Scheidsrechter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Scheidsrechter? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep scheidsrechter. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je scheidsrechter wordt.

 

Wat is een Scheidsrechter?

Een scheidsrechter is de persoon die in een sportwedstrijd moet toezien op het naleven van de spelregels. Vereisten om dit na behoren te doen, is het in de puntjes beheersen van de spelregels. Welke spelregels een Scheidsrechter moet kennen, hangt af van de sport waarin hij Scheidsrechter is.

Een goede Scheidsrechter wordt door velen als een zeer belangrijk persoon in een sportwedstrijd gezien. Dit komt omdat zowel de spelers als de toeschouwers zich verheugen op een leuke wedstrijd. Een wedstrijd wordt doorgaans als leuk ervaren als het spel eerlijk gespeeld wordt, omdat op die manier iedereen op dat punt gelijke kansen op winst heeft. Daarnaast zorgt een eerlijk spel tijdens de wedstrijd voor minder frustraties en agressie tijdens het spel, dan het geval zal zijn als de regels niet goed toegepast zouden worden. Omdat een Scheidsrechter toezicht houdt op het naleven van de spelregels, en ingrijpt als een speler zich niet meer aan de regels houdt, wordt het werk van een Scheidsrechter als belangrijk ervaren.

Er zijn veel verschillende sporten waarbij iedere sport een eigen systeem van Scheidsrechters heeft. De organisatie van Scheidsrechters kan dan ook niet precies gegeven worden. Niet alleen hangt het van de sport af of een Scheidsrechter alleen of in teamverband de verantwoordelijkheid voor een goed spelverloop draagt, maar ook het vereisten van zijn conditie verschilt sterk per sport. Zo zijn er Scheidsrechters die tijdens het spel  mee moeten rennen met bijvoorbeeld een bal, terwijl er Scheidsrechters zijn die toezicht houden op het spel vanaf één positie.Wil je werken als Scheidsrechter?

Werk je al als Scheidsrechter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Scheidsrechter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Scheidsrechter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Scheidsrechter in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €250 tot €10000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Scheidsrechter

Wat verdient een Scheidsrechter?

Het salaris van een Scheidsrechter hangt van veel verschillende factoren af, zoals: in welke sport hij werkzaam is, in welke klasse hij fluit en hoe vaak hij het werk doet. Een professionele Scheidsrechter, dus die werkzaam is in de hoogste klasse, verdient jaarlijks een vast bedrag van gemiddeld rond de 7500 euro. Bovenop dit vaste bedrag ontvangt de Scheidsrechter een premie per gefloten wedstrijd, waarbij fluiten bij een internationale wedstrijd een hoger bedrag oplevert dan het fluiten bij een nationale wedstrijd. 

Salarisschaal Scheidsrechter

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Scheidsrechter

Er zijn geen vacatures Scheidsrechter aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Scheidsrechter in werkt.

Meer weten over de sector waar een Scheidsrechter in werkt

Bekijk werken in Voeding & Beweging

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Scheidsrechter

Wat is de toekomst van Scheidsrechter?

De arbeidsmarkt voor een Scheidsrechter is redelijk, maar dit hangt sterk af van de ambities van de Scheidsrechter. Bij de lage(re) klasse er minder aanbod dan in de hogere klasse. Dit komt omdat Scheidsrechters doorgaans liever bij een zo hoog mogelijke klasse fluiten, niet alleen doordat de verdiensten daar hoger liggen, maar ook omdat het meer aanzien geeft dan fluiten in een lage klasse. Doordat veel Scheidsrechters in de top werkzaam willen zijn, is de arbeidsmarkt in de hoogste klasse slecht te noemen. Er is daar relatief weinig vraag, in vergelijking met het aanbod. Hierbij moet wel vermeld worden dat de eisen die gesteld worden aan een Scheidsrechter in een hoge klasse veel strenger zijn dan de eisen in een lage klasse. Hierdoor is ook niet iedere Scheidsrechter geschikt om op topniveau zijn werkzaamheden te verrichten.

De doorgroeimogelijkheden van een Scheidsrechter hangen sterk af van zijn huidige positie. Een beginnend Scheidsrechter begint doorgaans in een lage, tot midden klasse en kan naar gelang ervaring doorgroeien naar hogere klasse. Echter, een Scheidsrechter die het hoogste niveau bereikt heeft, of nooit geschikt zal worden voor de hoge klasse, heeft geen mogelijkheden meer om door te groeien.

Baankans Scheidsrechter

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Scheidsrechter worden: Opleidingen tot Scheidsrechter

Wil je scheidsrechter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Scheidsrechter? 

De opleiding tot Scheidsrechter hangt sterk af van het niveau en van de sport waarin gefloten gaat worden. Voor een Scheidsrechter die louter in de jeugd werkzaam wil zijn, voldoet een cursus van 4 dagen soms. Van een Scheidsrechter die in de professionele competitie werkzaam wil zijn, wordt veel meer gevraagd. De opleiding voor deze personen duurt bijna dagelijks voort, zolang als de carrière duurt.

De opleiding tot Scheidsrechter wordt vaak georganiseerd vanuit de sportbond van de betreffende sport.

De 3 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Scheidsrechter

Een kader over SmartReading Blended, Brein training hoe het beste leren
SmartReading, lees een boek per uur! Wat ga je leren in de online training? De SmartReading methode bestaat uit 9 stappen / technieken SmartReading is een volstrekt andere manier van lezen Je bent je eigen …
Online cursus Voetbal - Buitenspel
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Jij begrijpt de buitenspelregel eigenlijk niet? Of erger jij je …
Buitenspel - De buitenspelregel van de sport voetbal uitgelegd voor ouders, coaches en trainers.
Jij begrijpt de buitenspelregel eigenlijk niet? Of erger jij je aan het onterecht affluiten voor buitenspel? In deze online mini-training 'Buitenspel' leer je de officiële buitenspelregels. Best mogelijk dat de …
Meer opleidingen Scheidsrechter

Weet je nog niet of je Scheidsrechter wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Scheidsrechter of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Scheidsrechter

Met wie werkt een Scheidsrechter samen? 

Een Scheidsrechter staat tijdens zijn werkzaamheden vooral in nauw contact met de spelers, omdat zijn werkzaamheden gericht zijn op het zo soepel mogelijk laten verlopen van een sportwedstrijd. Hij zal spelers dan ook aanwijzingen geven als het spel niet naar verwachting verloopt of bestraffen als er daadwerkelijk een overtreding op de spelregels gemaakt wordt.

Naast contact met de spelers, heeft een Scheidsrechter ook soms contact met mede-scheidsrechters. Dit is vooral het geval indien er in één wedstrijd sprake is van meerdere Scheidsrechters. Deze moeten dan samenwerken.

Contact heeft een Scheidsrechter ook met de sportbond van de sport waarin hij werkzaam is. Via hun krijgt een Scheidsrechter doorgaans zijn schema door.


Scheidsrechter


Organisaties waar een Scheidsrechter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Scheidsrechter meestal werkt.

Waar werkt een Scheidsrechter?

Een Scheidsrechter is in dienst van de bond van de betreffende sport. Deze sportbonden zijn non-profitorganisaties, omdat ze niet gericht zijn op winst. Inkomsten genereren zo door contributie te vragen, entreegeld te heffen, uit schenkingen en/of door sponsoren. Op die manier moeten de kosten betaald kunnen worden.

Meer weten over werken in de Sport & Beweging?

Bekijk werken in Sport & Beweging

Best beoordeelde werkgevers Scheidsrechter

Waar kun je het beste werken als Scheidsrechter? Hieronder vind je de best door de Scheidsrechter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Scheidsrechter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Scheidsrechter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Scheidsrechter.

Welke competenties heeft een Scheidsrechter nodig?

Een Scheidsrechter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Scheidsrechter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Scheidsrechter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Scheidsrechter nodig? 

Een Scheidsrechter is zowel een baas als een perfectionist.

De baas in de Scheidsrechter is belangrijk, omdat hij tijdens zijn werkzaamheden continu bezig is met het leiden van de sportwedstrijd. Hij moet direct en zelfverzekerd te werk gaan, omdat spelers tijdens de wedstrijd het niet alleen niet altijd eens zijn met het oordeel van de Scheidsrechter, maar ook omdat hij verantwoordelijk is voor het ordelijk laten verlopen van het spel.

Een Scheidsrechter is ook een perfectionist. Dit is gemakkelijk duidelijk te maken als de nadruk gelegd wordt op het financiële belang dat topclubs in de professionele wedstrijden hebben bij winst bij een club, maar ook bij kleine, minder belangrijke wedstrijden is het voor het plezier van het spel belangrijk dat het spel eerlijk gespeeld wordt. Om welke redenen ook, de Scheidsrechter moet principieel en perfectionistisch de wedstrijd fluiten om de sport een toekomst te laten hebben.

Bekijk de persoonstypen voor Scheidsrechter


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Scheidsrechter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Scheidsrechter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Scheidsrechter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Scheidsrechter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Scheidsrechter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Scheidsrechter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Scheidsrechter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Scheidsrechter iets voor je?

Zou je graag Scheidsrechter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Scheidsrechter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Scheidsrechter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar