Hoeveel is het salaris basisonderwijs in 2023?

Wat is het salaris van een leraar basisonderwijs in 2023? Het onderwijs is van oudsher een sector waarin volgens velen te weinig wordt verdient. Met de komst van het Onderwijsakkoord 2022 is hier verandering in gekomen. Er is toen vastgelegd dat de salarissen tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs worden gelijkgetrokken. In totaal stegen de lonen in het basisonderwijs in twee stappen met gemiddeld 4 tot 10 procent. De laatste stap was per 1 januari 2023 toen de leraarsalarissen er weer met 4,7% op vooruitgingen.

Hoevel verdient men in 2023 in het basisonderwijs?

Met het salaris van een directeur basisschool kunnen de meeste mensen meer dan prima rondkomen. Maar is het salaris ook hoog wanneer je het vergelijkt met directiefuncties in andere sectoren?

Salaris Directeur Primair onderwijs 2023

De salarisschaal van een Basisschooldirecteur begint bij € 2896,- en kan oplopen tot € 6922,- bruto per maand. Dit zijn de salarissen op papier maar niet uit de praktijk. De startschaal D11 komt vrijwel niet voor, want er zijn amper schoolverlaters die direct als Directeur Basisschool starten. Gemiddeld genomen verdient een een basisschool directeur 

Salaris Leerkracht Basisonderwijs in 2023

Een ervaren leraar basisonderwijs kan meer salaris verdienen dan een jonge basisschool directeur met weinig ervaring. Deze situatie is niet heel ongebruikelijk op dit moment. Met de llonsverhoging van 2023 komt het salaris uit tussen de € 3001,- en € 6059,- bruto per maand. Er zijn voor de leraarkracht basisonderwijs 3 salarisschalen. bekijk alle salarisgegevens leraar basisonderwijs

Salaris Onderwijsassistent per 2023

Het salaris van een Onderwijsassistent ligt een stuk lager dan dat van een leraar basisonderwijs.  Een Onderwijsassistent verdient tussen de €1942-  en €2961,-  bruto per maand, afhankelijk van het niveau. Je vind hier meer info over de salarisniveau's van Onderwijsassistenten

Salaris Adjunct Directeur Basisschool 2023

De salarisschalen van de Adjunct Directeur zijn vergelijkbaar met de eerste drie salarisschalen van een Leraar Basisonderwijs. Wanneer iemand promotie maakt van Leraar naar Adjunctdirecteur zal hij of zij een paar tredes in de schaal omhoog gaan of naar de volgende salarisschaal gaan. Je vindt hier de Salarisschalen van de Adjunct Directeur.

Salaris Leraar in Opleiding 

Een Leraar in Opleiding (LIO) krijgt wanneer deze in het 4e jaar voor de klas staat ook een vergoeding. Het salaris LIO is echter niet ontzettend hoog. Het salaris van een leraar in opleiding met een leerarbeidsovereenkomst wordt vastgesteld op 50% van het salaris van L12. Dit is €1500,50 bruto per maand. 

Salaris instromers Basisonderwijs

Binnen het onderwijs zien we veel instromers. Mensen die zich bijvoorbeeld omscholen tot leraar basisonderwijs, die dus een inkomen nodig hebben. Dit is zo'n belangrijker groep dat er voor hun speciale loonafpraken zijn gemaakt.

Het salaris voor instromers en doorstromers in het basisonderwijs ligt tussen de € 1934,- en de € 2568,- bruto per maand.

Salaristabel CAO Primair Onderwijs 2023

De salarissen voor het basisonderwijs zijn vastgelegd in het onderwijsakkoord van 2022. Vooral de leerkacht salarissen zijn er flink op vooruit gegaan. 


Terug naar het overzicht