Wat zijn de salarissen in het basisonderwijs in 2022?

Wat is het salaris leraar basisonderwijs in 2022? Het onderwijs is van oudsher een sector waarin volgens velen te weinig wordt verdient. Vooral de werknemers in het onderwijs voelen zich onderbetaald. Maar zijn die salarissen wel zo laag in vergelijking met andere sectoren? 

Edit 23-04-22: Salarisverhoging Basisonderwijs in Onderwijsakkoord 2022

Een maand na het publiceren van dit blog werd het Onderwijsakkoord 2022 bekendgemaakt. Hierin is vastgeled dat de salarissen tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs worden rechtgetrokken. Hierdoor stijgen de lonen in het basisonderwijs de komende jaren met gemiddeld 4 tot 10 procent.

Wat verdient men in het basisonderwijs in 2022?

Met het salaris van een directeur basisschool kan je prima rondkomen. Maar is het salaris ook hoog wanneer je het vergelijkt met directiefuncties in andere sectoren?

Salaris Directeur Primair onderwijs

Het salaris van een Basisschooldirecteur begint bij € 3407 en kan oplopen tot € 6707,- bruto per maand. Inclusief vakantiegeld, eindejaaruitkering en andere vergoedingen kom je dan op maximaal € 93.000,- bruto per jaar. Een gemiddelde basisschool is qua persooneelsleden vergelijkbaar met een klein MBK-bedrijf (tot 49 werknemers). Een MBK Directeur verdiende in 2019 gemiddeld € 166.000 bruto per jaar inclusief bonussen. Dit betekent dan de onderkant van deze schaal begint bij ongeveer €100.000 per jaar, vergelijkbaar met de bovenkant van de salarisschaal voor de basisschooldirecteur. Maar uitgaande van het gemiddelde jaarsalaris van een directeur basisschool (€68.880,-) ligt het salaris nog altijd tientallen procenten lager dan het salaris van een Directeur kleinbedrijf.

Salaris Leerkracht Basisonderwijs

Een ervaren leraar basisonderwijs kan meer salaris verdienen dan een jonge basisschoodirecteur met weinig ervaring. Deze situatie is niet heel ongebruikelijk op dit moment. Hoe dan ook is het salaris van een basisschool leraar tegenwoordig niet zo slecht. Het ligt tussen de € 2865,- en € 5785,- bruto per maand. Er zijn voor de leraarkracht basisonderwijs 3 salarisschalen en die kun je hier vinden

Salaris Onderwijsassistent

Het salaris van een Onderwijsassistent ligt een stuk lager dan dat van een leraar basisonderwijs.  Een Onderwijsassistent verdient tussen de €1733-  en €2677,-  bruto per maand, afhankelijk van het niveau. Je vind hier meer info over de salarisniveau's van Onderwijsassistenten

Salaris Adjunct Directeur Basisschool

De salarisschalen van de Adjunct Directeur zijn vergelijkbaar met de eerste drie salarisschalen van een Leraar Basisonderwijs. Wanneer iemand promotie maakt van Leraar naar Adjunctdirecteur zal hij of zij een paar tredes in de schaal omhoog gaan of naar de volgende salarisschaal gaan. Je vindt hier de Salarisschalen van de Adjunct Directeur.

Salaris Leraar in Opleiding 

Een Leraar in Opleiding (LIO) krijgt wanneer deze in het 4e jaar voor de klas staat ook een vergoeding. Het salaris LIO is echter niet ontzettend hoog. Het salaris van een leraar in opleiding met een leerarbeidsovereenkomst wordt vastgesteld op 50% van het salaris van L12. Dit is €1437,50 bruto per maand. 

Salaris instromers Basisonderwijs

Binnen het onderwijs zien we veel instromers. Mensen die zich bijvoorbeeld omscholen tot leraar basisonderwijs, die dus een inkomen nodig hebben. Dit is zo'n belangrijker groep dat er voor hun speciale loonafpraken zijn gemaakt.

Het salaris voor instromers en doorstromers in het basisonderwijs ligt tussen de € 1750,- en de € 2209,- bruto per maand.

Salaristabel CAO Primair Onderwijs 2022

De salarissen in het basisonderwijs zijn vastgelegd in de CAO Primair Onderwijs 2021. Aan de CAO-afspraken is er niet verandert, maar er is wel een Salaristabel Primair Onderwijs voor 2022 opgesteld. Je kan bij de POraad de verdere cao afspraken downloaden. 

Terug naar het overzicht