Technisch adviseur worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Technisch adviseur worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Technisch adviseur worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Technisch adviseur? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Technisch adviseur goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Technisch adviseur?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Technisch adviseur wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Technisch adviseur.

Alles over hoe je Technisch adviseur kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Technisch adviseur?

Van technisch adviseurs wordt in vacatures doorgaans minimaal een hbo-diploma in technische richting (mogelijk ook ICT) verwacht. Natuurlijk is doorstroom vanuit een functie op mbo-niveau soms ook een optie, maar de mbo’er zal zelden kunnen starten als technisch adviseur. Naast de reguliere opleiding verwachten veel bedrijven pro-actieve persoonlijke interesse in het vakgebied, technische kennis, werkervaring en soms ook een HTS-certificaat. Ook een rijbewijs kan tot de vereisten behoren.

Welke vaardigheden heb je nodig om Technisch adviseur te worden?

Om Technisch adviseur te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Technisch adviseur zijn Luistervaardigheid, Resultaatgerichtheid en Argumentatiekracht. Ook zijn Spontaniteit, Sociaal gevoel en Inlevingsvermogen belangrijke vaardigheden als je Technisch adviseur wilt worden. Verder zijn Omgaan met veranderingen, Flexibiliteit en Oog voor detail ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Technisch adviseur te worden?

Als je Technisch adviseur wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Technisch adviseur

 • Aanpassingsvermogen
 • Accuratesse
 • Analytisch
 • Creativiteit
 • Innovatief
 • Klantgerichtheid
 • Overtuigen
 • Sociabiliteit

Welke eigenschappen heb je nodig om Technisch adviseur te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Technisch adviseur te worden zijn Empathie, Diplomatiek en Zorgzaamheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Technisch adviseur worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Technisch adviseur. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Technisch adviseur zijn de Bemiddelaar en de Waarnemer.

De technisch adviseur past als eerste het persoonstype Bemiddelaar. Hij of zij staat nu eenmaal altijd tussen twee partijen in, moet zijn werkgever én de klant te vriend houden op de korte en de lange termijn, en moet dit zelf ook nog leuk vinden om te doen. Daarnaast is de technisch adviseur altijd nog steeds geïnteresseerd in de technische aspecten van het vak en wil ook blijven bijleren. Hij of zij is daarom ook een Waarnemer.

Opleiding Technisch adviseur

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Technisch adviseur kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Technisch adviseur. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Technisch adviseur. Maar ook cursussen en trainingen voor de Technisch adviseur.

Top 5 opleidingen Technisch adviseur

Versterk je rol als trusted advisor, vul je IT-skills aan met resultaatgerichte adviesvaardigheden in de training Senior Consultancy Skills
Consultants die hun vak verstaan De omvang en complexiteit van IT-projecten vragen om consultants die hun vak verstaan. Die levert u! U heeft vakspecialisten in huis om uw klanten te …
Versterk je rol als trusted advisor, vul je IT-skills aan met resultaatgerichte adviesvaardigheden in de training Senior Consultancy Skills
Adviesvaardigheden [CF100E]
OVERVIEW Adviseren is meer dan alleen het demonstreren van je deskundigheid. Je moet in staat zijn om een relatie op te bouwen waarbinnen jouw adviezen worden gewaardeerd en geaccepteerd. Deze …
Adviesvaardigheden [CF100E]
Durf te adviseren - voor Servicetechnici
Het niveau van servicetechnici en servicemonteurs in Nederland is afgelopen jaren flink gestegen. Veel bedrijven met een technische buitendienst hebben hard gewerkt aan bewustwording hoe belangrijk klanttevredenheid is, vaak met …
Durf te adviseren - voor Servicetechnici
Ontwerp en advies LAN netwerk IP (Klict 50140)
Doelgroep Medewerkers die zich bezig (gaan) houden met het ontwerpen van LAN netwerk infrastructuren en meer willen weten van de genoemde netwerkinfrastructuur in een LAN omgeving. Cursusopbouw Tijdens een driedaagse …
Ontwerp en advies LAN netwerk IP (Klict 50140)
Training Menstypologie voor engineers
TRAINING MENSTYPOLOGIE VOOR ENGINEERS 'Effectief communiceren met lastige mensen' Iedereen is anders. Maar hoe zorg dat je ondanks deze verschillen toch een prettige samenwerking weet te realiseren of iets gedaan …
Training Menstypologie voor engineers

Omscholen tot Technisch adviseur

Hoe kan je omscholen tot Technisch adviseur? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Technisch adviseur zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Technisch adviseur

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Technisch adviseur?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Technisch adviseur. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Technisch adviseur?

Als je wilt omscholen tot Technisch adviseur is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Technisch adviseur

Wat verdient een Technisch adviseur? Het salaris van een Technisch adviseur begint bij €2000,- bruto per maand. Een ervaren Technisch adviseur verdient tot maximaal €5000,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Technisch adviseur

Verkopen zonder te verkopen

Verkopen zonder te verkopen

POSITIEF BEÏNVLOEDEN VANUIT JE GUNFACTOR ALS KENNIS EXPERT In je rol als adviseur, project manager of technisch expert heb je een welomlijnde operationele rol. En die rol moet je respecteren. Maar tegelijkertijd sta je dichter bij de klant dan de …

 • Onderwerp opleiding Technisch adviseur
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.395,00
 • Duur 2 dagen