Schoorsteenveger Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Schoorsteenveger? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep schoorsteenveger. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je schoorsteenveger wordt.

 

Wat is een Schoorsteenveger?

Een Schoorsteenveger is iemand die een schoorsteen van onderhoud voorziet. Dit onderhoud vindt doorgaans plaats aan de schoorsteen zelf, het rookkanaal, de luchtkanalen en aan het gedeelte van de schoorsteen in het gebouw, aan de kachel dus. Goed onderhoud van een schoorsteen is belangrijk, vooral om schoorsteenbranden te voorkomen. Doordat goed onderhoud aan een schoorsteen zo belangrijk is, wordt het werk van een Schoorsteenveger ook belangrijk gevonden.

Een Schoorsteenveger begint zijn werkzaamheden in het gebouw, waarbij de kachel van zijn plaats gehaald wordt en de stookgaten gedicht worden. Daarna gaat de Schoorsteenveger het dak op. Op het dak vindt de hoofdtaak van de Schoorsteenveger plaats: het schoonvegen van het rookkanaal. Dit wordt gedaan door aan een touw borstels vast te binden en dit touw in het rookkanaal te laten zakken. Dit wordt doorgaans een aantal keer herhaald, totdat de Schoorsteenveger merkt dat er weinig vuil meer meekomt. Als de Schoorsteenveger dit gedaan heeft, controleert hij of het rookkanaal ook daadwerkelijk vrij van vuil is. Dit kan hij doen door middel van licht in het rookkanaal te schijnen en nauwkeurig te kijken, of hij kan een speciale camera in het rookkanaal laten zakken en via die camera kijken of alles schoon is. Als hij hiermee klaar is, inspecteert een Schoorsteenveger of nog andere werkzaamheden verricht moeten worden.

Een Schoorsteenveger stelt vaak ook een advies op. In dit advies laat hij aan de opdrachtgever weten wat de kwaliteit van de schoorsteen is en hoe vaak onderhoud noodzakelijk is. Daarnaast geeft hij de opdrachtgever tips over hoe hij zelf de schoorsteen kan onderhouden.Wil je werken als Schoorsteenveger?

Werk je al als Schoorsteenveger en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Schoorsteenveger worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Schoorsteenveger, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Schoorsteenveger in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Schoorsteenveger

Wat verdient een Schoorsteenveger?

Het salaris van een Schoorsteenveger hangt sterk af van de arbeidsverhouding die hij heeft. Een Schoorsteenveger die een eigen schoorsteenvegersbedrijf heeft, houdt de winst van het bedrijf vaak als salaris. Het salaris hangt in dat geval dan ook af van het aantal opdrachten dat hij in een periode gehad heeft.

Een Schoorsteenveger die in loondienst bij een schoorsteenveegbedrijf is, zal een vast maandsalaris krijgen. De hoogte van dit bedrag verschilt nogal, omdat een Schoorsteenveegbedrijf vaak niet gebonden aan een cao is.

Salarisschaal Schoorsteenveger

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Schoorsteenveger

Er zijn geen vacatures Schoorsteenveger aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Schoorsteenveger in werkt.

Meer weten over de sector waar een Schoorsteenveger in werkt

Bekijk werken in Facilitaire Dienstverlening

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Schoorsteenveger

Wat zijn de baankansen voor een Schoorsteenveger?

De arbeidsmarkt voor een Schoorsteenveger is goed, omdat er in Nederland niet veel Schoorsteenvegers werkzaam zijn. De werkgelegenheid voor een Schoorsteenveger is in Nederland ook goed, omdat er genoeg schoorstenen in Nederland zijn en de eigenaren hiervan allemaal een Schoorsteenveger nodig hebben voor het onderhoud aan deze schoorstenen. De laatste jaren is er meer media-aandacht voor schoorsteenbranden geweest, waardoor eigenaren van een schoorsteen zich meer bewust zijn geworden van de noodzaak van goed onderhoud aan een schoorsteen. Deze ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat de vraag naar Schoorsteenvegers toegenomen is.

De enige doorgroeimogelijkheid die een Schoorsteenveger heeft, is die naar Meester Schoorsteenveger. Als hij de toetst van meesterschap echter al doorstaan heeft, is er geen doorgroeimogelijkheid. Dit komt omdat het werk van een Schoorsteenveger heel specifiek is en er doorgaans geen personen organisatorisch boven hem staan.

De actuele kans op werk voor een Schoorsteenveger

De kans op werk voor het beroep Schoorsteenveger is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Schoorsteenveger

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Schoorsteenveger worden: Opleidingen tot Schoorsteenveger

Wil je Schoorsteenveger worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Schoorsteenveger.

Hoe word je een Schoorsteenveger? 

Een Schoorsteenveger begint zijn carrière als Gezel Schoorsteenveger. Deze titel kan een Schoorsteengever zichzelf geven door de opleiding tot Gezel Schoorsteenveger met succes af te ronden. In deze opleiding wordt een leerling klaargestoomd om als zelfstandig Schoorsteenveger aan het werk te gaan, omdat de opleiding zowel uit een gedeelte theorie als uit een deel praktijk bestaat.

Na het succesvol afronden van deze opleiding en het aantal jaar werkzaam zijn als Gezel Schoorsteenweger, kan deze Schoorsteenveger zijn toets voor Meesterschap doen. Als een Gezel Schoorsteenveger voor deze toets slaagt, kan hij zichzelf Meester schoorsteenveger noemen. Deze toetst wordt afgenomen door de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Schoorsteenveger

Er zijn geen opleidingen Schoorsteenveger aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Schoorsteenveger in werkt

Bekijk alle opleidingen Facilitaire Dienstverlening

Omscholen tot Schoorsteenveger

Als je je wilt omscholen tot Schoorsteenveger is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Schoorsteenveger zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Schoorsteenveger dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Schoorsteenveger

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Schoorsteenveger

Als je Schoorsteenveger wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Schoorsteenveger zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Schoorsteenveger

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Schoorsteenveger?

Competenties en Vaardigheden Schoorsteenveger

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Schoorsteenveger nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Schoorsteenveger nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Schoorsteenveger

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Schoorsteenveger

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Schoorsteenveger. Als Schoorsteenveger wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Schoorsteenveger:


zie volledige beschrijving persoonstype Schoorsteenveger

Vakkennis voor een Schoorsteenveger

Het is voor een Schoorsteenveger ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Schoorsteenveger zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Schoorsteenveger


Werkervaring Schoorsteenveger

Het is voor een startend Schoorsteenveger die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Schoorsteenveger is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Schoorsteenveger het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Schoorsteenveger

Met wie werkt een Schoorsteenveger samen? 

Een Schoorsteenveger staat tijdens zijn werkzaamheden voornamelijk in contact met de opdrachtgever, vaak de eigenaar van een woning of bedrijf. Het contact begint doorgaans uit het inleidende gesprek, waarbij de opdrachtgever de schoorsteen laat zien en de wensen van het onderhoud eraan kenbaar maakt. Nadat een Schoorsteenveger zijn werkzaamheden verricht heeft, laat hij het resultaat aan de opdrachtgever zien en vertelt hij over de specificaties ervan.  Mogelijk geeft hij de opdrachtgever ook adviezen over het onderhoud aan de schoorsteen.

Een Schoorsteenveger die werkzaam is bij een organisatie met meerdere Schoorsteenvegers zou in contact kunnen staan met zijn collega’s, maar vaak wordt het werk zelfstandig verricht.


Schoorsteenveger


Organisaties waar een Schoorsteenveger werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Schoorsteenveger meestal werkt.

Waar werkt een Schoorsteenveger?

Een Schoorsteenveger heeft een eigen schoorsteenveegbedrijf of is in loondienst bij een schoorsteenveegbedrijf.

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Best beoordeelde werkgevers Schoorsteenveger

Waar kun je het beste werken als Schoorsteenveger? Hieronder vind je de best door de Schoorsteenveger beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Schoorsteenveger.

Competenties, Skills en Vaardigheden Schoorsteenveger:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Schoorsteenveger.

Welke competenties heeft een Schoorsteenveger nodig?

Een Schoorsteenveger heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Schoorsteenveger

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Schoorsteenveger passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Schoorsteenveger nodig? 

Een Schoorsteenveger moet zowel een perfectionist als een succesvolle werker zijn. Deze beide persoonlijkheidstypes moet een Schoorsteenveger bezitten omdat zijn werkzaamheden van groot belang zijn voor de veiligheid van de schoorsteenbezitters, omdat een niet goed onderhouden schoorsteen nogal eens voor een schoorsteenbrand zorgt.

Eigenschappen van een perfectionist komen in een Schoorsteenveger naar boven door de realistische kijk die hij op een schoorsteen heeft en het precieze werk aan het onderhoud ervan. Eigenschappen van een succesvolle werker uitten zich doordat hij doelgericht en zelfverzekerd de werkzaamheden verricht.

Bekijk de persoonstypen voor Schoorsteenveger


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Schoorsteenveger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Schoorsteenveger

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Schoorsteenveger

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Schoorsteenveger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Schoorsteenveger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Schoorsteenveger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Schoorsteenveger. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Schoorsteenveger iets voor je?

Zou je graag Schoorsteenveger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Schoorsteenveger bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Schoorsteenveger

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar