Verslavingsarts: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Verslavingsarts: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Verslavingsarts. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Verslavingsarts nodig heeft.Wat doet een Verslavingsarts? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Verslavingsarts?

De Verslavingsarts diagnosticeert en behandelt patiënten die geestelijke en of lichamelijke stoornissen vertonen door verslaving of ten gevolge van middelengebruik. De Verslavingsarts is verantwoordelijk voor doseringen, indicatiestelling, additionele medische behandelingen, medische screening, dossiervorming en controle op dossiers. De somatische (lichamelijk) en psychiatrische diagnostiek en behandeling zijn de belangrijkste taken van de Verslavingsarts. De verslavingsgeneeskunde is een relatief jonge tak in de geneeskunde. De Verslavingsarts krijgt te maken met verschillende competenties in de geneeskunde. De verslaafden hebben vaak een complexe problematiek op medisch, psychologisch en sociaal gebied. Samenvattend omvat de verslavingsgeneeskunde de sociaal-medische diagnostiek, behandeling en preventie van verslavingsziekten en aandoeningen die samenhangen met het gebruik van psychoactieve middelen. 

De Verslavingsarts vertaalt vanuit een medisch referentiekader 'practice and evidence based'-richtlijnen naar de individuele patiënt en diens situatie. De Verslavingsarts streeft ernaar optimale zorg te bieden door middel van praktijkkennis, onderwijs en wetenschap. Verder probeert hij meer verslaafde patiënten te bereiken en hen die kwalitatieve zorg te bieden die van groot belang is om hun leven te verbeteren.
De Verslavingsarts beoordeelt en onderzoekt de psychische en somatische gevolgen van verslavende middelen en de behandeling daarvan.  De Verslavingsarts geeft ook consultatie aan beroepsbeoefenaren, beleidsmakers en overige betrokkenen. 

Verslaving is een aandoening met een chronisch, onregelmatig karakter. Naast het specifieke verslavingsgedrag wordt een verslaving gekenmerkt door ernstige gedragsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychiatrische ziektebeelden, intoxicaties en lichamelijke aandoeningen. Daar bovenop is er bijna altijd sprake van uitgebreide complexe sociale problematiek. Deze combinatie stelt specifieke eisen aan het vak van Verslavingsarts. De Verslavingsarts heeft de verantwoording van het totale onderzoek en behandeling van de verslaafde. 

 

 

Past het beroep Verslavingsarts bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Verslavingsarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Verslavingsarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verslavingsarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met betere baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Verslavingsarts per ervaringsniveau en/of stad

Vind vacatures Verslavingsarts op alle werkniveau's. Leerling/omscholing-, junior-niveau, medior-niveau en senior-vacatures. Bekijk ook de vacatures Verslavingsarts in Rotterdam of 60 andere steden.

Vacatures Verslavingsarts per stad

Vacatures Verslavingsarts Alkmaar

Vacatures Verslavingsarts Almelo

Vacatures Verslavingsarts Almere

Vacatures Verslavingsarts Alphen aan den Rijn

Vacatures Verslavingsarts Amersfoort

Vacatures Verslavingsarts Amstelveen

Vacatures Verslavingsarts Amsterdam

Vacatures Verslavingsarts Apeldoorn

Vacatures Verslavingsarts Arnhem

Vacatures Verslavingsarts Assen

Vacatures Verslavingsarts Bergen op Zoom

Vacatures Verslavingsarts Breda

Vacatures Verslavingsarts Capelle aan den IJssel

Vacatures Verslavingsarts Delft

Vacatures Verslavingsarts Den Bosch

Vacatures Verslavingsarts Den Haag

Vacatures Verslavingsarts Den Helder

Vacatures Verslavingsarts Deventer

Vacatures Verslavingsarts Doetinchem

Vacatures Verslavingsarts Dordrecht

Vacatures Verslavingsarts Ede

Vacatures Verslavingsarts Eindhoven

Vacatures Verslavingsarts Emmen

Vacatures Verslavingsarts Enschede

Vacatures Verslavingsarts Gouda

Vacatures Verslavingsarts Groningen

Vacatures Verslavingsarts Haarlem

Vacatures Verslavingsarts Haarlemmermeer

Vacatures Verslavingsarts Heerlen

Vacatures Verslavingsarts Helmond

Vacatures Verslavingsarts Hengelo

Vacatures Verslavingsarts Hilversum

Vacatures Verslavingsarts Hoogeveen

Vacatures Verslavingsarts Hoorn

Vacatures Verslavingsarts Katwijk

Vacatures Verslavingsarts Leeuwarden

Vacatures Verslavingsarts Leiden

Vacatures Verslavingsarts Lelystad

Vacatures Verslavingsarts Maastricht

Vacatures Verslavingsarts Middelburg

Vacatures Verslavingsarts Nieuwegein

Vacatures Verslavingsarts Nijmegen

Vacatures Verslavingsarts Oss

Vacatures Verslavingsarts Purmerend

Vacatures Verslavingsarts Roermond

Vacatures Verslavingsarts Roosendaal

Vacatures Verslavingsarts Rotterdam

Vacatures Verslavingsarts Schiedam

Vacatures Verslavingsarts Spijkenisse

Vacatures Verslavingsarts Terneuzen

Vacatures Verslavingsarts Tilburg

Vacatures Verslavingsarts Utrecht

Vacatures Verslavingsarts Veenendaal

Vacatures Verslavingsarts Venlo

Vacatures Verslavingsarts Vlaardingen

Vacatures Verslavingsarts Westland

Vacatures Verslavingsarts Zaanstad

Vacatures Verslavingsarts Zeist

Vacatures Verslavingsarts Zoetermeer

Vacatures Verslavingsarts Zwolle

Meer steden Minder steden

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Verslavingsarts

Wat verdient een Verslavingsarts?

De Verslavingsarts is in het begin werkzaam als Basisarts. Zijn salaris is conform de CAO GGZ en afhankelijk van opleiding en ervaring. Als Basisarts zal het startsalaris conform schaal 65 van de CAO GGZ zijn. Dat betekent een startsalaris van €3026 bruto per maand. Dat kan oplopen tot €4749 mocht de Verslavingsarts binnen het CAO schaal als Basisarts blijven.  Dit zijn de primaire arbeidsvoorwaarden van de Verslavingsarts. 

De Verslavingsarts die een vol jaar werkzaam is geweest heeft recht op een eindejaarsuitkering. Eind 2011 is dat 7,33 procent van het jaarsalaris. In 2012 bedraagt het 7,83 procent en in 2013 8,33 procent. Daarnaast heeft de Verslavingsarts recht op vakantiebijslag. Dat is een uitkering van 8 procent van het jaarsalaris, mits hij een vol jaar in dienst is geweest. Mocht de Verslavingsarts niet een heel jaar werkzaam zijn geweest dan wordt zijn vakantieuitkering naar rato uitgekeerd. 

De Verslavingsarts is tegenwoordig veel meer dan alleen een Basisarts. Door de vervolgopleiding 'Masters in addiction medicine' te volgen krijgt de Verslavingsarts een officiële titel als Verslavingsarts. Dit scheelt ook een slok op een borrel voor zijn salaris. Door zijn opgedane kennis, ervaring en papieren wordt hij nu ingeschaald als Psychiater binnen de verslavingszorg. Zijn startsalaris bedraagt dan €4644 en zijn eindsalaris €8115. 

Salarisschaal Verslavingsarts

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Verslavingsarts

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Verslavingsarts


Bekijk het salaris Verslavingsarts per ervaringsniveau

Salaris junior Verslavingsarts Wat verdient een startend Verslavingsarts? Wat is het loon senior Verslavingsarts? beginnend Verslavingsarts salaris Maximaal salaris trainee Verslavingsarts Hoeveel verdient een leidinggevend Verslavingsarts? Wat is het salaris van een medior Verslavingsarts? Salaris aankomend Verslavingsarts Wat verdient een ervaren Verslavingsarts? Welk salaris krijgt een leerling Verslavingsarts?


Verslavingsarts worden: Opleidingen tot Verslavingsarts

Wil je Verslavingsarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Verslavingsarts.

Hoe word je een Verslavingsarts? 

De Verslavingsarts moet in beginsel een Basisarts zijn met een BIG-registratie. Dat betekent dat hij geneeskunde (WO) heeft gestudeerd en zijn co-schappen heeft behaald. Door ervaring op te doen in de verslavingspraktijk en door het hebben van affiniteit met de doelgroep en interesse in de psychiatrie kan men al snel als Verslavingsarts aan de slag gaan. Vanwege het complexe karakter van het werk van een Verslavingsarts is er nu ook een specifieke vervolgopleiding dat opleidt tot Verslavingsarts. Die opleiding 'Master in addiction medicine' is een absolute pré voor een Verslavingsarts.

Nog niet zo lang, in 2007, is de Radboud Universiteit in Nijmegen begonnen met de opleiding voor Verslavingsartsen. De masteropleiding 'Master in addiction medicine' is een tweejarige postdoctorale opleiding waar het werken en leren gecombineerd wordt. Het sluit perfect aan bij de actuele wetenschappelijke theorievorming. In de opleiding worden de uitgangspunten van competentiegericht onderwijs gehanteerd. Dit betekent dat de koppeling tussen de opleiding en de beroepspraktijk centraal staat. De opleiding is duaal opgezet, werk en studie wordt gecombineerd. 

Voor de Basisarts die al werkzaam is als Verslavingsarts en geen tijd heeft voor een duale opleiding is het ook mogelijk om cursussen te volgen. De kennis van de actuele verslavingsgeneeskunde wordt dan bijgespijkerd. Het is echter aan te raden voor de Verslavingsarts om de masteropleiding te volgen, aangezien deze naadloos aanlsluit op de praktijk. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Verslavingsarts

Er zijn geen opleidingen Verslavingsarts aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Verslavingsarts in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Verslavingsarts worden: Omscholen tot Verslavingsarts

Als je je wilt omscholen tot Verslavingsarts is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Verslavingsarts zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Verslavingsarts dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Verslavingsarts

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Verslavingsarts

Als je Verslavingsarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Verslavingsarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Verslavingsarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Verslavingsarts?


Interview met een Verslavingsarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Competenties en Vaardigheden Verslavingsarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Verslavingsarts.

Welke competenties heeft een Verslavingsarts nodig?

Een Verslavingsarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Verslavingsarts

 • Beslissen
 • Keuzes maken
 • Zelfvertrouwen
 • Integriteit
 • Emotionele intelligentie
 • Bemiddelen
 • Inlevingsvermogen
 • Wendbaarheid
 • Flexibel gedrag
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratie
 • Resultaatgerichtheid
 • Luisteren
 • Geduld
 • Vragen stellen
 • Vasthoudendheid
 • Zelfkennis
 • Rustig blijven
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Verslavingsarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Verslavingsarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Verslavingsarts nodig? 

De Verslavingsarts heeft een voorliefde voor de psychiatrie en kan zich zeer goed inleven in de doelgroep. Dat betekent niet dat hij zelf verslaafde moet zijn geweest, maar wel dat hij beschikt over veel mensenkennis en een uitstekend inlevingsvermogen. Daarnaast is het belangrijk dat de Verslavingsarts flexibel en stressbestendig is. De Verslavingsarts is in staat op basis van wetenschappelijke kennis en klinische ervaring beslissingen te nemen in complexe, problematische situaties. Hij heeft een uitstekende attitude en goede communicatieve vaardigheden. 

De Verslavingsarts is een briljant luisteraar. Hij is goed in het helpen van anderen en stelt zich daarin empatisch op. Hij weet gesprekstechnieken waardoor hij het maximale te weten komt van de achtergronden van zijn patiënten. Hij weet hoe hij conflicten kan beheersen en stelt zich op als een onafhankelijk man in geval van problematische situaties. Hij streeft naar een oplossing door te communiceren en door geduldig en flexibel te zijn en te blijven. De Verslavingsarts is een diplomatiek en aardig persoon (Bemiddelaar).

De Verslavingsarts wordt dus gekenmerkt door zijn inlevingsvermogen en zijn behulpzaamheid. Hij is een zorgtype die snel dingen oppikt van de omgeving. Zijn sterke en praktische instelling maken hem tot een goede nemer van beslissingen en is hij in staat zijn patiënten optimale zorg te bieden (Gever).

 

 

Bekijk de persoonstypen voor Verslavingsarts


Eigenschappen Verslavingsarts

 • Empathie
 • Diplomatiek
 • Zorgzaamheid
 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • VriendelijkArbeidsmarktperspectief Verslavingsarts

Wat zijn de baankansen voor een Verslavingsarts?

De Verslavingsarts heeft de mogelijkheid om zich volledig te laten opleiden tot 'Master in addiction medicine'. Daarmee kan hij zich schalen in de hoogste salarischalen binnen de GGZ. Het werk van de Verslavingsarts zal daarmee niet veel anders zijn dan wat hij al gewend was als Basisarts. Naast het doorgroeien in salaris kan de Verslavingsarts alleen nog doorgroeien tot een managementfunctie. Uiteraard heeft hij altijd de mogelijkheid zich te laten omscholen tot een andere Medisch specialist. 

De verslavingszorg is een heel actueel onderwerp. Het lijkt erop dat steeds meer aandacht is voor deze tak van zorg en dat steeds meer mensen zich wenden tot een dergelijk Medisch specialist. De beginnend Verslavingsarts kan daardoor ook gemakkelijker aan een baan komen. Als Basisarts is het sowieso eenvoudiger om aan de slag te kunnen. Basisarts en Medisch specialisten zijn schaars en er is een grote vraag naar. Daardoor is het perspectief op de arbeidsmarkt voor een Verslavingsarts ook erg groot. 

De actuele kans op werk voor een Verslavingsarts

Het beroep Verslavingsarts is onderdeel van de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend). De kans op werk voor de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend) is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Verslavingsarts

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Verslavingsarts

Je kunt als Verslavingsarts een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Verslavingsarts is onderdeel van de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend). Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Verslavingsarts

Mogelijke specialisaties voor een Verslavingsarts

arts-assistent orthopedie

arts in opleiding tot specialist (aios) orthopedie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) orthopedie

arts-assistent plastische chirurgie

arts in opleiding tot specialist (aios) plastische chirurgie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) plastische chirurgie

arts in opleiding tot specialist (aios) klinische genetica

arts niet in opleiding tot specialist (anios) klinische genetica

arts niet in opleiding tot specialist (anios) nucleaire geneeskunde

arts-assistent nucleaire geneeskunde

arts in opleiding tot specialist (aios) nucleaire geneeskunde

arts-assistent radiologie

arts in opleiding tot specialist (aios) radiologie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) radiologie

röntgenoloog

radiotherapeut-oncoloog

arts-assistent radiotherapie

arts in opleiding tot specialist (aios) radiotherapie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) radiotherapie

arts-assistent longziekten en tuberculose

arts in opleiding tot specialist (aios) longziekten en tuberculose

arts niet in opleiding tot specialist (anios) longziekten en tuberculose

arts-assistent anesthesiologie

arts-assistent kindergeneeskunde

arts in opleiding tot specialist (aios) kindergeneeskunde

arts niet in opleiding tot specialist (anios) kindergeneeskunde

arts-assistent klinische geriatrie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) klinische geriatrie

arts in opleiding tot specialist (aios) klinische geriatrie

fertiliteitsarts

gynaecoloog-perinatoloog

perinatoloog

arts-assistent verloskunde en gynaecologie

arts in opleiding tot specialist (aios) verloskunde en gynaecologie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) verloskunde en gynaecologie

medisch specialist allergologie

arts-assistent internist-allergoloog

arts in opleiding tot specialist (aios) allergologie

internist-geriater

internist-hematoloog

internist-immunoloog

internist-endocrinoloog

medisch specialist infectieziekten

arts-assistent inwendige geneeskunde

arts in opleiding tot specialist (aios) inwendige geneeskunde

internist-intensivist

internist-gastro-enteroloog

arts niet in opleiding tot specialist (anios) inwendige geneeskunde

aidsbehandelaar

aidsinternist

internist-oncoloog

internist-infectioloog

arts niet in opleiding tot specialist (anios) allergologie

arts klierziekten

allergist

allergoloog

nefroloog

internist-allergoloog

arts-assistent medische microbiologie

arts in opleiding tot specialist (aios) medische microbiologie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) medische microbiologie

Onderzoeker medische microbiologie

arts-assistent keel-, neus- en oorheelkunde

arts in opleiding tot specialist (aios) keel-, neus- en oorheelkunde

arts niet in opleiding tot specialist (anios) keel-, neus- en oorheelkunde

otoloog oorarts

spoedeisende hulparts (seh)

arts-assistent spoedeisende eerste hulp (seh)

spoedeisende eerste hulparts (seh)

ziekenhuisarts spoedeisende hulp (seh)

arts in opleiding tot specialist (aios) spoedeisende eerste hulp (seh)

arts niet in opleiding tot specialist (anios) spoedeisende eerste hulp (seh)

arts-assistent reumatologie

arts in opleiding tot specialist (aios) reumatologie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) reumatologie

arts-assistent neurochirurgie

arts in opleiding tot specialist (aios) neurochirurgie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) neurochirurgie

arts-assistent revalidatiegeneeskunde

arts in opleiding tot specialist (aios) revalidatiegeneeskunde

arts niet in opleiding tot specialist (anios) revalidatiegeneeskunde

arts in opleiding tot specialist (aios) dermatologie en venerologie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) dermatologie en venerologie

arts-assistent dermatologie en venerologie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) neurologie

arts-assistent neurologie

arts in opleiding tot specialist (aios) neurologie

neuropsychiater

zenuwarts

neuroloog-psychiater

neuropatholoog

arts niet in opleiding tot specialist (anios) voor verstandelijk gehandicapten

arts-assistent voor verstandelijk gehandicapten

arts in opleiding tot specialist (aios) voor verstandelijk gehandicapten

sociaal-geneeskundige in opleiding (sgio) sportgeneeskunde

sociaal-geneeskundige sportgeneeskunde

arts in opleiding tot specialist (aios) urologie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) urologie

arts-assistent urologie

arts-assistent cardiologie

arts in opleiding tot specialist (aios) cardiologie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) cardiologie

arts-assistent oogheelkunde

arts in opleiding tot specialist (aios) oogheelkunde

oogarts ocuplastische chirurgie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) oogheelkunde

oogarts refractiechirurgie

arts in opleiding tot specialist (aios) cardiothoracale chirurgie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) cardiothoracale chirurgie

arts-assistent cardiothoracale chirurgie

Arts Assistent Thoraxchirurgie

arts-assistent heelkunde

arts in opleiding tot specialist (aios) heelkunde

arts niet in opleiding tot specialist (anios) heelkunde

traumachirurg

oncologisch chirurg

oncologisch internist

arts-assistent oncologie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) oncologie

arts in opleiding tot specialist (aios) verslavingsarts

arts niet in opleiding tot specialist (anios) verslavingsarts

verpleeghuisarts in opleiding (vaio)

verpleeghuisarts

arts-assistent ouderengeneeskunde

arts in opleiding tot specialist (aios) ouderengeneeskunde

arts niet in opleiding tot specialist (anios) ouderengeneeskunde

arts-assistent intensive care

arts in opleiding tot specialist (aios) intensive care

arts niet in opleiding tot specialist (anios) intensive care

ic-fellow

arts-assistent gastro-enterologie

arts in opleiding tot specialist (aios) gastro-enterologie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) gastro-enterologie

Meer steden Minder steden

Doorgroei beroepen voor een Verslavingsarts

Wetenschappelijk onderzoeker geneeskunde specialist

assistent in opleiding (aio) geneeskunde specialist

onderzoeker in opleiding (oio) geneeskunde specialist

assistent geneeskundige in opleiding tot klinisch onderzoeker (agiko) geneeskunde specialist

embryoloog (onderzoeken/publiceren)

geneticus (onderzoeken/publiceren)

histoloog (onderzoeken/publiceren)

weefseldeskundige (onderzoeken/publiceren)

patholoog (onderzoeken/publiceren)

seroloog (onderzoeken/publiceren)

anesthesioloog (onderzoeken/publiceren)

wetenschappelijk onderzoeker oogmeetkunde

wetenschappelijk onderzoeker optometrie

wetenschappelijk onderzoeker orthoptica

wetenschappelijk onderzoeker osteopathie

wetenschappelijk onderzoeker plastische chirurgie

wetenschappelijk onderzoeker psychiatrie

wetenschappelijk onderzoeker radiologie

wetenschappelijk onderzoeker radiotherapie

wetenschappelijk onderzoeker reumatologie

cardioloog (onderzoeken/publiceren)

wetenschappelijk onderzoeker cardio-vasculaire chirurgie

wetenschappelijk onderzoeker chirurgie

wetenschappelijk onderzoeker dentomaxilliaire orthopedie

dermatoloog (onderzoeken/publiceren)

wetenschappelijk onderzoeker gerontologie, geriatrie

wetenschappelijk onderzoeker gynaecologie, verloskunde, obstetrie

wetenschappelijk onderzoeker huidziekten

wetenschappelijk onderzoeker inwendige geneeskunde

wetenschappelijk onderzoeker kaakchirurgie

wetenschappelijk onderzoeker keel-, neus- en oorheelkunde

wetenschappelijk onderzoeker kinderpsychiatrie

wetenschappelijk onderzoeker kindergeneeskunde

wetenschappelijk onderzoeker mondziekten

wetenschappelijk onderzoeker neurochirurgie

wetenschappelijk onderzoeker neurofysiologie

neuroloog (onderzoeken/publiceren)

oncoloog (onderzoeken/publiceren)

wetenschappelijk onderzoeker oogheelkunde

wetenschappelijk onderzoeker orthopedie

uroloog (onderzoeken/publiceren)

promovendus geneeskunde specialist

Klinisch embryoloog

Klinisch patholoog

Onderzoeker Klinische Genetica

Onderzoeker Endocrinologie

Onderzoeker Hematologie

Onderzoeker Bacteriologie

Onderzoeker Parasitologie

Onderzoeker Mycologie

Onderzoeker Serologie

Forensisch patholoog

gerechtelijk patholoog

Explantatiemedewerker

Seksuoloog

Psychiater

psychiater consultatieve dienst

psychiater ouderen

arts-assistent kinder- en jeugd psychiatrie

arts in opleiding tot specialist (aios) kinder- en jeugdpsychiatrie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) kinder- en jeugd psychiatrie

arts-assistent psychiatrie

arts in opleiding tot specialist (aios) psychiatrie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) psychiatrie

arts-assistent transmurale psychatrie

arts in opleiding tot specialist (aios) transmurale psychiatrie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) transmurale psychiatrie

arts-assistent sociale psychiatrie

arts in opleiding tot specialist (aios) sociale psychiatrie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) sociale psychiatrie

arts-assistent ouderenpsychiatrie

arts in opleiding tot specialist (aios) ouderenpsychiatrie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) ouderenpsychiatrie

arts-assistent consultatieve psychiatrie

arts in opleiding tot specialist (aios) consultatieve psychiatrie

arts niet in opleiding tot specialist (anios) consultatieve psychiatrie

psychiater ambulante zorg volwassenen

jeugdpsychiater

kinderpsychiater

psychiater jeugdzorg

kinder- en jeugdpsychiater

psychiater volwassenen en ouderen

psychiater sociale psychiatrie

Arts Assistent Psychiatrie

Wetenschappelijk onderzoeker geneeskunde

onderzoeker in opleiding (oio) geneeskunde

assistent geneeskundige in opleiding tot klinisch onderzoeker (agiko) geneeskunde

endocrinoloog (onderzoeken/publiceren)

fysioloog (onderzoeken/publiceren)

klinisch chemicus (onderzoeken/publiceren)

klinisch fysicus (onderzoeken/publiceren)

medisch specialist klinische genetica (onderzoeken/publiceren)

viroloog (onderzoeken/publiceren)

wetenschappelijk onderzoeker anatomie

wetenschappelijk onderzoeker arbeidsgeneeskunde, bedrijfsgeneeskunde

audioloog (onderzoeken/publiceren)

wetenschappelijk onderzoeker audiometrie

epidemioloog (onderzoeken/publiceren)

wetenschappelijk onderzoeker fysiologie

wetenschappelijk onderzoeker geslachtsziekten

wetenschappelijk onderzoeker hart- en vaatziekten

hematoloog (onderzoeken/publiceren)

wetenschappelijk onderzoeker immuniteitsleer

wetenschappelijk onderzoeker logopedie

wetenschappelijk onderzoeker longziekten

wetenschappelijk onderzoeker maatschappelijke gezondheidszorg

wetenschappelijk onderzoeker medische erfelijkheidsleer

wetenschappelijk onderzoeker nierziekten

wetenschappelijk onderzoeker nucleaire geneeskunde

wetenschappelijk onderzoeker parasitaire ziekten

wetenschappelijk onderzoeker protozoaire ziekten

wetenschappelijk onderzoeker röntgendiagnostiek

wetenschappelijk onderzoeker sociale verzekeringsgeneeskunde

wetenschappelijk onderzoeker sportgeneeskunde

wetenschappelijk onderzoeker tropische geneeskunde

wetenschappelijk onderzoeker verkeersgeneeskunde

wetenschappelijk onderzoeker verpleegkunde

wetenschappelijk onderzoeker ziektekunde

arbeidsfysioloog (onderzoeken/publiceren)

ontleedkundige geneeskunde (onderzoeken/publiceren)

promovendus geneeskunde

Meer steden Minder steden

Organisaties waar een Verslavingsarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Verslavingsarts meestal werkt.

Waar werkt een Verslavingsarts?

De Verslavingsarts werkt in zowel de profit als de non-profit sector. Maar over het algemeen werkt de Verslavingsarts voor de overheid en in non-profit instellingen. Verslavingszorg wordt geboden vanuit instellingen voor verslavingszorg, GGZ-instellingen en particuliere verslavingsklinieken. In dat laatste geval streeft men wel naar winsten. Hetgeen het dagelijks werk van de Verslavingsarts echter niet beïnvloedt. 

Ook zijn er andere instanties die hulp verlenen aan mensen die problemen hebben met het gebruik van middelen. Bijvoorbeeld het gevangeniswezen, algemene gezondheidszorg, de GGD en de maatschappelijke opvang. Deze instellingen zijn verspreid over heel Nederland maar ook internationaal. De Verslavingsarts werkt doorgaans in een instelling voor verslavingszorg of geestelijke gezondheidszorg (GGZ) binnen een multidisciplinair team.  

 

 


In welke sector werkt een Verslavingsarts?

Een Verslavingsarts werkt in de sector Gezondheidszorg & Farmacie

In de Gezondheidszorg & Farmacie staat de gezondheid van mensen centraal. De medische sector houdt zich bijvoorbeeld bezig met onderzoek naar gezondheid en het toepassen van medische kennis. Zo wordt geprobeerd gezondheidsproblemen zowel te voorkomen als te verhelpen. Vanwege de toenemende vergrijzing in Nederland krijgen steeds meer mensen te maken met deze sector. Ook in de politiek -zeker rond verkiezingstijd- is gezondheidszorg vaak een hot item. Uiteraard is de sector gezondheidszorg & farmacie een overkoepelende industrie. Binnen de gezondheidszorg huist bijvoorbeeld de thuiszorg, jeugdzorg en ouderenzorg. Onder treft u alle gezondheidszorg functies en beroepen en uiteraard ook de vacatures.

Wat wordt er verdiend in de sector Gezondheidszorg & Farmacie?

Binnen deze sector kan je veel geld verdienen. Maar voorwaarde is dan wel dat je lang studeert en je zo nu en dan laat bijscholen. Binnen de sector Gezondheidszorg & Farmacie bestaan verschillende mogelijkheden om je te specialiseren. Vaak werken de mensen binnen deze sector in loondienst. Naast het gewone salaris kan je verschillende extra's verdienen door bijvoorbeeld het opzetten van een onderzoek. Deze sector wordt ook wel genoemd: gezondheidszorgbranche, gezondheidszorgsector, farmaciesector, farmacie-industrie, medische wereld, medische sector, medische branche, werken in de gezondheidszorg

Meer weten over werken in de sector Gezondheidszorg & Farmacie?

Bekijk werken in de sector Gezondheidszorg & Farmacie

In welke beroepsgroep werkt een Verslavingsarts?

Een Verslavingsarts werkt in de beroepsgroep Gezondheidszorg

De beroepsgroep Gezondheidszorg omvat alle beroepen die in dienst staan van de menselijke gezondheid, zowel op wetenschappelijk als praktisch niveau. Het betreft zowel mensen die onderzoek doen, bijvoorbeeld naar ziekten, lichamelijke processen of bloedbeelden, als mensen die direct in contact staan met patiënten, en helpen om die patiënten te ondersteunen of beter te maken. Dit kan op meerdere niveaus.

Wil je weten of de beroepsgroep Zorg bij jou past?

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt daarmee inspiratie op doen en kijken welke beroepsgroep bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Wat wordt er verdiend in de beroepsgroep Gezondheidszorg?

De salarissen in de gezondheidszorg kunnen uiteenlopen van 1200 euro voor apothekersassistenten of minimaal-geschoolde verzorgers tot 5000 euro of meer voor gespecialiseerde artsen of therapeuten. De hoogte van de salarissen worden bepaald door de opleiding. Een specialist heeft een behoorlijke lange studie gedaan. Daarnaast moet de specialist zich constant blijven ontwikkelen om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken.

Deze beroepsgroep wordt ook wel op de volgende wijze benoemd: beroepsgroep zorg, beroepsgroep Zorg & Welzijn. Er is ook veel overeenkomst met de sector gezondheidszorg of Zorg & Welzijn, alleen kan je ook in de sector gezondheidszorg werken zonder dat je binnen de beroepsgroep  gezondheidszorg werkt. Dit geldt bijvoorbeeld voor een systeembeheerder die in een ziekenhuis werkt. 

Meer weten over werken in de beroepsgroep Gezondheidszorg?

Bekijk werken in de beroepsgroep Gezondheidszorg

Netwerk Verslavingsarts

Met wie werkt een Verslavingsarts samen? 

In het vakgebied van de Verslavingsarts heeft hij vooral te maken met collega Verslavingsartsen en andere medici. Doorgaans werkt de Verslavingsarts in een multidisciplinair team. De problemen die de Verslavingsarts dagelijks tegen komt op de werkvloer zijn vaak zo complex en beroepsoverschrijdend dat hij andere Medische specialisten dient te raadplegen. Hij heeft contacten met de Huisarts en bijvoorbeeld de Psychiater. De verslavingszorg waar de Verslavingsarts vanzelfsprekend werkt, is ook een vakgebied waar andere specialismen worden uitgevoerd, zoals die van Huisarts. Hij komt dus dagelijks verschillende Medische specialisten tegen op de werkvloer. Ieder met zijn specialisme. 
De Verslavingsarts geeft ook consultatie aan andere beroepsbeoefenaren, beleidsmakers en andere betrokkenen. Buiten deze beroepsfuncties kan hij ook in aanraking komen met andere beroepen afhankelijk van zijn patiënt. 


 • Huisarts
 • Medisch specialist
 • Psychiater
Verslavingsarts

Verwante beroepen Verslavingsarts:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Verslavingsarts verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Verslavingsarts?

De beroepen die verwant zijn aan Verslavingsarts zijn:
Basisarts
Salaris: €3026 tot €4749
Opleiding: WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Psychiater
Salaris: €5833 tot €10833
Opleiding: WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Huisarts
Salaris: €7600 tot €8700
Opleiding: WO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Verslavingsarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • Medisch specialist
 • Psychiater

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3026 tot €8115

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Solliciteren op de functie Verslavingsarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Verslavingsarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Verslavingsarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Verslavingsarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Verslavingsarts iets voor je?

Zou je graag Verslavingsarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Verslavingsarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar