Sluiswachter Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Sluiswachter worden: Opleidingen tot Sluiswachter

Wil je Sluiswachter worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Sluiswachter, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Sluiswachter.

Hoe word je een Sluiswachter? 

Voor de functie van Sluiswachter is geen specifieke opleiding. Vaak wordt dit beroep in de praktijk aangeleerd. Ervaring van en affiniteit met waterbeheer is vaak wel belangrijk.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Sluiswachter

Er zijn geen opleidingen Sluiswachter aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Sluiswachter in werkt

Bekijk meer opleidingen Luchtvaart & Zeevaart

Is het verstandig om Sluiswachter te worden?

Voordat je aan een opleiding Sluiswachter begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Sluiswachter worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Sluiswachter?

In Nederland zijn diverse sluizen, maar niet alle sluizen worden fulltime beheerd door een Sluiswachter. Er is daarom niet veel vraag naar Sluiswachters. Soms zijn er binnen Rijkswaterstaat doorgroeimogelijkheden naar hogere functies.

De actuele kans op werk voor een Sluiswachter

Het beroep Sluiswachter is onderdeel van de beroepsfamilie Brug-/sluiswachters. De kans op werk voor de beroepsfamilie Brug-/sluiswachters is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Sluiswachter

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Sluiswachter

Als je je wilt omscholen tot Sluiswachter is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Sluiswachter door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Sluiswachter zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Sluiswachter

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Sluiswachter dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Sluiswachter

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Sluiswachter

Als je Sluiswachter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sluiswachter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sluiswachter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Sluiswachter?

Competenties en Vaardigheden Sluiswachter

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Sluiswachter nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Sluiswachter nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Sluiswachter

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Persoonlijkheid van een Sluiswachter

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Sluiswachter. Als Sluiswachter wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Sluiswachter:


zie volledige beschrijving persoonstype Sluiswachter

Vakkennis voor een Sluiswachter

Het is voor een Sluiswachter ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Sluiswachter zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Sluiswachter


Werkervaring Sluiswachter

Het is voor een startend Sluiswachter die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Sluiswachter is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Sluiswachter, maar iets anders?

Is een opleiding Sluiswachter het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Sluiswachter te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Sluiswachter te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Sluiswachter te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Sluiswachter te worden?

Zou je graag Sluiswachter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Sluiswachter voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar