Schoorsteenveger Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Schoorsteenveger worden: Opleidingen tot Schoorsteenveger

Wil je Schoorsteenveger worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Schoorsteenveger, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Schoorsteenveger.

Hoe word je een Schoorsteenveger? 

Een Schoorsteenveger begint zijn carrière als Gezel Schoorsteenveger. Deze titel kan een Schoorsteengever zichzelf geven door de opleiding tot Gezel Schoorsteenveger met succes af te ronden. In deze opleiding wordt een leerling klaargestoomd om als zelfstandig Schoorsteenveger aan het werk te gaan, omdat de opleiding zowel uit een gedeelte theorie als uit een deel praktijk bestaat.

Na het succesvol afronden van deze opleiding en het aantal jaar werkzaam zijn als Gezel Schoorsteenweger, kan deze Schoorsteenveger zijn toets voor Meesterschap doen. Als een Gezel Schoorsteenveger voor deze toets slaagt, kan hij zichzelf Meester schoorsteenveger noemen. Deze toetst wordt afgenomen door de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Schoorsteenveger

Er zijn geen opleidingen Schoorsteenveger aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Schoorsteenveger in werkt

Bekijk meer opleidingen Facilitaire Dienstverlening

Is het verstandig om Schoorsteenveger te worden?

Voordat je aan een opleiding Schoorsteenveger begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Schoorsteenveger worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Schoorsteenveger?

De arbeidsmarkt voor een Schoorsteenveger is goed, omdat er in Nederland niet veel Schoorsteenvegers werkzaam zijn. De werkgelegenheid voor een Schoorsteenveger is in Nederland ook goed, omdat er genoeg schoorstenen in Nederland zijn en de eigenaren hiervan allemaal een Schoorsteenveger nodig hebben voor het onderhoud aan deze schoorstenen. De laatste jaren is er meer media-aandacht voor schoorsteenbranden geweest, waardoor eigenaren van een schoorsteen zich meer bewust zijn geworden van de noodzaak van goed onderhoud aan een schoorsteen. Deze ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat de vraag naar Schoorsteenvegers toegenomen is.

De enige doorgroeimogelijkheid die een Schoorsteenveger heeft, is die naar Meester Schoorsteenveger. Als hij de toetst van meesterschap echter al doorstaan heeft, is er geen doorgroeimogelijkheid. Dit komt omdat het werk van een Schoorsteenveger heel specifiek is en er doorgaans geen personen organisatorisch boven hem staan.

De actuele kans op werk voor een Schoorsteenveger

Het beroep Schoorsteenveger is onderdeel van de beroepsfamilie Schoorsteenvegers en gevelreinigers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Schoorsteenvegers en gevelreinigers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Schoorsteenveger

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Schoorsteenveger

Als je je wilt omscholen tot Schoorsteenveger is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Schoorsteenveger door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Schoorsteenveger zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Schoorsteenveger

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Schoorsteenveger dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Schoorsteenveger

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Schoorsteenveger

Als je Schoorsteenveger wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Schoorsteenveger zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Schoorsteenveger

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Schoorsteenveger?

Competenties en Vaardigheden Schoorsteenveger

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Schoorsteenveger nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Schoorsteenveger nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Schoorsteenveger

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Schoorsteenveger

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Schoorsteenveger. Als Schoorsteenveger wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Schoorsteenveger:


zie volledige beschrijving persoonstype Schoorsteenveger

Vakkennis voor een Schoorsteenveger

Het is voor een Schoorsteenveger ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Schoorsteenveger zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Schoorsteenveger


Werkervaring Schoorsteenveger

Het is voor een startend Schoorsteenveger die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Schoorsteenveger is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Schoorsteenveger, maar iets anders?

Is een opleiding Schoorsteenveger het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Schoorsteenveger

Als je Schoorsteenveger wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Schoorsteenveger


Weten hoe het is om als Schoorsteenveger te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Schoorsteenveger te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Schoorsteenveger te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Schoorsteenveger te worden?

Zou je graag Schoorsteenveger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Schoorsteenveger voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar