Schoonmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Schoonmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Schoonmaker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Schoonmaker wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Schoonmaker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Schoonmaker


Vacatures Schoonmaker

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Schoonmaker?

Schoonmaker’ lijkt een redelijk duidelijk woord, maar in werkelijkheid kan het beroep van schoonmaker veel verschillende dingen inhouden. Schoonmakers zijn te vinden in kantoren, (hoge)scholen en universiteiten, bioscopen, pretparken, hotels, concertzalen, stations, fabrieken en ga zo maar door. Het beroep van schoonmaker is belangrijk: zonder schoonmakers zouden plekken als de hierboven genoemde snel een grote troep worden. Echter, het is een beroep met weinig afwisseling, weinig doorgroeimogelijkheden, en vaak ook weinig aanzien. De werkzaamheden bestaan doorgaans uit vegen, dweilen, stoffen, stofzuigen en prullenbakken legen. Natuurlijk hangt dit sterk af van de werkplek. In een hotel moeten lakens vervangen worden, in pretparken moet er vooral veel afval geprikt worden, en het reinigen van bijvoorbeeld machines in fabrieken brengt weer heel andere werkzaamheden met zich mee. Vaak houdt het beroep wel in dat een bepaalde werkzaamheid vaak herhaald moet worden. De bevoegdheden van een schoonmaker reiken meestal ook niet veel verder dan de specifieke taken die hem of haar toegewezen worden. De verantwoordelijkheden zijn simpel: ervoor zorgen dat de toegewezen plekken schoon zijn.


Past het beroep Schoonmaker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Schoonmaker per stad

Vacatures Schoonmaker Alkmaar

Vacatures Schoonmaker Almelo

Vacatures Schoonmaker Almere

Vacatures Schoonmaker Alphen aan den Rijn

Vacatures Schoonmaker Amersfoort

Vacatures Schoonmaker Amstelveen

Vacatures Schoonmaker Amsterdam

Vacatures Schoonmaker Apeldoorn

Vacatures Schoonmaker Arnhem

Vacatures Schoonmaker Assen

Vacatures Schoonmaker Bergen op Zoom

Vacatures Schoonmaker Breda

Vacatures Schoonmaker Capelle aan den IJssel

Vacatures Schoonmaker Delft

Vacatures Schoonmaker Den Bosch

Vacatures Schoonmaker Den Haag

Vacatures Schoonmaker Den Helder

Vacatures Schoonmaker Deventer

Vacatures Schoonmaker Doetinchem

Vacatures Schoonmaker Dordrecht

Vacatures Schoonmaker Ede

Vacatures Schoonmaker Eindhoven

Vacatures Schoonmaker Emmen

Vacatures Schoonmaker Enschede

Vacatures Schoonmaker Gouda

Vacatures Schoonmaker Groningen

Vacatures Schoonmaker Haarlem

Vacatures Schoonmaker Haarlemmermeer

Vacatures Schoonmaker Heerlen

Vacatures Schoonmaker Helmond

Vacatures Schoonmaker Hengelo

Vacatures Schoonmaker Hilversum

Vacatures Schoonmaker Hoogeveen

Vacatures Schoonmaker Hoorn

Vacatures Schoonmaker Katwijk

Vacatures Schoonmaker Leeuwarden

Vacatures Schoonmaker Leiden

Vacatures Schoonmaker Lelystad

Vacatures Schoonmaker Maastricht

Vacatures Schoonmaker Middelburg

Vacatures Schoonmaker Nieuwegein

Vacatures Schoonmaker Nijmegen

Vacatures Schoonmaker Oss

Vacatures Schoonmaker Purmerend

Vacatures Schoonmaker Roermond

Vacatures Schoonmaker Roosendaal

Vacatures Schoonmaker Rotterdam

Vacatures Schoonmaker Schiedam

Vacatures Schoonmaker Spijkenisse

Vacatures Schoonmaker Terneuzen

Vacatures Schoonmaker Tilburg

Vacatures Schoonmaker Utrecht

Vacatures Schoonmaker Veenendaal

Vacatures Schoonmaker Venlo

Vacatures Schoonmaker Vlaardingen

Vacatures Schoonmaker Westland

Vacatures Schoonmaker Zaanstad

Vacatures Schoonmaker Zeist

Vacatures Schoonmaker Zoetermeer

Vacatures Schoonmaker Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Schoonmaker

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Schoonmaker?

Het gemiddeld salaris van een schoonmaker begint op € 1250 per maand, en stijgt met het aantal jaren werkervaring naar maximaal € 2500 per maand. Hoeveel je ontvangt hangt dus af van je werkervaring en vooral van wat je schoonmaakt. Met simpel schoonmaakwerk in scholen of publieke gebouwen komt het loon meestal niet boven de € 1900 per maand uit. Voor schoonmaakwerk waar meer kennis voor nodig is, zoals het verwijderen van graffiti of het schoonmaken van fabrieken stijgt het salaris tot ongeveer € 2500 per maand.

Begin je een eigen bedrijf, dan wordt het salaris vanzelfsprekend erg variabel. Specialiseer je je, dan kun je meer geld vragen voor klussen en werk je snel en haal je veel klussen binnen, komt dit salaris misschien hoger uit dan het gemiddelde.


Meer weten over het salaris Schoonmaker

Salaris aankomend Schoonmaker Salaris junior Schoonmaker Wat is het salaris van een medior Schoonmaker? Welk salaris krijgt een senior Schoonmaker?


Hoe word je een Schoonmaker? 

Voor het beroep van schoonmaker is vaak geen vooropleiding nodig. Veel schoonmakers beschikken niet over een MBO-diploma of hogere onderscheiding, hoewel het wel kan voorkomen dat studenten als bijbaan in de schoonmaak werkzaam zijn. Voor specifiekere schoonmaakvacatures, zoals die voor graffiti-verwijderaar of schoonmaker in fabrieken kan het zijn dat er striktere vereisten zijn, zoals een cursus of een mbo-opleiding.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Schoonmaker

Er zijn geen opleidingen Schoonmaker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Schoonmaker in werkt

Bekijk alle opleidingen Facilitaire Dienstverlening


Omscholen tot Schoonmaker

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Schoonmaker. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Schoonmaker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Schoonmaker

Als je Schoonmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Schoonmaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Schoonmaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Schoonmaker?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Schoonmaker

Een Schoonmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Schoonmaker

 • Doorzettingsvermogen
 • Ambitie
 • Consequent handelen
 • Doelgericht werken
 • Inlevingsvermogen
 • Omgaan met veranderingen
 • Flexibiliteit
 • Oog voor detail
 • Zorgvuldigheid
 • Nauwkeurigheid
 • Motivatie
 • Tegenslagen verwerken
 • Stressbestendig
 • Sensitiviteit
 • Harmonie creëren
 • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Schoonmaker nodig? 

Een schoonmaker werkt altijd met het oog op een duidelijk resultaat: iets moet schoongemaakt worden. Hierbij past het persoonstype Succesvolle werker: de werknemer werkt altijd bewust zo effectief mogelijk naar een bepaald resultaat toe en doet dit zelfverzekerd en optimistisch.


Eigenschappen Schoonmaker

 • Empathie
 • Behulpzaamheid
 • Vriendelijkheid
 • Trouw
 • Integriteit
 • PunctueelWat zijn de baankansen voor een Schoonmaker?

Het arbeidsmarktperspectief in de schoonmaakbranche is goed. Het is wel zo dat veel vacatures parttime-banen of oproepfuncties betreffen. Dit omdat schoonmaken iets is wat op veel plekken slechts eenmaal per dag en/of enkele malen per week gebeurt. De doorgroeimogelijkheden zijn niet heel bijzonder. Mogelijkheden zijn leidinggevende binnen een schoonmaakbedrijf, of het starten van een eigen bedrijf.

De actuele kans op werk voor een Schoonmaker

Het beroep Schoonmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Schoonmakers in kantoren en bedrijven. De kans op werk voor de beroepsfamilie Schoonmakers in kantoren en bedrijven is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

216

Baankans Schoonmaker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Schoonmaker

Het beroep Schoonmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Schoonmakers in kantoren en bedrijven.


Waar werkt een Schoonmaker?

Zoals hierboven beschreven is schoonmaker een beroep dat voorkomt in de meest uiteenlopende soorten organisaties. Scholen en universiteiten, publieke gebouwen, kantoren, horecagelegenheden, pretparken, bioscopen, fabrieken, stations, bussen en treinen. Overal waar mensen komen, moet schoongemaakt worden, en op veel plekken waar geen mensen komen ook. Binnen het beroep is dus veel ruimte voor specialisatie. Kennis van een soort organisatie kan ervoor zorgen dat je efficiënter en sneller kunt schoonmaken, en dit kan een reden zijn voor een werkgever om jou te verkiezen boven een andere sollicitant. Je kunt als schoonmaker ook een eigen bedrijf beginnen, dan heb je je werkplek voor het uitkiezen.


Met wie werkt een Schoonmaker samen? 

Welke personen deel uitmaken van het netwerk van een schoonmaker hangt grotendeels af van de organisatie waarin deze werkzaam is. Een schoonmaker komt tijdens een werkdag op veel verschillende plekken, en ontmoet zo ook veel verschillende mensen. Dit contact is echter vooral informeel, en de contacten die de schoonmaker legt zijn vaak met personen wiens functies weinig overeenkomsten hebben met zijn/haar eigen werk, waardoor deze weinig opleveren qua doorgroeimogelijkheden en dergelijke.


 • Conciërge
 • Huismeester
 • Facility manager
 • Technisch medewerker facilitaire dienst
 • Vuilnisman
Schoonmaker

Verwante beroepen Schoonmaker:

Vuilnisman
Salaris: €1701 tot €2710
Opleiding: Geen
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Schoonmaker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Conciërge
 • Huismeester
 • Facility manager
 • Technisch medewerker facilitaire dienst
 • Vuilnisman

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1250 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

216Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar