Ornitholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ornitholoog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep ornitholoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je ornitholoog wordt.

 

Wat is een Ornitholoog?

Een Ornitholoog is een beoefenaar van de vogelkunde (ornithologie). Een Ornitholoog houdt zich bezig met het tellen en classificeren van vogels en hij observeert onder meer het gedrag, de zang, de trek en de vliegwijze van vogels. Hij bekijkt onder andere de verspreiding van vogels en de veranderingen hierin in de loop van de jaren en hij probeert waargenomen ontwikkelingen te verklaren.

De Ornitholoog doet vogels een plastic of aluminium ring om met een kleur en een letter- en cijfercode, zodat de vogels gevolgd kunnen worden. Op deze manier kan bijvoorbeeld hun trekgedrag en leeftijd worden onderzocht. Ook wordt bijvoorbeeld duidelijk waarom dieren uitsterven, zodat dit misschien voorkomen kan worden. Bovendien bestudeert de Ornitholoog de evolutie, evenals soortvormingsprocessen en de relatie daarmee met geografie, en gedragspatronen bij vogels.

De Ornitholoog kan de overheid of milieuorganisaties adviseren over het milieu- en natuurbeschermingsbeleid. Ook kan een Ornitholoog (daarnaast) zijn liefde voor en kennis over vogels aan anderen overbrengen door bijvoorbeeld natuurreizen te organiseren.

Vogels zijn vaak geschikt voor het testen van biologische theorieën over bijvoorbeeld soortvormingsprocessen. Sommige onderzoekers naar vogels zullen zich daarom eerder Ecoloog noemen in plaats van Ornitholoog. 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Ornitholoog?

Werk je al als Ornitholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ornitholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Ornitholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Ornitholoog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega Ornithologen
 • Onderzoekers
 • Ecologen
 • Overheid

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2200 tot €3800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ornitholoog

Wat verdient een Ornitholoog?

Hoeveel een Ornitholoog verdient, is niet duidelijk. Een Ornitholoog in dienst van de overheid kan rekenen op zo’n €2200,- tot €3800,- euro bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden voorwaarden die genoemd worden in de cao van ambtenaren.

Een Ornitholoog kan ook zijn eigen adviesbureau oprichten. Hoeveel hij dan verdient, hangt af van vele factoren zoals zijn precieze werkzaamheden en zijn ervaring.  

Salarisschaal Ornitholoog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Ornitholoog

Er zijn geen vacatures Ornitholoog aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Ornitholoog in werkt.

Meer weten over de sector waar een Ornitholoog in werkt

Bekijk werken in Agrarisch & Milieu

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ornitholoog

Wat zijn de baankansen voor een Ornitholoog?

 

Een Ecoloog kan goed aan een baan komen. Een Ornitholoog heeft een specifieker vakgebied, maar kan waarschijnlijk ook redelijk goed aan het werk komen bij de overheid. Wel moet een Ornitholoog dan heel goed zijn in zijn vak. Soms kan hij zijn arbeidsmarktperspectief vergroten door zich naast vogelonderzoek ook te richten op andere ecologische vraagstukken.

Er zijn niet erg veel doorgroeimogelijkheden voor een Ornitholoog. Hij kan bij goed functioneren onderzoeken gaan leiden. Ook kan hij meehelpen bij steeds belangrijke projecten of een eigen adviesbureau opzetten. 

De actuele kans op werk voor een Ornitholoog

Het beroep Ornitholoog is onderdeel van de beroepsfamilie Biologen en botanici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Biologen en botanici is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Ornitholoog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Ornitholoog worden: Opleidingen tot Ornitholoog

Wil je Ornitholoog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Ornitholoog.

Hoe word je een Ornitholoog? 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot Ornitholoog. Een HBO- of WO-studie Biologie met de richting Ecologie, Milieukunde of een andere soortgelijke richting is het meest geschikt. Verder is het van belang dat een Ornitholoog door middel van zelfstudie veel kennis opdoet over allerlei soorten vogels en ecologische theorieën. Een interesse in vogels is daarom vanzelfsprekend van ongekend belang. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Ornitholoog

Er zijn geen opleidingen Ornitholoog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Ornitholoog in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu

Omscholen tot Ornitholoog

Als je je wilt omscholen tot Ornitholoog is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Ornitholoog zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Ornitholoog dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Ornitholoog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ornitholoog

Als je Ornitholoog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ornitholoog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ornitholoog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Ornitholoog?

Competenties en Vaardigheden Ornitholoog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Ornitholoog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Ornitholoog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Ornitholoog

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Ornitholoog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Ornitholoog. Als Ornitholoog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Ornitholoog:


zie volledige beschrijving persoonstype Ornitholoog

Vakkennis voor een Ornitholoog

Het is voor een Ornitholoog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Ornitholoog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Ornitholoog


Werkervaring Ornitholoog

Het is voor een startend Ornitholoog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Ornitholoog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Bioloog, Ecoloog .

Iets anders leren?

Is Ornitholoog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Ornitholoog

Met wie werkt een Ornitholoog samen? 

 

Een Ornitholoog doet allerlei onderzoeken naar vogels en hun leefgebied. Hij werkt hierbij samen met collega Ornithologen, Onderzoekers en Ecologen. Ook komt een Ornitholoog in contact met de overheid. Een Ornitholoog geeft de overheid advies over natuurbeheer en natuurbescherming


 • Collega Ornithologen
 • Onderzoekers
 • Ecologen
 • Overheid
Ornitholoog


Organisaties waar een Ornitholoog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Ornitholoog meestal werkt.

Waar werkt een Ornitholoog?

 

Een Ornitholoog werkt bij de overheid. Een Ornitholoog werkt bijvoorbeeld als medewerker bij de afdeling Fauna en Flora van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook kan hij werkzaam zijn bij een adviesbureau, een onderzoeksinstituut voor de Groene Ruimte of een natuurbeschermingsorganisatie. In deze gevallen is een Ornitholoog werkzaam in de non-profitsector.

Een Ornitholoog kan ook een eigen adviesbureau oprichten. Hij streeft dan naar winst en is dan dus werkzaam in de profitsector. 

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Ornitholoog

Waar kun je het beste werken als Ornitholoog? Hieronder vind je de best door de Ornitholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ornitholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ornitholoog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Ornitholoog.

Welke competenties heeft een Ornitholoog nodig?

Een Ornitholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Ornitholoog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Ornitholoog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ornitholoog nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Ornitholoog zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Ornitholoog moet vogels goed kunnen observeren. Hij is geduldig, analytisch en inzichtelijk. De Ornitholoog kan verbanden leggen tussen verschijnselen en er een conclusie uit trekken (Waarnemer).

Bovendien is het belangrijk dat een Ornitholoog heel nauwkeurig te werk gaat. Er moeten goede conclusies worden getrokken, zodat nuttig advies aan bijvoorbeeld natuurbeschermingsorganisaties kan worden gegeven (Perfectionist). 

Bekijk de persoonstypen voor Ornitholoog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Ornitholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ornitholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ornitholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ornitholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ornitholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ornitholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ornitholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ornitholoog iets voor je?

Zou je graag Ornitholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ornitholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Ornitholoog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar