Zeilmaker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Zeilmaker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep zeilmaker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je zeilmaker wordt.

 

Wat is een Zeilmaker?

Een Zeilmaker is iemand die, zoals het woord al doet vermoeden, zeilen maakt. Het betreft hier de doeken van een zeilboot. In de 18e en 19e eeuw was het Zeilmaker in Nederland één van de meest lucratieve beroepen.  Toen in de loop van de tijd men overgegaan is op het machinaal maken van zeilen, is de arbeidsmarkt van de Zeilmaker ingestort. Ook tegenwoordig is er nog maar een schijn van het aantal Zeilmakers dat er in de 18e en 19e eeuw was over. Echter, het werk van de Zeilmaker zal niet uitsterven. Dit komt vooral omdat er nog steeds vraag is naar handgemaakte zeilen, soms omdat mensen machinale zeilen te onveilig vinden, maar vaker omdat men van mening is dat een handgemaakt zeil meer aan hun specifieke wensen kan voldoen.

Het werk van een Zeilmaker bestaat uit het uittekenen, knippen, plakken, stikken en monteren van zeilen. Een deel van deze werkzaamheden wordt op de computer gedaan, maar het meeste werk wordt met de hand gedaan. Ook onderhoud en reparatie van zeilen behoort tot de werkzaamheden van een Zeilmaker.Wil je werken als Zeilmaker?

Werk je al als Zeilmaker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Zeilmaker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Zeilmaker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Zeilmaker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Zeilmaker

Wat verdient een Zeilmaker?

Een Zeilmaker verdient tussen de 1700 en de 2100 euro bruto per maand. Dit is op basis van een dienstverband van 38 uur per week.
Een Zeilmaker die verbonden is aan de vereniging SZS valt onder het SZS-Cao. Hierin staat onder andere als secundaire arbeidsvoorwaarden een tegemoetkoming in scholingskosten te lezen.

Salarisschaal Zeilmaker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Zeilmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Zeilmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Zeilmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Zeilmaker vacatures

Zeilmaker
Jobbird
Telstar Marine in Harderwijk zoekt nieuwe collega&39;s Wil jij met jouw vakmanschap en ambitie de (afdek)zeilen van de mooiste boten verzorgen? Ben je nauwkeurig en weet jij hoezen en zeilen …
Leerling Zeilmaker / PVC Lasser
Pro Seal Zeilmakerij B.V.
Pro-Seal Zeilmakerij B.V. zoekt een Leerling Zeilmaker / PVC Lasser te VMBO / MAVO geplaatst op 09-06-2020 Pro Seal Zeilmakerij in Eindhoven is op zoek naar een nieuwe collega als: …
Leerling zeilmaker (buitendienst)
Actief Werkt! Leeuwarden
Onze opdrachtgever is een ontzettend leuk bedrijf, gevestigd in Grou. Ter versterking van het team zijn zij op zoek naar een leerling Zeilmaker. In deze afwisselende functie weet jij goed …
Leerling zeilmaker (buitendienst)
Actief Werkt! Leeuwarden
Onze opdrachtgever is een ontzettend leuk bedrijf, gevestigd in Grou. Ter versterking van het team zijn zij op zoek naar een leerling Zeilmaker. In deze afwisselende functie weet jij goed …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Zeilmaker

Wat is de toekomst van Zeilmaker?

De arbeidsmarkt is in de afgelopen decennia enorm afgenomen, vooral door de komt van machines die de zeilen veel sneller konden maken. Dit heeft er ook destijds voor gezorgd dat het beroep van Zeilmaker onder druk kwam te staan. Echter, de afgelopen jaren heeft de trend zich omgekeerd, omdat er steeds meer mensen kwamen die liever een handgemaakt zeil hebben dan een machinaal gemaakt zijn. Doordat door de jarenlang afgenomen vraag er nog maar relatief weinig Zeilmakers zijn en het aanbod dus gering is, en de toegenomen vraag naar handgemaakte zeilen, is de arbeidsmarkt redelijk te noemen.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Zeilmaker die als zelfstandige werkzaam is niet. Een leerling-Zeilmaker kan doorgroeien tot een volleerd Zeilmaker, maar daar houdt het qua doorgroeimogelijkheden mee op.

Huidige aantal vacatures

4


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Zeilmaker worden: Opleidingen tot Zeilmaker

Wil je zeilmaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Zeilmaker? 

Er is in Nederland geen reguliere opleiding tot Zeilmaker. De basisvaardigheden leert een zeilmaker-in-spe doorgaans van een ervaren Zeilmaker door enige tijd met hem mee te lopen, maar iemand kan er ook voor kiezen om via de SZS-vereniging (de vereniging van scheepsbenodigdhedenhandelaren, zeilmakers en scheepstuigers) een scholingsprogramma te volgen. Deze bestaat uit vier bijeenkomsten per module. Er zijn in totaal drie modules, waarbij de eerste een leerling de kennis van het aftekenen bijbrengt, de tweede de leerling leert om te knippen, snijden en lassen en de derde de leerling de vaardigheid van het plakken, stikken en monteren leert. Een beginnend Zeilmaker wordt geadviseerd om alle drie de modules te volgen en een ervaren Zeilmaker kan zijn kennis opfrissen door één (of meerdere) van de modules  te volgen. Elke module wordt afgesloten met een toets en bij een voldoende resultaat voor de toets ontvangt de leerling een certificaat.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Zeilmaker

Er zijn geen opleidingen Zeilmaker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Zeilmaker in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie


Netwerk Zeilmaker

Met wie werkt een Zeilmaker samen? 

Het grootste deel van de Zeilmakers verricht zijn werkzaamheden op klein niveau. Dit zorgt volgens hen ook voor meer intensief contact met de klant, omdat er eigenlijk meer samengewerkt wordt met de klant om het zeil precies naar zijn wensen te maken, dan dat de Zeilmaker een opdracht van de klant krijgt. Het meeste contact zal zo’n Zeilmaker dan ook met de klant hebben.

Een Zeilmaker heeft vaak regelmatig contact met andere Zeilmakers. Dit kan zijn omdat een opdracht gecompliceerd is, maar door de gemoedelijke sfeer die er vaak onderling is, kan dit contact ook informeler zijn. Een Zeilmaker die iemand opleidt tot Zeilmaker heeft uiteraard ook intensief contact met deze leerling.

Een Zeilmaker die als tussenpersoon fungeert, zal zowel intensief contact met de opdrachtgever als met de werknemers in de lagelonenlanden hebben.


Zeilmaker


Organisaties waar een Zeilmaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Zeilmaker meestal werkt.

Waar werkt een Zeilmaker?

Een Zeilmaker is doorgaans als kleine zelfstandige werkzaam. Deze kleinschaligheid vinden veel Zeilmakers ook het charme van het vak. Er zijn ook Zeilmakers die meer als tussenpersoon fungeren doordat ze werk uitbesteden aan lagelonenlanden. Deze Zeilmakers maken vaak deel uit van een wat grotere organisatie.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers Zeilmaker

Waar kun je het beste werken als Zeilmaker? Hieronder vind je de best door de Zeilmaker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Zeilmaker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Zeilmaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Zeilmaker.

Welke competenties heeft een Zeilmaker nodig?

Een Zeilmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Zeilmaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Zeilmaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Zeilmaker nodig? 

Een absoluut vereiste karaktereigenschap die een Zeilmaker moet hebben, is nauwkeurigheid. Dit valt onder het persoonstype van de perfectionist. Ook de andere eigenschappen van een perfectionist, zoals gedisciplineerd en veeleisend, moet een Zeilmaker bezitten om het handgemaakte zeil naar de wensen van de klant te kunnen afleveren.

Naast een perfectionist, moet ook Zeilmaker ook een succesvolle werker zijn, wederom om het zeil naar de wensen van de klant te kunnen afleveren. De eigenschappen van een succesvolle werker zijn onder andere: doelgerichtheid en optimisme.

Bekijk de persoonstypen voor Zeilmaker


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Zeilmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Zeilmaker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Zeilmaker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Zeilmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Zeilmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Zeilmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Zeilmaker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Zeilmaker iets voor je?

Zou je graag Zeilmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Zeilmaker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Zeilmaker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar