Ornitholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ornitholoog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep ornitholoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je ornitholoog wordt.

Wat is een Ornitholoog?

Een Ornitholoog is een beoefenaar van de vogelkunde (ornithologie). Een Ornitholoog houdt zich bezig met het tellen en classificeren van vogels en hij observeert onder meer het gedrag, de zang, de trek en de vliegwijze van vogels. Hij bekijkt onder andere de verspreiding van vogels en de veranderingen hierin in de loop van de jaren en hij probeert waargenomen ontwikkelingen te verklaren.

De Ornitholoog doet vogels een plastic of aluminium ring om met een kleur en een letter- en cijfercode, zodat de vogels gevolgd kunnen worden. Op deze manier kan bijvoorbeeld hun trekgedrag en leeftijd worden onderzocht. Ook wordt bijvoorbeeld duidelijk waarom dieren uitsterven, zodat dit misschien voorkomen kan worden. Bovendien bestudeert de Ornitholoog de evolutie, evenals soortvormingsprocessen en de relatie daarmee met geografie, en gedragspatronen bij vogels.

De Ornitholoog kan de overheid of milieuorganisaties adviseren over het milieu- en natuurbeschermingsbeleid. Ook kan een Ornitholoog (daarnaast) zijn liefde voor en kennis over vogels aan anderen overbrengen door bijvoorbeeld natuurreizen te organiseren.

Vogels zijn vaak geschikt voor het testen van biologische theorieën over bijvoorbeeld soortvormingsprocessen. Sommige onderzoekers naar vogels zullen zich daarom eerder Ecoloog noemen in plaats van Ornitholoog. 

Wil je werken als Ornitholoog?

Werk je al als Ornitholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ornitholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Ornitholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Ornitholoog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega Ornithologen
 • Onderzoekers
 • Ecologen
 • Overheid

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2200 tot €3800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ornitholoog

Wat verdient een Ornitholoog?

Hoeveel een Ornitholoog verdient, is niet duidelijk. Een Ornitholoog in dienst van de overheid kan rekenen op zo’n €2200,- tot €3800,- euro bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden voorwaarden die genoemd worden in de cao van ambtenaren.

Een Ornitholoog kan ook zijn eigen adviesbureau oprichten. Hoeveel hij dan verdient, hangt af van vele factoren zoals zijn precieze werkzaamheden en zijn ervaring.  

Salarisschaal Ornitholoog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Ornitholoog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ornitholoog

Wat is de toekomst van Ornitholoog?

 

Een Ecoloog kan goed aan een baan komen. Een Ornitholoog heeft een specifieker vakgebied, maar kan waarschijnlijk ook redelijk goed aan het werk komen bij de overheid. Wel moet een Ornitholoog dan heel goed zijn in zijn vak. Soms kan hij zijn arbeidsmarktperspectief vergroten door zich naast vogelonderzoek ook te richten op andere ecologische vraagstukken.

Er zijn niet erg veel doorgroeimogelijkheden voor een Ornitholoog. Hij kan bij goed functioneren onderzoeken gaan leiden. Ook kan hij meehelpen bij steeds belangrijke projecten of een eigen adviesbureau opzetten. 

Baankans Ornitholoog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Ornitholoog worden: Opleidingen tot Ornitholoog

Wil je ornitholoog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Ornitholoog? 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot Ornitholoog. Een HBO- of WO-studie Biologie met de richting Ecologie, Milieukunde of een andere soortgelijke richting is het meest geschikt. Verder is het van belang dat een Ornitholoog door middel van zelfstudie veel kennis opdoet over allerlei soorten vogels en ecologische theorieën. Een interesse in vogels is daarom vanzelfsprekend van ongekend belang. 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Ornitholoog

Meer opleidingen Ornitholoog

Weet je nog niet of je Ornitholoog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Ornitholoog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Ornitholoog

Met wie werkt een Ornitholoog samen? 

 

Een Ornitholoog doet allerlei onderzoeken naar vogels en hun leefgebied. Hij werkt hierbij samen met collega Ornithologen, Onderzoekers en Ecologen. Ook komt een Ornitholoog in contact met de overheid. Een Ornitholoog geeft de overheid advies over natuurbeheer en natuurbescherming. 


 • Collega Ornithologen
 • Onderzoekers
 • Ecologen
 • Overheid
Ornitholoog


Organisaties waar een Ornitholoog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Ornitholoog meestal werkt.

Waar werkt een Ornitholoog?

 

Een Ornitholoog werkt bij de overheid. Een Ornitholoog werkt bijvoorbeeld als medewerker bij de afdeling Fauna en Flora van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook kan hij werkzaam zijn bij een adviesbureau, een onderzoeksinstituut voor de Groene Ruimte of een natuurbeschermingsorganisatie. In deze gevallen is een Ornitholoog werkzaam in de non-profitsector.

Een Ornitholoog kan ook een eigen adviesbureau oprichten. Hij streeft dan naar winst en is dan dus werkzaam in de profitsector. 

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Ornitholoog

Waar kun je het beste werken als Ornitholoog? Hieronder vind je de best door de Ornitholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ornitholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ornitholoog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Ornitholoog.

Welke competenties heeft een Ornitholoog nodig?

Een Ornitholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Ornitholoog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Ornitholoog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ornitholoog nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Ornitholoog zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Ornitholoog moet vogels goed kunnen observeren. Hij is geduldig, analytisch en inzichtelijk. De Ornitholoog kan verbanden leggen tussen verschijnselen en er een conclusie uit trekken (Waarnemer).

Bovendien is het belangrijk dat een Ornitholoog heel nauwkeurig te werk gaat. Er moeten goede conclusies worden getrokken, zodat nuttig advies aan bijvoorbeeld natuurbeschermingsorganisaties kan worden gegeven (Perfectionist). 

Bekijk de persoonstypen voor Ornitholoog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Ornitholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ornitholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ornitholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ornitholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ornitholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ornitholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ornitholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ornitholoog iets voor je?

Zou je graag Ornitholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ornitholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Ornitholoog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar