Procesontwerper worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Procesontwerper worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Procesontwerper worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Procesontwerper? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Procesontwerper goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Procesontwerper?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Procesontwerper wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Procesontwerper.

Alles over hoe je Procesontwerper kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Procesontwerper?

Een Procesontwerper werkt op HBO of WO niveau. De precieze opleiding is afhankelijk van de sector waarin men gaat ontwerpen. Dit kan verschillen van studies in Informatica voor ICT-processen, studies in Chemie o.d. voor Industriële processen of een studie in Business Management voor het ontwerpen van processen in die richting.

Welke vaardigheden heb je nodig om Procesontwerper te worden?

Om Procesontwerper te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Procesontwerper zijn Creatief denken, Gestructureerd werken en Verbanden leggen. Ook zijn Nieuwe oplossingen bedenken, Vernieuwend zijn en Verbeeldingskracht belangrijke vaardigheden als je Procesontwerper wilt worden. Verder zijn Accuratesse, Zorgvuldigheid en Voorbereiden ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Procesontwerper te worden?

Als je Procesontwerper wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Procesontwerper

  • Conceptueel denken
  • Innovatief
  • Omgaan met details
  • Plannen en organiseren
  • Visie

Welke eigenschappen heb je nodig om Procesontwerper te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Procesontwerper te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Procesontwerper worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Procesontwerper. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Procesontwerper zijn de Perfectionist en de Waarnemer.

De Procesontwerper moet bij het ontwerpen van een proces naar zo hoog mogelijke kwaliteit streven en steeds hoge eisen stellen om zo continu de beste resultaten te kunnen krijgen (Perfectionist). Verder is het belangrijk om alle onderdelen van het proces waar te nemen en alles mee te nemen in het ontwerp (Waarnemer).

Opleiding Procesontwerper

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Procesontwerper kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Procesontwerper. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Procesontwerper. Maar ook cursussen en trainingen voor de Procesontwerper.

Top 5 opleidingen Procesontwerper

Business Process Modeling.623
Prijs vanaf 2 dagen foundation tot 3 dagen practitioner cursus over modelleren van processen met moderne technieken zoals BPMN, UML, IDEF0/ACTIMOD, FAST, etc. Voor de beginner en de gevorderde procesontwerper,
Business Process Modeling.623
Business Process Management - Dag
De training is bestemd voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor of sterk betrokken zijn bij de inrichting, sturing en verbetering van bedrijfsprocessen in rollen als procesmanager, ketenmanager, proceseigenaar, procesadviseur, kwaliteitsmanager, …
Business Process Management - Dag
Business Process Management - Virtual Classroom
De training is bestemd voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor of sterk betrokken zijn bij de inrichting, sturing en verbetering van bedrijfsprocessen in rollen als procesmanager, ketenmanager, proceseigenaar, procesadviseur, kwaliteitsmanager, …
Business Process Management - Virtual Classroom

Omscholen tot Procesontwerper

Hoe kan je omscholen tot Procesontwerper? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Procesontwerper zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Procesontwerper

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Procesontwerper?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Procesontwerper. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Procesontwerper?

Als je wilt omscholen tot Procesontwerper is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Procesontwerper

Wat verdient een Procesontwerper? Het salaris van een Procesontwerper begint bij €2800,- bruto per maand. Een ervaren Procesontwerper verdient tot maximaal €3500,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.