Schoonmaker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Schoonmaker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep schoonmaker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je schoonmaker wordt.

Wat is een Schoonmaker?

‘Schoonmaker’ lijkt een redelijk duidelijk woord, maar in werkelijkheid kan het beroep van schoonmaker veel verschillende dingen inhouden. Schoonmakers zijn te vinden in kantoren, (hoge)scholen en universiteiten, bioscopen, pretparken, hotels, concertzalen, stations, fabrieken en ga zo maar door. Het beroep van schoonmaker is belangrijk: zonder schoonmakers zouden plekken als de hierboven genoemde snel een grote troep worden. Echter, het is een beroep met weinig afwisseling, weinig doorgroeimogelijkheden, en vaak ook weinig aanzien. De werkzaamheden bestaan doorgaans uit vegen, dweilen, stoffen, stofzuigen en prullenbakken legen. Natuurlijk hangt dit sterk af van de werkplek. In een hotel moeten lakens vervangen worden, in pretparken moet er vooral veel afval geprikt worden, en het reinigen van bijvoorbeeld machines in fabrieken brengt weer heel andere werkzaamheden met zich mee. Vaak houdt het beroep wel in dat een bepaalde werkzaamheid vaak herhaald moet worden. De bevoegdheden van een schoonmaker reiken meestal ook niet veel verder dan de specifieke taken die hem of haar toegewezen worden. De verantwoordelijkheden zijn simpel: ervoor zorgen dat de toegewezen plekken schoon zijn.

Wil je werken als Schoonmaker?

Werk je al als Schoonmaker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Schoonmaker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Schoonmaker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Schoonmaker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Conciërge
 • Huismeester
 • Facility manager
 • Technisch medewerker facilitaire dienst
 • Vuilnisman

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1250 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

119


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Schoonmaker

Wat verdient een Schoonmaker?

Het gemiddeld salaris van een schoonmaker begint op 1250 per maand, en stijgt met het aantal jaren werkervaring naar 2500 per maand. Hoeveel je ontvangt hangt dus af van je werkervaring en vooral van wat je schoonmaakt. Met simpel schoonmaakwerk in scholen of publieke gebouwen komt het loon meestal niet boven de 1900 per maand uit. Voor schoonmaakwerk waar meer kennis voor nodig is, zoals het verwijderen van graffiti of het schoonmaken van fabrieken kan de vergoeding oplopen tot 4000 per maand. Begin je een eigen bedrijf, dan wordt het salaris vanzelfsprekend erg variabel. Specialiseer je je, dan kun je meer geld vragen voor klussen en werk je snel en haal je veel klussen binnen, komt dit salaris misschien hoger uit dan het gemiddelde.

Salarisschaal Schoonmaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Schoonmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Schoonmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Schoonmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Schoonmaker vacatures

Schoonmaker autobranche
RAAAK Personeel
Wat ga je doen Heb jij een rijbewijs B en ben je gek op blinkende auto's? Wij zoeken een vrolijke wasstraat medewerker! Salaris € 1850,- bpm Voor onze opdrachtgever in …
Schoonmaker M/ V
Het Uitzendbureau.nl
Ben je op zoek naar een baan met veel vrijheid en ben je een echte aanpakker? Voor onze opdrachtgever in Hoogerheide zijn wij per direct op zoek naar gemotiveerde zelfstandige …
Schoonmaker
We-Flex
Ben jij op zoek naar een baan als schoonmaker en werk je het liefst in de Hoeksche Waard? Wij hebben verschillende projecten van – uur per week in Oud-Beijerland, Nieuw-Beijerland, …
Schoonmaak Medewerker
Duijndam Uitzendgroep
Op zoek naar een parttime of fulltimebaan? En draai jij je hand niet om voor schoonmaakklussen? Lees dan verder. Voor onze opdrachtgever in Rijswijk zijn wij op zoek naar een …
Schoonmaker
Luba Uitzendbureau Eindhoven
Zelf je tijd indelen in de dagdienst? Dat kan in deze baan parttime als schoonmaker van woonruimtes in het centrum van Eindhoven. Een zelfstandige baan waarbij je veel vrijheid hebt!

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Schoonmaker

Wat is de toekomst van Schoonmaker?

Het arbeidsmarktperspectief in de schoonmaakbranche is goed. Het is wel zo dat veel vacatures parttime-banen of oproepfuncties betreffen. Dit omdat schoonmaken iets is wat op veel plekken slechts eenmaal per dag en/of enkele malen per week gebeurt. De doorgroeimogelijkheden zijn niet heel bijzonder. Mogelijkheden zijn leidinggevende binnen een schoonmaakbedrijf, of het starten van een eigen bedrijf.

Baankans Schoonmaker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

119


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Schoonmaker worden: Opleidingen tot Schoonmaker

Wil je schoonmaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Schoonmaker? 

Voor het beroep van schoonmaker is vaak geen vooropleiding nodig. Veel schoonmakers beschikken niet over een MBO-diploma of hogere onderscheiding, hoewel het wel kan voorkomen dat studenten als bijbaan in de schoonmaak werkzaam zijn. Voor specifiekere schoonmaakvacatures, zoals die voor graffiti-verwijderaar of schoonmaker in fabrieken kan het zijn dat er striktere vereisten zijn, zoals een cursus of een mbo-opleiding.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Schoonmaker

Veiligheidsbewustzijn
Het veiligheidsgedrag van werknemers wordt onder andere bepaald door de veiligheidscultuur van de organisatie. Daarbij speelt het veiligheidsbewustzijn van werknemers een grote rol; een werknemer die zich bewust is van
Meer opleidingen Schoonmaker

Weet je nog niet of je Schoonmaker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Schoonmaker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Schoonmaker

Met wie werkt een Schoonmaker samen? 

Welke personen deel uitmaken van het netwerk van een schoonmaker hangt grotendeels af van de organisatie waarin deze werkzaam is. Een schoonmaker komt tijdens een werkdag op veel verschillende plekken, en ontmoet zo ook veel verschillende mensen. Dit contact is echter vooral informeel, en de contacten die de schoonmaker legt zijn vaak met personen wiens functies weinig overeenkomsten hebben met zijn/haar eigen werk, waardoor deze weinig opleveren qua doorgroeimogelijkheden en dergelijke.


 • Conciërge
 • Huismeester
 • Facility manager
 • Technisch medewerker facilitaire dienst
 • Vuilnisman
Schoonmaker


Organisaties waar een Schoonmaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Schoonmaker meestal werkt.

Waar werkt een Schoonmaker?

Zoals hierboven beschreven is schoonmaker een beroep dat voorkomt in de meest uiteenlopende soorten organisaties. Scholen en universiteiten, publieke gebouwen, kantoren, horecagelegenheden, pretparken, bioscopen, fabrieken, stations, bussen en treinen. Overal waar mensen komen, moet schoongemaakt worden, en op veel plekken waar geen mensen komen ook. Binnen het beroep is dus veel ruimte voor specialisatie. Kennis van een soort organisatie kan ervoor zorgen dat je efficiënter en sneller kunt schoonmaken, en dit kan een reden zijn voor een werkgever om jou te verkiezen boven een andere sollicitant. Je kunt als schoonmaker ook een eigen bedrijf beginnen, dan heb je je werkplek voor het uitkiezen.

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Best beoordeelde werkgevers Schoonmaker

Waar kun je het beste werken als Schoonmaker? Hieronder vind je de best door de Schoonmaker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Schoonmaker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Schoonmaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Schoonmaker.

Welke competenties heeft een Schoonmaker nodig?

Een Schoonmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Schoonmaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Schoonmaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Schoonmaker nodig? 

Een schoonmaker werkt altijd met het oog op een duidelijk resultaat: iets moet schoongemaakt worden. Hierbij past het persoonstype Succesvolle werker: de werknemer werkt altijd bewust zo effectief mogelijk naar een bepaald resultaat toe en doet dit zelfverzekerd en optimistisch.

Bekijk de persoonstypen voor Schoonmaker


Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Schoonmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Schoonmaker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Schoonmaker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Schoonmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Schoonmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Schoonmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Schoonmaker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Schoonmaker iets voor je?

Zou je graag Schoonmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Schoonmaker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Schoonmaker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar