Verslavingsarts Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Verslavingsarts? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep verslavingsarts. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je verslavingsarts wordt.

 

Wat is een Verslavingsarts?

De Verslavingsarts diagnosticeert en behandelt patiënten die geestelijke en of lichamelijke stoornissen vertonen door verslaving of ten gevolge van middelengebruik. De Verslavingsarts is verantwoordelijk voor doseringen, indicatiestelling, additionele medische behandelingen, medische screening, dossiervorming en controle op dossiers. De somatische (lichamelijk) en psychiatrische diagnostiek en behandeling zijn de belangrijkste taken van de Verslavingsarts. De verslavingsgeneeskunde is een relatief jonge tak in de geneeskunde. De Verslavingsarts krijgt te maken met verschillende competenties in de geneeskunde. De verslaafden hebben vaak een complexe problematiek op medisch, psychologisch en sociaal gebied. Samenvattend omvat de verslavingsgeneeskunde de sociaal-medische diagnostiek, behandeling en preventie van verslavingsziekten en aandoeningen die samenhangen met het gebruik van psychoactieve middelen. 

De Verslavingsarts vertaalt vanuit een medisch referentiekader 'practice and evidence based'-richtlijnen naar de individuele patiënt en diens situatie. De Verslavingsarts streeft ernaar optimale zorg te bieden door middel van praktijkkennis, onderwijs en wetenschap. Verder probeert hij meer verslaafde patiënten te bereiken en hen die kwalitatieve zorg te bieden die van groot belang is om hun leven te verbeteren.
De Verslavingsarts beoordeelt en onderzoekt de psychische en somatische gevolgen van verslavende middelen en de behandeling daarvan.  De Verslavingsarts geeft ook consultatie aan beroepsbeoefenaren, beleidsmakers en overige betrokkenen. 

Verslaving is een aandoening met een chronisch, onregelmatig karakter. Naast het specifieke verslavingsgedrag wordt een verslaving gekenmerkt door ernstige gedragsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychiatrische ziektebeelden, intoxicaties en lichamelijke aandoeningen. Daar bovenop is er bijna altijd sprake van uitgebreide complexe sociale problematiek. Deze combinatie stelt specifieke eisen aan het vak van Verslavingsarts. De Verslavingsarts heeft de verantwoording van het totale onderzoek en behandeling van de verslaafde. 

 

 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Verslavingsarts?

Werk je al als Verslavingsarts en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Verslavingsarts worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Verslavingsarts, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Verslavingsarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Huisarts
  • Medisch specialist
  • Psychiater

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3026 tot €8115

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

5


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Verslavingsarts

Wat verdient een Verslavingsarts?

De Verslavingsarts is in het begin werkzaam als Basisarts. Zijn salaris is conform de CAO GGZ en afhankelijk van opleiding en ervaring. Als Basisarts zal het startsalaris conform schaal 65 van de CAO GGZ zijn. Dat betekent een startsalaris van €3026 bruto per maand. Dat kan oplopen tot €4749 mocht de Verslavingsarts binnen het CAO schaal als Basisarts blijven.  Dit zijn de primaire arbeidsvoorwaarden van de Verslavingsarts. 

De Verslavingsarts die een vol jaar werkzaam is geweest heeft recht op een eindejaarsuitkering. Eind 2011 is dat 7,33 procent van het jaarsalaris. In 2012 bedraagt het 7,83 procent en in 2013 8,33 procent. Daarnaast heeft de Verslavingsarts recht op vakantiebijslag. Dat is een uitkering van 8 procent van het jaarsalaris, mits hij een vol jaar in dienst is geweest. Mocht de Verslavingsarts niet een heel jaar werkzaam zijn geweest dan wordt zijn vakantieuitkering naar rato uitgekeerd. 

De Verslavingsarts is tegenwoordig veel meer dan alleen een Basisarts. Door de vervolgopleiding 'Masters in addiction medicine' te volgen krijgt de Verslavingsarts een officiële titel als Verslavingsarts. Dit scheelt ook een slok op een borrel voor zijn salaris. Door zijn opgedane kennis, ervaring en papieren wordt hij nu ingeschaald als Psychiater binnen de verslavingszorg. Zijn startsalaris bedraagt dan €4644 en zijn eindsalaris €8115. 

Salarisschaal Verslavingsarts

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Verslavingsarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Verslavingsarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verslavingsarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Verslavingsarts vacatures

Vacature Verslavingsarts Zuid-Limburg
TMI
Voor een organisatie binnen de GGZ in Zuid-Limburg zijn wij op zoek naar een ANIOS Psychiatrie of Verslavingsarts. Je behandelt cliënten met psychische problemen en verslavingen. Het betreft een functie …
Vacature Verslavingsarts tijdelijk regio Maastricht, Maastricht
BKV
Spreekt dit jou aan? Deze Detox kliniek neemt het 12-stappenmodel als uitgangspunt. Dit is een boeiende baan voor een verslavingsarts die direct kan beginnen. Jouw nieuwe baan Deze detoxkliniek vangt …
Vacature Verslavingsarts Zuid-Limburg
TMI
Voor een organisatie binnen de GGZ in Zuid-Limburg zijn wij op zoek naar een ANIOS Psychiatrie of Verslavingsarts. Je behandelt cliënten met psychische problemen en verslavingen. Het betreft een functie …
Vacature Verslavingsarts Zuid-Limburg-solliciteer nu!
TMI Interim
Voor een organisatie binnen de GGZ in Zuid-Limburg zijn wij op zoek naar een ANIOS Psychiatrie of Verslavingsarts. Je behandelt cliënten met psychische problemen en verslavingen. Het betreft een functie …
Vacature Verslavingsarts Zuid-Limburg
TMI Interim
Voor een organisatie binnen de GGZ in Zuid-Limburg zijn wij op zoek naar een ANIOS Psychiatrie of Verslavingsarts. Je behandelt cliënten met psychische problemen en verslavingen. Het betreft een functie …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Verslavingsarts

Wat zijn de baankansen voor een Verslavingsarts?

De Verslavingsarts heeft de mogelijkheid om zich volledig te laten opleiden tot 'Master in addiction medicine'. Daarmee kan hij zich schalen in de hoogste salarischalen binnen de GGZ. Het werk van de Verslavingsarts zal daarmee niet veel anders zijn dan wat hij al gewend was als Basisarts. Naast het doorgroeien in salaris kan de Verslavingsarts alleen nog doorgroeien tot een managementfunctie. Uiteraard heeft hij altijd de mogelijkheid zich te laten omscholen tot een andere Medisch specialist. 

De verslavingszorg is een heel actueel onderwerp. Het lijkt erop dat steeds meer aandacht is voor deze tak van zorg en dat steeds meer mensen zich wenden tot een dergelijk Medisch specialist. De beginnend Verslavingsarts kan daardoor ook gemakkelijker aan een baan komen. Als Basisarts is het sowieso eenvoudiger om aan de slag te kunnen. Basisarts en Medisch specialisten zijn schaars en er is een grote vraag naar. Daardoor is het perspectief op de arbeidsmarkt voor een Verslavingsarts ook erg groot. 

De actuele kans op werk voor een Verslavingsarts

Het beroep Verslavingsarts is onderdeel van de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend). De kans op werk voor de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend) is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

5

Baankans Verslavingsarts

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Verslavingsarts worden: Opleidingen tot Verslavingsarts

Wil je Verslavingsarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Verslavingsarts.

Hoe word je een Verslavingsarts? 

De Verslavingsarts moet in beginsel een Basisarts zijn met een BIG-registratie. Dat betekent dat hij geneeskunde (WO) heeft gestudeerd en zijn co-schappen heeft behaald. Door ervaring op te doen in de verslavingspraktijk en door het hebben van affiniteit met de doelgroep en interesse in de psychiatrie kan men al snel als Verslavingsarts aan de slag gaan. Vanwege het complexe karakter van het werk van een Verslavingsarts is er nu ook een specifieke vervolgopleiding dat opleidt tot Verslavingsarts. Die opleiding 'Master in addiction medicine' is een absolute pré voor een Verslavingsarts.

Nog niet zo lang, in 2007, is de Radboud Universiteit in Nijmegen begonnen met de opleiding voor Verslavingsartsen. De masteropleiding 'Master in addiction medicine' is een tweejarige postdoctorale opleiding waar het werken en leren gecombineerd wordt. Het sluit perfect aan bij de actuele wetenschappelijke theorievorming. In de opleiding worden de uitgangspunten van competentiegericht onderwijs gehanteerd. Dit betekent dat de koppeling tussen de opleiding en de beroepspraktijk centraal staat. De opleiding is duaal opgezet, werk en studie wordt gecombineerd. 

Voor de Basisarts die al werkzaam is als Verslavingsarts en geen tijd heeft voor een duale opleiding is het ook mogelijk om cursussen te volgen. De kennis van de actuele verslavingsgeneeskunde wordt dan bijgespijkerd. Het is echter aan te raden voor de Verslavingsarts om de masteropleiding te volgen, aangezien deze naadloos aanlsluit op de praktijk. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Verslavingsarts

Er zijn geen opleidingen Verslavingsarts aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Verslavingsarts in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Verslavingsarts

Als je je wilt omscholen tot Verslavingsarts is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Verslavingsarts zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Verslavingsarts dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Verslavingsarts

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Verslavingsarts

Als je Verslavingsarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Verslavingsarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Verslavingsarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Verslavingsarts?

Competenties en Vaardigheden Verslavingsarts

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Verslavingsarts nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Verslavingsarts nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Verslavingsarts

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Verslavingsarts

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Verslavingsarts. Als Verslavingsarts wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Verslavingsarts:


zie volledige beschrijving persoonstype Verslavingsarts

Vakkennis voor een Verslavingsarts

Het is voor een Verslavingsarts ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Verslavingsarts zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Verslavingsarts


Werkervaring Verslavingsarts

Het is voor een startend Verslavingsarts die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Verslavingsarts is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Basisarts, Psychiater, Huisarts .

Iets anders leren?

Is Verslavingsarts het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Verslavingsarts

Met wie werkt een Verslavingsarts samen? 

In het vakgebied van de Verslavingsarts heeft hij vooral te maken met collega Verslavingsartsen en andere medici. Doorgaans werkt de Verslavingsarts in een multidisciplinair team. De problemen die de Verslavingsarts dagelijks tegen komt op de werkvloer zijn vaak zo complex en beroepsoverschrijdend dat hij andere Medische specialisten dient te raadplegen. Hij heeft contacten met de Huisarts en bijvoorbeeld de Psychiater. De verslavingszorg waar de Verslavingsarts vanzelfsprekend werkt, is ook een vakgebied waar andere specialismen worden uitgevoerd, zoals die van Huisarts. Hij komt dus dagelijks verschillende Medische specialisten tegen op de werkvloer. Ieder met zijn specialisme. 
De Verslavingsarts geeft ook consultatie aan andere beroepsbeoefenaren, beleidsmakers en andere betrokkenen. Buiten deze beroepsfuncties kan hij ook in aanraking komen met andere beroepen afhankelijk van zijn patiënt. 


  • Huisarts
  • Medisch specialist
  • Psychiater
Verslavingsarts


Organisaties waar een Verslavingsarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Verslavingsarts meestal werkt.

Waar werkt een Verslavingsarts?

De Verslavingsarts werkt in zowel de profit als de non-profit sector. Maar over het algemeen werkt de Verslavingsarts voor de overheid en in non-profit instellingen. Verslavingszorg wordt geboden vanuit instellingen voor verslavingszorg, GGZ-instellingen en particuliere verslavingsklinieken. In dat laatste geval streeft men wel naar winsten. Hetgeen het dagelijks werk van de Verslavingsarts echter niet beïnvloedt. 

Ook zijn er andere instanties die hulp verlenen aan mensen die problemen hebben met het gebruik van middelen. Bijvoorbeeld het gevangeniswezen, algemene gezondheidszorg, de GGD en de maatschappelijke opvang. Deze instellingen zijn verspreid over heel Nederland maar ook internationaal. De Verslavingsarts werkt doorgaans in een instelling voor verslavingszorg of geestelijke gezondheidszorg (GGZ) binnen een multidisciplinair team.  

 

 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Verslavingsarts

Waar kun je het beste werken als Verslavingsarts? Hieronder vind je de best door de Verslavingsarts beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Verslavingsarts.

Competenties, Skills en Vaardigheden Verslavingsarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Verslavingsarts.

Welke competenties heeft een Verslavingsarts nodig?

Een Verslavingsarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Verslavingsarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Verslavingsarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Verslavingsarts nodig? 

De Verslavingsarts heeft een voorliefde voor de psychiatrie en kan zich zeer goed inleven in de doelgroep. Dat betekent niet dat hij zelf verslaafde moet zijn geweest, maar wel dat hij beschikt over veel mensenkennis en een uitstekend inlevingsvermogen. Daarnaast is het belangrijk dat de Verslavingsarts flexibel en stressbestendig is. De Verslavingsarts is in staat op basis van wetenschappelijke kennis en klinische ervaring beslissingen te nemen in complexe, problematische situaties. Hij heeft een uitstekende attitude en goede communicatieve vaardigheden. 

De Verslavingsarts is een briljant luisteraar. Hij is goed in het helpen van anderen en stelt zich daarin empatisch op. Hij weet gesprekstechnieken waardoor hij het maximale te weten komt van de achtergronden van zijn patiënten. Hij weet hoe hij conflicten kan beheersen en stelt zich op als een onafhankelijk man in geval van problematische situaties. Hij streeft naar een oplossing door te communiceren en door geduldig en flexibel te zijn en te blijven. De Verslavingsarts is een diplomatiek en aardig persoon (Bemiddelaar).

De Verslavingsarts wordt dus gekenmerkt door zijn inlevingsvermogen en zijn behulpzaamheid. Hij is een zorgtype die snel dingen oppikt van de omgeving. Zijn sterke en praktische instelling maken hem tot een goede nemer van beslissingen en is hij in staat zijn patiënten optimale zorg te bieden (Gever).

 

 

Bekijk de persoonstypen voor Verslavingsarts


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Verslavingsarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Verslavingsarts

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Verslavingsarts

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Verslavingsarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Verslavingsarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Verslavingsarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Verslavingsarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Verslavingsarts iets voor je?

Zou je graag Verslavingsarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Verslavingsarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Verslavingsarts

D.lobiyed

Beste heer/vrouw I ben arts , werk al 14 jaar in psychiatrie en sinds 2012 werk ik op detox afdeling .Ik ben in 1995 afgestudeerd als verslavingsarts in Parijs en nu van plan om te werken in een verslaving gespecialeseerd instelling Vraag: wat moet ik doen voor mijn regestratie als verslavingsarts? Met vriendelijke groet Drs. D.Lobiyed    

Albert

Vraag inlichtingen bij het UWV.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar