Schoonmaker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Schoonmaker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep schoonmaker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je schoonmaker wordt.

 

Wat is een Schoonmaker?

Schoonmaker’ lijkt een redelijk duidelijk woord, maar in werkelijkheid kan het beroep van schoonmaker veel verschillende dingen inhouden. Schoonmakers zijn te vinden in kantoren, (hoge)scholen en universiteiten, bioscopen, pretparken, hotels, concertzalen, stations, fabrieken en ga zo maar door. Het beroep van schoonmaker is belangrijk: zonder schoonmakers zouden plekken als de hierboven genoemde snel een grote troep worden. Echter, het is een beroep met weinig afwisseling, weinig doorgroeimogelijkheden, en vaak ook weinig aanzien. De werkzaamheden bestaan doorgaans uit vegen, dweilen, stoffen, stofzuigen en prullenbakken legen. Natuurlijk hangt dit sterk af van de werkplek. In een hotel moeten lakens vervangen worden, in pretparken moet er vooral veel afval geprikt worden, en het reinigen van bijvoorbeeld machines in fabrieken brengt weer heel andere werkzaamheden met zich mee. Vaak houdt het beroep wel in dat een bepaalde werkzaamheid vaak herhaald moet worden. De bevoegdheden van een schoonmaker reiken meestal ook niet veel verder dan de specifieke taken die hem of haar toegewezen worden. De verantwoordelijkheden zijn simpel: ervoor zorgen dat de toegewezen plekken schoon zijn.Wil je werken als Schoonmaker?

Werk je al als Schoonmaker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Schoonmaker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Schoonmaker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Schoonmaker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Conciërge
 • Huismeester
 • Facility manager
 • Technisch medewerker facilitaire dienst
 • Vuilnisman

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1250 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

91


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Schoonmaker

Wat verdient een Schoonmaker?

Het gemiddeld salaris van een schoonmaker begint op 1250 per maand, en stijgt met het aantal jaren werkervaring naar 2500 per maand. Hoeveel je ontvangt hangt dus af van je werkervaring en vooral van wat je schoonmaakt. Met simpel schoonmaakwerk in scholen of publieke gebouwen komt het loon meestal niet boven de 1900 per maand uit. Voor schoonmaakwerk waar meer kennis voor nodig is, zoals het verwijderen van graffiti of het schoonmaken van fabrieken kan de vergoeding oplopen tot 4000 per maand. Begin je een eigen bedrijf, dan wordt het salaris vanzelfsprekend erg variabel. Specialiseer je je, dan kun je meer geld vragen voor klussen en werk je snel en haal je veel klussen binnen, komt dit salaris misschien hoger uit dan het gemiddelde.

Salarisschaal Schoonmaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Schoonmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Schoonmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Schoonmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Schoonmaker vacatures

Vacature Schoonmaker stembureau voor Tweede Kamerverkiezingen 2021, Gemeente Dordrecht
Randstad
Functieomschrijving Op woensdag 17 maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Door Corona is het stemmen net even anders dan andere jaren. Om de gezondheid van iedereen die op het …
Vacature Schoonmaker stembureau Tweede Kamer verkiezingen, Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht
Randstad
Functieomschrijving Op woensdag 17 maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Door Corona is het stemmen net even anders dan andere jaren. Om de gezondheid van iedereen die op het …
Vacature Schoonmaker Roompot Kamperland
tempo-team
Functieomschrijving Tijd over op maandag en vrijdag? Start per direct als schoonmaker bij Roompot Beach Resort en verdien tot €11,15 per uur! Je kunt per direct aan de slag in …
Vacature Industrieel schoonmaker
tempo-team
Functieomschrijving Weet je alles over hygiëne en gaan jouw handen jeuken bij viezigheid? Heb je tijd van maandag t/m vrijdag? Ga dan aan de slag als schoonmaker op een locatie …
Vacature Bijbaan schoonmaker/ ster, Goedhart
tempo-team
Functieomschrijving ""Mijn collega’s zijn super! Als ik ergens hulp bij nodig heb, dan hoef ik dit maar één keer te vragen en ze staan er gelijk! Word jij mijn nieuwe …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Schoonmaker

Wat is de toekomst van Schoonmaker?

Het arbeidsmarktperspectief in de schoonmaakbranche is goed. Het is wel zo dat veel vacatures parttime-banen of oproepfuncties betreffen. Dit omdat schoonmaken iets is wat op veel plekken slechts eenmaal per dag en/of enkele malen per week gebeurt. De doorgroeimogelijkheden zijn niet heel bijzonder. Mogelijkheden zijn leidinggevende binnen een schoonmaakbedrijf, of het starten van een eigen bedrijf.

Baankans Schoonmaker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

91


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Schoonmaker worden: Opleidingen tot Schoonmaker

Wil je Schoonmaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Schoonmaker.

Hoe word je een Schoonmaker? 

Voor het beroep van schoonmaker is vaak geen vooropleiding nodig. Veel schoonmakers beschikken niet over een MBO-diploma of hogere onderscheiding, hoewel het wel kan voorkomen dat studenten als bijbaan in de schoonmaak werkzaam zijn. Voor specifiekere schoonmaakvacatures, zoals die voor graffiti-verwijderaar of schoonmaker in fabrieken kan het zijn dat er striktere vereisten zijn, zoals een cursus of een mbo-opleiding.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Schoonmaker

Veiligheidsbewustzijn
Het veiligheidsgedrag van werknemers wordt onder andere bepaald door de veiligheidscultuur van de organisatie. Daarbij speelt het veiligheidsbewustzijn van werknemers een grote rol; een werknemer die zich bewust is van
Veiligheidsbewustzijn

Omscholen of doorgroeien tot Schoonmaker

Als je Schoonmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Schoonmaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Schoonmaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Schoonmaker?

Competenties en Vaardigheden Schoonmaker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Schoonmaker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Schoonmaker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Schoonmaker

Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Schoonmaker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Schoonmaker. Als Schoonmaker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Schoonmaker:


zie volledige beschrijving persoonstype Schoonmaker

Vakkennis voor een Schoonmaker

Het is voor een Schoonmaker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Schoonmaker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Schoonmaker


Werkervaring Schoonmaker

Het is voor een startend Schoonmaker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Schoonmaker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Vuilnisman .

Iets anders leren?

Is Schoonmaker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Schoonmaker

Met wie werkt een Schoonmaker samen? 

Welke personen deel uitmaken van het netwerk van een schoonmaker hangt grotendeels af van de organisatie waarin deze werkzaam is. Een schoonmaker komt tijdens een werkdag op veel verschillende plekken, en ontmoet zo ook veel verschillende mensen. Dit contact is echter vooral informeel, en de contacten die de schoonmaker legt zijn vaak met personen wiens functies weinig overeenkomsten hebben met zijn/haar eigen werk, waardoor deze weinig opleveren qua doorgroeimogelijkheden en dergelijke.


 • Conciërge
 • Huismeester
 • Facility manager
 • Technisch medewerker facilitaire dienst
 • Vuilnisman
Schoonmaker


Organisaties waar een Schoonmaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Schoonmaker meestal werkt.

Waar werkt een Schoonmaker?

Zoals hierboven beschreven is schoonmaker een beroep dat voorkomt in de meest uiteenlopende soorten organisaties. Scholen en universiteiten, publieke gebouwen, kantoren, horecagelegenheden, pretparken, bioscopen, fabrieken, stations, bussen en treinen. Overal waar mensen komen, moet schoongemaakt worden, en op veel plekken waar geen mensen komen ook. Binnen het beroep is dus veel ruimte voor specialisatie. Kennis van een soort organisatie kan ervoor zorgen dat je efficiënter en sneller kunt schoonmaken, en dit kan een reden zijn voor een werkgever om jou te verkiezen boven een andere sollicitant. Je kunt als schoonmaker ook een eigen bedrijf beginnen, dan heb je je werkplek voor het uitkiezen.

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Best beoordeelde werkgevers Schoonmaker

Waar kun je het beste werken als Schoonmaker? Hieronder vind je de best door de Schoonmaker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Schoonmaker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Schoonmaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Schoonmaker.

Welke competenties heeft een Schoonmaker nodig?

Een Schoonmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Schoonmaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Schoonmaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Schoonmaker nodig? 

Een schoonmaker werkt altijd met het oog op een duidelijk resultaat: iets moet schoongemaakt worden. Hierbij past het persoonstype Succesvolle werker: de werknemer werkt altijd bewust zo effectief mogelijk naar een bepaald resultaat toe en doet dit zelfverzekerd en optimistisch.

Bekijk de persoonstypen voor Schoonmaker


Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Schoonmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Schoonmaker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Schoonmaker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Schoonmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Schoonmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Schoonmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Schoonmaker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Schoonmaker iets voor je?

Zou je graag Schoonmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Schoonmaker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Schoonmaker?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Schoonmaker

Vacature Schoonmaker Landal GreenParks
tempo-team
Functieomschrijving Niks te doen op maandag en vrijdag? Ga per direct aan de slag als schoonmaker bij Landal Cauberg in Valkenburg. Dat voor € 11,27 per uur! Lekker! Je kunt …
Vacature Industrieel Reiniger
Actief Werkt! Uitzendbureau
Ervaring als industrieel reiniger of een andere schoonmaakfunctie? Lees dan snel verder! Wij zijn namelijk op zoek naar een industrieel reiniger M/V in de avonduren. Deze schoonmaakwerkzaamheden worden zowel met …
Vacature Schoonmaker vakantiepark
FID Uitzendbureau
Zoek jij een baan waarbij je in een gezellige omgeving werkt met een leuke groep collega’s? Dan is dit zonder meer een mooie functie voor jou!Als schoonmaker heb je de …
Vacature Specialitischreiniger omgeving Poeldijk
Work-Staff Personeelsdiensten
Voor onze opdrachtgever in Poeldijk zijn wij op zoek naar een Specialistisch reiniger. Als ervaren medewerker in de specialistische reiniging ga je direct op diverse locaties in kleine teams aan de …
Vacature Schoonmaakster kantoorpanden
Actief Werkt! Uitzendbureau
Vind je het fijn dat alles netjes en schoon is en ben jij een harde werker? Dan is werken als schoonmaker of schoonmaakster iets voor jou! Voor diverse locaties in …

Actuele blogposts


reacties op Schoonmaker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar