Typiste Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Typiste? Lees de functieomschrijving.

De Typiste is een deels uitstervend beroep, maar bestaat nog altijd, wel in een aangepaste vorm. Tegenwoordig wordt het beroep ook wel tekstverwerker, data entry of datatypiste genoemd. De werkzaamheden in deze beroepen zijn vrijwel gelijk aan die van de Typiste.

De Typiste typt, bewerkt en print teksten met behulp van de computer. Vroeger werd dit werk met behulp van een typemachine gedaan. Dit was pijnlijk als de vingers van de Typiste van de toetsen schoten en als er een tikfout werd gemaakt, moest deze met lak gecorrigeerd worden. Met de komst van de huidige tekstverwerkers op de computer zijn deze problemen niet langer aan de orde en is het werk van de Typiste gemakkelijker geworden.

Naast het typen van teksten en documenten, kan de Typiste ook data in moeten voeren. Het verzamelen en sorteren van deze data kan ook bij de werkzaamheden van de Typiste horen. De Typiste zet ‘ruw’ materiaal om in bruikbare documenten. De Typiste controleert deze op grammatica, interpunctie en indeling en slaat de documenten op en print deze indien nodig uit. De Typiste moet snel en zo foutloos mogelijk kunnen typen. Een goede beheersing van de Nederlandse taal is hiervoor dan ook noodzakelijk. Een goede Typiste kan nagenoeg blind typen en ondertussen naar haar scherm of het te typen stuk kijken.

Wil je werken als Typiste?

Werk je al als Typiste en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Typiste worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Typiste, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Typiste in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1400 tot €2050

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Typiste

Wat verdient een Typiste?

Het gemiddelde brutosalaris van de Typiste is €1958,-. Het startsalaris van de Typiste ligt rond de €1400,- en dit kan oplopen tot ongeveer €2050,- per maand. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie waar de Typiste werkzaam is.

Salarisschaal Typiste

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Typiste

Op zoek naar een nieuwe baan als Typiste? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Typiste. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Typiste vacatures

Typiste
YoungCapital
Wat ga je doen? Als typiste ben je verantwoordelijk voor de aangifte van pakketten die bij PostNL IMEC binnenkomen. Hierbij vul je de gegevens die op de pakketten staan in …
Parttime datatypiste bij Sandd in Apeldoorn
Timing
Ben jij op zoek naar dé perfecte bijbaan naast bijvoorbeeld je studie, een andere parttime baan of heb je vrije tijd over, kom dan post coderen bij Sandd! Het werkt …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Typiste

Hoe goed is de toekomst voor de Typiste? 

Eerder werd gedacht dat het beroep van Typiste een uitstervend beroep was. Dit is niet waar en het beroep bestaat dan ook nog altijd. Toch zijn er niet veel vacatures voor te vinden. Toch zijn er ook beroepen die eigenlijk dezelfde werkzaamheden als de Typiste omvatten. Denk bijvoorbeeld aan tekstverwerkers en data entry. Deze beroepen ‘vervangen’ het beroep van Typiste. Doorgroeimogelijkheden voor de Typisten zijn er vaak maar in geringe mate en gaat voornamelijk om het krijgen van taken met meer verantwoordelijkheid.

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Typiste worden: Opleidingen tot Typiste

Hoe word je een Typiste? 

Er is geen specifieke opleiding die nodig is om aan de slag te kunnen als Typiste. Een administratieve opleiding kan kennis bieden die de Typiste kan gebruiken, maar is niet noodzakelijk. Wel is het belangrijk dat de Typiste goed kan typen en de Nederlandse taal goed beheerst.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Typiste

Meer opleidingen Typiste

Weet je nog niet of je Typiste wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Typiste of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Typiste

Met wie werkt een Typiste samen? 

De Typiste voert meestal opdrachten voor anderen uit. Andere mensen in de organisatie willen stukken en documenten verwerkt en uitgetypt hebben. De Typiste heeft hierdoor met diverse mensen in de organisatie te maken. De Typiste heeft daarnaast ook te maken met een leidinggevende die het werk van de typiste beoordeelt en in de gaten houdt.


Typiste


Organisaties waar een Typiste werkzaam is

Waar werkt een Typiste meestal? 

De Typiste kan bij diverse organisaties aan de slag. Veel organisaties moeten teksten en dergelijke verwerken en kunnen hiervoor Typisten inzetten. De Typiste kan hierdoor bij zowel profit als non-profit organisaties werken.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Typiste

Waar kun je het beste werken als Typiste? Hieronder vindt je de best door de Typiste beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Typiste.

Competenties, Skills en Vaardigheden Typiste:

Welke competenties heeft een een Typiste nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Typiste

Wat voor persoonlijkheid heb je als Typiste nodig? 

De Typiste moet zo goed als foutloos kunnen typen en om deze reden een Perfectionist zijn. De Typiste moet niet graag fouten maken en streven naar foutloos typen. Ook moet de Typiste goed kunnen observeren en analyseren om de data en documenten te verwerken (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Typiste


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Typiste

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Typiste

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Typiste

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Typiste

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Typiste dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Typiste belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Typiste. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Typiste iets voor je?

Zou je graag Typiste willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Typiste bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Typiste

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar