Veiligheidskundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Veiligheidskundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep veiligheidskundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je veiligheidskundige wordt.

 

Wat is een Veiligheidskundige?

De Veiligheidskundige heeft een grote kennis van de Nederlandse veiligheidswetgeving en gebruikt die kennis om bedrijven advies te geven op het gebied van hun veiligheidsbeleid. Naast de adviezen van een Veiligheidskundige op het gebied van de veiligheidswetgeving, de Arbowet, inventariseert hij ook risico’s en beoordeelt hij hoe veilig de werkomgeving voor werknemers is. Als blijkt dat er maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid binnen een bedrijf verder te verbeteren, zorgt de Veiligheidskundige ervoor dat die maatregelen doorgevoerd worden. Ten slotte organiseert de Veiligheidskundige trainingen en cursussen voor de werknemers van een bedrijf, zoals de cursus BedrijfsHulpVerlening (BHV).

De meeste Veiligheidskundigen zijn in vaste dienst bij grote en middelgrote bedrijven. Zij krijgen tijdens hun dienstverband opdrachten mee om zich nadrukkelijk mee bezig te houden. Deze opdrachten zijn net zo veelzijdig als de werkzaamheden die de Veiligheidskundige moet uitvoeren. Omdat de Nederlandse wet- en regelgeving vaak veranderingen ondergaat, wordt er van de Veiligheidskundige verwacht dat hij deze wijzigingen in de gaten houdt en zo nodig het Veiligheidsbeleid in een bedrijf aanpast aan de nieuwe regels.

Iedere Veiligheidskundige heeft een persoonlijke deskundigheid en zal voornamelijk advies geven aan ondernemingen die bij zijn kennis aansluiten. Er zijn allerlei verschillende soorten deskundigen; sommigen zijn gespecialiseerd in het adviseren van jongerenverenigingen, anderen in bedrijven met veel lopende band werk, en weer anderen weten precies hoe het veiligheidsbeleid bij chemische bedrijven in elkaar zou moeten zitten.Wil je werken als Veiligheidskundige?

Werk je al als Veiligheidskundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Veiligheidskundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Veiligheidskundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Veiligheidskundige in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Werknemers
 • Management
 • Ondernemingsraad
 • Trainers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €4750

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

12


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Veiligheidskundige

Wat verdient een Veiligheidskundige?

De salarissen van Veiligheidskundigen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Waar Veiligheidskundigen een decennium geleden nog een relatief laag salaris kregen, kunnen zij nu rekenen op een startsalaris van ongeveer € 2300. Dit kan oplopen tot € 4750 of meer voor Hoger Veiligheidskundigen. Daarnaast zijn er een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een leaseauto en een dertiende maand.

Salarisschaal Veiligheidskundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Veiligheidskundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Veiligheidskundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Veiligheidskundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Veiligheidskundige vacatures

Vacature Veiligheidskundige
Attract
Wil jij werken aan uitdagende projecten binnen een organisatie waar jij de leiding tot je neemt op gebied van veiligheidskunde? Ben je op zoek naar een dynamische baan waar jij …
Vacature Veiligheidskundige
Jobbird
Wil jij werken aan uitdagende projecten binnen een organisatie waar jij de leiding tot je neemt op gebied van veiligheidskunde? Ben je op zoek naar een dynamische baan waar jij …
Vacature Hoger veiligheidskundige
Eminent
Als Hoger Veiligheidskundige binnen deze organisatie heb je een veelzijdige functie waarbij elke dag anders is. Je vervult (al tijdens de voorbereiding van verschillende projecten) een ondersteunende en adviserende rol …
Vacature Veiligheidskundige (adviserend)
BAM Bouw en Vastgoed
Help jij BAM FM in het continu verbeteren van haarQHSE beleid en te behalen doelstellingen? BAM FM  heeft deambitie de beste facilitaire dienstverlener van Nederland teworden. Om dit te bereiken …
Vacature Hoger Veiligheidskundige - Interim
Independent Recruiters
Hoger Veiligheidskundige (HVK'er) met hoog veiligheidsbewustijn gezocht voor de regio Amsterdam! Ben jij per direct beschikbaar voor de komende 3 maanden ? Reageer dan snel! Bergen afval omzetten naar grondstoffen. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Veiligheidskundige

Wat is de toekomst van Veiligheidskundige?

Hoewel er veel bedrijven zijn die een eigen Veiligheidskundige in dienst hebben, zijn de baankansen voor nieuw afgestudeerd Veiligheidskundigen niet heel groot. Er zijn simpelweg niet zo heel veel Veiligheidskundigen nodig. Ook de doorgroeimogelijkheden zijn gering. Bij bedrijven die meerdere Veiligheidskundigen in dienst hebben, kan men doorgroeien tot de functie van Hogere Veiligheidskundige. Dit is de eindverantwoordelijke en het hoofd van de afdeling.

Vaak werken Veiligheidskundigen zowel de Middelbaar als Hoger veiligheidskundigen als extern consultant. Hetzij in dienstverband of als zelfstandige.

Baankans Veiligheidskundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

12


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Veiligheidskundige worden: Opleidingen tot Veiligheidskundige

Wil je Veiligheidskundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Veiligheidskundige.

Hoe word je een Veiligheidskundige? 

Om als Veiligheidskundige aan de slag te kunnen moet men een opleiding Veiligheidskunde met succes afgerond hebben. Dit is een opleiding op HBO niveau.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Veiligheidskundige

HVK (Hogere Veiligheidskundige) Opleiding
Wil je als HBO-er aan de slag als Hoger Veiligheidskundige? Volg de door Hobéon SKO-erkende HVK Opleiding Harderwijk start gegarandeerd 16 september 2020, Capelle aan den IJssel start 9 september. …
HVK (Hogere Veiligheidskundige) Opleiding
Intervisie voor Veiligheidskundige
Verbeter je persoonlijk en professioneel handelen als veiligheidskundige middels intervisie. Als veiligheidskundige sta je vaak alleen binnen een organisatie om medewerkers van gevraagd en ongevraagd advies te moeten voorzien. Bij …
Intervisie voor Veiligheidskundige
Operationeel Veiligheidskundige OVK
De opleiding Operationeel Veiligheidskundige helpt je om in je huidige functie meer inzicht te krijgen in arbeidsveiligheid. Op deze manier word je de schakel tussen beleid en praktijk en draag …
Operationeel Veiligheidskundige OVK
MVK (Middelbare Veiligheidskunde) Opleiding
MELD JE NU AAN voor de SKO- en SVK-erkende Opleiding MVK. Eerstkomende MVK start gegarandeerd 3 september in Harderwijk. Speciale zaterdagopleiding start 21 november in Sneek. Kijk voor alle …
MVK (Middelbare Veiligheidskunde) Opleiding
OVK Operationeel Veiligheidskundige Opleiding
De 5 daagse opleiding OVK start 7 februari 2021 in Harderwijk. De opleiding is bedoeld voor leidinggevenden, VG-functionarissen en preventiemedewerkers. Ook is deze opleiding interessant voor leden van de Ondernemingsraad …
OVK Operationeel Veiligheidskundige Opleiding

Omscholen of doorgroeien tot Veiligheidskundige

Als je Veiligheidskundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Veiligheidskundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Veiligheidskundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Veiligheidskundige?

Competenties en Vaardigheden Veiligheidskundige

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Veiligheidskundige nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Veiligheidskundige nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Veiligheidskundige

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Persoonlijkheid van een Veiligheidskundige

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Veiligheidskundige. Als Veiligheidskundige wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Veiligheidskundige:


zie volledige beschrijving persoonstype Veiligheidskundige

Vakkennis voor een Veiligheidskundige

Het is voor een Veiligheidskundige ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Veiligheidskundige zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Veiligheidskundige


Werkervaring Veiligheidskundige

Het is voor een startend Veiligheidskundige die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Veiligheidskundige is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Veiligheidskundige het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Veiligheidskundige

Met wie werkt een Veiligheidskundige samen? 

De Veiligheidskundige heeft een uitgebreid netwerk. Hij moet op de hoogte zijn van alle eventuele gevaren binnen een bedrijf. Hiervoor moet hij regelmatig het gehele bedrijf doorlopen en bereikbaar zijn voor alle werknemers. Hij brengt adviezen uit aan het management en de ondernemingsraad. Daarnaast geeft hij zelf cursussen aan werknemers, of heeft hij contact met een extern bedrijf die bepaalde cursussen, zoals de Bedrijfshulpverlening-cursus, aanbied.


 • Werknemers
 • Management
 • Ondernemingsraad
 • Trainers
Veiligheidskundige


Organisaties waar een Veiligheidskundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Veiligheidskundige meestal werkt.

Waar werkt een Veiligheidskundige?

Veiligheidskundigen komen bij zowel profit als non-profit organisaties en bedrijven terecht. Veel grote en middelgrote bedrijven hebben een eigen veiligheidsdeskundige in dienst. Maar ook bij veel ziekenhuizen en overheidsinstanties zijn Veiligheidskundigen aan de slag gegaan.

Meer weten over werken in de Kwaliteit & Veiligheid?

Bekijk werken in Kwaliteit & Veiligheid

Best beoordeelde werkgevers Veiligheidskundige

Waar kun je het beste werken als Veiligheidskundige? Hieronder vind je de best door de Veiligheidskundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Veiligheidskundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Veiligheidskundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Veiligheidskundige.

Welke competenties heeft een Veiligheidskundige nodig?

Een Veiligheidskundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Veiligheidskundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Veiligheidskundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Veiligheidskundige nodig? 

De Veiligheidskundige houdt zich niet alleen bezig met de wet- en regelgeving, maar kijkt ook naar de risico’s die werknemers op de werkvloer (denken te) lopen. Hiervoor voert hij gesprekken met die werknemers. Hij kan zich goed inleven in het werk dat anderen doen, en de risico’s die dat werk met zich meebrengt (Gever). Daarnaast is de Veiligheidskundige specialist op het veiligheidsgebied en kan hij goed de veiligheid en eventuele risico’s analyseren (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Veiligheidskundige


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Veiligheidskundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Veiligheidskundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Veiligheidskundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Veiligheidskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Veiligheidskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Veiligheidskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Veiligheidskundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Veiligheidskundige iets voor je?

Zou je graag Veiligheidskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Veiligheidskundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Veiligheidskundige?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Veiligheidskundige

Vacature Veiligheidskundige
FORTEC
een veiligheidskundige met aantoonbare ervaring binnen de (woning)bouw die het veiligheidsniveau van deze nationaal opererende aannemer naar een nog hoger niveau tilt. Voor deze organisatie ga je aan de slag …
Vacature Hoger Veiligheidskundige - Interim
Independent Recruiters
Hoger Veiligheidskundige (HVK'er) met hoog veiligheidsbewustijn gezocht voor de regio Amsterdam! Ben jij per direct beschikbaar voor de komende maanden ? Reageer dan snel! Bergen afval omzetten naar grondstoffen. Met …
Vacature KAM coördinator
FORTEC
een duizendpoot, iemand die met zijn voeten in de klei wil staan maar daarnaast ook op tactisch/ strategisch niveau kan acteren. Binnen de organisatie heb jij een belangrijke en sturende …
Vacature HSE Manager
FORTEC
als HSE manager de motor van het veiligheidsbeleid en de spil tussen de directie en de operatie. Binnen deze grote internationale toeleverancier van grote technische machines zet jij het veiligheidsbeleid uit, …
Vacature Adviseur veiligheid
FORTEC
een ervaren adviseur externe veiligheid die op de hoogte is van alle aspecten omtrent omgevingsveiligheid en installaties in een industriële omgeving. In deze rol wordt van jou verwacht dat je …

Actuele blogposts


reacties op Veiligheidskundige

Gus

Hierboven staat dat het perspectief van veiligheidskundigen (dat is de gebruikelijke term, niet veiligheidsdeskundige) beperkt is. Momenteel is dat niet het geval; dat is ook te zien aan het aantal vacatures. Ik weet niet of er een duale opleiding bestaat, maar het is vrij goed te doen om in de avonduren een MVK of HVK-diploma te halen. Wil je meer de kant op van adviseren over gevaarlijke stoffen, geluid en andere gezondheidsbelastende factoren, dan valt een cursus arbeidshygiëne te overwegen. PHOV is een goede opleidingsinstantie. Het is even een behoorlijke investering, maar dat verdien je dubbel en dwars terug.

Simon

In grote lijnen klopt  de geschreven tekst met de werkelijkheid.Een beetjje vreemde naam"" ïkke"voor een veiligheidskundige..En Gus over de naam is men al jaren lang niet eens.Groeten,Simon,een veiligheids(des)kundige.

Ebru

Momenteel zit ik in het laatste jaar van mijn opleiding Bouwkunde (HBO).  Hierna zou ik werkzaam willen zijn als veiligheidsdeskundige op bouwplaatsen. Is het mogelijk om na mijn studie een duale opleiding te volgen voor hogere veiligheidskunde??

Edo

Kan zeker,zo is mijn loopbaan begonnen.Klik naar Springest,die bieden verschillende opl.aan.Sucses.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar