PR Agent: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

PR Agent: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als PR Agent? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je PR Agent wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als PR Agent, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als PR Agent


Vacatures PR Agent

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een PR Agent?

De PR Agent houdt zich bezig met Public Relations (PR). Dit kan het beste omschreven worden als het bevorderen van het wederzijdse begrip tussen een bedrijf en de publieksdoelgroepen. Zowel interne als externe communicatie worden hiervoor ingezet. Denk hierbij aan websites, persactiviteiten, teksten en speciale evenementen. 

Bedrijfsimago

De PR Agent houdt zich bezig met het imago van een bedrijf. Dit betekent dat de PR Agent zich bezighoudt met het onderhouden van het imago, maar ook zaken en trends vanuit de maatschappij oppakt die van invloed kunnen zijn op het imago. Het is belangrijk dat de PR Agent het imago goed houdt. Dit kan door opinieleiders uit de beoogde doelgroep te beïnvloeden en door direct contact met de doelgroep te hebben. Hiervoor kan de PR Agent diverse (sociale) media inzetten.

 

Agentschap

De PR Agent werkt vaak voor een organisatie of agentschap die voor diverse klanten de zaken omtrent PR en het imago regelt. De PR Agent moet er achter zien te komen wat de klant uit de relatie met zijn of haar doelgroep wil halen en hier een passend communicatieplan bij opstellen. In het plan moet onder meer een strategie verwerkt worden, de huidige positie in de markt, kansen en de in te zetten methoden en tactieken. Er zijn verschillende methoden en technieken die de PR Agent kan inzetten om tot het gestelde doel te kunnen komen.


Past het beroep PR Agent bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures PR Agent per stad

Vacatures PR Agent Alkmaar

Vacatures PR Agent Almelo

Vacatures PR Agent Almere

Vacatures PR Agent Alphen aan den Rijn

Vacatures PR Agent Amersfoort

Vacatures PR Agent Amstelveen

Vacatures PR Agent Amsterdam

Vacatures PR Agent Apeldoorn

Vacatures PR Agent Arnhem

Vacatures PR Agent Assen

Vacatures PR Agent Bergen op Zoom

Vacatures PR Agent Breda

Vacatures PR Agent Capelle aan den IJssel

Vacatures PR Agent Delft

Vacatures PR Agent Den Bosch

Vacatures PR Agent Den Haag

Vacatures PR Agent Den Helder

Vacatures PR Agent Deventer

Vacatures PR Agent Doetinchem

Vacatures PR Agent Dordrecht

Vacatures PR Agent Ede

Vacatures PR Agent Eindhoven

Vacatures PR Agent Emmen

Vacatures PR Agent Enschede

Vacatures PR Agent Gouda

Vacatures PR Agent Groningen

Vacatures PR Agent Haarlem

Vacatures PR Agent Haarlemmermeer

Vacatures PR Agent Heerlen

Vacatures PR Agent Helmond

Vacatures PR Agent Hengelo

Vacatures PR Agent Hilversum

Vacatures PR Agent Hoogeveen

Vacatures PR Agent Hoorn

Vacatures PR Agent Katwijk

Vacatures PR Agent Leeuwarden

Vacatures PR Agent Leiden

Vacatures PR Agent Lelystad

Vacatures PR Agent Maastricht

Vacatures PR Agent Middelburg

Vacatures PR Agent Nieuwegein

Vacatures PR Agent Nijmegen

Vacatures PR Agent Oss

Vacatures PR Agent Purmerend

Vacatures PR Agent Roermond

Vacatures PR Agent Roosendaal

Vacatures PR Agent Rotterdam

Vacatures PR Agent Schiedam

Vacatures PR Agent Spijkenisse

Vacatures PR Agent Terneuzen

Vacatures PR Agent Tilburg

Vacatures PR Agent Utrecht

Vacatures PR Agent Veenendaal

Vacatures PR Agent Venlo

Vacatures PR Agent Vlaardingen

Vacatures PR Agent Westland

Vacatures PR Agent Zaanstad

Vacatures PR Agent Zeist

Vacatures PR Agent Zoetermeer

Vacatures PR Agent Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal PR Agent

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een PR Agent?

Het salaris van de PR Agent is afhankelijk van de organisatie waar de PR Agent voor werkt, zijn of haar ervaring en wat de exacte werkzaamheden zijn. Gemiddeld ligt het salaris van de PR Agent tussen de €2000,- en €4000,-.


Meer weten over het salaris PR Agent

Salaris aankomend PR Agent Salaris junior PR Agent Wat is het salaris van een medior PR Agent? Welk salaris krijgt een senior PR Agent?


Hoe word je een PR Agent? 

Om als PR Agent aan de slag te kunnen, is een opleiding op het gebied van communicatie en/of PR vaak gewenst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan HBO communicatie of WO Communicatiewetenschappen. Deze opleidingen duren vaak drie tot vier jaar en worden op meerdere plekken aangeboden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot PR Agent

Er zijn geen opleidingen PR Agent aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een PR Agent in werkt

Bekijk alle opleidingen Marketing & Communicatie


Omscholen tot PR Agent

Je kan op verschillende manieren omscholen tot PR Agent. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor PR Agent

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot PR Agent

Als je PR Agent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar PR Agent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie PR Agent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een PR Agent?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties PR Agent

Een PR Agent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden PR Agent

 • Durf
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Buiten kaders denken
 • Zelfsturing
 • Zelfontwikkeling
 • Analyseren
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
 • Vitaliteit
 • Levenslust
 • Positiviteit
 • Vriendelijkheid
 • Respectvol
 • Dienstverlenendheid
 • Luistervaardigheid
 • Kansen zien
 • Contacten leggen
 • Doelgericht werken
 • Doorzettingsvermogen
 • Ambitie
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een PR Agent nodig? 

De PR Agent moet een sterke persoonlijkheid hebben. De PR Agent moet in kunnen schatten wat klanten voor ogen hebben en de gewenste doelstellingen kunnen behalen. De PR Agent moet hard kunnen werken, zelfverzekerd en doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker). De PR Agent moet over goede sociale en communicatieve vaardigheden beschikken en gevoelig zijn voor de behoeften van anderen (Gever).


Eigenschappen PR Agent

 • Empathie
 • Behulpzaamheid
 • Vriendelijkheid
 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • OndernemendheidWat zijn de baankansen voor een PR Agent?

Er komt steeds meer aandacht voor het imago van bedrijven. Zeker met de opkomst van de sociale media is het imago iets wat actief in de gaten gehouden moet worden. Er is om die reden ook voldoende vraag naar PR Agenten. Ook zijn er doorgroeimogelijkheden naar grotere organisaties en meer leidinggevende functies.


Doorgroei mogelijkheden PR Agent

Het beroep PR Agent is onderdeel van de beroepsfamilie Communicatie- en public relations adviseurs.


Waar werkt een PR Agent?

De PR Agent werkt vaak bij een agentschap waar de PR Agent voor verschillende opdrachtgevers werkt. Ook kan de PR Agent bij een organisatie in dienst zijn en alleen voor dit bedrijf de PR regelen. De PR Agent kan in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.


Met wie werkt een PR Agent samen? 

De PR Agent werkt binnen een agentschap vaak samen met andere PR Agent en PR Adviseurs. Daarnaast moet de PR Agent vaak verantwoording afleggen aan het Hoofd PR. Daarnaast komt de PR Agent veel bij klanten over de vloer en  brengt bezoeken aan evenementen.


PR Agent

Alles over het beroep PR Agent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

35Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar