Sociaal Raadsman worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Sociaal Raadsman worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Sociaal Raadsman worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Sociaal Raadsman? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Sociaal Raadsman goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Sociaal Raadsman?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Sociaal Raadsman wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Sociaal Raadsman.

Alles over hoe je Sociaal Raadsman kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Sociaal Raadsman?

Voor de functie van Sociaal Raadsman zijn diverse opleiden geschikt. Vaak zijn opleiding op jurididisch en/of sociaal gebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de HBO opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening en de HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Meestal wordt dit opleidingsniveau gevraagd. Deze opleidingen worden op diverse hogescholen in het land aangeboden.

Welke vaardigheden heb je nodig om Sociaal Raadsman te worden?

Om Sociaal Raadsman te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Sociaal Raadsman zijn Analyseren, Systematisch denken en Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken. Ook zijn Betrouwbaarheid, Consequent handelen en Loyaliteit belangrijke vaardigheden als je Sociaal Raadsman wilt worden. Verder zijn Luistervaardigheid, Kansen zien en Contacten leggen ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Sociaal Raadsman te worden?

Als je Sociaal Raadsman wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Sociaal Raadsman

  • Analytisch
  • Integriteit
  • Netwerken
  • Onafhankelijkheid
  • Uitdrukkingsvaardigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Sociaal Raadsman te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Sociaal Raadsman te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Empathie, Behulpzaamheid en Vriendelijkheid.


Met welke persoonstypen kun je Sociaal Raadsman worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Sociaal Raadsman. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Sociaal Raadsman zijn de Baas en de Gever.

De De Sociaal Raadsman moet goed op de hoogte zijn en blijven van de geldende wet- en regelgeving. De Sociaal Raadsman moet over goede sociale en communicatieve vaardigheden beschikken. De Sociaal Raadsman moet aan de wensen en behoeftes van de cliënt kunnen voldoen (Gever), samen kunnen werken met collega’s en netwerken met andere instanties. Ook moet de Sociaal Raadsman een groot inlevingsvermogen hebben, maar ook niet te betrokken raken bij de situaties. De Sociaal Raadsman moet sterk in zijn schoenen staan en onafhankelijk te werk kunnen gaan (Baas).

Opleiding Sociaal Raadsman

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Sociaal Raadsman kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Sociaal Raadsman. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Sociaal Raadsman. Maar ook cursussen en trainingen voor de Sociaal Raadsman.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Sociaal Raadsman

Er zijn geen opleidingen Sociaal Raadsman aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Sociaal Raadsman in werkt

Bekijk meer opleidingen Juridisch

Omscholen tot Sociaal Raadsman

Hoe kan je omscholen tot Sociaal Raadsman? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Sociaal Raadsman zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Sociaal Raadsman

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Sociaal Raadsman?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Sociaal Raadsman. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Sociaal Raadsman?

Als je wilt omscholen tot Sociaal Raadsman is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Sociaal Raadsman

Wat verdient een Sociaal Raadsman? Het salaris van een Sociaal Raadsman begint bij €2400,- bruto per maand. Een ervaren Sociaal Raadsman verdient tot maximaal €3800,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.