Procesontwerper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Procesontwerper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Procesontwerper. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Procesontwerper nodig heeft.Wat doet een Procesontwerper? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Procesontwerper?

De Procesontwerper is verantwoordelijk voor het ontwerp van een bepaald proces. In de techniek kan dit het ontwerpen van een fabriek betekenen, in de vorm van een zo veilig en efficiënt mogelijk productieproces, volgens de specificaties van de klant. Hiervoor is kennis van machines en chemische processen belangrijk. Aan de andere kant kan de Procesontwerper ook in de IT terecht, om daar de informatievoorziening en de automatiseringsprocessen in goede banen te leiden. Hier is kennis van informatica onontbeerlijk. Het is ook mogelijk om aan processen in business te werken.

In welke context een Procesontwerper dan ook aan het werk gaat; steeds staat het opstarten en stroomlijnen van een proces centraal. Hiervoor moet de Procesontwerper een expert zijn en steeds streven naar verbetering. Omdat de Procesontwerper zo thuis is in de door hem gecreëerde processen is het mogelijk dat hij geconsulteerd wordt in geval van problemen. Deze problemen zou de Procesontwerper snel moeten kunnen oplossen.

Verder is het mogelijk om meer universele processen te ontwerpen die overal ter wereld gebruikt kunnen worden en kan een Procesontwerper rond moeten reizen. De ideeën die een Procesontwerper heeft over het in te voeren proces moeten dan ook goed overgebracht kunnen worden aan anderen.

Past het beroep Procesontwerper bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Procesontwerper

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Process Designer, Procesontwerper / -beheerder


Vacatures Procesontwerper

Op zoek naar een nieuwe baan als Procesontwerper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Procesontwerper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Procesontwerper per ervaringsniveau

junior Procesontwerper vacatures startend Procesontwerper vacatures senior Procesontwerper vacatures beginnend Procesontwerper vacatures trainee Procesontwerper vacatures leidinggevend Procesontwerper vacatures medior Procesontwerper vacatures aankomend Procesontwerper vacatures ervaren Procesontwerper vacatures leerling Procesontwerper vacatures vacatures omscholen tot Procesontwerper vacatures opleiding tot Procesontwerper

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Procesontwerper

Wat verdient een Procesontwerper?

Het gemiddelde salaris voor een Procesontwerper ligt tussen de €2800 en €3500. Omdat de Procesontwerper zo breeds ingezet kan worden kan het salaris ook erg verschillen. Verder krijgt men bij multinationals bijvoorbeeld ook nog de kans om op kosten van de baas naar verre landen te reizen om daar processen te controleren. Bij lokale banen daarentegen horen weer hele andere arbeidsvoorwaarden. Een goede indicatie is dan ook niet te geven.

Salarisschaal Procesontwerper

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Procesontwerper

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Procesontwerper


Bekijk het salaris Procesontwerper per ervaringsniveau

Salaris junior Procesontwerper Wat verdient een startend Procesontwerper? Wat is het loon senior Procesontwerper? beginnend Procesontwerper salaris Maximaal salaris trainee Procesontwerper Hoeveel verdient een leidinggevend Procesontwerper? Wat is het salaris van een medior Procesontwerper? Salaris aankomend Procesontwerper Wat verdient een ervaren Procesontwerper? Welk salaris krijgt een leerling Procesontwerper?


Procesontwerper worden: Opleidingen tot Procesontwerper

Wil je Procesontwerper worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Procesontwerper.

Hoe word je een Procesontwerper? 

Een Procesontwerper werkt op HBO of WO niveau. De precieze opleiding is afhankelijk van de sector waarin men gaat ontwerpen. Dit kan verschillen van studies in Informatica voor ICT-processen, studies in Chemie o.d. voor Industriële processen of een studie in Business Management voor het ontwerpen van processen in die richting.

Opleidingen Procesontwerper

Business Process Management - Dag
De training is bestemd voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor of sterk betrokken zijn bij de inrichting, sturing en verbetering van bedrijfsprocessen in rollen als procesmanager, ketenmanager, proceseigenaar, procesadviseur, kwaliteitsmanager, …
Business Process Management - Dag
Business Process Management - Virtual Classroom
De training is bestemd voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor of sterk betrokken zijn bij de inrichting, sturing en verbetering van bedrijfsprocessen in rollen als procesmanager, ketenmanager, proceseigenaar, procesadviseur, kwaliteitsmanager, …
Business Process Management - Virtual ClassroomProcesontwerper worden: Omscholen tot Procesontwerper

Als je je wilt omscholen tot Procesontwerper is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Procesontwerper zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Procesontwerper dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Procesontwerper

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Procesontwerper

Als je Procesontwerper wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Procesontwerper zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Procesontwerper

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Procesontwerper?


Competenties en Vaardigheden Procesontwerper:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Procesontwerper.

Welke competenties heeft een Procesontwerper nodig?

Een Procesontwerper heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Visie
Visie

Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis

Omschrijving

Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling. 

Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.

 

Vaardigheden Procesontwerper

 • Creatief denken
 • Methodisch werken
 • Verbanden leggen
 • Verbeeldingskracht
 • Vernieuwend
 • Methodisch ontwerpen
 • Aandacht voor details
 • Controleren
 • Voorbereiden
 • Prioriteiten stellen
 • Doelgericht
 • Toekomstgericht
 • Probleem oplossen

Persoonlijkheid en Eigenschappen Procesontwerper

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Procesontwerper passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Procesontwerper nodig? 

De Procesontwerper moet bij het ontwerpen van een proces naar zo hoog mogelijke kwaliteit streven en steeds hoge eisen stellen om zo continu de beste resultaten te kunnen krijgen (Perfectionist). Verder is het belangrijk om alle onderdelen van het proces waar te nemen en alles mee te nemen in het ontwerp (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Procesontwerper


Eigenschappen Procesontwerper

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Procesontwerper

Wat zijn de baankansen voor een Procesontwerper?

Er zijn niet veel mogelijkheden om direct als Procesontwerper aan de slag te kunnen, daar gaan meestal jaren in een andere functie aan vooraf. Je groeit dus door tot Procesontwerper. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er in de vorm van hogere functies met meer verantwoordelijkheden waarbij men Procesontwerper blijft heten, maar steeds complexere processen ontwerpt.

De actuele kans op werk voor een Procesontwerper

Het beroep Procesontwerper is onderdeel van de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

8

Baankans Procesontwerper

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Procesontwerper

Je kunt als Procesontwerper een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Procesontwerper is onderdeel van de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Procesontwerper


Organisaties waar een Procesontwerper werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Procesontwerper meestal werkt.

Waar werkt een Procesontwerper?

Processen zijn er op veel verschillende niveaus en in veel verschillende organisaties, vanaf de overheid tot multinationals. De organisatie waar men terecht komt is dan ook sterk afhankelijk van de specialisatie en ruimte op de arbeidsmarkt.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Netwerk Procesontwerper

Met wie werkt een Procesontwerper samen? 

Als P rocesontwerper overlegt men met de process engineer over hoe het proces er uiteindelijk uit komt te zien. Bij kleine projecten kan het zijn dat er met niemand overlegd hoeft te worden, maar dan is er altijd communicatie met de klant nodig en met de mensen die uiteindelijk de veranderingen in het proces waar moeten gaan maken. Dit zijn vaak de collega's van een Procesontwerper.


 • Process Engineer
 • Klant
 • Collega'
Procesontwerper

Interview met een Procesontwerper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Procesontwerper:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Procesontwerper verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Procesontwerper?

De beroepen die verwant zijn aan Procesontwerper zijn:
Process Engineer
Salaris: €2700 tot €4500
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Procesontwerper in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Process Engineer
 • Klant
 • Collega'

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2800 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

8Ga direct naar