Viool leraar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Viool leraar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Viool leraar? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Viool leraar wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Viool leraar, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Viool leraar


Vacatures Viool leraar

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Viool leraar?

 

De viool leraar leert zijn/haar leerlingen het instrument viool bespelen. De viool leraar kiest in het begin muziek voor de leerling zodat deze stapsgewijs moeilijkere stukken leert spelen. De viool leraar legt ook uit hoe de muziek in het algemeen werkt. Hoe noten gelezen moeten worden en wat toonaarden en toonladders zijn. Het is belangrijk dat de viool leraar zijn/haar leerling laat begrijpen hoe een muzikaal stuk in elkaar zit. De leerling snapt dan wat er gebeurt als hij/zij een stuk speelt.            

Daarnaast is het aan de viool leraar om naast de leerling te zitten terwijl deze haar huiswerk laat horen. De viool leraar zal in het begin vooral bezig zijn de fouten eruit te halen maar naarmate de leerling beter wordt , en afhankelijk van het niveau van de leerling, gaat het er ook om hoe de leerling de goede noot speelt. Als een leerling het noten lezen beheerst, is het zaak dat de viool leraar de leerling leert spelen met gevoel. Vanaf dat punt kan de leerling alleen maar beter en beter worden. Ook is het aan de viool leraar om in te zien wanneer een leerling te goed wordt voor hem/haar. Dan is het in het belang van de leerling dat deze naar een viool leraar gaat die op een hoger niveau zit.              


Past het beroep Viool leraar bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Viool leraar per stad

Vacatures Viool leraar Alkmaar

Vacatures Viool leraar Almelo

Vacatures Viool leraar Almere

Vacatures Viool leraar Alphen aan den Rijn

Vacatures Viool leraar Amersfoort

Vacatures Viool leraar Amstelveen

Vacatures Viool leraar Amsterdam

Vacatures Viool leraar Apeldoorn

Vacatures Viool leraar Arnhem

Vacatures Viool leraar Assen

Vacatures Viool leraar Bergen op Zoom

Vacatures Viool leraar Breda

Vacatures Viool leraar Capelle aan den IJssel

Vacatures Viool leraar Delft

Vacatures Viool leraar Den Bosch

Vacatures Viool leraar Den Haag

Vacatures Viool leraar Den Helder

Vacatures Viool leraar Deventer

Vacatures Viool leraar Doetinchem

Vacatures Viool leraar Dordrecht

Vacatures Viool leraar Ede

Vacatures Viool leraar Eindhoven

Vacatures Viool leraar Emmen

Vacatures Viool leraar Enschede

Vacatures Viool leraar Gouda

Vacatures Viool leraar Groningen

Vacatures Viool leraar Haarlem

Vacatures Viool leraar Haarlemmermeer

Vacatures Viool leraar Heerlen

Vacatures Viool leraar Helmond

Vacatures Viool leraar Hengelo

Vacatures Viool leraar Hilversum

Vacatures Viool leraar Hoogeveen

Vacatures Viool leraar Hoorn

Vacatures Viool leraar Katwijk

Vacatures Viool leraar Leeuwarden

Vacatures Viool leraar Leiden

Vacatures Viool leraar Lelystad

Vacatures Viool leraar Maastricht

Vacatures Viool leraar Middelburg

Vacatures Viool leraar Nieuwegein

Vacatures Viool leraar Nijmegen

Vacatures Viool leraar Oss

Vacatures Viool leraar Purmerend

Vacatures Viool leraar Roermond

Vacatures Viool leraar Roosendaal

Vacatures Viool leraar Rotterdam

Vacatures Viool leraar Schiedam

Vacatures Viool leraar Spijkenisse

Vacatures Viool leraar Terneuzen

Vacatures Viool leraar Tilburg

Vacatures Viool leraar Utrecht

Vacatures Viool leraar Veenendaal

Vacatures Viool leraar Venlo

Vacatures Viool leraar Vlaardingen

Vacatures Viool leraar Westland

Vacatures Viool leraar Zaanstad

Vacatures Viool leraar Zeist

Vacatures Viool leraar Zoetermeer

Vacatures Viool leraar Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Viool leraar

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Viool leraar?

 

Voor het salaris hangt het er helemaal vanaf of de viool leraar full time les geeft of part time en of de leraar veel vraagt of weinig. Dit hangt ook weer af van het soort les dat de leraar geeft. De viool leraar kan voor privé les uiteraard meer vragen dan voor een groepsles. En dan ligt het er ook aan of de leraar aan een muziekschool les geeft of dat hij/zij een eigen uur prijs kan bepalen.             

Als het bekend is dat een viool leraar goed is, zal deze best veel kunnen vragen per uur. De viool leraar heeft in dat geval al een goede naam en mensen die zichzelf of hun kinderen echt beter willen laten worden zullen hier ook veel geld voor over hebben.      

Het is als viool leraar dus zaak dat je je eerst bewijst. Uiteraard helpt het ook mee als de viool leraar aan het conservatoriom les heeft gehad. Dit zegt iets over de muzikale bekwaamheid van de leraar.   

 

 

 Meer weten over het salaris Viool leraar

Salaris aankomend Viool leraar Salaris junior Viool leraar Wat is het salaris van een medior Viool leraar? Welk salaris krijgt een senior Viool leraar?


Hoe word je een Viool leraar? 

 

Als de viool leraar de viool goed kan bespelen en daarbij ook verstand heeft van muziek, kan de viool leraar dit doceren aan leerlingen. Wel is het in deze belangrijk dat de viool leraar het ook leuk vindt om de techniek over te brengen aan leerlingen. Het doceren moet de leraar in die zin wel liggen. Anders is het niet interessant voor zowel de leerling als de leraar.      

Het is goed mogelijk dat de viool leraar het lesgeven naast een andere baan doet in de avonduren. Echter, ook zijn er veel viool leraren die werken aan een muziekschool. Dit gebeurt dan eerder full time. Ook is het mogelijk dat de viool leraar vanuit huis full time doceert.           

Als de viool leraar op een heel hoog niveau les geeft ( bijvoorbeeld aan het conservatorium ) dan is het wel een vereiste dat viool leraar zelf ook een dergelijke opleiding heeft genoten. De hoogst gewaardeerde opleiding is het conservatorium. Hier leer je niet alleen een instrument op niveau te bespelen, ook leer je zelf te componeren. De viool leraar moet zeer muzikaal zijn om aan deze school een opleiding te volgen. Echter, er zijn ook muziek cursussen die de leraar kan volgen.                  

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Viool leraar

Er zijn geen opleidingen Viool leraar aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Viool leraar in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs


Omscholen tot Viool leraar

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Viool leraar. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Viool leraar

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Viool leraar

Als je Viool leraar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Viool leraar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Viool leraar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Viool leraar?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Viool leraar

Een Viool leraar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Coachen
Coachen

Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren

Omschrijving

In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.

Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.

Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Vaardigheden Viool leraar

 • Stimuleren
 • Luistervaardigheid
 • Feedback geven
 • Overtuigingskracht
 • Positiviteit
 • Motivatie
 • Doelmatig werken
 • Doorzettingsvermogen
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Buiten kaders denken
 • Durf
 • Besluitvaardigheid
 • Delegeren
 • Motiveren
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Viool leraar nodig? 

 

De viool leraar moet de leiding kunnen nemen. Dit is meer het geval als de viool leraar een groep les geeft dan wanneer hij/zij privé les geeft.  Maar ook in het laatste geval is het belangrijk dat de viool leraar overwicht heeft naar de leerlingen toe. Zij moeten namelijk luisteren naar de leraar en dit kan alleen als de leraar in kwestie serieus genomen wordt. Zeker bij kinderen kan dit nog best lastig zijn. Kinderen vinden een half uur achter elkaar hetzelfde doen vaak eentonig en dan is het belangrijk dat de leraar voortdurend de aandacht blijft vasthouden.             

Ook is het belangrijk dat de viool leraar goed luistert naar zijn/haar pupillen. Soms wordt een stuk foutloos gespeeld maar moet de viool leraar alsnog punten van kritiek kunnen geven. Het is dus belangrijk dat de leraar goed observeert en ten alle tijden kritisch kan zijn. Alleen zo worden de leerlingen beter.            


Eigenschappen Viool leraar

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerdheid
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Viool leraar?

 

Het is voor de viool leraar  alleen mogelijk om te groeien in het doceren van viool spelen. Als de leraar door veel ervaring aan verschillende muziekscholen heeft laten zien dat hij/zij goed is en leerlingen echt beter leert spelen, dan kan het mogelijk zijn dat de viool leraar aan leerlingen met een hoger niveau les gaat geven.   

De viool leraar  zal dan ook meer geld per uur kunnen vragen.


Doorgroei mogelijkheden Viool leraar

Het beroep Viool leraar is onderdeel van de beroepsfamilie Muziekleraren (particulier).


Waar werkt een Viool leraar?

 

De viool leraar  werkt eigenlijk vooral voor non profit organisaties. De viool leraar  werkt of vanuit huis of  vanuit een muziekschool of vanuit het conservatorium. Alle organisaties waar de viool leraar  voor werkt zijn niet uit op winst en hebben geen commerciële doeleinden. Het gaat gewoon om onderwijs in de muziek en onderwijs heeft over het algemeen geen profit inslag.             

 


Met wie werkt een Viool leraar samen? 

 

Elke viool leraar heeft contact met zijn/haar pupillen. Dit kan soms interessant zijn omdat de leerlingen door vertellen dat de lessen van de viool leraar  in kwestie goed zijn. Het is goed mogelijk dat de viool leraar door zijn/haar leerlingen aan meer leerlingen komt en dit betekent een extra bron van inkomsten.  

Als de viool leraar  aan een muziekschool doceert, dan zal deze contact hebben met andere viool leraren. Dit kan handig zijn voor het uitwisselen van informatie of van muziek. Omdat de viool leraren in hetzelfde vak zitten kunnen ze elkaar helpen. Ook als de viool leraar een keer verzuimd is, zou hij in deze een beroep kunnen doen op een collega viool leraar.  

Op een muziekschool heeft de viool leraar tevens te maken met leraren van andere instrumenten. Ook dit kan functioneel zijn. Als er een leerling is die een instrument bespeelt maar liever viool wil gaan spelen dan kan de collega muziek leraar hem/haar doorverwijzen.        


 • Leerlingen
 • Viool leraar
 • Muziek leraar
Viool leraar

Verwante beroepen Viool leraar:

Piano leraar
Salaris: €1000 tot €4000
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Dwarsfluit leraar
Salaris: €1000 tot €4000
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Gitaar leraar
Salaris: €1000 tot €4000
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Viool leraar in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerlingen
 • Viool leraar
 • Muziek leraar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1000 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar