Verslavingsarts Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Verslavingsarts Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Verslavingsarts worden: Opleidingen tot Verslavingsarts

Wil je Verslavingsarts worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Verslavingsarts, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Verslavingsarts.

Hoe word je een Verslavingsarts? 

De Verslavingsarts moet in beginsel een Basisarts zijn met een BIG-registratie. Dat betekent dat hij geneeskunde (WO) heeft gestudeerd en zijn co-schappen heeft behaald. Door ervaring op te doen in de verslavingspraktijk en door het hebben van affiniteit met de doelgroep en interesse in de psychiatrie kan men al snel als Verslavingsarts aan de slag gaan. Vanwege het complexe karakter van het werk van een Verslavingsarts is er nu ook een specifieke vervolgopleiding dat opleidt tot Verslavingsarts. Die opleiding 'Master in addiction medicine' is een absolute pré voor een Verslavingsarts.

Nog niet zo lang, in 2007, is de Radboud Universiteit in Nijmegen begonnen met de opleiding voor Verslavingsartsen. De masteropleiding 'Master in addiction medicine' is een tweejarige postdoctorale opleiding waar het werken en leren gecombineerd wordt. Het sluit perfect aan bij de actuele wetenschappelijke theorievorming. In de opleiding worden de uitgangspunten van competentiegericht onderwijs gehanteerd. Dit betekent dat de koppeling tussen de opleiding en de beroepspraktijk centraal staat. De opleiding is duaal opgezet, werk en studie wordt gecombineerd. 

Voor de Basisarts die al werkzaam is als Verslavingsarts en geen tijd heeft voor een duale opleiding is het ook mogelijk om cursussen te volgen. De kennis van de actuele verslavingsgeneeskunde wordt dan bijgespijkerd. Het is echter aan te raden voor de Verslavingsarts om de masteropleiding te volgen, aangezien deze naadloos aanlsluit op de praktijk. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Verslavingsarts

Er zijn geen opleidingen Verslavingsarts aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Verslavingsarts in werkt

Bekijk meer opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Is het verstandig om Verslavingsarts te worden?

Voordat je aan een opleiding Verslavingsarts begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Verslavingsarts worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Verslavingsarts?

De Verslavingsarts heeft de mogelijkheid om zich volledig te laten opleiden tot 'Master in addiction medicine'. Daarmee kan hij zich schalen in de hoogste salarischalen binnen de GGZ. Het werk van de Verslavingsarts zal daarmee niet veel anders zijn dan wat hij al gewend was als Basisarts. Naast het doorgroeien in salaris kan de Verslavingsarts alleen nog doorgroeien tot een managementfunctie. Uiteraard heeft hij altijd de mogelijkheid zich te laten omscholen tot een andere Medisch specialist. 

De verslavingszorg is een heel actueel onderwerp. Het lijkt erop dat steeds meer aandacht is voor deze tak van zorg en dat steeds meer mensen zich wenden tot een dergelijk Medisch specialist. De beginnend Verslavingsarts kan daardoor ook gemakkelijker aan een baan komen. Als Basisarts is het sowieso eenvoudiger om aan de slag te kunnen. Basisarts en Medisch specialisten zijn schaars en er is een grote vraag naar. Daardoor is het perspectief op de arbeidsmarkt voor een Verslavingsarts ook erg groot. 

De actuele kans op werk voor een Verslavingsarts

Het beroep Verslavingsarts is onderdeel van de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend). De kans op werk voor de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend) is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Verslavingsarts

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Verslavingsarts

Als je je wilt omscholen tot Verslavingsarts is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Verslavingsarts door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Verslavingsarts zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Verslavingsarts

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Verslavingsarts dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Verslavingsarts

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Verslavingsarts

Als je Verslavingsarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Verslavingsarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Verslavingsarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. Wat doet een Verslavingsarts?

Competenties en Vaardigheden Verslavingsarts

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Verslavingsarts nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Verslavingsarts nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Verslavingsarts

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Verslavingsarts

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Verslavingsarts. Als Verslavingsarts wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Verslavingsarts:


zie volledige beschrijving persoonstype Verslavingsarts

Vakkennis voor een Verslavingsarts

Het is voor een Verslavingsarts ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Verslavingsarts zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Verslavingsarts


Werkervaring Verslavingsarts

Het is voor een startend Verslavingsarts die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Verslavingsarts is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Verslavingsarts, maar iets anders?

Is een opleiding Verslavingsarts het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Verslavingsarts

Als je Verslavingsarts wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Verslavingsarts


Weten hoe het is om als Verslavingsarts te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Verslavingsarts te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Verslavingsarts te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Verslavingsarts te worden?

Zou je graag Verslavingsarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Verslavingsarts voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw baansuggesties!

Ga direct naar

Zoek een ander beroep