande en binnenkomende poststukken. Verder kan een postkamermedewerker ook verantwoordelijk zijn voor het rondbrengen van de post binnen de organisatie. De postkamermedewerker fungeert dan als een postbode binnen een organisatie.

Het werk van een postkamermedewerker kan fysiek zwaar zijn er moet namelijk veel gelopen en gestild worden. Een postkamermedewerker moet dan ook beschikken over een goede fysieke conditie. Postkamermedewerkers komen in alle (grote) organisaties voor. Bijvoorbeeld op de hoofdkantoren van banken, verzekeringsmaatschappijen maar ook in andere grote organisaties zoals ziekenhuizen en gemeentehuizen komen postkamermedewerkers voor. 

 

 
 

Past het beroep Postkamermedewerker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Postkamermedewerker

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Medewerker postkamer


Vacatures Postkamermedewerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Postkamermedewerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Postkamermedewerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Postkamermedewerker vacatures

Vacature Medewerker postkamer parttime
Start People Deventer
Verantwoordelijk voor dagelijkse gang van zaken op de drukkerij. • Hieronder vallen drukwerk, lamineren, grote partijen post inpakken, onderhoud en beheer van alle beschikbare apparaten. • Onderhoud en beheer van …
Vacature Medewerker postkamer
Start People
• Je verwerkt de printopdrachten die per mail bij je binnenkomen; • Uitprinten van verschillende documenten; • Controleren van documenten en toetsen op de AVG; • Verzendklaar maken van documenten …
Vacature Medewerker postkamer
Start People Roermond
Voor het Openbaar Ministerie in Utrecht zoeken wij 2 Administratief Medewerkers Logistiek Postkamer. Binnen het OM komen dagelijks diverse soorten poststukken die door de Administratief Medewerker Logistiek binnen de gestelde …
Vacature Medewerker postkamer
Luba
Over de functie Als medewerker postkamer ben je verantwoordelijk voor het verdelen van binnenkomende post, verzendklaar maken van post en het verzenden. Je draait uit het systeem welke modellen of …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Postkamermedewerker

Wat verdient een Postkamermedewerker?

Om als postkamermedewerker aan de slag te kunnen gaan is geen specifieke opleiding vereist. Het werk is doorgaands simpel en makkelijk aan iemand uit te leggen. Daarom verdient een postkamermedewerker doorgaands het minimum loon. Het minimumloon is ongeveer 1500 euro per maand (voor 23 jaar en ouder, op basis van fulltime). Een postkamermedewerker met meer verantwoordelijkheden zoals enkele coördinerende c.q. leidinggevende kan het maandloon hoger liggen.

 
 

Salarisschaal Postkamermedewerker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Postkamermedewerker

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Postkamermedewerker


Postkamermedewerker worden: Opleidingen tot Postkamermedewerker

Wil je Postkamermedewerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Postkamermedewerker.

Hoe word je een Postkamermedewerker? 

Er hoeft geen specifieke opleiding gevolgd te worden om als postkamermedewerker aan de slag te kunnen gaan. De werkzaamheden van een postkamermedewerker zijn makkelijk en simpel te leren. Een postkamermedewerker moet wel over integriteit en betrouwbaarheid beschikken. Daarom vragen veel werkgevers een verklaring omtrent gedrag (VOG) van een postkamermedewerker.  De reden hiervoor is dat een postkamermedewerker soms privacy gevoelige informatie kan zien en dat het verzorgen van de post een belangrijke taak is.

 

 
 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Postkamermedewerker

Er zijn geen opleidingen Postkamermedewerker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Postkamermedewerker in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Postkamermedewerker worden: Omscholen tot Postkamermedewerker

Als je je wilt omscholen tot Postkamermedewerker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Postkamermedewerker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Postkamermedewerker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Postkamermedewerker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Postkamermedewerker

Als je Postkamermedewerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Postkamermedewerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Postkamermedewerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Postkamermedewerker?


Competenties en Vaardigheden Postkamermedewerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Postkamermedewerker.

Welke competenties heeft een Postkamermedewerker nodig?

Een Postkamermedewerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Vaardigheden Postkamermedewerker

 • Vasthoudendheid
 • Zelfmanagement
 • Methodisch werken
 • Eigen mening
 • Zelfmotivatie
 • Veerkracht
 • Stressbestendig

Persoonlijkheid en Eigenschappen Postkamermedewerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Postkamermedewerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Postkamermedewerker nodig? 

Een postkamermedewerker moet vooral energiek en doelgericht te werk kunnen gaan. Een goede fysieke conditie is daarbij ook van belang. Er moet veel gelopen en getild worden. Een succesvolle werker is dan ook het persoonstype wat goed past bij een postkamermedewerker. Verder moet de postkamermedewerker beschikker over integriteit en te vertrouwen zijn. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de loyalist.

 
 

Bekijk de persoonstypen voor Postkamermedewerker


Eigenschappen Postkamermedewerker

 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Postkamermedewerker

Wat zijn de baankansen voor een Postkamermedewerker?

Postkamermedewerker worden is niet moeilijk. Er wordt vaak geen ervaring of opleiding gevraagd en er zijn voldoende vacatures waarin men op zoek is naar een postkamermedewerker. Directe doorgroeimogelijkheden zijn er doorgaands niet voor een postkamermedewerker. Een functie als postkamermedewerker is echter wel een manier om ergens binnen komen bij een organisatie.

 

 
 

De actuele kans op werk voor een Postkamermedewerker

De kans op werk voor het beroep Postkamermedewerker is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

4

Baankans Postkamermedewerker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Postkamermedewerker

Je kunt als Postkamermedewerker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Postkamermedewerker is onderdeel van de beroepsfamilie Postbezorgers en postsorteerders. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Postkamermedewerker


Organisaties waar een Postkamermedewerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Postkamermedewerker meestal werkt.

Waar werkt een Postkamermedewerker?

Een postkamermedewerker kan bij allerlei soorten organisaties werkzaam zijn zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. 

 
 

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Netwerk Postkamermedewerker

Met wie werkt een Postkamermedewerker samen? 

Een postkamermedewerker heeft veel contact met verschillende mensen en afdelingen. Zeker als de postkamermedewerker ook verantwoordelijk is voor het rondbrengen van de post. Extern contact met mensen buiten de organisatie heeft een postkamermedewerker doorgaand weinig.

 

 
 

Postkamermedewerker

Interview met een Postkamermedewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Postkamermedewerker:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Postkamermedewerker verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Postkamermedewerker?

De beroepen die verwant zijn aan Postkamermedewerker zijn:
postbode
Salaris: €1158 tot €220
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Postvoorbereider
Salaris: €850 tot €1800
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Postkamermedewerker in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1000 tot €1500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4Ga direct naar